Welke spiegelreflexcamera past bij mij?

Wanneer je zoekt naar een spiegelreflexcamera ontdekt je dat er ontzettend veel zijn. Maar welke past nou echt bij jou? Dit is best een moeilijke vraag waar veel mensen niet een antwoord op weten. Daarom beschrijven wij op deze pagina in het kort waar je op moet letten als je een spiegelreflexcamera koopt. Of het nu je eerste aanschaf is of dat je een nieuwe zoekt: het is altijd goed om voorbereid op pad te gaan.

Welke spiegelreflexcamera past bij mij?

Wat is je budget, waar ga je het voor gebruiken en hoeveel jaar wil je erop vooruit zijn goede vragen om te stellen. Maar wanneer dit je eerste camera is wordt dit gelijk al erg lastig. Een goede spiegelreflex kost minimaal 500 euro, mocht je dit budget niet hebben kun je beter naar de compact camera’s kijken. Ook deze zijn erg goed, maar kunnen net wat minder als jij weet wat je doet. Wil je echt puur op automatisch schieten en niet alle foto’s achteraf nog bewerken? Ook dan kan je beter voor de compacte versies gaan. Maar wil je echt het uiterste uit een camera halen en van hobby fotograaf naar professionele fotograaf groeien? Dan is een spiegelreflex of systeemcamera zeker wel een must. Over de eerste van de twee zullen we hieronder het één en ander beschrijven zodat jij gelijk de juiste keuze kan maken.

Verschillende merken spiegelreflexcamera’s

Net als alle beginnende fotografen heb je ontzettend veel moeite om de perfecte camera te vinden voor een beginnende hobby fotograaf. Misschien weet je al dat je het beste bij de grote merken Canon, Nikon en Sony kan kijken. Maar aangezien er zoveel camera’s elk jaar weer uit komen zie je al snel de bomen door het bos niet meer.

Hieronder een lijst van de bekendste merken. Een ander merk is uiteraard wel mogelijk maar wordt voor het grootste deel toch afgeraden. Deze bedrijven weten wat ze doen waardoor je ook waar voor je geld krijgt. Uiteraard is het nog wel verstandig om goed in te lezen wat de verschillen per camera zijn.

  1. Nikon. Een goed en betrouwbaar merk die al jaren op dit gebied werkzaam is. De prijzen beginnen rond de 500 euro waardoor het voor iedere beginnende fotograaf betaalbaar is.
  2. Canon. Net als Nikon een goed en betrouwbaar merk dat door veel professionele fotografen ook zeer goed aangeprezen wordt. De prijzen starten iets lager rond de 400 euro. Toch raden we aan om iets meer geld uit te geven en voor minimaal 500 euro een camera te kopen.
  3. Sony. Dan hebben we nog Sony. Sony is ook populair onder de spiegelreflexcamera, maar iets minder dan Nikon en Canon. Toch is het een prima bedrijf die voor een goedkopere prijs producten aanbied. Hierdoor krijg je meer waar features en lenzen voor dezelfde prijs. Nadeel is dat als je het tweedehands probeert te verkopen het vaak bijna niks meer waard is.

Als je voor eerst een spiegelreflexcamera wilt is het verstandig uit 1 van deze 3 te kiezen. Voor de meeste mensen geld de keuze: Canon of Nikon. Dit komt omdat deze camera’s zowel in de professionele wereld als in de beginners sectie zeer goede camera’s maken voor een redelijke prijs. Ga naar de winkel en pak beide merken even vast. Voel welke het beste bij jou als persoon past. Qua kwaliteit hoef je niet twijfelen: beide camera’s zijn ontzettend goed. Maar het vastpakken en de zwaarte kan nog wel een verschil maken welke van deze je fijner vind.

Welke spiegelreflexcamera kiezen

Wat moet je nog meer opletten als je spiegelreflexcamera gaat kopen.

Om het je wat makkelijker te maken heb ik een lijst gemaakt voor je waar je op moeten letten als je een camera gaat kopen. Er zijn zoveel opties en ik kan je echt niet vertellen welke opties voor jouw het beste zijn. Dus bekijk de lijst, maak een keuze wat voor jouw het belangrijkste is en bestel je camera.

  • Budget: Wat is je budget? Ga niet zoeken voordat je een budget hebt. Je komt namelijk altijd hoger uit dan je wil. Pak een webshop erbij en ga kijken of je al wat camera’s kan vinden die in jouw budget passen. Heb je maar 500 euro dan verminderd dit ook je keuze. Heb je meer budget dan wordt het nog een tikkeltje moeilijker. Onder de 500 euro is het af te raden om een spiegelreflex te kopen.
  • Merk: Wanneer je budget duidelijk is, is het tijd om een goed merk te kiezen. Wordt het een canon of een nikon of toch een sony? De keuze hierin is belangrijk omdat het lastiger wordt om dit later nog te veranderen. Je koopt namelijk allemaal lenzen en attributen die bij dit merk passen. Even wisselen van cameramerk is dan niet meer zo makkelijk. Ga naar een winkel en pak verschillende camera’s vast. Welk merk voelt het prettigste aan?
  • Wat wil je fotograferen: Heb je maar een klein budget en wil je bijvoorbeeld sportfotografie doen dan is dit erg lastig want je hebt dan een duurdere lens nodig en een snellere camera. Wil je aan portret fotografie doen dan kan je al snel kiezen voor een goedkopere camera body met een 50mm f/1.8 STM objectief. Hier kan je prima portret foto’s mee maken. Welke spiegelreflexcamera past bij jou hangt weer af van wat je wilt gaan doen. Lees mijn andere blog berichten als je meer wilt weten over wat je allemaal kan fotograferen en wat er bij komt kijken.
  • Wifi/NFC: Wil je graag foto’s direct online kunnen zetten of naar je toe mailen dan is het belangrijk om goed te kijken of er Wifi of NFC op zit. Met NFC kan je als je je smartphone tegen je camera aanhoudt foto’s overzetten naar je mobiel.
  • Megapixel: Hoewel het vaak heel belangrijk lijkt is de hoogte van de megapixel juist niet belangrijk. Hoe hoger de megapixel hoe beter, dat klopt wel maar dit hangt ook weer af wat je met je foto’s wilt doen. Het gaat er namelijk om dat je met veel megapixels een foto groter kunt bewerken en uitprinten. Dit gaat om foto’s van A0 formaat en groter waar je als hobby fotograaf eigenlijk nooit aan toe komt. In een programma zoals Photoshop of Lightroom kan het handig zijn om dit te hebben voor het verkleinen en bewerken van een foto. Maar staar je niet blind op megapixels: er zijn belangrijkere dingen.
  • Lens: Welke lens zit er bij je camera, of moet je alleen een body kopen. Aan alleen een body heb je niks, je hebt ook een lens nodig om te fotograferen. Het is eigenlijk altijd  verstandig om een kit te kopen waar dit allemaal bij in zit, tenzij je zeker weet wat je wil doen en al wat meer ervaring hebt. Bij de goedkopere instapmodellen van Canon en Nikon zit meestal de standaard 18-55mm f/4.0-5.6 IS STM lens. Dit is een prima lens om mee te beginnen. Later kun je deze uiteraard op een makkelijke manier verder uitbreiden.
  • Filmen: Wil je ook filmen met je spiegelreflexcamera, kijk dan goed of dit kan en of het HD is. Als je het alleen wilt gebruiken om te filmen is het niet aan te raden om een spiegelreflexcamera te kopen. Koop dan een professionele videocamera of vlog camera.

Voor een beginnende fotograaf zijn dit wel de belangrijkste punten waar je naar kan kijken als je een spiegelreflexcamera gaat kopen.

Waarom en welke spiegelreflexcamera

Weet je eigenlijk wel waarom en welke spiegelreflexcamera je wilt? Heel veel mensen kijken naar budget en kopen gewoon een spiegelreflexcamera met een lage prijzen, daarna gaan deze mensen manueel fotograferen en klagen daarna dat de foto’s niet mooi genoeg zijn. Dit is ook juist aangezien de foto’s ook op de juiste manier bewerkt moeten worden en dit vaak vergeten wordt. Het is dus erg belangrijk dat je weet waarom je welke spiegelreflexcamera wilt hebben. Ga daarna pas op zoek naar de beste camera voor jouw.

Vorig artikelFotograferen in RAW of JPEG?
Volgend artikel4 tips om professionele foto te maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in