Waar een camera kopen?

Een vraag die ik vaak krijg van mijn lezers en vrienden is: “Waar een camera kopen?”  Hoewel dit voor veel van onze lezers een vrij eenvoudig antwoord lijkt, heb ik toch besloten ​​snel een artikel te schrijven over waar een camera kopen en waarom.

Waar een camera kopen?

Dit artikel gaat niet over welke DSLR, spiegelloze camera of lenzen je zou moeten kopen. Als je op zoek bent naar gedetailleerde informatie over welke camera je moet kiezen en waarom, lees dan onze uitgebreide gids ‘top 5 spiegelreflex camera’s voor beginners‘.

Als je al hebt besloten welke camera en lens je wilt kopen maar je je nog steeds afvraagt ​​of je het online of in een plaatselijke winkel moet kopen, blijf dan lezen, omdat ik je misschien wat geld kan besparen.

Waar een camera kopen

1) Waar een camera kopen? – Lokale winkel of online / internet?

Er zijn veel verschillende locaties waar je een camera en apparatuur kunt kopen, hieronder de drie belangrijkste:

 1. Een lokale camera / elektronica-winkel
 2. Een online webshop.
 3. Tweedehands op bijv. Marktplaats.

Vanzelfsprekend zou je ook een gebruikte camera van een vriend of collega kunnen kopen of er misschien een kopen voor een heel goede prijs op marktplaats.nl. Maar die gevallen zijn zeldzaam en je zou zelf moeten beslissen of het het waard is. Als je een gebruikte camera of lens koopt, zal in de meeste gevallen de garantie niet op jou naam staan.

Dus wat is beter, een lokale winkel (specialist), een webshop of op marktplaats? Het hangt echt van geval tot geval af. Laten we de voor- en nadelen hiervan in een beetje meer analyseren.

1.1) Voordelen en nadelen van een lokale winkel

De voordelen:

 1. Behulpzaam personeel – een lokale camerawinkel zoals Cameraland of CameraNu beschikt over gekwalificeerde verkopers die je kunnen helpen bij het beantwoorden van veel van je vragen over camera’s, lenzen en andere accessoires.
 2. Je kunt het proberen voordat je het koopt! Je kan een deel van de apparatuur zien, aanraken en zelfs uitproberen voordat je gaat kopen.
 3. Onmiddellijke aankoop: Als het artikel dat je zoekt op voorraad is, kunt je het dezelfde dag nog meenemen en gebruiken.
 4. Onmiddellijke terugname en omruilen: Als er iets mis is met je apparatuur, kan je het binnen 14-90 dagen retourneren of omruilen. (dit verschilt per winkel)
 5. Geweldige deals: Zo nu en dan hebben lokale winkels misschien geweldige kortingen, vooral met een opruiming.
 6. Displayartikelen met korting: Je kunt mogelijk een display-item kopen tegen een sterk afgeprijsde prijs.

Nadelen van een lokale winkel:

 1. Overhalen: Terwijl het hebben van een goede verkoper die weet waar hij / zij het over heeft een voordeel kan zijn, is er ook een grote mogelijkheid dat zij zullen proberen je over te halen een duurder product te kopen. Ze kunnen ook proberen je extra accessoires, filters, uitgebreide garantie, verzekering enz. te verkopen.
 2. Hogere prijzen: Lokale winkels hebben zelden goede prijzen voor camera’s, aangezien het meeste van wat ze verkopen door de fabriek aanbevolen verkoopprijs heeft.
 3. Waanzin kopen:  Met een grote selectie aan spullen en accessoires kun je een slachtoffer van marketing worden en meer geld uitgeven dan je had gewild voordat je de winkel binnenging.

1.2) Voordelen en nadelen van een online winkel

Voordelen van een online winkel: 

 1. Geweldige prijzen: Er is veel concurrentie op fotografie apparatuur op internet en bedrijven die op grote marges spelen, kunnen betere prijzen en aanbiedingen aanbieden.
 2. Productbeoordelingen: Online productbeoordelingen zijn een ander groot voordeel, omdat je kunt ontdekken wat andere mensen van het product denken voordat je het koopt. Veel online webshops bieden de mogelijkheid om een reactie achter te laten en producten te beoordelen, en ik lees altijd de opmerkingen van anderen voordat ik de definitieve aankoop beslissing neem.
 3. Beter retour- / terugbetalingsbeleid: sommige van de gespecialiseerde online fotografie webshops hebben een veel beter rendement / terugbetalingsbeleid en klantenondersteuning dan een lokale winkel.

Nadelen van een online winkel:

 1. Verzendkosten – terwijl veel van de online winkels gratis verzending op bepaalde artikelen hebben, moet je nog steeds verzendkosten betalen voor andere artikelen. Je moet extra voorzichtig zijn met de verzendkosten, omdat sommige bedrijven een product tegen een lagere prijs kunnen adverteren en het in de verzendkosten kunnen opnemen.
 2. Fraude: Helaas, het internet zit vol oplichters die camera’s en lenzen adverteren tegen super goedkope prijzen die weglopen met je geld en je creditcardgegevens stelen.
 3. Niet gelijk in huis – zodra je een bestelling plaatst, moet je wachten totdat je bestelling verwerkt en verzonden wordt. Dan moet je wachten tot je pakket bij je arriveert.
 4. Vertragingen bij verwerking en verzending – sommige bedrijven zijn zo druk bezig met het verwerken van online aankopen dat je bestelling mogelijk een aantal dagen niet wordt verwerkt, vooral tijdens de vakantieperiode. Bovendien kan je ook last krijgen van vertragingen bij het verzenden als gevolg van slecht weer of ook weer drukte bij het transport bedrijf.
 5. Langere terugname en omruilen  – als er iets misgaat met het product dat je hebt gekocht, moet je het product terugsturen naar het bedrijf en vervolgens wachten tot het bedrijf je opdracht verwerkt en een vervangende item terugsturen, wat tot twee weken kan duren of meer.

Een tweedehands camera kopen op marktplaats.

Er zijn ontzettend veel mensen die hun camera verkopen op Marktplaats omdat ze een nieuwe versie hebben of omdat ze gewoon klaar zijn met fotografie. Ik ben er zelf niet echt een voorstander om via marktplaats een tweedehands spiegelreflex camera te kopen. Je weet nooit wat je krijgt, de camera kan er goed uit zien maar hoe is de lens. Wel ben ik voorstander om een tweedehands camera te kopen bij een echte dealer, die zorgvuldig de camera controleert en schoonmaakt. Daarnaast krijg je meestal nog garantie.

Een erkende dealer voor tweedehands camera’s is Camera land maar ook CameraNu heeft weleens een mooie aanbieding met bijv. retouren.

2) Mijn aanbeveling

Ik koop persoonlijk alles online, omdat het veel goedkoper is. En ik kan een aantal fantastische deals online vinden die een lokale winkel niet kan evenaren. Ik betaal meestal geen verzendkosten. Ik vind het niet erg om een ​​aantal dagen te wachten en ik weet dat de bedrijven waarmee ik te maken heb 100% betrouwbaar zijn en uitstekende klantenservice bieden.

In termen van fraude, als je een deal ziet die te mooi klinkt om waar te zijn, koop hem dan NIET. Ik heb te veel bedrijven online gezien die camera’s en lenzen voor de halve prijs of minder adverteren. Fototoestellen hebben niets te maken met gewone elektronica, waarbij de ene verkoper een andere prijs kan hebben dan de andere. De meeste prijzen van fotoapparatuur worden geregeld door de fabrikanten. Als de prijs die je ziet veel lager is dan op een van de onderstaande websites, heb je waarschijnlijk te maken met een oplichter.

Hier is de lijst met geverifieerde en betrouwbare online winkels waar ik mijn apparatuur koop:

Heb jij nog tips? Onderaan deze pagina kan je je tips met ons delen. 

Lees al mijn tips betreft fotografie in mijn blog berichten. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here