Canon EOS R6 systeemcamera

De Canon EOS R6 systeemcamera is een 20 megapixel systeemcamera met full frame sensor gericht op de semi professionele fotografen en videografen. De camera zelf beschikt over beeldstabilisatie. Hierdoor kun je makkelijker in situaties met weinig licht fotograferen. Samen met de 4k film mogelijkheden op 60 frames per seconde is dit een camera die niet alleen mooie foto’s schiet, maar ook zeker ingezet kan worden voor filmwerk. De camera beschikt over de snelste autofocus op dit moment. Dit betekent dat je maar 0,05 seconde nodig hebt om het moment scherp vast te leggen. En dat maakt ook dat deze camera zoveel aandacht verdient.

Hoewel de naam doet lijken dat het beter is dan de Canon EOS R5 is dit niet zo. Net zoals de Canon 5D beter is als de canon 6D is dit ook bij de R6 en R5 het geval. Toch biedt het ontzettend veel functies en is het een goede camera om aan te schaffen. Zeker qua prijs kwaliteit verhouding ben je bij deze systeemcamera op het juiste pad.

Meer informatie over de Canon EOS R6

Belangrijkste specificaties:

  • 20 MP Dual Pixel CMOS-sensor
  • Beeldstabilisatie in de camera body met een correctie tot 8 EV
  • Dual Pixel AF II met AI-tracking en 100% autofocus dekking
  • Autofocus in maar 0,05 seconde
  • 20 frames per seconde
  • Schiet tot ISO 102.400
  • UHD 4K video opnames tot 60p, 1080 tot 120p
  • 10-bits HDR-foto’s in HEIF formaat
  • 3,68 miljoen dots zoeker
  • 1.62M dot toucscreen

Een 20 megapixel full frame sensor

Canon EOS R6

De Canon R6 is een zeer goede camera voor zijn prijs. Hij heeft veel weg van de Canon EOS 6D mark II. Het grootste verschil is dat dit een systeemcamera is en dus zonder spiegel werkt. Door de in body beeldstabilisatie is het mogelijk om met de RF- lenzen maar liefst 8 stops te winnen. Dit betekent dat je de diafragma, sluitertijd of ISO dus 8 stops hoger kan zetten zonder dat je hier licht of kwaliteit mee verliest. Er wordt zelfs gezegd dat je met sommige lenzen uit de hand tot 1/8e seconde sluitertijd scherpe foto’s kunt maken. Daarvoor is de camera vasthouden op de juiste manier natuurlijk wel noodzakelijk. Normaal gezien kun je met camera vasthouden in de hand tot 1/60e seconde gaan zonder scherpte te verliezen. Een mooie verbetering dus!

Zeer snelle autofocus

De Canon EOS R6 en R5 hebben beide een autofocus waar je U tegen mag zeggen. En hier heb je niet alleen profijt van als je gaat fotograferen. Ook bij het schieten van video’s zul je dit verschil merken. Je hebt maar liefst 6072 AF-gebieden die je kunt selecteren. Maar natuurlijk kun je dit ook automatisch laten selecteren door de camera. Deze herkent namelijk ogen van mensen en dieren. En dat is hetgeen wat je juist scherp wil hebben in een afbeelding. En vaak heb je het probleem dat het scherpstellen net te lang duurt waardoor je het moment mist. Met deze camera is dat grotendeels opgelost, het scherp maken van jouw foto duurt namelijk maar 0,05 seconde!

Video’s maken van 4k

Naast de prachtige foto’s die je met dit model kunt schieten, kun je ook prima video’s maken. De kwaliteit van 4k met 60fps is een zeer hoge standaard die gebruikt wordt in de videografie wereld. Dit levert prachtige beelden op die je weer mooi in kunt zetten in jouw werk. Het grootste nadeel hiervan is wel dat jouw geheugenkaart sneller vol zit. Maar ook hier heeft Canon aan gedacht door 2 SD-kaart houders in de camera te stoppen. Slow motion filmen is ook gewoon mogelijk, dit kan op 120fps. Wel film je dan in iets lagere kwaliteit, namelijk Full HD.

Canon EOS R6 systeemcamera

Verbeterde accu Canon Eos R6

Voor dit model heeft Canon een nieuwe accu ontworpen die een stuk beter is dan de oude LP-E6N accu. Hiermee is een winst behaalt van maar liefst 14 procent. En dat heb je ook wel nodig aangezien de camera veel meer van de accu vraagt. Dus ondanks dat de accu krachtiger is zul je hier over het algemeen weinig van merken. Het opladen kan nu ook anders anders dan je gewend bent. Dit gebeurt namelijk via een USB C aansluiting evenals via een adapter. Zo kun je de camera op een statief laten staan en hoef je het er niet af te halen om op te laden.

Canon EOS R5 vs Canon R6: wat is het verschil?

De Canon EOS R5 en R6 zijn beide op hetzelfde moment gepubliceerd. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen de twee? Naast het grote prijsverschil zitten hier de verschillen en gelijkenissen in. We kijken eerst naar hetgeen wat ze gelijk hebben.

De camera’s zijn er naast elkaar bijna hetzelfde uit. Ook voelen ze qua grip hetzelfde aan en gebruiken ze dezelfde batterij grip. Ze maken beide gebruik van hetzelfde, stabilisatiesysteem, autofocus voor ogen en dieren, dual pixel CMOS AF||, 20 fps continue schieten en de Full autofocus en exposure tracking. Daarnaast hebben ze beide een lcd scherm die kan draaien. Zo zijn er nog veel meer specificaties die zowel de Canon EOS R5 vs Canon R6 gelijk maken. Toch zijn er ook nog vele verschillen.

Het grootste verschil tussen deze twee camera’s is wel de 45 Megapixel vs de 20.1 mp.┬á Daarnaast heeft de duurste variant de mogelijkheid van 8k film op 30p en 4k tot 120p terwijl de goedkopere variant 4k op 60p heeft. Ook heeft de EOS R5 5.76 miljoen dots zoeker ipv 3.69 miljoen en bezit het een CF express geheugenkaart en SD. Het scherm is ietsje groter net als de resolutie hiervan. Als laatste is de Wi-fi 5 Ghz. ipv 2.4 GHz. Al deze wijzigen maakt dat deze camera wel iets zwaarder is dan zijn kleine broertje maar een gewicht van 48 gram zul je niet heel veel last van krijgen.

Canon EOS R6 video product lancering

Op 9 juli is de Canon EOS R6 met behulp van een video gelanceerd. Hier wordt een uur lang de beide modellen besproken. Mocht je alles willen weten over het model en de mogelijkheden die het biedt is het zeker aan te raden deze video te bekijken.

Vanaf wanneer is de Canon EOS R6 leverbaar?

Bovenkant R6Op 9 juli is de Canon R6 geïntroduceerd met de product lancering. Maar voordat we deze camera kunnen aanschaffen moeten we nog even wachten. Er wordt verwacht dat deze camera vanaf 27 augustus 2020 leverbaar is. Dit zal ook het moment zijn dat deze in Nederland te koop is. Meer informatie en de aanschafprijs van dit model vind je hier.

Beste RF-lenzen

Voor de Canon EOS R6 gebruik je niet de standaard lenzen. Je maakt gebruik van de zogenaamde RF-lenzen. Deze objectieven zijn al op de markt maar de komende jaren komen er ook nog nieuwe modellen bij. Den hier bijvoorbeeld aan de extenders die je tussen de lenzen kunt plaatsen en de RF 100-500mm. De mooiste lenzen van deze lijn zijn toch wel de 85mm F2, 24-70 F2.8 en de 15-35mm F2.8. Voor de telezoom gebruik je uiteraard de 70-200 F2.8. Dit zijn allemaal prijzige lenzen die soms duurder zijn dan de camera body. Houd hier dus rekening mee voordat je deze camera aanschaft. Voor een goed overzicht van de lenzen kun je op deze link klikken.

Canon EOS R6 aanschaffen

De Canon EOS R6 is is qua aanschaf een dure camera. Je betaalt al snel meer dan 2000 euro voor de body en dan heb je nog lenzen nodig. Het is dus, ondanks dat het wel gericht is op de semi professionele fotografen, een camera die je even snel aanschaft. Wel is de kwaliteit zo sterk dat wanneer je het geld hebt of gewoon toe bent aan een nieuwe camera dit een zeer goede optie is. Maar waar koop je hem dan voor een goedkope prijs?

Vanaf 27 augustus kun je de Canon R6 op verschillende locaties kopen. En bij eigenlijk alle winkels is de prijs dezelfde introductieprijs. Voordelen kun je halen uit extra service die geleverd wordt of accessoires. Denk hier bijvoorbeeld aan 3 jaar gratis sensor cleaning of 5 jaar garantie in plaats van 2. Ben je benieuwd waar je deze camera het beste kunt aanschaffen? Klik dan deze link om de beste optie te tevoorschijn te halen.

Conclusie Canon EOS R6 review

De Canon EOS R6 is een geweldige camera voor de semi-professional en amateur die het geld hebben liggen. De verbeteringen en nieuwe mogelijkheden zijn ontzettend groot waardoor je op een makkelijkere manier mooi foto’s kunt maken. Wel is het goed om te onthouden dat een camera niet de foto maakt, dat doe jijzelf. Het blijft dus ondanks alle goede kwaliteiten nog steeds belangrijk om jezelf te ontwikkelen zodat ook jij beter wordt in fotograferen.

Vorig artikelPaardenfotografie tips voor paarden
Volgend artikelReflectie fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in