Koeien fotograferen in de wei

Wanneer je een fietstocht door de weilanden onderneemt kom je ze vast en zeker tegen: de koeien. Het zijn enorm grote dieren die over het algemeen zich rustig gedragen. Tenzij ze na lange tijd weer voor het eerst naar buiten mogen. Op dat moment springen ze er op los en genieten ze van de natuur. Of je nu dit moment wilt vastleggen of op een ander moment dit dier als fotomodel wilt gebruiken maakt natuurlijk niet uit. Koeien fotograferen is gewoon grappig maar kan ook goed gebruikt worden om fotografie te leren. Hieronder beschrijven we een aantal tips die alles te maken hebben met het fotograferen van koeien.

De actieve, springende koeien fotograferen

Zoals hierboven al genoemd begint het jaar van de koe actief. Ze rennen en springen in het rond. Ze zijn blij dat ze eindelijk weer gras onder hun voeten hebben. Dit zijn de momenten die ontzettend leuk zijn om vast te leggen. Soms rennen ze zo hard dat ze los komen van de grond. En een andere keer maken ze weer een sprongetje van blijdschap. Om dit goed vast te kunnen leggen heb je een snelle sluitertijd nodig. Het is aan te raden om minimaal 1/125e van een seconde te gebruiken. Heb je een grote zoomlens? Dan is het verstandig om nog wat hoger te gaan naar 1/250e seconde sluitertijd.

koe fotograferenDe ISO kun je op een klaarlichte dag op 100 houden. Mocht de foto te donker worden of is het beeld niet scherp genoeg? Dan kun je het altijd opschroeven tot ISO 400. Wanneer je deze instellingen gebruikt kun je het beste de Tv stand, ook wel S stand genoemd, gebruiken. Hierbij wordt het diafragma door de camera gekozen en hoef je hier niet naar om te kijken. Wil je toch liever alles zelf instellen wanneer je koeien gaat fotograferen? Zet dan het diafragma op F8 tot F16. Hiermee krijg je het geheel scherp waardoor je een mooi overzicht hebt. Wanneer je echt op één koe alleen wilt focussen kun je kiezen voor een diafragma rond de F4 om de achtergrond wat waziger te houden.

Gebruik een zoomlens en schiet de details

Hoe dichterbij je bij de koeien komt, hoe meer details je kunt zien. Combineer dit nog eens met een groothoeklens en het levert vaak grappige plaatjes op. De kop van een koe heeft bijzondere vormen die je goed kunt fotograferen. Ook de vlekken, oren en de vliegen zijn mooie close-up kansen die je kunt uitproberen. Belangrijk is dat je hier goed let op de scherpte van het geheel. Ga je voor een bokeh foto van de neus of wil je alles in zijn volledigheid scherp hebben? Of ga je bij voor de macrofotografie en zoom je in op de specifieke haren? De keuze is aan jou, het model zal er in ieder geval niet snel vandoor gaan.

close up neusWanneer je bij het fotograferen van koeien voor een detail shots gaat is het belangrijk dat je niet zonder toestemming het boerenterrein betreedt. Vaak is het prima te doen van buiten de omlijning. Let alleen wel op dat je niet het prikkel of schrikdraad raakt. Dit kan namelijk vervelend veel pijn doen of zelfs verwondingen veroorzaken.

Koeien in de wei: fotografeer van onderaf

Doordat deze dieren zo groot zijn en vaak naar beneden kijken is het een goed onderwerp om van onderaf te fotograferen. Hierdoor lijkt het onderwerp groter en heeft het de bomen of de lucht als achtergrond. Als je heel erg laag gaat liggen kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een paardenbloem scherp te stellen en de koeien op de achtergrond te zetten. Zo kun je de bloemen mooi combineren met de dieren die in de natuur zitten te grazen. Hetzelfde kun je doen met vogels die op de grond naar eten zoeken. Door dit toe te passen worden de foto’s creatiever en krijg je meer variatie. En dat maakt weer dat jouw fotografie gaat opvallen. Koeien in de wei kun je uiteraard ook van boven, op ooghoogte of door een object heen fotograferen. Probeer verschillende variaties uit en kijk zelf wat het beste resultaat oplevert.

Koeien fotograferen

Koeien fotograferen in dreigend weer

Wordt er onweer of zware regen verwacht? Dan zijn dit de momenten om op pad te gaan. Vaak kun je in de natuur prachtige foto’s maken doordat de lucht en de omgeving goed bij elkaar komen. Wanneer je landschapsfotografie doet met slecht weer is het goed om altijd een onderwerp in de voor- of achtergrond te hebben. En hier komt de koe weer om de hoek kijken. Plaats je compositie zo dat je alles op beeld krijgt. Misschien zie je in de verte wel een strook met regen of onweer. Maar ook die laatste zonneschijn of de regenboog die in beeld komt zijn mooie momenten die deze foto af kunnen maken. Het is natuurlijk niet altijd zo dat de koeien met slechte weersvoorspellingen buiten staan. Maar het zijn wel momenten die je mee kunt nemen als je toch al naar buiten gaat om landschappen te fotograferen.

Maak gebruik van goed licht

In de ochtend of avond tijdens het gouden uur heb je het mooiste licht om mee te fotograferen. Maar één uur na of voor dit tijdstip is het licht nog net iets feller en geler. Dit is het moment dat het zachte licht tevoorschijn komt en de koeien in de wei het mooiste tot hun recht komen. Hetzelfde geldt op dagen dat lichtstralen door de wolken heen schijnen. Allemaal momenten waar het licht een sfeer neerlegt die goed bij de natuur en het onderwerp passen. Van deze momenten moet je gebruikmaken. Ga tegen het licht in fotograferen en probeer de lichtstralen er ook op te krijgen. Hierdoor kun je een verhaal creëren die spreekt en meer vertelt dan gewoon een koe op de foto.

Koeien in de weiWanneer er mist wordt verwacht kun je het verhaal nog eens een stuk aanscherpen. Mist maakt een foto vaak mysterieus. Je ziet niet alles en daar kun je mooi gebruik van maken. Een paar koppen van koeien die boven de grijze laag uitkomen, een koe die alleen zit terwijl de rest in de mist zichtbaar zijn of één van de beesten alleen in het bos. Allemaal momenten die jouw foto interessanter kunnen maken.

Schotse Hooglanders fotograferen

Wanneer we in Nederland denken aan koeien zien we vaak de zwart-witte of de milka koe voor ons. Maar dit zijn niet de enige varianten die hier in Nederland te vinden zijn. Zo heb je ook de bruine koeien met witte vlekken en witte varianten. Maar natuurlijk mogen de Schotse Hooglanders ook niet ontbreken. Deze laatste zijn op verschillende locaties op de weide en in de bossen in Nederland te vinden. Schotse Hooglanders fotograferen gaat er hetzelfde aan toe als het fotograferen van koeien. Wel kan dit een stuk makkelijker zijn aangezien je vaak dichter bij de beesten kunt komen. Let er wel op dat je de natuur en de dieren respecteert en geen onnodige dingen doet. Gebruik dan ook geen flits en houdt voor je eigen veiligheid, maar ook die van de dieren, genoeg afstand.

Zoals je kunt lezen zijn er genoeg leuke manieren om het fotograferen van koeien leuk te houden. En doordat dit onderwerp vaak op dezelfde locatie te vinden is kun je zelf ook op verschillende tijden terugkomen. Het leren van technieken is hierdoor een stuk makkelijker en daardoor ook leuker. Met het combineren van een koe met het landschap creëer je diepte. En dit kan ervoor zorgen dat een foto weer veel interessanter lijkt. Ben jij al overtuigd om een keer een koe op de foto te zetten?

Schotse Hooglanders fotograferen

Vorig artikelFotograferen bij kaarslicht
Volgend artikelCreatieve ingrediënten voor een foto

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in