Noorderlicht fotograferen

Het Noorderlicht, ook wel Aurora Borealis genoemd, is een prachtig fenomeen dat aan de horizon kan ontstaan. Het begint als een kleine waas en ontplooit zich in prachtige, intense kleuren die de lucht verlichten. Niet alleen in Noorwegen en Zweden is dit verschijnsel zichtbaar, ook in Nederland kun je het Noorderlicht fotograferen. Maar wat is het Noorderlicht eigenlijk? En wanneer kun je dit het beste fotograferen?

Het Noorderlicht is voor de meeste mensen een moment dat niet snel vergeten wordt omdat het zo mooi is. Vandaar ook dat het echt mooi zou zijn als het jou lukt om dit moment zo goed mogelijk vast te leggen. Hiervoor zijn alleen wel wat voorbereidingen nodig. Je zult je in moeten lezen zodat wanneer het moment komt, je klaar bent om de juiste foto te maken. Het kan best zijn dat je dit maar één keer in je leven meemaakt. Toch geven wij in dit artikel ook tips om het Noorderlicht op te zoeken. Zo heb je in een jaar tijd toch de kans om dit fenomeen te fotograferen.

Wat is het Noorderlicht?

Voordat we gaan ontdekken hoe je het Noorderlicht kunt fotograferen zullen we even duiken in het ontstaan ervan. Zo begrijp je ook gelijk meer van hetgeen je fotografeert wat de foto altijd goed zal doen. Op elk moment van de dag komen vanuit de zon elektrisch geladen deeltjes. Deze delen kunnen wel met een snelheid van meer dan 2500 km per seconde in de ruimte komen. Wanneer deze deeltjes in contact komen met onze atmosfeer botst het met stikstofmoleculen en zuurstofatomen. Door dit proces worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Gebeurt dit in grote aantallen? Dan ontstaat er licht dat wij op aarde ook kunnen zien. Het Noorderlicht kan dus zowel overdag als in de nacht ontstaan. Wel is het licht natuurlijk alleen in de nacht zichtbaar.

Noorderlicht Nederland

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Het Noorderlicht kun je het beste zien in Noorwegen, IJsland en Lapland. Toch zijn dit niet de enige plekken waar het zichtbaar is. Elk land dat bij de poolcirkel ligt zou in principe dit goed moeten kunnen zien. Zo kun je het licht dus ook bij Denemarken, Polen en Rusland tegenkomen. Wel is het belangrijk dat het in deze omgeving goed donker is en de lucht moet helder zijn.

In de buurt van Nederland zijn er dus genoeg mogelijkheden om het Noorderlicht te fotograferen. Toch moeten de omstandigheden wel optimaal zijn en moet je een donkere locatie hebben. De Waddeneilanden zijn daarom ook de beste locaties om dit fenomeen te spotten. Toch wordt het ook in andere delen van Nederland wel eens gezien. Wanneer je weet dat er een kans bestaat is het belangrijk om ook op het weer te letten. Is er weinig maanlicht? Zijn er bijna geen wolken en zijn de voorspellingen gunstig? Dan is het een goed moment om je camera mee te nemen en op pad te gaan: zeker als je het Noorderlicht graag wilt zien en fotograferen.

Wanneer kun je het beste fotograferen?

Het Noorderlicht is niet in elk seizoen even goed zichtbaar. Vooral de heldere winteravonden zijn hier het meest geschikt voor. Zoals wij hierboven al eerder hebben beschreven, moet het donker zijn. Je hoeft niet per sé in de nacht de deur uit: het licht is tussen 19:00 uur en 01:00 uur het beste zichtbaar. De maanden augustus t/m april zijn hierdoor de maanden dat het mogelijk is om het licht tegen te komen. De maanden december tot maart zijn hierbij de beste momenten om op ontdekkingstocht te gaan.

Noorderlicht NoorwegenWil je er zeker van zijn dat je op een avond iets tegenkomt? Ga dan naar de landen rondom de poolcirkel. Hier is het licht het meest zichtbaar en heb je dus gelijk ook de meeste kansen om het tegen te komen. Houd er wel rekening mee dat het in deze gebieden veel kouder is dan de Nederlandse winter. Je camera en jezelf goed inpakken is dus geen overbodige luxe!

Camera instellingen Noorderlicht fotograferen

Voor het fotograferen van het Noorderlicht is het belangrijk dat je gebruikmaakt van de juiste camera instellingen. Zo is het verstandig om een diafragma van F1.4, 1.8 of 2.8 te gebruiken. Hoe lager het diafragma, hoe meer licht er in de camera komt waardoor de foto lichter zal lijken zonder dat er veel ruis zichtbaar is. De ISO stel je in rond de 1600 en 3200. Maak je gebruik van een Crop sensor? Dan kan dit helaas niet. Om te veel ruis te voorkomen zul je hier 1600 als maximum moeten instellen.

Noorderlicht

Doordat de kleuren in de lucht zijn kun je het beste het scherpstellen op de lens op Manual zetten. Daarna kun je via je lens zelf scherpstellen tot het geheel scherp is. De sluitertijd is afhankelijk van de snelheid van het zichtbare licht. Dit kan namelijk nogal variëren. Over het algemeen zit deze instelling tussen de 1 en 30 seconde. Hoe scherper je het licht wilt hebben, hoe korter de sluitertijd. Wil je echt een beweging vastleggen met kleuren? Dan kun je de sluitertijd instellen op 30 seconde. Zorg ervoor dat dit niet hoger dan 30 seconde komt aangezien sterren dan een bewegend effect in de foto gaan geven. Dit ziet er raar uit en kun je dus beter voorkomen!

Fotografeer bij het maken van deze foto’s altijd in het RAW formaat. Zo kun je achteraf nog zoveel mogelijk bewerken zonder teveel gegevens te verliezen. Daarnaast kun je dan ook de witbalans correct instellen waardoor de foto’s er nog mooier uit zullen zien. Je kunt er ook voor kiezen om dit al in de camera correct in te stellen maar over het algemeen zul je toch later nog wat aanpassingen moeten maken.

De Apparatuur

Voor het fotograferen van het Noorderlicht heb je op zich geen dure apparatuur nodig. Zeker in dit moderne tijdperk kun je zelfs met een mobieltje al een goede foto maken. Toch werkt dit niet altijd even goed omdat je in het donker fotografeert. Zeker als je de foto wilt afdrukken of als achtergrond wilt gebruiken zul je betere apparatuur moeten aanschaffen.

Voor de camera kun je het beste een Full frame camera nemen. Dit omdat deze beter functioneert in situaties met weinig licht. Daarnaast zoomen ze minder in waardoor je beter het geheel kunt vastleggen. Voor de lens is het belangrijk dat je de keus hebt uit een groot diafragma. Denk hier bijvoorbeeld aan F1.4 of F2.8. Ook dit om de reden dat je in het donker fotografeert. Een lens als de 16-24mm of de 24-70mm is voor deze tak van fotografie zeer geschikt. Daarnaast heb je een goed statief nodig met een daarbij behorende statiefknop.

Noorderlicht fotograferen zonder statief

Wanneer het Noorderlicht komt weet je natuurlijk niet altijd zeker. Er zijn wel momenten waar er meer kans is dat je dit fenomeen genaamd Aurora Borealis ziet. Maar over het algemeen is het altijd afwachten. Dit is dan ook gelijk de reden waarom het goed is om ook te weten welke instellingen je gebruikt als je geen statief bij je hebt en wel opeens dit effect in de lucht verschijnt.

Het Noorderlicht fotograferen zonder statief gaat er over het algemeen hetzelfde aan toe als met een statief. Je zet de diafragma zo laag mogelijk en de ISO zet je rond 1600 tot 3200. Voor de sluitertijd zul je alleen wel een hoger getal moeten kiezen zoals bijvoorbeeld 1/80e van een seconde. Om toch een stil beeld te krijgen kun je de speciale techniek voor camera vasthouden gebruiken of je camera op of tegen een object aanhouden. Zo beweegt het beeld bijna niet en weet je zeker dat je alsnog een mooi resultaat krijgt.

Vorig artikelDiagonale lijnen
Volgend artikelRugproblemen voorkomen bij fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in