Zwart-wit foto’s maken: 7 verbluffende tips

Het maken van verbluffende zwart-wit foto’s kan vaak nog best een uitdaging zijn. De meeste mensen denken dat je alleen een modus van kleur hoeft om te zetten naar zwart-wit door bijvoorbeeld een filter te gebruiken. Dat is echter niet genoeg voor het maken van het mooiste effect. Omdat zwart-wit fotografie vaak gelabeld wordt als Fine Art fotografie en geassocieerd wordt met vele andere namen is het een hele intimiderende genre. Toch zit er wel enige vorm van eenvoud in deze tak van fotografie. Zodra je weet welke tips en trucjes je kunt toepassen en hiermee aan de slag gaat hoeft zwart-wit fotografie niet heel moeilijk te zijn. Lees in dit artikel waar je op kunt letten wanneer je graag zwart-wit foto’s wilt maken.

Ga opzoek naar zware tonen van contrast

Bij zwart-wit fotografie draait het allemaal om contrast. Om het juiste contrast te bereiken moet je met de juiste hoeveelheid licht te werk gaan. Heb je de belichting die je nodig hebt? Let er dan op dat je de juiste tonen in je foto gebruikt waardoor de zwart-wit look er goed uit springt.

zware tonen van contrastOm het beste contrast te krijgen is het belangrijk dat je met hele lichte en hele donkere tinten te werk gaat. Dit kun je op vele verschillende manieren toepassen. Denk bijvoorbeeld aan een donker huis in combinatie met een witte lucht. Of andersom. Huizen of hoge gebouwen geven vaak schaduwen. Je kunt hier dus goed mee spelen wanneer je je richt op het maken van verbluffende zwart-wit foto’s. De kunst is dus om niet op zoek te gaan naar kleuren, deze leiden alleen maar af. Zoek integendeel juist naar contrasten en kijk hoe zwart en wit samengaan.

Leg emotie vast

ongeslepen emotieEén van de mooiste dingen die je als fotograaf kunt doen is het maken van spontane foto’s waar emotie zichtbaar aanwezig is. Dit kun je bij kleurfotografie doen, maar ook bij zwart-wit is dit goed mogelijk. Doordat je hier werkt met weinig kleuren krijgt de emotie extra diepgang waardoor het vaak mooiere beelden oplevert. Je kunt de foto eerst in kleur nemen en achteraf kijken of het resultaat in zwart-wit nog mooier wordt.

Zwart-wit foto’s maken: spelen met licht

Zoals je bij de eerste tip al hebt kunnen lezen is contrast ontzettend belangrijk wanneer het gaat om zwart-witfotografie. Het is als het ware de levensader van het fotograferen in zwart-wit. Ga dus te werk met voldoende licht. Wanneer je dit niet doet zien je foto’s er namelijk heel lelijk en onprofessioneel uit. Dit wil je uiteraard voorkomen. Om er achter te komen of je met de juiste belichting werkt, moet je dit eerst uit gaan testen door gewoon een aantal foto’s te maken. Kijk hoe je met het licht dat je tot je beschikking hebt, mooie contrasten bereikt.

Voor de beste contrast kun je met je camera naar buiten gaan op zonnige dagen. Dit gaat in tegen wat je normaal gezien het beste kunt doen als het gaat om fotografie. Wanneer je niet met zwart-witfotografie bezig bent is het dan ook ten zeerste af te raden om tegen het licht in foto’s te maken. Voor het maken van verbluffende zwart-wit foto’s is helder zonlicht juist wel weer heel gunstig. Dit heeft er mee te maken dat het lichte, intense tonen creëert en het de donkere tonen verbetert. Je kunt dus ontzettend mooi spelen met het contrast. Wanneer je deze tip toepast op jouw foto’s zorg je er voor dat je je zwart-witfoto’s naar het volgende niveau brengt.

7 Tips voor het maken van verbluffende zwart-wit foto's

Maak je zwart-wit foto’s eenvoudig

eenvoud zwart-witJe kunt ontzettend hard je best doen om het mooiste fotoresultaat te krijgen. Jezelf uitdagen op het gebied van fotografie is dan ook niet verkeert. Toch kan het wel zo zijn dat een eenvoudige foto mooier is dan een foto waarvoor je heel veel moeite hebt gedaan. Doordat jouw foto’s geen kleur bevatten, heb je ook niet te maken met ingewikkelde kleurcontrasten. Zwart-witfotografie is bedoeld als eenvoudige vorm van fotografie en juist hier zit de uitdaging in.

Dus sta je op het punt om je in deze tak van fotografie te verdiepen? Denk dan eerst even goed na wat je precies in beeld wilt brengen. Hoe kun je er voor zorgen dat je foto’s er simpeler uit zien? Sta je op een hele mooie locatie, maar leidt de achtergrond te veel af van hetgeen je op de foto wilt zetten? Verwijder dit dan uit je fotokader door de foto vanuit een ander hoek te maken. Door dit te doen zorg je er voor dat je minder afleiding op je foto te zien krijgt. Een andere optie is om met een groot diafragma te spelen en de achtergrond een beetje te vervagen.

Maak foto’s in kleur en bewerk ze

Als je met zwart-wit fotografie bezig bent is het vaak juist beter om kleur zoveel mogelijk te vermijden. Toch kan het een goed idee zijn om wel foto’s te maken in kleur. Deze kun je in je nabewerking converteren naar zwart-wit beelden. Wanneer je op deze manier een zwart-wit foto maakt is de kans groot dat deze er eerst wat saai uitziet op het moment dat je deze opent in een bewerkingsprogramma. Of je hebt het idee dat je een hele slechte foto hebt gemaakt. Niet getreurd want daar is een oplossing voor bedacht.

Maak foto's in kleur en bewerk ze vervolgensAls eerste zet je de saturation helemaal naar beneden totdat dit helemaal verdwenen is. Hiermee zorg je ervoor dat je foto helemaal uit grijstinten zal bestaan. Vervolgens geef je het contrast een boost zodat deze doorschijnt. Nu zul je zien dat de foto er echt uit springt. Een kleurfoto in nabewerking zwart-wit maken kan dus ook een prachtig resultaat opleveren. In het programma kun je ook nog de whites wat meer omhoog zetten en de schaduwen juist wat meer naar beneden zetten. Zo ontstaat er nog meer contrast in je foto.

Ga minimalistisch te werk

Voor het maken van verbluffende zwart-wit foto’s is het goed om minimalistisch te werk te gaan. Dit houd in dat je de nadruk van je foto’s legt op de eenvoud. Wanneer je dit goed aanpakt is deze eenvoud terug te vinden in je compositie. Bij een minimalistisch aanpak wordt er vaak veel gebruik gemaakt van witruimte. Dit betekent dat er veel lege ruimte in een foto te zien is zodat de aandacht duidelijk op jouw hoofdonderwerp gevestigd wordt. Hoewel het witruimte heet kan het net zo goed zwart of grijs zijn.

Ga minimalistisch te werk zodat je composities opvallenWel is het belangrijk dat je niet te veel witruimte gebruikt, maar dat dit in evenwicht is met je onderwerp dat je naar voren wilt laten komen. Zo voorkom je dat de witruimte negatieve ruimte wordt. Ook krijg je hierdoor niet extreem minimalistische foto’s. Voor het maken van een minimalistische zwart-wit foto kun je het beste een achtergrond kiezen die simpel is. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een witte lucht. Plaats vervolgens jouw hoofdonderwerp in een kader langs, boven of onder één van de regel van derden. Wees hierbij creatief met het spelen van de plaatsing van je onderwerp. Wees hierbij ook niet bang dat je iets verkeerd doet. Beperk jezelf dus niet!

Richt je camera naar de lucht

Niet alleen voor het maken van een mooie minimalistische zwart-witfoto komt een heldere witte lucht goed van pas, maar ook voor een silhouet uitstraling. Hierbij is het belangrijk dat een donker onderwerp wordt benadrukt. Het hoofdonderwerp valt dan op tegen een witte achtergrond terwijl het geen detail meer heeft. Om deze tip toe te passen moet je een hoofdonderwerp zoeken. Hierbij maakt het niet uit welke kleur het onderwerp heeft. Wel worden je zwart-wit foto’s het mooiste wanneer je met donkere tonen werkt. Ga vervolgens op je hurken zitten zodat je kunt fotograferen vanuit het kikkerperspectief. Je onderwerp wordt op deze manier goed door de lucht omgeven. Is het net een bewolkte dag wanneer je gaat fotograferen? Dan is er veel helder licht achter je onderwerp te zien. Een silhouet uitstraling kun je ook mooi op beeld krijgen wanneer het een zonnige dag is met een heldere blauwe lucht.

Terwijl je er op let dat je hoofdonderwerp niet overlapt wordt door iets dat eromheen of er achter staat, is het leuk om met verschillende hoeken te experimenteren. Kijk wat de mogelijkheden zijn. Doe hetzelfde met belichting. Experimenteer hier ook mee! Door foto’s te maken die heel erg onderbelicht zijn of juist heel erg overbelicht krijg je hele interessante foto’s. Uiteraard is het ook goed om ook een aantal foto’s te maken waarbij de belichting mooi is. Door met verschillende belichtingen en hoeken te experimenteren kom je er achter wat jijzelf de leukste techniek vindt om toe te passen om zwart-witfotografie.

​​silhouet uitstralingZwart-wit foto’s: verschillende factoren

Wanneer jij je bezighoud met zwart-witfotografie zijn er dus verschillende factoren waar je op moet letten voor het maken van verbluffende zwart-wit foto’s. Voor de beste resultaten kun je bovenstaande tips toepassen zodat ook jouw foto’s steeds mooier worden. Veel creativiteit en plezier toegewenst bij het maken van zwart-wit foto’s!

Vorig artikelDe beste Canon lenzen
Volgend artikelEten fotograferen met je mobiel voor social media

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in