Timelapse fotografie

Timelapse fotografie is een techniek om in een paar foto’s een gebeurtenis te laten zien. Je kunt het vergelijken met een versnelde video waarbij de camera op één plek blijft staan. Het enige verschil is dat er met fotografie om de zoveel minuten, uren of zelfs dagen een foto wordt gemaakt. En al deze foto’s worden in een timelapse achter elkaar afgespeeld. Op deze manier krijg je een video impressie van een gebeurtenis. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en leggen we uit wat je er mee kunt doen en wat je allemaal nodig hebt.

Waar wordt timelapse fotografie voor gebruikt?

Foto’s maken om de zoveel tijd: waarom maak je er dan niet gewoon een film van? Dat is vaak een opmerking die je hoort als je het over het fotograferen met lange sluitertijden hebt. En op zich is dat ook niet zo gek. Het fotograferen van een timelapse heeft namelijk veel overeenkomsten met video en toch is het net even wat anders aangezien je niet continue beeld vastlegt. Door het maken van foto’s bepaal je zelf welk moment of tijdstip voor jouw project belangrijk is. Maar waar wordt het dan voornamelijk voor gebruikt? Door een aantal voorbeelden te geven van timelapse fotografie hopen we dat je zelf inspiratie krijgt en het geheel wat duidelijker wordt.

Voor deze techniek kun je alles vastleggen wat beweegt. Een goed voorbeeld van een onderwerp is het bouwen van je eigen huis of een ander groot gebouw. Zo is het met deze techniek mogelijk het verloop van een gebouw die gebouwd wordt vastleggen. Daarnaast kun je de beweging en groei van een plant of sterren fotograferen. Ook de zonsondergang, die normaal gezien 2 uur duurt, kun je zo in een minuut tonen zonder dat het er raar uitziet. Daarnaast is het leuk om het weer van het hele jaar vast te leggen inclusief de verschillen van de 4 seizoenen of de mensen die in een drukke stad bewegen. Dit vergt wel wat voorbereiding maar gaan we later in dit artikel nog wel wat verder behandelen. Er zijn dus veel mogelijkheden om creatief met deze tak van fotografie om te gaan.

Timelapse fotografie

Cameranu - Algemeen

Apparatuur en benodigdheden

Wanneer je een timelapse wil gaan maken is het verstandig om wat apparatuur aan te schaffen. Dit gaat je helpen om het geheel scherp op beeld te krijgen. Je hebt geen dure apparatuur nodig, je kunt gewoon beginnen met de camera die je al hebt. Daarnaast heb je een statief nodig en een digital timer remote afstandbediening. Deze laatste twee schaf je aan om te voorkomen dat de beelden bewegen. Want zodra dit gebeurt is al jouw voorbereiding voor niks geweest. Naast de apparatuur moet je voor jezelf bepalen hoe lang je een onderwerp vast wil leggen. Op basis daarvan kun je de camera en de apparatuur instellen. Mocht je deze tak van fotografie leuk vinden is het mogelijk om jouw apparatuur wat uit te breiden. Je kunt er dan onder andere voor kiezen om een slider te kopen. Daarnaast is een goed statief geen overbodige luxe.

Houd er rekening mee dat je voor het fotograferen met deze techniek veel geduld nodig hebt. Zeker als je op een locatie bent waar je je camera niet onbewaakt achter kunt laten zul je altijd je ogen open moeten houden. In deze situaties is het niet handig als je dagenlang foto’s gaat schieten, maar kun je beter kiezen voor een tijdsbestek van 1 of 2 uur. Mocht het langer zijn kun je je hier ook op voorbereiden door iets meer kleding en wat eten en drinken mee te nemen.

Timelapse maken: de juiste interval kiezen

Wat de juiste interval is bij het fotograferen van een timelapse is volledig afhankelijk van hetgeen wat je fotografeert en het weer. Zo kan het zijn dat je een aantal seconden of een paar minuten neemt voordat je een foto maakt. Wel is het beter om teveel foto’s te schieten dan te weinig waardoor je beter een korte interval kunt kiezen. Hetgeen wat je teveel geschoten hebt kun je dan achteraf nog weghalen.

Voor het fotograferen in de natuur is het goed om naar de wolken te kijken. Bewegen deze snel? Gebruik dan een korte interval van 2 tot 3 seconden. Gaan ze niet zo snel? Dan kun je dit prima omhoog schroeven naar een hoger getal. Bij zonsondergang moet je rekenen op 5 tot 8 seconden en bij het fotograferen van sterren is 15 tot 30 seconden voldoende.

Timelapse

De juiste instellingen

Wanneer je de apparatuur en de interval hebt gekozen is het tijd om de rest van de instellingen in te stellen. Bij landschapsfotografie is het belangrijk dat je een groot diafragma gebruikt. Denk hier aan F11 tot F18. Zo is het grootste deel van de foto scherp. Je kunt de sluitertijd op hetgeen zetten wat je hierboven gekozen hebt. Daarna is het alleen nog van belang dat je de ISO zo laag mogelijk houdt. Is het beeld te donker? Dan kun je de ISO verhogen of het diafragma verlagen totdat het beeld weer een goede belichting heeft.

Wanneer je er wel voor kiest om videofragmenten te maken in plaats van foto’s is het belangrijk dat je geen 4K video’s opneemt. Deze bestanden zijn te groot waardoor continue jouw SD geheugenkaart vol is. Het is beter om een iets lagere resolutie te pakken of toch voor de foto’s te gaan. Over het algemeen zal dit ook een beter resultaat opleveren.

Timelapse video van 4 seizoenen maken

Een timelapse video maken van de 4 seizoenen is een leuke uitdaging. En aangezien de instellingen en voorzorgsmaatregelen net even wat anders zijn, leggen we deze hier even apart uit. Als eerste moet je de keuze maken of je je camera voor een heel jaar lang op een plek wilt laten staan. Wil je dit liever niet? Dan moet je een keuze maken in hoeveel dagen je je camera weer op dezelfde locatie wilt plaatsen en vooral de keuze welke tijdstippen op de dag of dat je de camera laat staan voor de gehele dag. Let er wel op dat je precies de locatie van het statief markeert zodat je zeker weet dat je altijd op dezelfde locatie staat. Een kleine wijziging hierin kan al een groot verschil maken. Uiteraard is het ook mogelijk om drone fotografie en andere shots toe te voegen om hier overgangen in te maken.

actie

Je kunt ervoor kiezen om meerdere dagen per maand foto’s te schieten en deze achter elkaar te plaatsen. Maar het is ook prima om op een dag dat het seizoen duidelijk zichtbaar is de gehele dag een timelapse vast te leggen. Wel is het goed om met de weersomstandigheden rekening te houden. Een goede regenhoes en bij harde wind zandzakken voor onder het statief is geen overbodige luxe. Een mooi voorbeeld van een timelapse van 4 seizoenen zie je in dit filmpje hieronder. Deze man heeft ervoor gekozen om in verschillende seizoenen, verschillende locaties te filmen. Dit doet hij niet alleen met een statief maar ook met een camera slider. Deze camera slider is meestal wel redelijk prijzig maar het levert wel prachtige beelden op.

Versnelde video vs timelapse fotografie

Als je dit artikel doorgelezen hebt is deze vraag vast wel een keer door je hoofd heen gegaan: video vs timelapse fotografie. Waarom kiezen we toch voor de laatste? Hier zijn verschillende antwoorden op te geven maar de grootste reden is dat een video gewoon teveel data kost. De bestanden zijn te groot en je zult telkens je batterij en SD kaart moeten vervangen. Door de camera zo in te stellen dat er om de zoveel tijd een foto gemaakt wordt is dit bijna niet het geval. Zo kun je de camera dus veel langer laten staan zonder al te veel moeite. Het nadeel is wel dat er een foto tussen kan zitten die mislukt is doordat er bijvoorbeeld een vogel net voor je lens vliegt. Deze kans is minimaal en dit bestand verwijder je gewoon. Dit valt in het eindresultaat meestal niet op.

Video van foto's maken

Lens schoonmaken en een testshot

Als afsluiting van dit onderwerp willen we je nog één van de belangrijkste tips meegeven. Vergeet niet om je lens schoon te maken, anders is alle moeite voor niks geweest. Vaak zitten we zo in het moment, zetten we alles klaar en raken we daarna de camera niet meer aan. Dit is allemaal logisch omdat we geen beweging willen meegeven aan onze timelapse. Maar, wat nou als de belichting niet goed is of je lens erg smerig is? Wanneer je je camera voor een lange tijd laat staan is het belangrijk dat je altijd een testshot maakt. Kijk of alle instellingen goed staan, kijk of de foto’s in de juiste timing worden geschoten en maak je lens nog een keer extra goed schoon.

Bekijk het eindresultaat van deze foto’s en zet het daarna pas aan voor het echte werk. Dit voorkomt dat je een uur of misschien zelfs wel langer aan het wachten bent en je er dan achterkomt dat de foto’s mislukt zijn. En dat zou natuurlijk zonde zijn. Nog een andere tip om je resultaat zo mooi mogelijk te maken is om een lenskap te gebruiken of iets om je camera heen te bouwen. Zeker als het regent wil je niet dat er druppels water of stof op je lens komen tijdens het fotograferen. Door een lenskap, paraplu of iets anders te gebruiken voorkom je dit en zijn je foto’s ook bij slecht weer goed gelukt. Als je deze tips toepast samen met de eerder genoemde in dit artikel gaat het je vast lukken om een mooie video te maken. Veel plezier met het maken van je eigen timelapse fotografie!

Vorig artikelBestek fotograferen
Volgend artikelPaardenfotografie tips voor paarden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in