Camera vasthouden

Een camera vasthouden kun je op verschillende manieren doen. De één pakt het apparaat met twee handen, de ander pakt het met één hand. Maar wist je dat de manier die jij gebruikt invloed heeft op jouw foto’s? De camera beweegt namelijk altijd en hoe meer het beweegt, hoe minder scherp de foto’s worden geschoten. Je zult dat niet snel merken met een hoge sluitertijd van 1/120e seconde. Maar wanneer je in een kamer met weinig licht onder deze cijfers moet gaan zitten, ga je dit zeker merken.

Techniek camera vasthouden

Wanneer je uit de hand foto’s wil maken zul je op een gegeven moment de juiste techniek aan moeten leren. Op deze manier kun je, als je goed oefent, met 1/60e seconde nog steeds scherp foto’s maken. Ben je nieuwsgierig hoe je dit toepast? Wij beschrijven het op een simpele en eenvoudige manier!

Camera vasthoudenDe beste manier om je camera vast te houden is door met je handen een stevig frame te bouwen. Dit kun je doen tegen een muur, een tafel of tegen je eigen lichaam. Voor deze techniek gebruik je altijd beide handen op de camera. De ene hand gaat onder de lens. Houd je hand open alsof je iets groots krijgt en stop het deel dat het dichts bij de camera body is, in je hand. Met deze hand kun je inzoomen en scherpstellen. De andere hand zet je rechts in de grip met de vingers op de knoppen.

Camera stabiel houden

Wanneer je dit op deze manier doet zul je al merken dat de camera stabieler is. Vooral als je stilstaat kun je prima scherpe foto’s maken. Maar als je naar links of rechts beweegt en dan gaat schieten, gaat het gelijk al fout. Vandaar dat we nog een andere stap moeten uitvoeren. Terwijl je de camera vasthoudt trek je je ellebogen een beetje naar binnen. Plaats deze daarna tegen de onderkant van je ribben aan. Zo staan de armen tegen de zijkanten van je lichaam gedrukt. Houdt ze er tegenaan maar druk niet te stevig: dit kost namelijk teveel energie. Probeer nu nogmaals heen en weer te bewegen en je zult het verschil merken. Let op! Deze techniek van camera vasthouden is ontzettend lastig, oefenen is dus erg belangrijk! Dit is niet iets wat je zomaar doorhebt.

Camera stabiel houden

Door je knieën en camera tegen gezicht

Door je knieën een beetje gebogen te houden is je lichaam niet een stevig blok. Hierdoor vangt het kleine bewegingen automatisch op. Denk hier bijvoorbeeld aan wind, een persoon die je even aantikt of een kleine stap naar links. Ga niet teveel door je knieën want dan wordt het weer onstabiel. Een ander iets om uit te proberen is om je camera tegen je gezicht te houden. Hierdoor heb je nog een versteviging die jou kan helpen om alles stabiel te houden. Dit werkt alleen niet altijd even goed doordat je gezicht ook veel bewegingen maakt. Wanneer je een spiegelreflexcamera hebt kun je je oog tegen het rubber houden. Heb je een digitale camera of systeemcamera? Dan is het verstandiger om deze techniek niet toe te passen.

Camera vasthouden op een simpele manier

Is de bovenstaande techniek voor camera vasthouden toch iets te lastig? Dat snappen we helemaal! Veel professionele fotografen hebben dit maanden geoefend totdat ze het echt goed door hadden. Om het iets simpeler te houden zul je wel wat vrijheid in moeten leveren. Maar totdat je dit helemaal goed doorhebt kun je ook gewoon een muur of tafel gebruiken. Ben je meer een visuele fotograaf? Dan kun je ook de online fotografie cursus bekijken. Hier laten we duidelijk zien hoe je het beste de camera vast kunt houden voor het beste resultaat.

Voor een muur leun je met je hele lichaam tegen de muur aan en plaats je je voet dat het dichts tegen de muur staat kruislings achter je andere voet. Zo duw je met je voet je lichaam tegen de muur. Ook hier weer niet te hard drukken, een klein beetje is genoeg. Voor een tafel doe je hetzelfde als de echte techniek, maar in plaats van de ellebogen in je lichaam te duwen zet je ze op de tafel neer. Zo kun je op een makkelijke manier hetzelfde effect krijgen.

Statief gebruiken voor stabiliteit

Wanneer je echt scherpe foto’s wilt hebben kun je altijd nog een statief gebruiken. Dit werkt makkelijker dan camera vasthouden. Veel mensen kiezen hier niet voor op sportevenementen of fotosessies omdat snelheid belangrijk is. Wanneer je puur voor jezelf fotografeert is dit natuurlijk wel de beste oplossing. Schaf alleen wel een goed statief aan! Een statief gaat jaren mee en koop je niet snel opnieuw. Wanneer je een goede koopt, krijg je een beweging die niet stottert. Wanneer je een statief langer gebruikt zul je merken dat je dit wel echt nodig hebt: zeker met nachtfotografie en macro. Het merk Manfrotto is een echte aanrader op het gebied van statieven. Deze zijn te verkrijgen in alle soorten en maten waardoor een keuze nog steeds erg lastig kan zijn.

Wil je het statief overal voor gebruiken en zoek je echt een object dat ook nog eens heel erg licht is? Dan is de beste keus de Manfrotto befree live. Met een prijs rond de 250 euro kan dit wat overweldigend overkomen, maar toch is dit het meer dan waard. Wil je toch liever een goedkoper alternatief? Kies dan de Manfrotto compact light. Met een prijs van 44 euro is het iets minder geavanceerd dan de duurdere versie. Dit zul je zeker merken in de vloeiende bewegingen. Voor een beginnende fotograaf is ook deze goedkope versie zeer geschikt en zal het jouw fotografie naar een nieuw level brengen.

Vorig artikelCanon Eos R review
Volgend artikelScheve horizon rechtzetten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in