Familieportretten fotograferen

Ben je van plan om familieportretten te fotograferen? Of heeft iemand je gevraagd om een groepsfoto te maken? Waarschijnlijk ben je dan ontzettend enthousiast om te beginnen. Maar hoe pak je dat eigenlijk op een goede manier aan. Wanneer je een familie of groep gaat fotograferen is het belangrijk dat je zeker bent van jezelf en weet waar je aan begint. Het kan namelijk zijn dat dit de laatste keer is dat al deze mensen bij elkaar zijn. Dit is een moment waar ze allemaal nog jaren lang van willen genieten.

In dit artikel vind je allerlei informatie over familieportretten. Dit alles helpt jou om de basis te leren en te groeien in groepsfotografie. Trommel je eigen familie maar vast op om dit te oefenen.

Familieportretten fotograferen: waar begin je?

Communicatie

Het spreekt voor zich dat communicatie de sleutel is als je portretten gaat fotograferen. Vanaf de dag dat je de eerste e-mail van de klant ontvangt, zorg je ervoor dat je voortdurend betrokken blijft. Reageer snel maar doordacht op vragen en hou je klanten altijd op de hoogte. Het is met name belangrijk dat zij ook op de hoogte gesteld worden wanneer er wijzigingen in de planning zijn. Portretsessies zijn geen bruiloften en er is altijd een kans dat je klant vergeet wanneer en waar de fotosessie moet plaatsvinden. Daarom is het verstandig om altijd nog even een herinneringsmail naar je klant te sturen.

Goede communicatie is belangrijk voor een drukke professional. Het opnieuw plannen van een gemiste fotosessie kan duur worden, vooral als je dat ene weekend al iets gepland hebt zoals een gezinsuitje.

Ideeën voor het fotograferen van familieportretten

Elke keer dat je een nieuwe familieportret sessie boekt is het belangrijk om eerst je klant te leren kennen. Als fotograaf is jouw doel om de verschillende families unieke foto’s te leveren die voor hen memorabel zijn. De kunst hiervan is om de karakters van ieder gezin naar buiten te brengen. Wanneer je klanten tevreden zijn zullen zij wellicht vaker foto’s bij jou willen laten maken. Tevredenheid van je klanten kan er ook voor zorgen dat zij familie of vrienden doorverwijzen naar jou. Gezinnen die ervoor kiezen om gezamenlijk op de foto te gaan, vinden herinneringen samen vaak belangrijk. Daarom is het goed dat je voor familieportretten de tijd neemt.

Om je op weg te helpen kun je ervoor kiezen om een gezin vast te leggen met hun hobby’s, alledaagse eigenschappen en levensstijl. Dit zorgt er namelijk voor dat men zichzelf kan zijn wat weer natuurlijke foto’s oplevert. Voordat de photo shoot plaatsvindt, overleg je deze ideeën met de familie. Op deze manier overval je ze niet hiermee, maar geef je hen als gezin de tijd om na te denken over hoe zij op de foto willen staan.

Ter inspiratie voor wat je zou kunnen doen om de hobby’s van een familie uit te beelden, zou je het volgende kunnen doen. Ga naar een meer met wat hengels of trek met de hele familie naar een speeltuin. Op deze manier kun je spelen met creativiteit en verschillende hobby’s van gezinnen. Door creativiteit toe te passen zorg je ervoor dat jij als fotograaf plezier blijft houden in hetgeen wat je doet.

Hoe familieportretten te fotograferen

Werken met een tijdlijn

Net als bij elke andere fotosessie, moet je ook bij familieportretten binnen een bepaalde tijdlijn werken. Als je een studiofotograaf bent doet het moment van de dag er misschien niet toe. Maar wanneer je een daglichtfotograaf bent, is het ideale moment van de dag erg belangrijk. Het mooiste licht is namelijk vroeg in de ochtend en in de avond tijdens de welbekende golden hour. Uiteraard kun je een goede flitser gebruiken om mooie foto’s te maken en je foto’s vervolgens te bewerken. Maar de mooiste foto’s krijg je door in het juiste daglicht te fotograferen.

Een fotosessie duurt meestal een uur. Maak de sessie niet langer dan dit omdat het anders voor het gezin te vermoeiend wordt. Ook kun je in één uur genoeg mooie kiekjes vastleggen.

familieportretten fotograferen
Kleding keuze

Wanneer het gaat om het dragen van de juiste kleding voor een foto shoot, hebben klanten vaak vragen hierover. Wees er dus op voorbereid dat je als fotograaf hier wat advies in zal  moeten geven. Het is belangrijk dat je klanten zich op hun gemak voelen. Laat ze daarom iets dragen waarin zij zich prettig voelen. Een goed advies wat je als fotograaf aan je klanten kunt meegeven, is dat zij iets kunnen dragen wat bij hun persoonlijkheid past. De uitstraling hiervan kun je namelijk duidelijk terug zien in de foto’s. Ook is het zo dat jouw klanten zich zelfverzekerd voelen wanneer zij er goed uitzien.

Waar moet de klant op letten met kleding?

Het is ook belangrijk dat jouw klanten niet te felle kleuren dragen. Hierdoor wordt het oog getrokken naar de kleding in plaats van naar de gezichten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de familie uit een foto shoot wegvalt door een verkeerde focus. Ga je bijvoorbeeld naar het bos om foto’s te maken? Raad je klanten dan aan om geen kleuren te kiezen die met de achtergrond overeenkomen. Hierdoor krijg je namelijk het effect dat zij in de achtergrond van de foto verdwijnen als een soort camouflage. Ook dit wil je beslist niet hebben! Afhankelijk van de situatie kan het mooi zijn als de kleding niet te veel met de rest van het gezin overeenkomt. In sommige gevallen kan dit juist wel heel mooi zijn. Denk bijvoorbeeld aan familie foto’s voor feestelijke gelegenheden zoals kerst.

Kleding voor studio fotosessie

Wanneer je in de studio met een green screen of een blue screen werkt moet je er rekening mee houden dat je klanten geen groen en blauw dragen. Anders verdwijnen zij opnieuw in de achtergrond en heb je bijvoorbeeld alleen een hoofd in beeld, omdat het groene en/of blauwe t-shirt ervoor zorgt dat het bovenlichaam niet meer zichtbaar is. Zelfs maar een klein beetje groen of blauw is hiervoor niet handig want dan zie je op de foto’s gaten op de plekken waar normaal een groen of blauw patroon zit.

De eerste 5 minuten van een fotosessie kunnen gespannen zijn dus laat je klanten lekker loskomen zodat zij zichzelf kunnen zijn.

Locatie voor familieportretten

Misschien klinkt het voor jou als fotograaf heel logisch en makkelijk om een bepaalde fotolocatie te kiezen. Maar het kan ook zijn dat jouw klanten zelf een favoriete locatie hebben. Daarom is het altijd goed om dit aan je klanten te vragen voordat je aan je fotosessie begint. Door te luisteren naar hun ideeën krijg je wellicht nieuwe inspiratie voor de foto shoot. Ook kan het zijn dat je er achter komt dat bepaalde locaties misschien helemaal niet passen bij wat jij als fotograaf in gedachten hebt voor de shoot. Als de locatie die je klant heeft gekozen niet overeenkomt met wat je van plan bent, kan je tijdens je gesprek met hen een andere locatie voorstellen. Locaties die het vaak goed doen zijn open ruimtes waar kleine kinderen heerlijk kunnen rondrennen. Of denk bijvoorbeeld aan bossen, parken en weilanden.

Naast dat het geweldig is om lokale parken te gebruiken voor je fotosessies, is het ook belangrijk om er bij staatsparken en overheidsbezittingen op te letten dat je een vergunning hebt. Je wilt er namelijk niet worden uitgegooid of mogelijk boetes krijgen tijdens een fotosessie. Dit zal namelijk een zeer negatieve indruk achterlaten bij je klant.

Groepen fotograferen: maak de perfecte groepsfoto

Hoe familieportretten te fotograferen

Hoogstwaarschijnlijk zal je op een gegeven moment tijdens je sessie alle gezinsleden als groep fotograferen. Voordat je deze taak op je neemt, moet je ervoor zorgen dat je camera-instellingen correct zijn voor de hele groep. Het laatste wat je wilt, is een groepsfoto met een paar mensen in focus en de rest onscherp, een volledig wazige foto of een foto met veel gesloten ogen. Onthoud: groepsfoto’s zijn de typische kandidaten voor die grote ingelijste foto’s op een muur. Dus je wilt ervoor zorgen dat je ze perfect vastlegt in RAW zodat je de foto’s nog goed kunt bewerken.

Probeer geen lange brandpuntsafstanden op korte afstanden te gebruiken voor groepsfoto’s, omdat je veel scherptediepte nodig hebt. Dit geldt vooral voor groepsportretten met meerdere rijen. Die mooie 70-200mm-lens van jou moet misschien worden veranderd in een bredere lens. Wanneer je er voor kiest om voor een bredere lens te gaan dan is het handig om niet een te brede lens aan te schaffen. De reden hiervoor is dat een super groothoeklens er voor zorgt dat je objecten vervormen. Dit is vooral zo in de hoek van het beeld.

Er is geen algemene aanbeveling voor een bepaalde brandpuntsafstand, omdat er te veel factoren bij betrokken zijn, zoals de grootte van de groep, afstand van camera tot onderwerp, etc. Over het algemeen geldt hoe groter de groep, hoe breder je moet gaan. Een 35, 50, 85 mm lens is daarom ook zeker aan te raden afhankelijk van de situatie. Maar een 24-70 mm lens is voor eigenlijk elke situatie genoeg.

Laatste tips voor groepsfotografie

Naast alle andere tips die je in dit artikel vind is het zeker ook belangrijk om de volgende mee te nemen. Zo weet je zeker dat je familieportretten op de beste manier kunt fotograferen.

  1. Als je groep in één rij kan worden geplaatst zorg er dan voor dat alle onderwerpen op dezelfde lijn recht tegenover de camera, parallel aan de camera staan. Dit zal ervoor zorgen dat iedereen in je shot zich in de diepte van het veld bevindt. Op deze manier zal iedereen in focus zijn. Vraag bij het nemen van foto’s de groep om binnen de gedefinieerde lijn te blijven.
  2. Vraag iedereen om dicht bij elkaar te staan want je wilt geen grote gaten in je opnames.
  3. Probeer niet te hoog te gaan op ISO-snelheid, omdat dit te veel ruis kan veroorzaken voor je foto’s. Het is handig om de ISO in te stellen op ISO 100 voor basiswaarde en voor max ISO 1600-3200 op full-frame digitale camera’s.
  4. Zorg ervoor dat je foto’s maakt met alle ogen open. Je kunt een aantal technieken gebruiken om dit mogelijk te maken. Je kunt meerdere frames opnemen in de modus voor continu afdrukken en de dichte ogen tijdens de nabewerking vervangen. Maar als je de mogelijkheid hebt om deze in de camera gelijk goed te doen, moet je dat gewoon doen.
Vorig artikelWaar een camera kopen?
Volgend artikelFotograferen in RAW of JPEG?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in