Eten fotograferen met je mobiel voor social media

De afgelopen 10 jaar is het steeds populairder geworden om met je mobiel foto’s te maken. Ook het fotograferen van eten om het vervolgens te delen op social media is een heuse hype geworden. Steeds meer mensen zijn eten fotograferen en voornamelijk het delen van de foto’s, leuk gaan vinden. Om die reden is eten fotograferen dan ook een tak van fotografie geworden.

Voedselfotografie bestond al vele jaren maar er waren nog niet zoveel mensen mee bezig als vandaag de dag. Steeds meer foto’s van eten worden er in blogs en op verschillende platforms van social media geplaatst. Eten fotograferen is dus niet langer iets dat maar een paar mensen doen. Ook wordt dit onderdeel van fotografie niet langer als raar gezien. Of je nu een professionele fotograaf bent of niet: je neemt niet zo snel een goede camera mee naar een restaurant. Vandaar dat zowel in huis als buitenshuis een mobiel de perfecte oplossing is om even snel een foto te maken. Maar hoe doe je dat op een manier dat iedereen zin krijgt om mee te eten?

Eten fotograferen: Zorg voor de juiste belichting

Eten fotograferen met mobielEten fotograferen, hoe moeilijk kan het zijn? Je maakt een foto van bijvoorbeeld een appel en klaar. Of toch niet? Het fotograferen van eten kan best een hele uitdaging zijn. Dit heeft er mee te maken dat hetgeen je wilt fotograferen er voor jouw ogen er wel lekker uit kan zien, maar op het moment dat je hier een foto van maakt het er niet meer uitziet.

Zowel bij een professionele camera als bij je smartphone heb je de juiste belichting nodig om een foto mooi eruit te laten zien. Zonder deze belichting ziet het eten er namelijk al snel slecht uit. De beste oplossing hiervoor is natuurlijk licht. Helaas is dit niet altijd mogelijk en moet je het soms met het licht doen wat er aanwezig is. Maar mocht je de kans hebben om bij een raam of buiten als het nog niet donker is een foto te maken dan is het zeker de beste oplossing.

Cameranu - Algemeen

Natuurlijk licht mobiel voor social media

Je kunt bij het fotograferen van eten het beste kiezen voor natuurlijk licht. Het is net als de opmaak van een bord bij restaurant fotografie: het maakt wel degelijk uit hoe het bord er uitziet. Met de juiste belichting werkt het hetzelfde: jij kunt jezelf hiermee onderscheiden van de rest. Ook wanneer je nog maar net begonnen bent met fotografie kun je toch professioneel overkomen. Wil je graag binnen met je smartphone voedsel op de foto zetten? Zorg er dan voor dat je bij een raam staat. Daglicht dat door een raam schijnt levert hele mooie beelden op. Een ander voordeel hiervan is dat je niet direct hele dure en ingewikkelde flits apparatuur hoeft aan te schaffen. Daglicht zorgt ervoor dat het eten er lekkerder uitziet waardoor je ook eigenlijk geen flits meer nodig hebt.

Een goede foto zorgt er voor dat men wil eten wat jij gefotografeerd hebt. Let er echter wel op dat de zon niet te fel naar binnen schijnt. Wanneer dit wel het geval is, zie je namelijk allemaal harde schaduwen in de foto verschijnen. Dit kun je oplossen door een wit doek voor het raam te hangen. Op deze manier maak je zelf een zogenaamde diffuser die het licht wat doffer maakt.

Licht van achter

foto maken voor social mediaIs het jou weleens opgevallen dat de foto’s in een restaurant er niet altijd mooi uitzien? Dit heeft alles te maken met verkeerde belichting. Vaak hangt er tl-licht waardoor je hele harde belichting krijgt. Daarnaast zijn de kleuren in een restaurant ook vaak getint.

Wanneer je gaat fotograferen met een smartphone is het ook belangrijk om te kijken naar de richting van het licht. Voor een goede foto moet je het licht zo opstellen dat dit aan de achterkant of zijkant van het bord te zien is. Het is namelijk niet mooi wanneer je licht in het midden van je gerecht ziet. Hiermee veroorzaak je alleen ongewenste schaduwen.

Eten fotograferen: Wek interesse met een verhaal

Net als bij andere onderwerpen in de fotografiewereld is het ontzettend belangrijk dat je niet zomaar even wat foto’s schiet. De kunst van een goede foto is het verhaal er achter. Creëer een verhaal door middel van een rustige setting. Voor een goed verhaal heb je niet heel veel nodig. Denk bijvoorbeeld aan een ovenschaal met een lepel er naast of gesneden tomaten op een snijplank met het mes erbij. Beide foto’s zou je zo in een kookboek of in een blog tegen kunnen komen.

De eenvoud maakt dat het een prachtige foto oplevert. De details zoals het mes naast de snijplank maken dat de foto een verhaal vertelt. Daarnaast kun je ook spelen met compositie. Door een object maar voor de helft in beeld te brengen wek je meer interesse bij degene die de foto ziet. Je hebt namelijk niet het gehele plaatje laten zien en laat het zo aan de fantasie van een ander over.

Mobiel social media

Het belang van een goede samenstelling

Om met een foto een goed verhaal te kunnen vertellen op social media is het belangrijk dat je een goede samenstelling maakt. Je wilt graag dat men jouw foto’s bewondert. Daarom kun je het beste er voor zorgen dat je geen rommelige indruk achter laat. Rommelig eten of een rommelige achtergrond spreken natuurlijk veel minder aan dan een foto waar alles er pico bello uitziet. Let daarom op dat er geen onnodige voorwerpen in de foto terug te vinden zijn. Attributen kunnen een foto leuker maken, maar te veel van het goede kan de foto juist verpesten. Dit leid namelijk af van de foto in plaats van dat het toevoegt. Maak je bijvoorbeeld een bord niet mooi op en smijt je maar van alles door elkaar heen? Dan mag je er vanuit gaan dat je met jouw foto niet het beste eruit haalt wat erin zit.

Waar kun je nog meer aan denken bij een goede samenstelling? Naast een mooie opmaak van het bord en de setting er omheen heeft een goede samenstelling er ook mee te maken dat je overbodige elementen uit beeld haalt. Daarnaast is het van belang dat je je ook bewust bent van de basisprincipes die je moet toepassen om de juiste compositie te krijgen.

Negatieve ruimte

Terwijl jij bewust bezig bent met het creëren van een goede compositie is het ook goed om erop te letten dat er ook negatieve ruimte, oftewel lege ruimte, in je afbeelding zit. In fotografietermen geeft deze ruimte juist een positief effect. Negatieve ruimte in een afbeelding houdt namelijk in dat jij je oog daarop kunt laten rusten terwijl de rest van het beeld in beweging is. Dit is gelijk ook een reden waarom je beter niet je hele afbeelding kunt vullen. Ook kun je je dan beter focussen op het hoofdonderwerp. Wanneer je wel de hele afbeelding vult maak je het geheel veel te druk waardoor de kijker het gevoel kan hebben dat er teveel in één keer op hem of haar afkomt. Zorg er dus voor dat je niet op elk oppervlak iets neerzet.

Regel van derden

OntbijtAls fotograaf moet je ook bekend zijn met de regel van derden. Door deze regel toe te passen zul je namelijk ook beter gaan begrijpen hoe je door middel van kaderen mooie foto’s maakt. Het belangrijkste van deze regel is dat alle belangrijke aspecten elkaar moeten kruisen of dat het juist langs elkaar moet lopen.

Brandpunt

Doordat Smartphones vaak al gebruikmaken van rasters kun je dit bij eten fotograferen met je mobiel voor social media goed toepassen. Met de rasters kun je ook zien waar je het beste je brandpunt kunt plaatsen. Dit wil zeggen: kijk naar waar jij de nadruk voor jouw foto het meeste op wilt leggen. Waar wil jij dat de kijker zijn aandacht op richt? Zelfs een garnering van een gerecht kan dienen voor een brandpunt. Verder kan een brandpunt gemaakt worden door contrast, isolatie of kleur.

Maak een keuze uit 3 verschillende rechte hoeken

Lijkt het op de afbeelding van je smartphone op social media net alsof het bord van de tafel afglijd? Dan zou het kunnen dat je een mobiel hebt met de functie van een groothoeklens. De hoeken op de foto worden hierdoor vervormd waardoor het eten op de foto er best apart uitziet. Het wordt dan misschien wel een interessante foto, maar niet zo zeer een mooie foto. Als je een mooie foto wilt maken kun je het shot het beste van boven of van voren schieten. Om een goede foto te maken kun je ook het beste gebruikmaken van een hoek van 90 graden. Maar je kunt ook te werk gaan met twee hoeken.

Door te fotograferen van bovenaf krijg je een goed overzicht van het geheel. Je creëert zo een mooi beeld. Helaas verlies je door deze techniek wel wat diepte. Wil je een gerecht fotograferen dat op tafel staat? Dan is dit een hele geschikte hoek om dat te doen. Toch bestaat er niet standaard een perfecte hoek. Je zult namelijk altijd wel iets moeten spelen met de composities door wat attributen te verschuiven. Je hebt een goede compositie gevonden op het moment dat jouw oog naar het punt geleidt wordt naar hetgeen waar jij de focus op wilt hebben.

Door foto’s te maken uit een hoek van 90 graden komt er meer diepte in jouw afbeeldingen. En dat zorgt er weer voor dat je meer in het verhaal achter de foto wordt meegenomen. De foto krijgt hierdoor een diepere betekenis. Onderwerpen waarbij je dit advies beter kunt overslaan is bij gerechten zoals pannenkoeken en hamburgers. Wanneer je deze vanuit een hoek van 90 graden fotografeert is het hele effect van de lagen weg.

Eten fotograferen social media

Eenvoud is de sleutel

Een gedekte tafel ziet er vaak uitnodigend uit en geeft jou het gevoel dat je wilt aanschuiven. Wanneer je zo’n foto ziet weet je zeker dat het een goed shot is. Toch is het nog best een kunst om een soortgelijke foto te maken. Dit heeft er mee te maken dat je vaak heel veel aanpassingen moet doen voordat je het perfecte plaatje hebt. Duurt het te lang om alles goed op de plaats te zetten? Dan is de kans groot dat het eten er niet meer goed uitziet op het moment dat je de juiste compositie gevonden hebt. Daarom is het beter om voor eenvoud te kiezen.

Als beginnende fotograaf is het belangrijk om jezelf uit te dagen, maar je hoeft het jezelf niet lastiger te maken dan je op dat moment aankunt. Op die manier zorg je ervoor dat je kunt focussen op het eten dat voor je neus ligt. Kies voor een effen kleur tafelkleed om te gebruiken in de achtergrond van jouw foto. Zo maak je het gehele plaatje niet te druk en tegelijkertijd ook leuker. Wel moet je per gerecht kijken of de setting er mooi uitziet. Als jouw maaltijd al ontzettend kleurrijk is, is het niet nodig om nog een extra tafelkleed aan de foto toe te voegen. Maar straalt jouw bord een chique sfeer uit? Dan kun je de foto wel opfleuren door bijvoorbeeld ook een glas wijn erbij te zetten.

actie

Geniet van de foto’s en van het eten

Door bovenstaande tips heen hopen we dat jouw smartphone voedselfotografie op social media zal gaan verbeteren. Het is goed om je eigen stijl te creëren en consistent te blijven. Je kunt ook inspiratie opdoen door om je heen te kijken en op verschillende social media platforms te kijken wat voor foto’s anderen maken. Als je goed oplet zul je waarschijnlijk al snel zien dat al deze foto’s een specifieke stijl hebben waar vaak dezelfde kleuren en bewerkingen zijn toegepast. Deze manier van werken maakt dat een account met foto’s erop heel populair kan worden.

Voordat je foto’s plaatst kun je dus het beste naar jouw eigen stijl toewerken. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen jouw foto’s steeds meer gaan waarderen. Wat voor stijl jij ook hebt, het is een feit dat je niet zomaar een goede foto maakt. Blijf dus oefenen en dingen uitproberen. Maar geniet bovenal van alle dingen die je leert tijdens het spelen wanneer je fotografeert.

Vorig artikelZwart-wit foto’s maken: 7 verbluffende tips
Volgend artikelHerfstkleuren fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in