Hoe kun je wilde bijen fotograferen?

De lente staat voor de deur en de insecten komen weer langzaam naar buiten toe. Voor de één een genietmoment en voor de ander juist vervelend. Niet alle insecten zijn altijd even fijn, zeker degene die steken niet. Toch kunnen ze wel een prachtige foto opleveren: zeker als je ze combineert met bloemen. Met deze onderstaande tips kun je op een veilige en toch mooie manier wilde bijen fotograferen.

Planten en bloemen voor bijen

Voordat je ook maar één bij op de foto kunt zetten moet je ze eerst vinden. Er zijn maar liefst 25.000 verschillende bijensoorten in de wereld te vinden. Ze leven overal met als uitzondering Antarctica. De meeste soorten vind je in Australië en Zuid-Amerika maar ook in Nederland komen ze voor. Ze leven in bossen, weiden en tuinen. Hier zijn ze voornamelijk te vinden op bloemen en planten. Er zijn veel bloemen voor bijen die de insecten aantrekken. Hier moet je denken aan de goudsbloem, dropplant en de straalvrucht.

Zodra je een mooie locatie hebt gevonden waar deze planten staan is het tijd om je camera te plaatsen. Hoe meer insecten er zijn, hoe beter. Vaak komt het ook voor dat er naast de bijen en andere insecten ook veel vlinders aanwezig zijn. Als dit het geval is heb je meer kans om een mooie foto te maken dan wanneer er minder insecten op de locatie te vinden zijn.

Planten en bloemen voor bijen

Bijen fotograferen: waar moet ik op focussen?

Als je al een keer geprobeerd hebt om bijen te fotograferen weet je waarschijnlijk al dat het erg lastig is om alles scherp te krijgen. Je weet niet waar het dier gaat landen en als het op een bloem gaat zitten is het vaak al heel snel weer weggevlogen. Het scherpstellen van een bloem met een bij erop is dan ook een hele kunst. De voorkeur gaat uit naar handmatige scherpstelling. Zo kun je zelf snel bepalen wat de focus moet zijn. Daarnaast voorkom je dat het automatisch scherpstellen niet lukt en je daardoor je shot mist. Voor het fotograferen van bijen is het, net als bij mensen, erg belangrijk dat de ogen scherp zijn. Zijn deze niet scherp? Dan zal de foto niet de impact maken die het kan maken.

Een goede lens om deze macrofoto’s van bijen te maken is de Canon EF 100mm F2.8 of de Sigma 105mm macro voor Nikon. Beide zijn ontzettend scherp en ook de autofocus is ontzettend goed. Toch blijft het altijd verstandig om handmatig scherp te stellen. Door het live beeld op je camera te gebruiken en in te zoomen kun je op locatie gelijk al goed de scherpte bepalen.

Bijen fotograferen: ga vroeg op pad

Over het algemeen zijn wilde bijen erg actief. Vooral als de temperaturen omhoog gaan worden ze steeds actiever. Dit maakt dat het een stuk lastiger wordt om ook maar iets op beeld vast te leggen. Wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt heb je een veel grotere kans dat je een goede foto maakt. De insecten liggen namelijk nog te slapen of zijn net wakker en proberen op kracht te komen. Dit kan zo al een paar seconden schelen om je camera in te stellen om de foto te maken.

Niet alleen de dieren zijn rustig, ook de zon komt nog langzaam op. Dit maakt dat het licht veel beter is. Het zachte licht past perfect bij de bloemen waardoor de gehele foto ervan profiteert. Dus als je een goede foto wilt maken is het zeker de moeite waard om je ochtendslaap een beetje op te offeren. Je zult er nadat je een bijenfoto gemaakt hebt geen spijt van krijgen. Ben je in de buurt van weilanden? Overweeg dan ook om op hetzelfde tijdstip hier even langs te gaan. Zo kun je ook gelijk de koeien fotograferen zodat je nog meer onderwerpen op één dag kunt vastleggen.

wilde bijen fotograferen

Fotograferen van bijen met een statief

Wanneer je ervoor kiest om vroeg in de ochtend op te staan en dan te gaan fotograferen, kun je gebruikmaken van een statief om de insecten vast te leggen. Naarmate het later op de dag wordt is het beter om vanuit de hand te fotograferen. Probeer een bloem of een aantal bloemen bij elkaar in beeld te krijgen. Zorg gelijk dat de compositie goed is zodat als er een bij in beeld verschijnt gelijk de foto genomen kan worden. Als je veel geluk hebt kun je dit shot ook combineren met het fotograferen van vogels. Zo creëer je een extra onderwerp en zo ook extra diepte in het geheel. Uiteraard moet het wel een toevoeging zijn en geen afleiding om dit te laten werken.

statief gebruiken

Als het tijd wordt om het statief links te laten liggen zet je de sluitertijd een stuk omhoog. Hierdoor kun je uit de hand betere foto’s maken en zal het geheel nog steeds scherp zijn. Voor de instellingen van de camera is het goed om de Aperture priority modus op je camera te selecteren. Zet de F-stop tussen de F3.5 en F7.1 en de rest van de instellingen worden door de camera zelf goed gezet. Wil je een algehele foto waarbij de achtergrond ook scherp is? Maak dan gebruik van F8 tot F11 om het geheel scherp te krijgen.

Vergeet tijdens dit proces niet de verschillende fotografie technieken. Zo kun je gebruik maken van diagonale lijnen om de foto interessanter te maken. Ook de regel van derden kan goed van pas komen. Al deze technieken kun je vooraf al instellen zodat wanneer het moment van de foto komt, je deze gelijk kunt nemen.

Geduld is de sleutel

Wachten tot het juiste moment om een foto te maken is niet voor iedereen weggelegd. En zeker met deze tak van fotograferen kan het wel een tijdje duren voordat je je eerste, echte foto hebt kunnen maken. Geduld is echt een schone zaak als het gaat om het fotograferen van bijen. Voordat je je camera opstelt is het verstandig om goed naar de bijen te kijken.

Zie je enige patronen en landen ze ergens vaker dan op andere locaties? Door vooraf alvast even te observeren maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker en bespaar je veel tijd. Natuurlijk blijft het een geduldspelletje, laat jij de bijen winnen of blijf je doorgaan tot je die mooie foto in je zak kunt stoppen?

Bijen fotograferen geduld

Waarom zijn bijen zo belangrijk?

Naast het fotograferen van bijen is het ook goed om naar het gehele plaatje te kijken. Wellicht kun je dit ook op een creatieve manier fotograferen waardoor je foto er uit gaat springen. Want hoewel deze dieren ontzettend vervelend kunnen zijn, zijn ze niet voor niks op deze aarde. Ze bestuiven bloemen en voorzien daarmee in ons voedsel. Als er geen bijen zouden zijn, zou er uiteindelijk ook geen voedsel meer voor ons zijn. De gewassen zullen niet groeien en alles zal uitsterven.

Voor vele soorten appels, komkommers, aardbeien, zonnebloemen, perziken, broccoli, kersen, tomaten en watermeloenen is een bij echt noodzakelijk. Als je vanuit dat oogpunt deze prachtige insecten kunt vastleggen verandert wellicht het beeld dat je van ze hebt. En wellicht verander je met jouw foto ook wel het beeld van een ander.

Vorig artikel6 foto ideeën voor binnenshuis
Volgend artikelIJsvogels fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in