Kinderen fotograferen

Of het nu je eigen kind is of van een ander, kinderfotografie wordt vaak als lastig ervaren. Kinderen fotograferen vraagt daarom ook wat extra aandacht en tools. Ze zijn enthousiast, bewegelijk en houden beslist niet van stil zitten. Laat je dus ook niet afleiden en ga op een andere manier aan de slag dan bij volwassenen. Hoe je dit op een goede manier oppakt? Dat leggen we graag aan je uit!

Kinderen fotograferen: de basis

Kinderen hebben hun eigen wil en jij kan ze niet forceren om hetgeen te doen wat jij wilt. Wel kun je ze motiveren om toch hetgeen voor mekaar te krijgen wat je verlangt. Zo is het slim om snoepjes of iets anders lekkers mee te nemen en aan te geven dat ze dit krijgen wanneer ze een opdracht voltooien. Vinden ze het leuk om eendjes te voeren? Neem ze dan na de foto mee naar de eendjes en maak gelijk daar ook wat foto’s van. Wanneer je kinderen forceert zullen ze dwars worden en niet meer luisteren. Dit zorgt ervoor dat jij niet de foto’s krijgt die je wilt hebben.

Voor de instellingen zul je een snellere sluitertijd moeten gebruiken dan 1/120e van een seconde. Probeer standaard F4.0 of hoger als diafragma te gebruiken. Deze hogere instellingen heb je nodig om te voorkomen dat het kind onscherp op de foto komt. Mocht het kind toch stil blijven staan en niet druk bewegen dan kan een lager diafragma erg mooi zijn. Doordat je hogere instellingen gebruikt zul je veel licht moeten hebben. Fotograferen doen we dan ook bij een raam of buiten. Een speeltuin is de perfecte plek om een foto te maken, maar ook bij een raam kun je met de juiste techniek prachtige foto’s maken.Kinderen fotograferen

Lens kinderfotografie

Net zoals je bij lens portretfotografie kunt lezen zijn er meerdere opties mogelijk. Een goede lens hoeft beslist niet duur te zijn maar kan wel het complete verschil maken. Voor kinderen fotograferen is het belangrijk dat je niet een grote zoom lens gebruikt. Je wilt namelijk niet dat alles gaat vervormen. Dit gebeurt over het algemeen bij een zoomlens wel. Vandaar dat een 35, 50 of 85mm lens perfect is. Een standaard kit lens die je meestal bij je camera krijgt is daarom vaak al een goede start. Toch is het aan te raden om nog een extra lens erbij te kopen. Deze zogenaamde prime lenzen hebben een vast brandpuntsafstand en kunnen dus niet in- of uitzoomen. Maar ze maken wel prachtige foto’s.

Wil je het goedkoop houden? Dan kun je voor maximaal 150 euro een 50mm lens kopen. Voor een standaard spiegelreflexcamera is een 50mm voor kinderen fotograferen voldoende. Heb je een full frame camera? Dan is het verstandiger om naast een 50mm lens ook een 85mm lens aan te schaffen. Deze zijn uiteraard ook iets prijziger. Hieronder vind je een aantal aanraders met de links.

Canon 50mm F1.8 of de Nikon 50mm F1.8.
Canon 85mm F1.8 of de Nikon 50mm F1.8.

Maak plezier en neem de tijd

Terwijl je volwassenen vaak erg snel op de foto kunt zetten, is dit bij een kind meestal niet mogelijk. Je zult een band moeten creëren en eerst plezier moeten maken. Dit kost tijd dus neem die tijd ook. Net als dat jij aan een nieuw persoon moet wennen zullen zij dat ook moeten doen. Wanneer je met een familie fotosessie bezig bent, kun je ervoor kiezen om eerst de broers, zussen of ouders op de foto te zetten. Zo let het kind op waar jij mee bezig bent en gaat het gemakkelijker wanneer hij of zij aan de beurt is.

Wanneer je kinderen opjaagt, gaan ze tegenwerken en zullen ze niets meer uitvoeren. Daarom is het als fotograaf ook belangrijk om even de camera naar beneden te doen en te focussen op plezier maken met het kind. Gekke bekken trekken of iemand die achter de fotograaf vingers steekt kan leuk zijn en werken. Doe het alleen niet te vaak en begin zeker niet aan say cheese. Dit kan er juist voor zorgen dat het plezier er af is en de foto’s juist niet lukken, met uitzonderingen nagelaten.Kinderfotografie

Snot en smerige mond bij kinderfotografie

Ja mensen, ook dit hoort erbij. Snot die langzaam naar beneden stroomt, smerige mond van het chocolaatje dat je gegeven hebt. Allemaal dingen die een mooie foto alsnog kunnen verknallen. Hoe goed je de foto’s ook kunt nabewerken; een snotneus is eigenlijk nooit op te lossen. Vandaar ook dat dit één van de belangrijkste dingen is om op te letten bij kinderfotografie. Laat de ouders het weghalen wanneer ze erbij zijn. Gaat dit niet helemaal goed? Vraag dan of jij het zelf mag weghalen voordat je zelf stappen onderneemt. Zo voorkom je onveilige situaties en stress van de volwassenen die dat weer terug reflecteren op het kind.

Waar houdt het kind zelf van?

Het klinkt logisch maar wordt toch vaak vergeten. Hetgeen dat het kind het leukst vind om te doen is vaak ook hetgeen waar het meeste plezier van afstraalt. Gebruik dit als extra toetje voor op het einde. Wanneer er een aantal foto’s zijn gemaakt zul je al snel merken dat kinderen moe worden. Ze gaan zich vervelen en willen van alles doen behalve hetgeen wat jij wilt. Dan is het moment om een alternatief te gebruiken. Vraag aan de ouders wat het kind het leukste vind om te doen en laat ze dat doen.

Wat het ook is: je kunt altijd mooie foto’s maken. Is de activiteit binnen? Probeer het dan bij een groot raam neer te zetten zodat je mooi licht hebt. Vanuit daar maak je een aantal shots van het spelen. Dit doe je van veraf waardoor je de hele omgeving ziet en daarna van iets dichterbij zodat de focus duidelijker is. Als laatste pak je de details. Denk bijvoorbeeld aan een lachend gezicht met het witte plafond of de wolken als achtergrond. Of probeer iets met de handen of benen te doen. Zodra je alles hebt kun je nog even heerlijk met het kind spelen voordat je er weer vandoor gaat.Kinderen poseren

Sneeuw, bladeren, regen en zand

Als er een aantal leuke activiteiten zijn bevat het bijna altijd wel sneeuw, bladeren, regen of zand. Het voordeel hiervan is dat je er creatief mee bezig kunt gaan. Sneeuw omhoog gooien of een sneeuwballen gevecht zorgen voor creatieve, leuke foto’s. Je ziet het plezier van de afbeelding afspatten en je krijgt een echt plaatje in plaats van de fake. Zand en bladeren kun je het kind of de ouder laten gooien. Let er wel op waar de wind staat zodat niet alles in het gezicht waait. Mocht er een ouder mee zijn laat hem of haar dan achter het kind wat zand of bladeren gooien. Zo creëer je diepte en heb je de mogelijkheid om een mooi bokeh effect neer te zetten. Door de volwassenen mee te laten doen zorg je ervoor dat zij niet niets staan te doen en kinderen fotograferen ook wat makkelijker wordt.

Kinderen poseren

Kind op een leuke houten box, fietsje of skelter. Wanneer kinderen meewerken kan het leuk zijn om ze toch deels te laten poseren. Het poseren van kinderen gaat er alleen wel iets anders aan toe dan bij volwassenen. Zo kun je vragen of jongens wat stoerder gaan kijken en hun armen over elkaar heen doen. Om het dan iets mooier te maken zeg je daarna: dat kan beter. Op dat moment klik je gelijk op de knop om de kinderfoto te maken. Hierdoor krijg je prachtige resultaten die deels spontaan en deels geposeerd zijn. Een andere tip die altijd werkt zijn paardenbloemen. Laat ze zitten bij een mooie achtergrond en blazen maar. Lukt het ze niet om de bloem weg te blazen? Maak de foto dan samen met de ouders of laat een assistent(e) het wegblazen om vervolgens uit het shot te stappen.

Meerdere kinderen fotograferenEen andere leuke manier van kinderen fotograferen is om ze te laten liggen. Zo kunnen ze liggen op hun rug op het gras maar ook op hun handen. Wanneer ze op het gras liggen kun je de foto van bovenaf maken. Zeker als er meerdere kinderen zijn kun je hier erg mooie foto’s van maken. Kun je het voor elkaar krijgen om ze te laten liggen op hun armen? Maak dan de foto vanaf beneden op gelijke hoogte en probeer op de voorgrond een paar sprietjes gras erop te krijgen. Meestal zijn poses lastiger dan spontane foto’s, maar toch kan het een poging waard zijn. Probeer dit niet gelijk te doen aan het begin van de shoot maar wacht er even mee tot in het midden van de sessie. Dan zijn ze wat losser en nog niet moe waardoor er vaak net iets meer mogelijk is.

Kleding bij kinderen fotograferen

Voordat je kinderen gaat fotograferen is het belangrijk dat de ouders er voor zorgen dat het kind er piccobello uitziet. Zoals we allemaal wel weten gaat dit niet altijd vanzelf en loopt dit ook vaak net even anders dan we zouden willen. Een aantal tips voor kleding bij kinderfotografie zijn dan ook wel slim om vooraf te geven. Wanneer kleding prettig zit zullen de kinderen zich ook prettiger voelen. Vandaar ook dat hetgeen dat zij zelf het mooist vinden, vaak de juiste keuze is om hen aan te laten trekken. Jij als fotograaf moet je hierop aanpassen.

Naast deze mogelijkheid kun je proberen of het mogelijk is om ze juist neutrale kleding aan te laten doen. Felle kleuren zorgen er meestal voor dat een foto minder mooi wordt. Het trekt namelijk de aandacht naar de kleding in plaats van naar het gezicht. Wanneer je neutrale kleding aantrekt met iets doffere kleuren vallen de omgeving en je gezicht meer op. Hierdoor is het geheel van de afbeelding mooier. Dus, mocht het mogelijk zijn dan is dit zeker een aanrader om op te letten.

Kinderen fotograferen: kort samengevat

Door alle informatie bij elkaar kan kinderen fotograferen lastig lijken en dat is ook gedeeltelijk waar. Je moet op ontzettend veel dingen letten, maar toch komt het grootste gedeelte op een paar dingen neer. Maak gewoon plezier dan zie je dat terug op de foto. Zolang het kind zich op zijn of haar gemak voelt, jij hem of haar de tijd gunt om aan jou te wennen en je let op details zoals snot, dan zit je goed. Gebruik de juiste camera instellingen en zet het kind binnen bij een raam neer. Mocht je naar buiten gaan en is het poseren toch mogelijk? Probeer dan van zowel bovenaf als heel laag aan de grond foto’s te maken. Heb jij ook nog tips die bij jou geholpen hebben om je eigen kind of die van een ander op de foto te zetten? Laat het dan weten in de comments!

Vorig artikelScheve horizon rechtzetten
Volgend artikelDe juiste foto kiezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in