Witbalans bij sneeuw

Wanneer je met een camera in automatische stand sneeuw op de foto zet, krijg je helaas vaak hele slechte foto’s. Dit komt doordat de camera bij sneeuw fotograferen denkt dat het erg licht is en stelt daarom alle instellingen zo in dat het donkerdere wordt. Hiernaast wordt de kleur van wit vaak blauw. Zeker wanneer het bewolkt is of je in de schaduw fotografeert, kan dit tegen je werken. Vandaar dat het belangrijk is om je witbalans aan te passen.

Wanneer je in raw fotografeert kun je ervoor kiezen om dit achteraf te doen in Lightroom of in Photoshop. Je kunt het uiteraard ook gelijk in de camera goed zetten. Dit kan best lastig zijn, zeker als je een kelvin kleur wil instellen. Het beste is dan ook om de witbalans op automatische stand of schaduw te houden. Vanuit hier kun je dan op de computer de echte aanpassingen doen.Witbalans sneeuw

Grijskaart maakt witbalans bij sneeuw makkelijker

Heb je moeite met het kiezen van de juiste? Maak dan een foto van een zogenaamde grijskaart in de richting waar je naartoe gaat schieten. Hierna kun je gewoon rustig verder gaan met fotograferen. Verandert de zon of schaduw heel erg? Dan zul je de eerste stap opnieuw moeten doen.

GrijskaartWanneer je aan de bewerking toe bent kun je makkelijk alle instellingen gelijk doen. In Lightroom doe je dit door alle foto’s in dezelfde lichtsituatie te selecteren en daarna de eerste foto met de grijskaart te pakken. Pak daarna rechtsboven de witbalans/ grijspipet en klik op de kaart. Nu is alles correct ingesteld!

Controleer altijd de histogram

Doordat de instellingen altijd fout gaan is het belangrijk dat je bij sneeuw altijd goed de histogram controleert. Een histogram laat zien wat voor donkere en lichte kleuren er zichtbaar zijn in een foto. Normaal gezien bevindt zowel het donkere als het lichte zich in het midden. Bij een donkere foto horen de lijnen op de histogram juist aan de linkerkant te staan en bij een lichte afbeelding juist aan de rechterkant. Het is dus belangrijk dat het grootste gedeelte, de piek van de strepen bij sneeuw fotografie juist aan de rechterkant is. Laat de piek alleen niet buiten de lijnen vallen aangezien je dan teveel kwaliteit verliest.

Cameranu - Algemeen

Witbalans bij sneeuw instellen is makkelijk zodra je eraan gewent bent. Met deze bovenstaande tools maak je het jezelf in ieder geval een stuk makkelijker.

Vorig artikelSneeuw fotograferen
Volgend artikelCanon Eos R review

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in