Waar kan je fotografie studeren?

Wil je fotografie studeren en hiermee je kennis als hobby fotograaf uitbreiden? Dan is een goede studie wel belangrijk. Als je op Google zoekt naar de woorden fotografie cursus komen er gelijk honderden websites tevoorschijn. De ene cursus is niet de andere: er zit veel verschil in kwaliteit.

Op deze pagina zal ik het één en andere op een rijtje zetten met de beste cursussen of opleidingen voor fotografie.

Zelfstudie fotografie

Door zelfstudie kan je veel leren over fotografie. Lees een boek, bekijk een video of dvd en probeer het gewoon uit. Ook wanneer je een spiegelreflexcamera koopt zit er altijd een prima handleiding bij die je overigens ook online kan downloaden. Met deze handleiding kan je al veel leren over alle knopjes die er op de camera ziztten. Daarnaast is het gewoon veel fotograferen en dingen uitproberen. Zoals het fotograferen van vogels die snel bewegen of macro fotografie (kleine onderwerpen zoals bijv. lieveheersbeestjes etc.)  Daarnaast leer je natuurlijk ook veel door websites zoals deze door te lezen.

Een goede spiegelreflex camera maakt je nog geen goede fotograaf.

Er zijn ontzettend veel camera’s van € 400,- tot wel een paar duizend euro. Maar een dure camera kopen maakt je nog geen fotograaf. Sommige mensen denken ik ga wat geld bij verdienen met portret fotografie. Ze kopen een dure camera en mogelijk wat belichting en gaan aan de slag. Maar vaak komen ze er al snel achter dat er echt wel meer bij komt kijken dan alleen een dure camera. Daarom is het ook echt belangrijk om een cursus digitale fotografie te volgen. Dit kan je gewoon online doen en uiteraard ook op een fotovakschool. Je zal daarna echt veel betere portret foto’s maken en hier inderdaad misschien je bedrijf van kunnen maken.

Waar kan je fotografie studeren

Waar kan je fotografie studeren: opleiding vak fotograaf

Dan heb je natuurlijk nog de opleiding vak fotograaf.  De basis opleiding kan je al in zes weken doen maar de kosten zijn enorm, namelijk € 1385,-. Na deze cursus weet je alleen de basis zoals compositie en vormgeving, opnametechniek en digitale beeldbewerking. Hiernaast heb je nog de echte opleiding om fotograaf te worden. Na deze cursus kan je jezelf een echte vak fotograaf noemen. De opleiding duurt 4 jaar en kost € 5250,- per jaar. Op deze cursus leer je echt alles wat met fotografie te maken heeft. Verwacht alleen niet gelijk dat je aangenomen wordt voor deze cursus: de selectie is zeer streng en het grootste gedeelte wordt afgewezen.

Wil je echt fotograaf worden dan is dit natuurlijk de ultieme opleiding. Het nadeel is dat het alleen in het midden van het land beschikbaar is. Daarnaast kost het je meer dan 20.000 euro. Dit heb je in deze tijd als fotograaf niet zomaar terugverdiend. Het voordeel is dat je ontzettend diep in de materie gaat en je alles rondom het vak leert. Klik hier voor de opleiding van de foto academie.

Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat doen met je hobby, wil je het gaan uitbreiden en echt een vak fotograaf worden of wil je toch liever hobby fotograaf zijn en al doende verder leren. Beide hebben hun voor- en nadelen waar je zelf een overweging in moet maken. Blijven oefenen is in ieder geval heel erg belangrijk. Want zelf fotografie studeren: daar leer je het meeste van.

Vorig artikel7 leuke en handige fotografie hacks.
Volgend artikelFoto maken met wazige achtergrond

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in