De zon die langzaam onder gaat bij een meer, een mooi landschap met blauwe lucht of gewoon een stad met een straat in de achtergrond. Een horizon kom je overal tegen. Toch lopen we met fotograferen vaak hier tegen aan want waar moet je het positioneren? Hoe zorg je dat je deze lijn altijd recht in de camera krijgt? Of hoe pas je dit achteraf allemaal aan? In dit artikel geven wij een aantal tips die jou een antwoord zullen geven op deze vragen. Nieuwsgierig en leergierig? Lees dan vooral verder!
Inhoud
Scheve of rechte horizon
Wanneer je de camera pakt en een foto maakt van de horizon heb je de keuze om deze recht of scheef te zetten. Vaak zie je bij beginners dat ze een beetje scheef zijn. Wanneer een horizon duidelijk in beeld staat is het belangrijk dat deze echt recht staat. Wanneer dit niet het geval is, zal je foto op één of andere manier raar aanvoelen. Dus heb jij een leeg landschap met mooie wolken erboven of een zee met prachtig uitzicht? Zorg dan echt dat alles recht staat! Later in dit artikel zullen we vertellen hoe je dit het beste kunt doen.
Waar je bij landschapsfotografie vaak kiest voor een rechte horizon is het bij straatfotografie vaak net iets anders. Hier kiezen mensen er juist voor om dat ene straatje in de achtergrond waar je dit zo mooi ziet, net iets schever te trekken. Zo kun je aandacht creëren of juist wegtrekken waardoor de foto mooier wordt. Dus wanneer de horizon weinig zichtbaar is, is het juist leuk om hiermee te spelen en verschillende dingen uit te proberen.
Recht fotograferen in camera
Door direct in de camera al de afbeelding goed te zetten voorkom je dat er een deel van de foto afgesneden moet worden. Dit is namelijk wat er gebeurt wanneer je achteraf de fotolijnen recht moet maken. Er zijn verschillende manieren die je kunt toepassen om gelijk het gewenste resultaat te krijgen. De makkelijkste en goedkoopste optie is om in je camera de rasterweergave aan te zetten. Het kan zijn dat je camera dit niet heeft. Mocht je camera het wel hebben, staat het in de instellingen. Hierna zet je de camera in Live view mode waarna je vier verschillende lijnen zult zien. Gebruik deze lijnen om je camera recht te houden en plaats één van de verticale lijnen op de horizon.
Een andere optie is om een statief te gebruiken. In sommige statieven vind je een waterpas. Mocht je dit niet hebben dan kun je ook een waterpas kopen die je op de bovenkant van je spiegelreflexcamera kan bevestigen. Op deze manier kun je via de waterpas goed bekijken of alles recht is. Dit werkt uiteraard niet altijd even goed, maar kan jou wel op weg helpen totdat je het met het oog kunt zien.
Horizon rechtzetten in Lightroom en Photoshop
Wanneer je thuis komt en de foto is nog steeds scheef kan dit best frustrerend zijn. Gelukkig kun je altijd achteraf de horizon aanpassen. Hier verlies je alleen wel een deel van je foto mee. Houdt hier dus met fotograferen rekening mee en zoom daarom iets verder uit. Zo weet je zeker dat alles wat jij belangrijk vindt in de foto, ook na een crop in de foto blijft.
In Lightroom druk je op de crop waar je uitsnijden en rechttrekken vind. Onder verhoud vind je een schuifbalk. Je kan via deze balk het proberen te schuiven totdat je de juiste instelling hebt. Je kan ook links van de balk, naast hoek, op de liniaal drukken. Druk daarna met je muis op één punt waar de horizon zich bevindt. Druk daarna een stuk verderop op een ander punt. Hierna zal Lightroom het gemiddelde berekenen en hieruit de juiste lijn trekken. In Photoshop werkt het bijna hetzelfde. Selecteer eerst de liniaal, deze vind je onder het pipetje. Maak hiermee de lijn over de horizon. Druk daarna op afbeelding, afbeelding roteren, willekeurig en dan op oké om Photoshop het werk te laten doen.
Papier op je beeldscherm
Mocht je dit allemaal te omslachtig vinden kun je ook een dun, wit papier pakken en deze op je beeldscherm leggen. Door dit te doen kun je globaal zien of alles op de juiste positie zit. Natuurlijk is dit niet perfect: je ogen kunnen je ook erg goed bedriegen. Maar doordat het papier door het beeldscherm doorzichtig is, kun je wel alles in een snelle opname zien. Dit kan overigens ook op je camera. Zorg alleen wel dat je zowel bij het beeldscherm als bij de camera je papier goed in het midden houdt en niet zelf scheef gaat neerzetten.
Horizon positie
Horizon helemaal bovenaan, onderaan of recht in het midden. Door het op één van deze drie posities te zetten verandert de gehele foto. Je kunt de horizon op vele plekken plaatsen. Toch zijn dit de meest gebruikelijke. Wanneer je kijkt naar de regel van derden kun je hier ook een logica in vinden. In het raster op je camera en de regel van derden zie je namelijk maar 2 lijnen staan. De onderste lijn gebruik je als de lucht of het uitzicht ontzettend mooi is en hetgeen op de voorgrond juist iets saaier is. Zo gaat de aandacht naar de juiste locatie.
Het tegenovergestelde is natuurlijk waar als de lucht niet zo aantrekkelijk is: dan zet je het op de bovenste lijn zodat dit iets minder zichtbaar is. Soms is het gewoon fijn om even hier van af te wijken. Zo kan het een uitdaging zijn om de positie juist in het midden van de foto te zetten. Mocht je nog wat meer willen afwijken kun je ook kijken naar de horizontale lijnen van de gulden snede. Welke van deze je ook gebruikt, je zult merken dat wanneer je deze lijnen gebruikt de foto rustiger aanvoelt. Hierdoor ziet de foto er gelijk professioneler uit.
Horizontale en verticale lijnen
Op sommige momenten zijn de verticale lijnen belangrijker dan de horizontale lijnen. Op deze momenten kan het zelfs zijn dat de horizon bijna niet zichtbaar is. Dan kun je kijken waar deze verticale lijnen ophouden. Wel is het opletten geblazen: alles wat verticaal loopt moet ook nadat de horizon veranderd is nog steeds goed lopen. Een bord, boom of huis hoort niet scheef te staan omdat de weg dan recht loopt. Let er ook op dat de lijnen die omhoog gaan op een logische wijze toegepast worden. Daarnaast heb je de diagonale lijnen die iets aan een foto kunnen toevoegen. Ook deze kun je in dit hele verhaal meenemen om zo een foto te verbeteren.
Conclusie
Een scheve horizon rechtzetten of juist ietsje schever zetten kan een ander beeld meegeven aan een foto. Of dit zorgt voor het gewenste effect ligt natuurlijk aan hetgeen wat jij wil bereiken. Maar voeg je dit op de juiste manier toe en combineer je dit met bijvoorbeeld de leidende lijnen techniek? Dan zal jouw compositie er beter en aangenamer uitzien. Probeer hier de komende tijd eens mee te spelen. Pak een foto en bewerk deze op verschillende manieren. Je zult je verbazen hoeveel effect een kleine aanpassing aan een foto kan hebben.