Kustlijnen en zee fotograferen

Wanneer je in de buurt van de kust woont is het erg leuk om hier een avond te wandelen. De golven slaan op het zand en de avondzon begint zich te settelen. Heerlijk genieten van de rust en de frisse lucht. Kustlijnen of de zee fotograferen is om deze redenen een leuke bezigheid. Terwijl je zit te genieten van de natuur kun je prachtige foto’s maken. Niet alleen het water, maar ook het zand, de rotsen en zeedieren kunnen als onderwerp gezien worden. Met deze onderstaande tips maak je het fotograferen van de zee nog leuker. En uiteraard zul je dit ook in de foto resultaten weer terugzien.

Wat zijn de weersverwachtingen?

Voordat je op pad gaat is het verstandig om het weer te controleren. Gaat het regenen, hoe hard waait het en waar komt de wind vandaan? Allemaal dingen die de locatie bepalen waar jij wilt gaan fotograferen. Het beste is als de wind van de zijkant of van voren op je af komt. Zo zijn er hogere golven en heb je ook meer kans om dit effect te fotograferen. Wanneer je juist een rustige zee met een lange sluitertijd wilt fotograferen kun je beter wachten op een windstille dag.

Naast de weersvoorspellingen is het bij zee fotograferen altijd belangrijk dat je de getijen meeneemt in je vooronderzoek. Controleer op welk tijdstip het getij verandert en welke kant het op stroomt. Dit is op elke locatie anders dus controleer het telkens opnieuw wanneer je op een andere locatie komt. Zo zijn er bij elk land ook andere kenmerken die bij de zee passen.

actie

De kleur van de golven, eb en vloed

In Nederland heb je een donkergrijze zee met weinig golven. Maar kom je in een ander gebied, dan kan het best voorkomen dat je te maken hebt met een mooie blauwe zee. Dit kan de situatie qua fotograferen veranderen waardoor ook dit goed is om vooraf, als je dat natuurlijk nog niet weet, even te checken.

Cameranu - Algemeen

Op sommige fotolocaties kun je alleen komen als het eb is en andere zijn weer beter als het vloed is. Naast dit alles kan het voorkomen dat de golven na zonsopgang opeens veel groter worden. Ook dit is verstandig om even vooraf per locatie te controleren. Kun je dit nergens vinden? Vraag dan een lokale fotograaf, waarschijnlijk weet deze er veel meer van af. En wellicht heeft deze gelijk wel wat tips of mooie locaties waar jij de zee en kustlijnen het beste kunt fotograferen. De lokale bevolking is meestal wel bereid om je op weg te helpen en vaak vinden ze het ook nog wel leuk dat je hun vraagt. Zo kunnen zij iets van jou leren of van jouw cultuur en jij van hun.

Zee fotograferen

Zee fotograferen met een goed(koop) statief

Wanneer je naar een zee gaat om deze te fotograferen maak je vaak gebruik van lange sluitertijden. Om deze reden is het goed om een statief mee te nemen. Toch is niet elk statief even goed, je hebt te maken met harde wind en slechte weersomstandigheden. Om hier goed mee om te gaan zullen we later op deze website nog wat tips hiervoor schrijven. Zo zijn er veel voorzorgsmaatregelen om schade aan zowel camera als statief te voorkomen. Omdat de zee zo agressief is, is een super duur statief ook niet optimaal. Wel raden we een degelijk exemplaar aan zoals de Manfrotto. Deze zijn wel iets duurder, maar zijn wel beter in gebruik. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deze buiten het water te gebruiken en een goedkope optie voor de foto’s in het water.

Ga je op een winderige dag fotograferen? Zorg dan dat je wat zandzakken meeneemt en een camerastatief die in het midden een bevestigingsknop heeft om deze zandzakken aan te bevestigen. Zo heb je net wat meer stevigheid en kun je rustiger de camera even loslaten. Is de wind echt hard? Dan is het beter om altijd het statief vast te houden. Koop ook een exemplaar die in ieder geval op ooghoogte te plaatsen is. Een statief die we voor deze situatie aanraden is de: Manfrotto Befree. Maar mocht je nog iets thuis hebben liggen dat in ieder geval op ooghoogte komt kun je dit ook prima gebruiken.

Tips voor gebruik van statief bij kustlijnen

Wanneer je gebruikmaakt van een statief, is het goed om een aantal regels op te volgen. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw apparatuur niet kapot gaat of in het water valt. Zout water blijft niet goed voor een statief maar met deze tips kun je het wel optimaal gebruiken:

  • zee kunstlijnenFotografeer je op het strand? Zet het statief dan 10 tot 20 centimeter in het zand. Zo zorg je dat het statief minder beweegt door wind en aanrakingen waardoor je dus scherpere foto’s krijgt.
  • Bevestig je rugzak of een zak zand aan de knop in het midden van je statief om het zwaarder te maken. Zo waait jouw statief niet weg en is het geheel stabieler.
  • Statief gebruiken in stromend water of bij harde wind? Houd het altijd vast. De beweging die door het vasthouden naar de camera gaat is minder erg dan dat jouw camera op de grond of in het water valt!
  • Wordt het statief nat? Maak het dan schoon met zoet water. Het zoute water heeft namelijk een negatief effect waardoor het beschadigt.
  • Gebruik vaseline of een smeermiddel als de aansluitingen stroever worden.

Het water in voor goede foto’s

Wanneer je van plan bent om goede foto’s te maken van de zee kun je ervan uit gaan dat je nat wordt. Aan de strandkant ga je waarschijnlijk tot je knieën of heup (beslist niet dieper gaan) het water in. Ga je op rotsen staan? Dan zullen de spetters om je heen slaan. Op deze manier pak je de kracht van het water op de mooiste manier in beeld. Dicht bij het water waar alle actie waar het om draait aanwezig is. Om dit te kunnen doen is het verstandig om goede kleding aan te schaffen. Als je dit niet doet wordt je niet alleen kletsnat, er bestaat ook nog een grote kans dat je onderkoeld raakt.

Gebruik je een rugzak bij het fotograferen van de zee? Kijk dan ook of deze weerbestendig is. Als dit niet het geval is kun je hier verschillende zakken voor kopen. Daarnaast is een setje droge kleding en mogelijk zelfs regenkleding geen overbodige luxe. Wanneer je het water in gaat kun je waterschoenen gebruiken. Daarnaast worden laarzen ook vaak ingezet. Let er dan alleen wel op dat je er een regenbroek overheen aandoet om te voorkomen dat het water in je laarzen loopt. Voor de camera zijn er speciale regenhoezen te koop die het apparatuur beschermen tegen water. Hierover lees je meer in het artikel onderwaterfotografie. Hier leggen we ook gelijk goedkope en dure alternatieven uit om je camera en lens zowel in slechte weersomstandigheden als in het water te gebruiken.

Fotograferen van de zee

Zorg dat je een microvezeldoek bij je hebt

Het klinkt als een kleine tip, maar deze is wel echt essentieel als je bij de kustlijnen gaat fotograferen. Door de wind, het zand en de druppels water is je lens snel vies. Mocht er een golf over je camera heen gaan, heb je natuurlijk een nog groter probleem. Om dit te voorkomen zijn er camerahoezen. Maar zelfs als je hier gebruik van maakt is het nog steeds van belang dat je deze buitenkant ook schoon houdt.

Door een microvezel te gebruiken veeg je alles wat niet op de foto hoort te komen weg. Hiermee voorkom je dat de foto door smerigheid onscherp wordt. Neem er meerdere mee en stop er in ieder geval één in je zak en de ander in je rugzak. Als de ene vies is hoef je niet terug, maar kun je ook de andere nog gebruiken.

Instellingen en scherptediepte bij kustlijnen fotograferen

Scherptediepte kustlijnen

De meeste instellingen bij het fotograferen van de zee liggen voor de hand. Je zet de ISO zoveel mogelijk op 100 en met de sluitertijd ga je lekker spelen. Wanneer je het water als een mist wil laten verschijnen zet je de sluitertijd op een paar seconden. Rond 1/60e van een seconde zie je wel details maar houd je nog steeds wel een mooie structuur in het water. Bij volledige detail zet je je sluitertijd op 1/120e of hoger. Het enige wat na de sluitertijd nog over blijft is het diafragma. Hiermee bepaal je de scherpte diepte van een foto.

Beste diafragma voor zee fotografie

Wanneer je met een natuurfoto een scherp resultaat wilt bereiken is een minimum van F8 vaak wel noodzakelijk. Zo is niet alleen hetgeen waar je op focust scherp, maar ook alles wat eromheen ligt. Lager is wel mogelijk, maar door diffractie, het afbuigen van een golf, zul je merken dat de foto op het oog er niet kloppend uitziet. De meeste lenzen van camera’s krijgen het beste resultaat tussen de F11 en F13. Een getal hiertussen wordt dan ook voornamelijk gekozen. Wanneer je inzoomt zul je een hoger getal moeten kiezen om nog steeds alles scherp te houden.

Jouw focuspunt zit altijd in het midden tenzij er op de voorgrond of achtergrond iets ligt waar jij op wilt focussen. Focus in dit geval niet volledig op dit punt. Ga tussen het midden en dit punt zitten zodat het grootste deel van de foto scherp is. Wanneer je op de voorgrond een voorwerp hebt waar je de focus echt op wilt leggen dan kun je wel een diafragma van F4 of F5.6 gebruiken. Zo zal de achtergrond vervagen maar heb je wel een duidelijk onderwerp op de foto waar alles om draait.

Vuurtoren

Tijdstippen voor het fotograferen van de zee

Ochtend, middag, avond: elk tijdstip heeft een ander effect op jouw foto. En toch is niet het één beter dan het ander. Voor het fotograferen van de kustlijnen denken we vaak aan de zonsondergang en zonsopkomst. En dat zijn ook prachtige momenten: zeker als je op ooghoogte gaat fotograferen. Maar de beste kleur van het water wordt bereikt als de zon het hoogst staat midden op de dag. Voornamelijk als je van bovenaf een foto wilt maken zul je rond dit tijdstip de mooiste foto’s kunnen maken.

Iets wat minder vaak wordt gedaan is het fotograferen in de nacht. Door lange sluitertijden te gebruiken is het in donkere locaties mogelijk om de sterren samen met de zee op de foto te krijgen. Een ontzettend mooi effect: zeker als je ook nog het noorderlicht of zeevonken boven het water hebt. Om meer te leren over dit onderwerp kun je het artikel over nachtfotografie lezen. Al deze opties zijn de moeite waard om eens te proberen. Vaak zie je dat fotografen het ene moment voor een onderwerp leuker vinden dan het andere en dat is ook prima. Weet je nog niet welk moment jij het mooist op de foto kunt zetten? Ga dan eens op al deze tijdstippen foto’s maken om hier achter te komen. Je houdt er niet alleen een leuke ervaring aan over maar leert gelijk flink wat nieuwe technieken aan.

Kustlijnen fotograferen

De zee fotograferen: veiligheid staat voorop

Als het om fotograferen van zee en kustlijnen gaat, is er één tip die ontzettend belangrijk is. En dat draait om veiligheid. In Nederland lijkt de zee vaak niet verraderlijk maar hier vergist men zich vaak enorm in. Over de hele wereld wordt de oceaan vaak onderschat. Maar wanneer het om water gaat is het altijd extra opletten geblazen, zeker als er ook nog eens flink wat wind staat. Niet alleen voor je apparatuur, maar voornamelijk ook voor je eigen leven. Want geen enkele foto is je eigen leven waard.

Voor veel foto’s werk je op uitsteek punten die soms al verder in de zee steken dan jij denkt. Als je hier vanaf glijd ben je niet meer op het ondiepe maar val je gelijk in het diepe. De stenen zijn ontzettend glad en de golven slaan er ook nog eens tegenaan. Je kunt hier niet zomaar even omhoog klimmen, als je valt zul je gelijk terug moeten zwemmen naar het strand. Maar dit is vaak erg lastig door de getijstromen. Voeg daar nog de koude temperatuur aan toe en je hebt een erg gevaarlijke situatie.

Veiligheidstips voor zee fotografie

Om jezelf en ook anderen veilig te houden is het verstandig om deze veiligheidstips te volgen:

  • Houd de oceaan in de gaten. Ga niet met je hoofd de andere kant op kijken, zeker niet als er ook veel golven zijn.
  • Vergeet niet dat er zomaar uit het niks een veel grotere golf kan komen dan alle andere golven die je gezien hebt.
  • Kijk waar je heen moet rennen als er wel iets onverwachts komt.
  • Kom niet bij een rand, kijk uit voor algen en andere gladde onderdelen.
  • Controleer vooraf thuis de getijen. Dit is niet alleen handig voor de foto maar ook voor jouw veiligheid. Zo weet je of de zee terugtrekt of naar jouw toe komt.
  • Kijk voordat je begint even een paar minuten naar wat de zee doet. Niet alleen omdat het een leuk genietmoment is, maar ook om verrassingen te voorkomen.

Rotsen langs kust

Conclusie

De kustlijnen en zee fotograferen is vaak ontzettend rustgevend. Je hebt bijna geen mensen om je heen, hebt een prachtig uitzicht en kunt helemaal tot rust komen. Vandaar ook dat dit een leuke bezigheid is als je veel aan je hoofd hebt. Je kunt veel leren door verschillende technieken toe te passen. Hierdoor krijg je telkens andere foto’s en dat maakt het weer leuk. Zo kun je ook veel van de waterplassen reflectie foto tips op deze manier van fotograferen toepassen.

Of je nu in de storm of met windstilte, overdag of in de nacht naar de zee gaat: dat maakt niet uit. Op elk moment van de dag is het water er en staat het klaar om door jou gefotografeerd te worden. Het enige wat jij moet doen is de juiste compositie vinden, de instellingen instellen en op het knopje van je camera drukken. Wij zijn benieuwd naar de resultaten.

Vorig artikel10 geweldige Photoshop CC tips en trucs
Volgend artikelBeste camera voor Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in