5 tips voor betere winterlandschap fotografie

Wanneer je naar de verschillende seizoenen kijkt heeft elk seizoen zijn charme. De bladeren die van de boom af vallen, de bloemen die kleur krijgen en de sneeuw die valt in de weilanden. Allemaal momenten die de zo prachtig kunnen maken. Bij winterlandschap fotografie probeer je de winter op zijn mooiste moment vast te leggen. Je bent bezig om compositie, contrasten en kleuren te vinden in het mooie witte landschap. Net zolang tot je de perfecte foto vind. Hieronder geven we 5 tips voor betere winterlandschap fotografie om jouw foto’s nog interessanter te maken.

1. Zoek kleurcontrasten voor betere winterlandschap fotografie

De eerste tip voor betere winterlandschap fotografie klinkt simpel maar kan toch best een uitdaging zijn. Zoek de kleurcontrasten in het witte landschap, kleuren die eruit poppen en het verschil maken in het landschap. Denk bijvoorbeeld aan een huis, een paar dieren of een boom die nog niet besneeuwd is. Doordat een winterlandschap vaak geen kleur heeft zul je deze moeten toevoegen om een foto interessanter te maken. Hierdoor zal de focus op hetgeen zijn dat anders is.

Zodra echt alles wit is heb je vaak geen focuspunt meer en is bijna alles hetzelfde. Je hebt witte bomen, weilanden, bergen en meren. Alles is hetzelfde geworden. Door toch iets te vinden wat uitblinkt zul je merken dat een foto net dat beetje extra krijgt om op te vallen.

winterlandschap fotografie

2. Overbelicht je foto’s bij winterlandschap fotografie

Doordat je te maken hebt met een witte omgeving kan het zijn dat je camera de foto’s te donker maakt. Toch is het vaak mooier om winterlandschappen iets te licht op de foto te zetten. Dit geeft een dromerige look. Zeker als het sneeuwt kun je in je camera instellen dat je twee stops lichtere foto’s wil maken. Hoe je dit moet doen is afhankelijk van je camera. Let je altijd op je histogram wanneer je fotografeert of bewerkt? Zorg er dan voor dat er geen dal zichtbaar is aan de witte/ lichte kant van de histogram maar juist dat hier de piek al bijna tegen de rand aan staat. Dit is niet iets wat bij elke foto mooi staat: experimenteer dus lekker met je instellingen tot je tevreden bent over het resultaat. Meer informatie hierover vind je in het artikel over winterfotografie.

Cameranu - Algemeen

3. Betere foto’s tijdens het blauwe uur

Hoewel het qua temperatuur vaak het minst gunstige tijdstip is, is het blauwe uur voor de foto juist het beste moment om een foto te maken. Het blauwe uur is het moment voordat de zon opkomt of nadat de zon onder is gegaan. Dit is het moment dat de lucht mooi blauw is en de omgeving een blauwe gloed krijgt. Deze gloed past perfect bij het mooie witte landschap en geeft dus ook gelijk een leuk effect aan jouw foto’s.

Zorg dat je camera op een statief staat en maak gebruik van langere sluitertijden. Zo lijkt het net of je de foto overdag genomen hebt terwijl dit natuurlijk niet het geval is. Zet je ook huizen op de foto? Dan kan dit een extra mooi effect geven doordat je ook een aantal lichten ziet branden. Zeker leuk om eens uit te proberen wanneer je met winterlandschap fotografie aan het knoeien bent!

winterlandschap fotografie tijdens het blauwe uur

4. Maak gebruik van een koude witbalans

Wanneer het tijd is om je foto’s te bewerken heb je vaak de neiging om de witbalans wat zonniger in te stellen dan het normaal is. De tip voor betere winterlandschap fotografie is om dit juist niet te doen en voor de koude witbalans te gaan. Je bent in een koele omgeving en de kleuren blauw en wit moeten eruit poppen. Door een koude witbalans in te stellen zal het beeld realistisch blijven en zet je een mooiere sfeer neer.

Fotograferen in de winter

Je kunt de witbalans het beste instellen wanneer je in RAW fotografeert. Doe je dit niet? Heb je geen mogelijkheid om in RAW te fotograferen? Zorg dan dat je in de camera de witbalans instelt. Zo weet je zeker dat er achteraf geen kleuren verloren gaan. Wanneer je in RAW fotografeert is het niet nodig om eerst je witbalans in te stellen, dit kun je in je eigen gekozen bewerkingsprogramma altijd aanpassen.

5. Breng extra batterijen mee en houdt je apparatuur warm

Zodra je je camera en batterijen meeneemt in de kou zul je extra voorzichtig met je apparatuur moeten zijn. En of het nu voor het fotograferen van winterlandschappen is of iets geheel anders: de kou heeft een negatief effect op je camera en lens en kan zelfs de binnenkant erg beschadigen. Hier lees je meer over in het artikel: condens op je lens. Doordat batterijen in de kou veel sneller leeglopen is het verstandig om extra batterijen aan te schaffen en mee te nemen. Dit hoeven niet originele batterijen te zijn: deze zijn namelijk vaak best wel duur. Let alleen wel goed op of ze geschikt zijn voor jouw camera.

Goede alternatieven voor camera accu’s die een stuk goedkoper zijn kun je vinden bij deze camera accu’s. Zo heb je bijvoorbeeld voor veel soorten het merk Jupio die al snel 20 euro goedkoper is dan het origineel. Wel is het belangrijk dat je eerst uitzoekt welke accu je nu op je camera hebt. Dit kun je op de achterkant van de accu lezen en daarna kun je de juiste soort die hierbij hoort bestellen.

Bewaar de batterijen niet in een tas en zet ook geen tas op de grond neer. Houd ze in je zakken van je jas zodat ze warm blijven. Houd er ook rekening mee dat je zelf ook moet overleven in de kou. Doe dus een sjaal om, maak gebruik van speciale handschoenen en trek een extra dikke jas aan. Zo kun jij met deze 5 tips voor betere winterlandschap fotografie er weer helemaal tegenaan!

actie
Vorig artikelGeheugenkaart problemen voorkomen
Volgend artikelMarkten fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in