Wanneer je steeds meer met fotografie bezig gaat kom je vast en zeker de afkorting EXIF tegen. Maar wat is het eigenlijk en waar staat het voor? In dit artikel beschrijven we waarom deze informatie zo waardevol is. Daarnaast leggen we uit hoe je op een snelle manier deze informatie op zowel een Windows als Mac computer kunt uitlezen.
Afkorting EXIF
EXIF is een afkorting dat Exchangeable Image File Format betekent. Dit is al de informatie die in een Raw bestand of Jpeg opgeslagen wordt. In een afbeelding vind je niet alleen kleuren en pixels terug. Je vind ook de datum wanneer en met welke camera deze gemaakt is. Daarnaast kun je ook de velen camera instellingen terugvinden. Deze extra informatie wordt ook wel Metagegevens genoemd. Metagegevens is onder andere een verzameling van de EXIF informatie samen met de contact en copyright gegevens.
EXIF gegevens zijn handig
Door een afbeelding met Exif gegevens in te laden in bijvoorbeeld Lightroom weet het programma gelijk op welke dag en welk tijdstip de foto is gemaakt. Hierdoor zul je merken dat wanneer je foto’s importeert alles ook gelijk op volgorde staat. Zelfs als je van meerdere camera’s tegelijk importeert en de bestanden verschillende namen hebben legt het programma alles correct op volgorde.
Wist je dat deze gegevens ook voor jou zelf handig kunnen zijn? In deze informatie kan je namelijk lezen hoe jij met de camera een foto hebt genomen. Zo kun je de sluitertijd lezen en ontdekken waarom een foto onscherp of donker is. Door deze informatie regelmatig te bekijken begin je steeds meer te begrijpen welke dingen je fout doet. Zo hoef je je niet 2 keer aan dezelfde steen te stoten. Deze gegevens zijn erg waardevol als je ze goed gebruikt.
Exif informatie terugvinden in een foto
De makkelijkste manier om de Exif informatie terug te vinden is door je eigen computer te gebruiken. Via de Windows verkenner kun je de informatie als volgt vinden. Druk op de foto rechtermuisknop, klik vervolgens op eigenschappen en ga naar het tabblad details. Hier zie je gelijk alle camera instellingen, copyright en mogelijk zelfs GPS-data. Ook kan je hier een groot deel van de informatie verwijderen. Bij de Mac werkt het ongeveer hetzelfde. Hier druk je ook met je rechtermuisknop op de foto en druk je hierna op Toon Info. Vanuit daar vind je in de bibliotheek module het balkje Metagegevens.
Metagegevens in Lightroom
Naast deze simpele manieren kun je ook rechtstreeks in Camera Raw, Photoshop en Lightroom deze informatie bekijken. Wanneer je een RAW foto in Camera Raw opent zie je aan de rechterkant onder de histogram de belangrijkste gegevens op gebied van fotografie staan. Je vind hier het diafragma, ISO en sluitertijd samen met de lens die je gebruikt hebt met de brandpuntafstand. Door deze informatie te lezen kun je in theorie gelijk zien waarom een foto goed gelukt is of juist niet.
In Lightroom werkt dit precies hetzelfde. Ook hier zie je alle gegevens staan wanneer je een foto opent onder de histogram. Daarnaast zie je wanneer je in het kopje Bibliotheek staat rechts onderaan ook het kopje metagegevens staan.
Exif data zegt niet alles
Wanneer je alleen de EXIF gegevens ziet kun je nog niet zeggen dat een foto slecht of goed is. Hiervoor moet je de foto ook zien. Deze gegevens zijn, naast dat het belangrijke data is voor software, voor jou hulpmiddelen om te groeien. Door deze informatie regelmatig te bekijken zul je steeds meer begrijpen wat alle instellingen doen met jouw foto. Je ziet dat een hoge ISO er voor zorgt dat je foto lichter wordt, maar ook dat het gelijk mogelijk is dat een foto korrelig wordt. Je ontdekt dat je door de sluitertijd een object stil kan zetten of juist in beweging kan brengen. Door de diafragma kun je soms diepte of juist een groot overzicht creëren.
Als jij je dus afvraagt: Wat is EXIF en waar is het goed voor? Dan is het antwoord simpel. Het is informatie die zowel jij als jouw computer kunt gebruiken. Je kan er veel aan hebben maar je kunt het ook rustig naast je neerleggen. De gegevens kan je uiteraard altijd wijzigen of verwijderen. Wanneer je niet wilt dat anderen achter deze informatie komen, kan dit handig zijn. Maar tegelijk blijft het handig om ook de gegevens te laten staan en een copyright mee te geven aan jouw fotografie.
Nog een extra tip: veel fotografen verwijderen de EXIF en overige metadata. Dit doen ze niet alleen om de gegevens te verbergen maar ook omdat de afbeeldingen dan minder ruimte in beslag nemen. Het bestand wordt kleiner terwijl de foto gewoon in dezelfde kwaliteit blijft.