11 Tips om kinderen te leren fotograferen!

Wanneer je het als ouder geweldig vindt om foto’s te maken, is het natuurlijk ontzettend leuk wanneer ook jouw eigen kinderen leren fotograferen. Terwijl dit een leuke investering in jouw kind is, leren zij ook meer over waar deze generatie mee bezig is. Twintig jaar geleden was fotografie nog niet zo populair als vandaag de dag, maar nu is het niet meer weg te denken. De afgelopen tien jaar is er op het gebied van fotografie steeds meer bij gekomen. Er valt dus heel wat over te vertellen.


Kinderen houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken, zo ook in de wereld van fotografie. Je kunt al gauw een hele middag op pad zijn met jouw zoon of dochter om hem of haar de camera te laten ontdekken. Ga bijvoorbeeld lekker naar het bos of naar de speeltuin met ze. Om het leuker te maken kun je hen verschillende opdrachten geven waardoor hun creativiteit gestimuleerd wordt. Hieronder staan een aantal tips beschreven om kinderen op een goede en leuke manier te leren fotograferen.

Hoe houd je de camera vast?

Wanneer een kind voor het eerst een camera vastpakt kan het zijn dat hij of zij dit gelijk goed doet. Want waarschijnlijk heeft jouw zoon of dochter vast meerdere keren gezien hoe jij dit zelf doet. Uiteraard kan het ook zo zijn dat dit helemaal niet het geval is. Hoe dan ook is het als ouder slim om dit van te voren duidelijk uit te leggen aan jouw kind(eren).

Een camera heeft natuurlijk een bepaald gewicht en beschikt over dure onderdelen. De apparatuur mag dus absoluut niet vallen. Dit is één van de redenen waarom het belangrijk is dat kinderen leren hoe zij voorzichtig een camera in de hand houden. Daarnaast is het zo dat als zij dit op jonge leeftijd leren, dat hun foto’s niet bewogen zullen zijn. Deze tip is dus één van de meest belangrijke om kinderen goede foto’s te laten maken. Weet je zelf nog niet hoe je dit het beste kan doen? Lees dan het artikel over: Camera vasthouden.

Houd de camera recht

Nadat de kinderen weten hoe zij een camera op de juiste manier vasthouden, is het tijd om een stap verder te gaan. Afhankelijk van het shot, is het vanzelfsprekend dat zij de camera recht horen te houden. Is dit niet het geval? Dan krijg je niet het gewenste resultaat voor je foto. Wazige of onscherpe foto’s of een scheve horizon is niet waar ze achteraf vrolijk van worden. Daarom is het belangrijk om aan je kind(eren) te leren hoe zij de camera recht houden.

Cameranu - Algemeen

Door gebruik te maken van de live view met hulplijnen kunnen ze zelf kijken of alles recht staat. Zijn ze al wat ouder? Dan kun je ze ook leren te kijken naar een horizon. Voor je het weet hebben ze het door en daar mag jij als ouders dan weer trots op zijn.

Kinderen leren fotograferen: laat ze zelf experimenteren

Wanneer je zelf iets uitzoekt blijft hetgeen wat je doet beter hangen. Wanneer kinderen zelf met een camera gaan experimenteren zul je ook merken dat ze alles sneller door hebben. Moedig ze hier dus in aan, maar ga niet raar opkijken als de camera ook een keer kapot gaat. Schaf desnoods een goedkope camera aan waar ze zelf alles mee mogen ontdekken. Laat je kind(eren) verschillende perspectieven uitproberen. Ze kunnen bijvoorbeeld op hun hurken gaan zitten om bloemen in het gras van dichtbij te fotograferen. Uiteraard kun je dan ook het kikkerperspectief en het vogelperspectief uitleggen.

Kinderen zien de wereld anders dan wij volwassenen. Laat hen daarom ook bewust foto’s maken vanaf de hoogte waar zij zelf staan. Shots van voren of naar boven: het kan allemaal. Ben je samen in een speeltuin en staat er een speeltoestel waarop je kunt ronddraaien? Probeer hier dan gebruik van te maken door een soort panorama foto te maken. Wanneer je genoeg variatie toevoegt aan je foto’s, krijg je hele verschillende beelden. Op deze manier krijg je niet steeds alleen maar soortgelijke foto’s. Kortom: laat de kinderen zelf spelenderwijs ontdekken hoe leuk fotografie is.

Regel van derden

Eén van de technieken die onmisbaar is in de fotografie wereld is de regel van derden. Door deze regel al vroeg aan kinderen te leren, is de kans groter dat zij sneller mooie foto’s kunnen maken. Misschien snapt jouw kind het nut van deze regel in het begin nog niet zo goed. Toch is het de moeite waard om uit te leggen dat zij een mooier beeld kunnen creëren met deze regel.

Doordat zij hun onderwerp een beetje meer naar rechts of naar links verplaatsen, levert dit net een iets ander beeld op dan wanneer zij dit in het midden van de foto plaatsen. Wanneer je dit aan een kind uitlegt kan het er voor zorgen dat hij of zij juist gemotiveerd wordt om op een nieuwe manier foto’s te maken. Keur natuurlijk niet hetgeen wat niet bij deze regel past af. Foto’s die hier niet bij passen kunnen ook mooi zijn. Maar laat ze het wel uitproberen en vraag achteraf wat ze zelf de mooiste foto vinden.

Let op de omgeving

Op de achtergrond letten is niet alleen belangrijk wanneer je zelf foto’s maakt. Ook juist wanneer jij kinderen leert om te fotograferen, is dit een belangrijke les. Het allerbelangrijkste om een mooie foto te krijgen is zorgen dat er geen afleiding in de achtergrond is. Als dit wel zo is, haalt het vaak de aandacht weg van hetgeen dat je in beeld wilt brengen. Wanneer kinderen al op jonge leeftijd leren om bij het fotograferen aandacht te besteden aan een rustige achtergrond, wordt dit een gewoonte. Hetzelfde geldt voor de voorgrond. Op deze manier passen zij het vanaf dan waarschijnlijk altijd automatisch toe. Een prullenbak, persoon of gekke kleuren in de achtergrond zien zij heel duidelijk. Wanneer je ze daarna vraagt of ze ook dezelfde foto zonder de prullenbak kunnen maken krijg je vaak hele creatieve oplossingen.

Natuurlijk mogen er wel een aantal dingen in de achtergrond zichtbaar zijn zo lang het maar niet een chaotisch beeld creëert. Je kunt je kinderen het beste deze techniek aanleren door hen zelf de voorgrond en de achtergrond te laten ontdekken. Valt hen iets op wat de foto minder mooi kan maken dan hoe zij het in gedachten hebben? In het begin hebben ze hier waarschijnlijk wat hulp bij nodig. Geef jouw zoon of dochter in het begin dus wat instructies waar zij op moeten letten.

Maak veel verschillende soorten foto’s

Tegenwoordig hoef je niet meer naar de winkel om je foto’s te laten ontwikkelen. Je kunt nu dus veel meer foto’s maken dan vroeger mogelijk was met een rolletje van 24 of 36 beelden. Qua kosten hoef je dus minder rekening te houden met het aantal foto’s dat je maakt. Laat jouw kinderen daarom lekker veel foto’s maken. Moedig hen alleen wel aan om niet te veel dezelfde soort foto’s te maken. Ze leren er namelijk veel meer van om verschillende soorten foto’s te maken. Ook is het goed om na te denken over een goede balans tussen het fotograferen van objecten, plaatsen en mensen. Om een compleet beeld te krijgen van waar het kind zich bevindt, is het dus het leukste om verschillende dingen vast te leggen. Zo leren ze gelijk ook wat ze het leukste vinden om op de foto te zetten.

Zet ook de mensen erop

kinderen fotograferenZijn jullie samen of met een groepje in de speeltuin of in het bos? Moedig jouw kind dan aan om bij het fotograferen niet alleen te focussen op de locatie maar ook om de mensen om zich heen. Om goed te kunnen weergeven waar jullie waren en met wie is het goed om een foto van iedereen samen te hebben. Leg dit uit en ze zullen zelf lekker op pad gaan. Maken ze overal dezelfde foto’s van? Vraag ze dan waar de gekke bekken foto’s zijn. Zeker weten dat ze hier veel plezier van gaan hebben. Dit is ook gelijk een goede oefening om andere kinderen of volwassenen mooi op de foto te zetten.

Op de bovenstaande manier leert hij of zij snel genoeg om variatie in de fotografie te brengen. Zo wordt hun creativiteit steeds meer aangewakkerd en voorkom je dat het fotograferen voor zowel jij als de ander snel saai wordt.

Leer kinderen op zoek gaan naar iets wat zij leuk vinden

Door de focus van het fotograferen te leggen op iets dat het kind leuk vindt, blijft fotografie leuk. Buitenshuis kun je bijvoorbeeld denken aan een glijbaan of een schommel. Maar heb je wel eens aan een vlinder of lieveheersbeestje gedacht? Laat jouw zoon of dochter verschillende perspectieven uitproberen om de mooiste foto te krijgen. Zij mogen zelf bepalen wat voor licht invalshoek zij gebruiken en of zij het shot van dichtbij of van veraf willen nemen. Houdt jouw kind van muziek maken? Dan is het een idee om hem of haar mee te nemen naar bijvoorbeeld een park. Hier zijn weleens straatartiesten te vinden. Jij kunt je kind leren om zowel de persoon en het instrument in beeld te brengen, alleen het instrument of alleen te focussen op de muzikant.

Is jouw kind meer van het sporten? Dan is het wellicht een idee om een sportveld te bezoeken en dezelfde technieken toe te passen als hierboven beschreven staan. Daarnaast is het ook een idee om bellenblaas mee te nemen. Hierdoor krijg je namelijk ook een mooi effect als het gaat om foto’s maken. Laat de kinderen spelen met creativiteit en er komt altijd wel iets nieuws uit waar je misschien zelf als ouder nog niet aan gedacht had.

Kinderen leren fotograferen: kijk samen naar de resultaten

Nadat je samen op pad bent geweest blijft er nog 1 ding over: samen naar de resultaten kijken. Waarschijnlijk zijn jullie samen heel erg benieuwd naar hoe de foto’s geworden zijn. Upload de foto’s op je computer en ga er vervolgens rustig voor zitten. Wanneer je dit gelijk doet en niet een paar dagen laat liggen, weet jouw zoon of dochter ook dat hij of zij serieus genomen wordt. Daarnaast weten ze vaak ook nog waarom ze iets op die manier gefotografeerd hebben.

Wel is het belangrijk dat je niet liegt tegen je kind door bijvoorbeeld te zeggen dat elke foto die zij gemaakt hebben er prachtig uitziet. Als beginnende fotograaf zijn er altijd wel dingen die je kunt verbeteren. Bij kinderen is dit niet anders. Ga daarom samen met hen door de foto’s heen en geef aan wat zij goed gedaan hebben. Durf daarnaast ook aan te geven wat zij de volgende keer beter kunnen doen want hierdoor leren zij om niet op te geven. Uiteraard moet je je kind(eren) niet gaan afbranden. Vertel hen dus ook nogmaals wat zij wel goed hebben gedaan. Op deze manier blijft het voor hen leuk om met fotografie bezig te zijn en tegelijkertijd leren zij ook hoe zij hier steeds beter in worden.

kinderen leren fotograferen

Kinderen leren fotograferen: maak gebruik van de zoomlens

Wanneer jouw zoon of dochter geleerd heeft hoe je een goede en mooie foto kunt maken, is het tijd om met effecten te spelen. Pak de zoomlens en maak een foto terwijl je inzoomt. Probeer het samen een aantal keer en laat ze het daarna zelf uitzoeken. Een leuke manier om alvast aan de zoomlens te wennen. Vanuit hier kun je ze ook het inzoomen laten ontdekken.

Vergeet niet dat een prime lens meer creativiteit nodig heeft dan een zoomlens. Het is dus beter om fotografie te leren met een prime lens dan via een zoom. Leg daarom uit dat je vaak ook dichterbij een object of onderwerp kunt komen door er naar toe te lopen. In sommige gevallen is het niet mogelijk om dichtbij je onderwerp te komen en is het wel noodzakelijk om de zoom te gebruiken.

Probeer verschillende camerafuncties uit

Camera functies uitproberenUiteraard beschikt de camera over meer dan een zoomlens. Zo heb je bijvoorbeeld de functie om in de sneeuw te fotograferen. Door deze functie aan te zetten wanneer het sneeuwt, zorgt jouw camera namelijk voor de juiste belichting. En wat dacht je van het fotograferen van vuurwerk? Ook hiervoor kun je je camera instellen. Vaak vind je op een camera ook de optie om in macrostand te fotograferen. Dit wil zeggen dat je betere foto’s van dichtbij kunt maken. Deze functie is heel handig voor bijvoorbeeld bloemenfotografie.

Door te spelen met het draaiwieltje ontdekt hij of zij waar de camera allemaal nog meer goed voor is. Leg uit in welke situatie je welke functie gebruikt en voor je het weet fotograferen ze niet meer in de automatische stand. Wanneer zij doorhebben hoe deze functies werken, kun je hen gaan uitleggen hoe je handmatig de camera instelt.

Voor iets oudere kinderen: belichting instellen

Naast alle bovengenoemde tips is het ook belangrijk dat kinderen leren hoe zij zelf de camera instellen. Op deze manier leren ze namelijk echt hoe een camera werkt en wat je er in alle omstandigheden mee kan doen. Waarschijnlijk vinden jonge kinderen het nog heel ingewikkeld om dit punt te snappen, maar je kunt natuurlijk wel een poging doen om het deels al uit te leggen. Wel wordt het aangeraden om dit op een iets latere leeftijd te doen. Het belangrijkste is dat ook kinderen leren te begrijpen hoe de sluitertijd, ISO-waarde en het diafragma, ook wel aperture genoemd, het beste ingesteld kunnen worden. Je zult je verbazen hoe snel ze alles op zullen pakken. Kinderen leren fotograferen is echt een appeltje eitje met deze tips zolang je ze zelf de vrijheid geeft.

Vorig artikel50mm lens
Volgend artikelVogels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in