Vogels

Ga je graag op avontuur om vogels in de natuur te fotograferen? Dan hoef je niet gelijk een halve wereldreis te maken. Hoewel landen zoals Canada, Zweden en Australiƫ beschikken over prachtige natuur kun je ook dichterbij mooie foto locaties vinden. In Nederland zijn meerdere uitkijkpunten te vinden waar je diverse vogelsoorten kunt spotten. Zowel broedvogels als trekvogels kom je veel in ons land tegen. Toch kan het zomaar zijn dat je een vogel tegenkomt die je nog niet eerder hebt gezien. Nieuwe vogelsoorten ontdekken is natuurlijk ontzettend leuk als natuurfotograaf. Lees daarom snel verder waar jij de mooiste fotolocaties kunt vinden en waar je op moet letten bij het vastleggen van vogels in Nederland.

Vogels spotten: de mooiste locaties

In welke windrichting je ook woont: het Noorden, Oosten, Zuiden of Westen maakt voor een mooie vogel locatie niet uit. Je kunt namelijk overal prachtige locaties vinden waar je vogels kunt spotten. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je vanaf een hoogte vaak mooiere foto’s krijgt. Ga daarom voor vogel fotografie op zoek naar een uitkijkpunt. Vaak kun je deze in bossen op rustig gelegen plekken vinden.

Wanneer je zelf rustig blijft terwijl je vanuit een uitkijkpunt op de vogels wacht, kun je het beste resultaat vastleggen. Locaties verspreid over Nederland waar je als vogel spotter zeker een keer geweest moet zijn, staan hieronder beschreven. Hoewel de vogels per locatie verschillen, kun je in elk gebied mooie soorten tegenkomen. Daarom is het een aanrader om iedere locatie eens te bezoeken. Dan zie je gelijk welke locatie het beste bij jouw smaak past.

De Oostvaardersplassen en Hoge Veluwe

De Oostvaardersplassen kun je vinden in Provincie Flevoland. Deze locatie is een groot natuurgebied waar je niet alleen vogels, maar ook vele andere diersoorten tegen kunt komen. Dit is ideaal wanneer je graag meerdere diersoorten op de foto wilt zetten. Wanneer je te midden van dit natuurgebied bent kun je vanuit de uitkijktoren de vogels fotograferen. Vogelsoorten die je hier kunt spotten zijn onder andere de zwarte ooievaar en de zeearend. Uiteraard is dit gebied ook een mooi wandelgebied: samen of alleen heerlijk genieten van de natuur. Vergeet alleen niet je partner wanneer je samen op pad gaat. Laat de camera dan even in de tas en geniet met jet eigen ogen van het uitzicht.

Naast bovengenoemd natuurgebied heb je ook het nationaal park de Hoge Veluwe. Dit is gelegen in de provincie Gelderland en is ook een geweldige locatie voor het spotten van vogels. Wil jij graag een specht of de nachtzwaluw op de foto zetten? Dan ben je hier op het juiste adres. Het nationaal park de Hoge Veluwe is een groot uitgestrekt gebied waardoor het aan te raden is om op de fiets te gaan. Zo kun je ook gelijk andere dieren fotograferen terwijl je je ogen openhoudt voor al die prachtige vogels.

Water vogels

Ontdek vogels in Zeeland

Je kunt ook naar de provincie Zeeland gaan om daar verschillende vogelsoorten te spotten. Doordat dit tegen de zee aan ligt kun je hier tijdens trekkingstochten unieke exemplaren tegenkomen. De mooiste locaties waar je vogels kunt spotten in Zeeland zijn de Brouwersdam en de Haringvliet. Op beide locaties kom je vooral het vogelsoort de Grutto tegen. Zeeland staat bekend om het gebied genaamd Goeree Overflakkee. Doordat deze provincie bestaat uit eilanden, is er ook veel water te vinden. Voor vogelspotters is deze plek heel populair omdat je naast watervogels ook veel vogels kunt zien die in de weide verblijven. Uiteraard kun je hier ook verschillende landvogels tegenkomen.

Waddeneilanden

Als je toch op zoek bent naar plekken om vogels mooi in beeld te krijgen, overweeg dan ook eens de Waddeneilanden. Voor natuurliefhebbers is dit namelijk een echte aanrader. Doordat ieder eiland beschikt over uitkijkpunten kun je hier genieten van het vogels kijken. Wanneer je met de boot naar Texel gaat zul je onderweg al genoeg mogelijkheden hebben om vogels te fotograferen. Wist je al dat je de meeste vogelsoorten tegen kan komen op de eilanden? Dit komt omdat in dit beschermd natuurgebied de rust goed in de gaten wordt gehouden. Er vliegen meer dan 200 vogelsoorten op dit eiland rond dus als fotograaf kun je je helemaal uitleven.

VogelsDoordat de omgeving wat groter is, is het verstandig om hier een groothoeklens te gebruiken. Neem gelijk ook een verrekijker mee om zo te zien waar de vogels op dat moment uithangen. Wil je op ontdekkingstocht naar mooie vogels? Dan kun je het beste naar de Mokbaai of naar de Hors gaan. In de duinen van Texel kom je onder andere Lepelaar tegen. Je kunt ook naar de dijk gaan die gelegen is aan de Oostkant.

Vogels kijken om ze vervolgens te fotograferen

Wanneer je vliegende dieren op de foto wil zetten is het goed om naar mogelijkheden te kijken. Houdt alleen wel altijd rekening met de natuur en voorkom verstoring. Vogels fotograferen kan nog best een uitdaging zijn. Het is namelijk niet gemakkelijk om vliegende vogels scherp op beeld te krijgen. Om die reden is het fotograferen van vogels niet voor iedereen geschikt. Zo is de ene fotograaf er beter in dan de andere en vind de ander het ook veel leuker. Wanneer je zelf deze uitdaging aan wilt gaan is het de moeite waard om de juiste technieken te leren voor het maken van mooie foto’s. Meer hierover vind je in het artikel: vogels fotograferen.

Vorig artikel11 Tips om kinderen te leren fotograferen!
Volgend artikelLandschapsfotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in