4 tips om professionele foto te maken

Je koopt een camera en wil gelijk een professionele foto maken. Maar tot je grote verbazing ontdek je dat het er niet professioneel uit zien. Teleurgesteld loop je naar de computer en probeer je er nog wat van te maken. Op dit moment weet dat er iets niet klopt, maar je kunt niet goed aangeven wat er mis gaat. Je hebt geen idee wat je eraan moet doen! Iedereen is hier wel eens geweest en hoe graag je het ook wil: dit zal ook zeker nog wel vaker voorkomen. Toch kan je dit voor een groot deel voorkomen en constant mooie foto’s maken.

Als je vindt dat je afbeeldingen een beetje slecht zijn, is de kans groot dat je een belangrijk onderdeel ervan mist. Geweldige, artistieke, professionele foto maken is een puzzel. Er zijn veel verschillende factoren die in elk beeld passen. En hoe meer van deze factoren goed zijn, hoe meer mooie foto’s je gaat maken!

Professionele foto maken

Vandaag beschrijven we vier dingen die ervoor zorgen dat je betere professionele foto’s krijgt. Natuurlijk is veel oefenen de belangrijkste tip die er gegeven kan worden. Dus pak je camera op en probeer ook deze 4 tips uit.

1. Denk eerst aan licht en dan locatie.

Eerst licht en dan de locatie. Wanneer je een professionele foto maakt, is het eerste waar je aan moet denken waar het licht is in relatie tot je onderwerp, en hoe je dat licht het best kunt gebruiken. De locatie komt daarna pas aan bod.

Er zijn veel manieren om een ​​onderwerp te verlichten (van achter, van voren, van de zijkant, enzovoort), maar welke je gaat gebruiken hangt af van hoe je de foto shoot wilt laten lijken. Beweeg om je onderwerp heen en kijk hoe de belichting het mooiste is. Maakt het fotograferen vanuit een andere hoek het licht interessanter? Is er een hoek waarbij de foto er net wat meer uit zal springen?

De grootste tip over het vinden van goed licht is gewoon om je ogen te gebruiken. Denk maar eens: als het er niet goed uitziet met je blote oog, zal het er niet goed uitzien op de camera. Hoe gek het ook klinkt: en locatie maakt geen mooie professionele foto. Een professionele fotograaf kan overal een mooie foto maken zolang het licht maar goed is. Al het andere kan je door compositie wel veranderen.

2. Gebruik het juiste diafragma

Je kunt een echt professionele touch aan je afbeeldingen geven door eenvoudig het juiste diafragma te kiezen voor de scène die je wilt vastleggen. Er zijn twee fouten die beginners maken bij het selecteren van een diafragma.

De eerste fout is dat je een te klein diafragma gebruikt, oftewel een te groot F-cijfer. Dit geeft je een groter scherpgesteld gebied maar haalt gelijk ook de focus weg waardoor je naar het gehele plaatje kijkt. Wanneer je een enkel persoon of een onderwerp fotografeert is dit niet nodig. Het kan veel mooier zijn om een kleiner cijfer te gebruiken waardoor je meer diepte krijgt.

De tweede fout is een te groot diafragma gebruiken waardoor eigenlijk alles onscherp wordt. Dit is absoluut geweldig als je focus absoluut perfect is, maar het is niet zo geweldig als je de focus mist.

Zorg ervoor dat je genoeg bewegingsruimte overhoudt door een iets kleinere diafragma te gebruiken, tenzij je zelfverzekerd bent met je focus en tevreden bent met waar en hoe je kunt scherpstellen. Voor een beginner is een goede diafragma om te oefenen tussen de F3.5 en F8. Uiteraard kan je ook hoger en lager gaan afhankelijk van de situatie. Maar door tussen deze 2 cijfers te blijven voorkom je dat je te groot of te weinig beeld hebt. Let erop: bij landschapsfotografie is een zo hoog mogelijke F cijfer wel belangrijk!

3. Besteed aandacht aan je omgeving

Wanneer jij een prullenbak of andere mensen in de achtergrond hebt kan dit afleiding geven van jouw onderwerp. Zorg ervoor dat je dit vooraf al weg haalt tenzij het niet anders kan. Dit voorkomt achteraf heel veel werk. Ondanks dat je waakzaam bent tijdens het fotograferen, zijn er ongetwijfeld momenten waarop je terugkijkt op je afbeeldingen nadat je deze op je computer hebt geüpload en je je realiseert dat je iets hebt gemist. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

4. Bewerk je professionele foto’s

De meeste professionele fotografen zullen op zijn minst een zekere mate van bewerking aan hun afbeeldingen toevoegen. Dit is ook nodig als je een spiegelreflexcamera hebt omdat de foto’s dan pas hun mooie kleuren gaan krijgen. Je hoeft niet gelijk heel veel te doen, alleen een controle van de witbalans, belichting, ruisonderdrukking en contrast kan al genoeg zijn. Wanneer je in RAW fotografeert is dit een must omdat als je in dit formaat schiet alle kleuren en lichtwaardes worden gereduceerd. Dit zodat het eindresultaat met bewerking nog mooier kan worden dan wanneer dit niet wordt gedaan.

professionele foto maken

De tijd nemen om er zeker van te zijn dat je afbeelding er goed uitziet op het scherm is nog wel zeer belangrijk. Je wil namelijk niet altijd grote bewerkingen doen omdat dit ook kwaliteitsverlies kan veroorzaken. Alle instellingen zou je ook gelijk in de camera goed kunnen krijgen waardoor je met een minimale aanpassing op de computer een zeer goede afbeelding krijgt. De meeste fotografen hebben hier alleen geen tijd voor en passen in ieder geval de temperatuurkleur, de welbekende kelvin zoals 5200k, achteraf aan.

Professionele foto maken en bewerken met speciale software

Als je op dit moment geen verwerkingssoftware hebt om je afbeeldingen te bewerken is het aan te raden om deze te installeren of aan te schaffen. Je kunt RAW-verwerkingssoftware gratis krijgen van Nikon en Canon die prima hun werk kunnen doen. Ook Adobe photoshop elements is een goed programma wanneer je net begint met fotograferen. Wil je echt professioneel aan de slag dan kun je het beste Adobe Photoshop Lightroom kopen. Dit is een programma die ook door professionals wordt gebruikt omdat het zeer snel meerdere foto’s tegelijk kan bewerken. Uiteraard is er ook nog Adobe Photoshop, dit programma wordt voornamelijk gebruikt voor de grote bewerkingen. Dit is niet geschikt om 200 foto’s van een fotoshoot mee te bewerken maar juist om de 5 of 10 uit deze selectie extra mooi te maken.

Vorig artikelWelke spiegelreflexcamera past bij mij?
Volgend artikelWinterfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in