Paardenfotografie tips voor paarden

Hoewel het fotograferen van huisdieren altijd mogelijk is, vereisen paarden wel een hele andere benadering. Het is dan ook belangrijk met paardenfotografie dat je weet waar je mee bezig bent. Het zijn prachtige beesten die je ontzettend mooi op de foto kan zetten. Zowel rennend als stilstaand, springend als liggend. Paarden fotograferen is een leuke hobby en hieronder beschrijven we een aantal tips om deze foto’s nog mooier te maken.

Neem de tijd en leer ze kennen

Er zijn een aantal dieren op aarde die reageren op hoe jij je voelt. Als jij boos wordt of verdrietig bent zie je dat deze dieren hierop reageren. Paarden doen dit ook en aangezien ze van nature prooidieren zijn is het goed om hier bewust mee om te gaan. Wanneer je bang bent, je ongemakkelijk voelt of boos bent kunnen deze dieren nerveus worden. En dat maakt dat ze dingen kunnen doen die jij niet verwacht had. En juist dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat jij je eerst op je gemak voelt. Daarna is het belangrijk dat ook het paard de tijd krijgt om aan jou te wennen. Natuurlijk is dit niet per se nodig als je van een afstand foto’s maakt. Maar naarmate je dichterbij komt wordt het steeds belangrijker om eerst tijd met het paard door te brengen voordat je met fotograferen begint. Als de dieren niet van jou zijn is het ook goed om met de eigenaren en de ruiters te spreken. Zij kunnen je meer vertellen over hoe het dier reageert. Dit zal jou helpen om een mooie foto te maken. Deze tijd is echt van cruciaal belang en als je deze niet neemt zullen de foto’s hier ook onder lijden.

paarden fotograferen in de wei

Paarden fotograferen en veiligheid

Zoals hierboven al beschreven kan het fotograferen van paarden erg gevaarlijk zijn. Niet alleen voor jou maar ook voor het paard kan een foto nemen gevolgen hebben. Vandaar dat het juist belangrijk is om hier wat extra aandacht aan te geven. Luister naar de persoon waar het paard van is. Zij weten hoever je kunt gaan en waar het dier niet tegen kan. Als ze gefrustreerd raken ziet de ruiter dit waarschijnlijk als eerste. En als zij een beperking opleggen die jouw fotograferen belemmert dan is dat om een goeie reden. Dit doen ze niet om jou te pesten maar om jou en het dier te beschermen. Het kan namelijk zomaar zijn dat ze bang worden en dan kunnen ze gaan bijten of in het ergste geval trappen.

Cameranu - Algemeen

Je kunt beter goed voorbereid zijn dan dat er ook maar iets gebeurt. Een groot deel kun je voorkomen door tijd te nemen met dier en ruiter. Neem wat lekkers mee en laat het paard de camera zien. Ze zijn van nature namelijk nieuwsgierig en vinden deze dus erg interessant. Bekijk daarna hoe ze reageren op het bewegen van je camera. Neem een paar foto’s en kijk of ze reageren op het klikgeluid. Wanneer je dit gedaan hebt is het tijd om even iedereen met rust te laten en van een afstand foto’s te schieten. Naarmate de tijd vordert kun je steeds dichter bij het dier komen om ook vanaf deze afstand mooie foto’s te maken. In de rest van dit artikel zullen we deze rust en veiligheid niet verder behandelen. Wel is het belangrijk dat je dit meeneemt zodat je veilig op een rustige manier aan de slag kunt.

Gebruik geen flitser maar natuurlijk licht

Paardenstal

Bij paardenfotografie is het niet verstandig om een flitser te gebruiken. In de meeste gevallen is het ook niet nodig aangezien het natuurlijke licht veel mooier is. Maar dit is niet de reden waarom je deze niet gebruikt. De meeste paarden zijn namelijk niet gewend aan het binnenkrijgen van een flinke hoeveelheid licht. Hierdoor kunnen ze schrikken en kun je de rest van de fotosessie wel vergeten. In sommige gevallen is het dier hier wel aan gewend doordat ze bijvoorbeeld wedstrijden rijden. Maar het beste is om hier niet vanuit te gaan en dit zoveel mogelijk te vermijden.

Je kunt het beste fotograferen tijdens het gouden uur. Dit is het moment net na zonsopgang of voor zonsondergang. Dit zijn de momenten dat je mooiste licht hebt om foto’s mee te maken. Mocht je binnen in een manege fotograferen is het verstandig om de deuren open te zetten. Zo heb je toch een beetje licht en kun je alsnog wat foto’s schieten. Het is en blijft in deze situatie lastiger. Vandaar dat de meeste mensen die paarden fotograferen het ook buiten doen. Mooi in de natuur waar de dieren oorspronkelijk ook horen. Natuurlijk licht kun je op vele manieren gebruiken. Mocht je hier meer over willen weten kun je de fotografie cursus volgen. Hier leer je onder andere hoe je het uit elke lichtsituatie het beste resultaat kunt krijgen.

Let op de paarden achtergrond

Iets wat vaak vergeten wordt bij het fotograferen is het letten op de achtergrond terwijl dit toch één van de meest belangrijke dingen is. Zo kan het zomaar zijn dat je de horizon door de nek van het paard laat lopen waardoor het geheel er heel raar uitziet. Daarnaast kan het zijn dat er bijna geen contrast zichtbaar is waardoor de achtergrond en voorgrond teveel op elkaar lijken. Door goed op de achtergrond te letten tijdens het fotograferen kun je veel van deze problemen al voorkomen die in de nabewerking niet meer aan te passen zijn.

Helaas kunnen we niet altijd de achtergrond bepalen, zeker niet wanneer we in een stal of manege aan de slag gaan. Maar zodra je de mogelijkheid hebt om hier op te letten is het goed om je creativiteit de vrije loop te laten. Zet zelf een paar stappen of laat het paard naar een andere locatie lopen als dit een mooiere foto oplevert. Of leg de eigenaar uit wat een achtergrond doet en vraag hem te helpen bij het fotograferen van de paarden. Vergeet natuurlijk niet de spontane momenten gewoon tussendoor vast te leggen: dit zijn de momenten die belangrijk blijven. Maar alles waar je wel controle over hebt kun je altijd nog beïnvloeden door er wat extra tijd in te steken.

Paarden fotograferen

Instellingen paarden fotograferen

Wanneer je voor het eerst paarden gaat fotograferen is de belangrijkste vraag natuurlijk: welke instellingen moet ik gebruiken? En hoewel dit afhankelijk is van de locatie en het weer kunnen we hier toch wel dieper op ingaan. Allereerst is het belangrijk dat je eerst wel naar de locatie kijkt. Fotografeer je in een manege of een stal? Dan is het een stuk donkerder dan buiten. Hierdoor zul je het diafragma zo laag mogelijk moeten zetten en de sluitertijd rond 1/80 tot 1/100e van een seconde. Mocht de foto nog te donker zijn kun je de ISO waarde verhogen totdat de belichting juist is. Voor een foto buiten in de natuur gaat het er net even wat anders aan toe.

Paardenfotografie in het bosWanneer je de mogelijkheid hebt om paardenfotografie op een buitenlocatie te doen kun je het diafragma wat meer open houden. Afhankelijk van het weer zal dit tussen de F4 en F11 zijn. Zo krijg je wat meer van de omgeving scherp en krijg je toch nog genoeg licht binnen. De sluitertijd zet je bij een rustige foto rond de 1/100e. Bij het springen en galopperen kun je ervoor kiezen om deze hoger te zetten zodat alles stilgelegd wordt. De ISO waarde houd je zo laag mogelijk zodat er ook minder ruis in de foto zichtbaar is. Uiteraard zijn deze instellingen voorbeelden en kan hier van afgeweken worden. Maar zo heb je wel een basispunt waar je mee kunt beginnen om paarden fotograferen een stuk makkelijker te maken.

actie

Spitse oren

Bij het fotograferen van honden zie je veel fotografen al op de oren letten. Zodra de oren omhoog schieten wordt de foto dan ook gelijk genomen. Maar waarom is dit eigenlijk? De grootste reden dat een foto met spitse oren juist aantrekkelijker eruit ziet is omdat het alertheid toont. Het lijkt erop dat de aandacht van het dier naar jou en de camera gaat. Daarnaast zien ze er een stuk vrolijker uit. Net als bij honden fotograferen is dit ook het geval bij paardenfotografie. Wanneer je een paard kunt vastleggen met spitse oren zal de foto er gelijk al een stuk mooier uitzien.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de oren spits op de foto te zetten. Ten eerste kun je werken met nieuwsgierigheid. Ritselende tassen, eten of een klikgeluid maken het dier nieuwsgierig en dan gaan de oren omhoog. Ook als het dier actief wordt en de sfeer als prettig ervaart zul je merken dat je het dier op deze manier vast kunt leggen. Natuurlijk heeft het ook wat als de oren omlaag staan, maar het is zeker de moeite waard om ook een aantal foto’s te schieten waar de oren omhoog staan.

Paardenfotografie

Springen en galopperen

Wanneer je het dier op alle mogelijke houdingen hebt vastgelegd is het tijd voor het echte werk. Een paard die aan het springen en galopperen is leg je alleen wel heel anders vast dan wanneer het stil staat. Het belangrijkste is dat je de sluitertijd bij paardenfotografie omhoog zet zodat je de bewegingen goed vast kunt leggen. Doordat een paard er sierlijk uitziet en toch erg gespierd is kun je alle bewegingen die het maakt goed vastleggen. Je hoeft ook weinig moeite te doen om het beeld stil te leggen in de lucht. Toch is het op dit onderdeel ook goed om zo snel mogelijk meerdere shots te schieten voordat het paard moe wordt.

Bij het fotograferen van paarden kun je ervoor kiezen om het dier los te laten springen en galopperen. Naarmate je hier wat beelden van hebt gemaakt is het goed om te vragen of de eigenaar ook op het paard wil gaan zitten om zo wat foto’s van hun samen te maken. Wees ook hierin creatief en kijk naar de mogelijkheden en uitdagingen in de omgeving. Hiermee kan je bijvoorbeeld bij de zee fotograferen of in het bos. Let goed op ruimte en compositie en time de locatie waar jij een foto moet maken. Zeker wanneer je een foto wil maken waar over een horde wordt gesprongen is het goed om je camera alvast op een statief handmatig scherp te stellen. Dit scheelt ontzettend veel tijd waardoor je het moment niet zal missen.

Wedstrijdpaarden

Welke lenzen paardenfotografie?

Wanneer je over lenzen spreekt zijn er ontzettend veel keuzes die je moet afwegen. Wil ik dichtbij het dier staan of wil ik de mooiste foto schieten? Vandaar ook dat hier niet één standaard is die eruit springt. Toch zijn er wel een aantal opties die er voor elke camera wel uitspringen.

Als je kijkt naar vervormingen en verhoudingen wordt het paard het beste vastgelegd met een 50mm lens. Het probleem is alleen dat je hier alleen foto’s mee kunt maken van dichtbij. Het is dan ook aan te raden om naast deze lens nog wel een extra lens aan te schaffen die verder in kan zoomen. De 70-200mm F4.0 is hier goed geschikt voor. Maar mocht je in een donkere situatie foto’s maken bijvoorbeeld in een stal, dan is het aan te raden om een 70-200mm F2.8 aan te schaffen. Dit zijn duurdere lenzen en kun je dus ook niet zomaar aankopen. Maar wanneer je ze eenmaal gekocht hebt hoef je ze ook eigenlijk nooit meer te vervangen. De kwaliteit is namelijk zo goed dat ze nog wel tientallen jaren meegaan. Hieronder vind je een overzicht van de beste lenzen voor paardenfotografie.

Canon 50mm F1.8
Nikon 50mm F1.8
Canon 70-200 F4.0
Canon 70-200mm F2.8
Nikon 70-200 F4.0
Nikon 70-200 F2.8

Wil je meer alternatieven en tips hebben over lenzen? Dan kun je ook de specifieke artikelen lezen over Canon lenzen. Mocht je een Nikon camera hebben kun je het artikel over Nikon lenzen erbij pakken.

Portretfoto van paarden

Portretfoto paardHet paard en de ruiter staan centraal. En vaak is het dan ook belangrijk dat je in ieder geval een paar portretfoto’s schiet van het dier zelf en van hun samen. Een portretfoto maken gaat er over het algemeen niet anders aan toe dan alle andere soorten fotografie. Het enige verschil is dat je nu alles op de intieme, gevoelige plaat vastlegt. Denk hier bijvoorbeeld aan de ruiter die een kus geeft op het hoofd van het dier of naast het dier gaat staan. Maar ook een stilstaand portret dat hij of zij op het dier zit.

Let bij deze foto’s goed op de belichting en de achtergrond. Dit zijn namelijk de cruciale punten die een foto goed of minder goed maken. Andere delen die je vast kunt leggen zijn het voeden en schoonmaken van het dier. Wees hier lekker creatief in zodat je ook de mooiste plaatjes kunt schieten.

Grappige paardenfotografie

Wanneer de fotosessie klaar is, is het verstandig om niet gelijk de camera neer te leggen. Dit is namelijk het moment dat er vaak juist grappige momenten voorbijkomen. Een paard die een vreugdedansje doet of even een rare beweging maakt met de tong. Allemaal momenten die je gemist zou hebben als je je camera al opgeborgen hebt. Door continue op je hoede te zijn mis je geen enkel moment en kun je ook deze momenten vastleggen.

Dat waren alweer de tips op het gebied van paardenfotografie. Heb je nog meer vragen of tips? laat ze dan vooral aan ons weten. Wellicht voegen we het dan toe aan dit artikel zodat anderen hier ook profijt van hebben. We wensen je in ieder geval veel plezier met het fotograferen van paarden.

Vorig artikelTimelapse fotografie
Volgend artikelCanon EOS R6 systeemcamera

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in