Nachtfotografie: ‘s Nachts betere foto’s maken

Wil je ‘s nachts betere foto’s maken en ontdekken hoe je nachtfotografie en avondfotografie het beste kan fotograferen? Het maken van technisch uitstekende beelden in de nacht kan een uitdaging zijn, vooral voor beginnende fotografen. Wanneer je automatische camera-instellingen gebruikt om de foto te maken ontdek je al snel dat alle foto’s mislukken. Overdag is er meestal een overvloed aan licht waardoor je gemakkelijk een scherpe, goed belichte foto kunt maken. ‘s Nachts moet de fotograaf zijn denkwijze aanpassen om het juiste plaatje te schieten

Dit artikel biedt enkele snelle tips en trucs om je te helpen het meeste uit je nachtelijke fotografie te halen.

Hoe je 's nachts betere foto's kunt makenNachtfotografie: Gebruik altijd een statief

Nachtfotografie zonder een statief is vrijwel hopeloos. Zelfs met een snelle lens en een hoogwaardige beeldsensor zal je waarschijnlijk moeite hebben om mooie resultaten te bereiken. Een statief is noodzakelijk omdat je hierdoor je sluitertijd kunt verlengen. Dankzij een lange belichtingstijd kan je camera voldoende licht vastleggen om ‘s nachts een scène goed te belichten. Neem dus altijd bij avondfotografie een statief mee. Over het gewicht hoef je niet meer in te zitten: goede moderne statieven zijn erg licht en worden geleverd met een draagtas. Bespaar hier niet op: je koopt er namelijk maar 1. Het merk Manfrotto is qua tripod een zeer goede aanrader. De prijs is iets hoger maar het gewicht en de stabiliteit is veel beter.

Nachtfotografie blauw uur

Foto’s in de nacht tijdens het blauwe uur

Het blauw uur is de tijd tussen zonsondergang en volledige duisternis en duurt ongeveer 45 minuten. Gedurende deze tijd verandert het licht snel van daglicht naar donker en is het perfect voor het vastleggen van fonkelende stadslichten en de na gloed van de zonsondergang.  Het blauwe uur biedt een compromis dat de fotograaf in staat stelt om de gloed van kunstlicht te vangen terwijl het voldoende natuurlijk licht behoudt om al het andere te zien. Perfect om te combineren met het golden hour dat hiervoor plaatsvind.

‘s Nachts betere foto’s maken in handmatige modus

Moderne digitale camera’s zitten boordevol technologie om fotografen te helpen bij het maken van de best mogelijke beelden met de minste inspanning. Digitale lichtmeters zijn echter ontworpen om de juiste belichting te berekenen onder wat men “normale” omstandigheden zou kunnen noemen, zoals zonlicht en felle kunstlichtlampen. Lichtmeters werken niet altijd zoals we zouden hopen als de zon ondergaat. Daarom is het altijd nodig om je belichtingsinstellingen handmatig aan te passen. Dit voorkomt dat je een foto creëert met een hele hoge ISO waardoor je heel veel ruis terugziet op de foto.

Stel handmatig of achteraf de witbalans in

Net zoals de lichtmeter van je camera ‘s nachts verward kan raken, vergist de kleurmeter zich meestal ook. Hierdoor wijken de kleuren erg af. Dit is makkelijk op te lossen als je je witbalans handmatig instelt. Je kan dit op je camera instellen maar ook achteraf wanneer je in Raw schiet. Het achteraf aanpassen op een groot scherm waar je alle kleuren goed ziet is dan ook de aanrader.

Avondfotografie: gebruik handmatige focus

Of je nu een spiegelreflexcamera of een spiegelloze camera gebruikt maakt niet uit. Scherpstellen in het donker blijft gewoon lastig. Tijdens de nacht is er niet veel licht voor een autofocussysteem om mee te werken. Vooral als je een langzame lens gebruikt (een lens met een klein maximaal diafragma) is dit een groot probleem. Daarom kun je het beste je lens handmatig scherpstellen. Kijk dus wat je scherp wil hebben en stel de lens op het statief daarop in.

nacht fotografie

Nachtfotografie: een flinke uitdaging

Nachtfotografie kan een flinke uitdaging zijn, maar deze uitdagingen worden gemakkelijker als je de beperkingen van de automatische modus van je camera begrijpt. Fotografie bij weinig licht is meestal een handmatig proces. Een fotograaf zou meer tijd moeten besteden dan normaal om zijn statief in te stellen en testopnamen te maken om de juiste belichting, witbalans en focus te vinden. Maar wanneer dit gelukt is zul je ook zulke prachtige foto’s kunnen maken in de nacht. ‘s Nachts betere foto’s maken gaat jou ook lukken door dit alles toe te passen.

Vorig artikel6 belangrijke architectuurfotografie tips voor beginners!
Volgend artikelHoe werkt een spiegelreflexcamera? (DSLR)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in