Fotograferen met een lensball

Door de jaren heen komen er steeds meer leuke gadgets om mooie foto’s te maken. En de lensball is er ook één die de moeite waard is om aan te schaffen. Fotograferen met een lensball is namelijk ontzettend leuk. Maar wat is het eigenlijk en hoe gebruik je het optimaal? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is een lensball

Een lensball is een heldere, kristallen bol die zowel voor film- als fotografiedoeleinden wordt gebruikt. Het is gemaakt van een optisch helder kristal dat ook vaak te vinden is in het glas dat in jouw lens zit. Dit is dus 100% helder glas waar je ook doorheen kunt kijken. Doordat het kristal rond is kijk je er niet op een normale manier doorheen. Je ziet een hoek van 180 graden van jouw omgeving. En dat maakt dit product ook zo uniek. Door dit te gebruiken kun je ontzettend mooie en creatieve foto’s maken. Vooral bij landschapsfotografie en architectuur is het een echte aanrader aangezien het je gezichtsveld vergroot.

Een kleine lensball weegt ongeveer 250 gram, wanneer je voor een grotere variant kiest weegt het tussen de 650 en 1000 gram. Het is dus qua gewicht wel redelijk zwaar. Dit komt puur doordat het een glazen bol is van goede kwaliteit.

Fotograferen met een lensball

Lensball kopen en gebruiken

Een lensball hoeft niet heel duur te zijn. Wel is het belangrijk dat je echt goede kwaliteit koopt. Hierbij is het belangrijk dat het glas geen oneffenheden of luchtbellen heeft. We raden het dan ook af om een goedkope lensball te kopen. Voor een paar euro meer heb je één waar de kwaliteit te waarborgen is. Daarnaast krijg je vaak een aantal extra’s om het product ook na aankoop te beschermen.

Koop hier een goede, kwalitatieve lensball voor fotografie doeleinden.

Een lensball kopen doe je natuurlijk niet voor niks. Wanneer je dit doet, moet je het wel ergens voor gebruiken. Maar waarvoor gebruik je het eigenlijk? We hebben in dit artikel al een aantal mooie foto voorbeelden toegevoegd van hoe je dit hebbedingetje kunt toepassen. Voor het fotograferen met een lensball kun je je het beste richten op landschappen en architectuur. Zet het glas op een houder in het bos en plaats er wat bladeren omheen. Leg het in het water bij de zee of zorg dat zowel het landschap als de wolken goed zichtbaar zijn. Vergeet ook niet de verschillende seizoenen. Zowel de lente als de zomer, herfst en winter brengen jou weer op andere ideeën. Bij architectuur kun je letten op doorlopende lijnen en interessante patronen. Ook dit kun je daarna combineren met personen of wolken om interessante foto’s te creëren.

Lensball kopen

Lensball: welke grootte?

Welke grootte lensball heb ik nodig? Dit is een veelgestelde vraag die afhankelijk is van wat jij er mee wil doen. Om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden hebben we een aantal groottes hieronder beschreven.

60mm

De kleinste variant die te koop is, is de 60mm lensball. Zoals eerder al gezegd kan een glazen bol erg zwaar worden. En wanneer je veel aan het reizen bent is dat gewoon niet handig. Je hebt al genoeg bagage bij je, dan wil je niet nog even een extra kilo aan gewicht meeslepen. Voor deze situaties is de 60mm variant dus ook gemaakt. Deze wordt voornamelijk gebruikt wanneer je veel op reis bent of er niet van houdt om zwaar beladen op pad te gaan. Ook als je met een smartphone op pad gaat is dit vaak al meer dan genoeg. Het nadeel van deze grootte is dat je niet altijd alles even mooi in beeld kunt krijgen, maar dat is de compensatie die je wilt maken.

Beste locatie om 60mm lensball aan te schaffen.

80mm

De gulden tussenweg tussen zwaar en klein is de 80mm lensball. Met deze kun je prima een hele omgeving fotograferen en het gewicht valt over het algemeen ook nog wel mee. Je kunt er dus ontzettend leuke dingen mee doen zonder al teveel compromis te sluiten.
Een goede 80mm lensball koop je hier.

100mm

Is het gewicht geen probleem en wil je gewoon de mogelijkheid hebben om een groot gebied op de foto te zetten? Dan is de 90mm of 100mm lensball wel aan te raden. Dit zijn niet de grootste varianten, er zijn nog veel grotere beschikbaar. Maar voor de meeste mensen is dit groot genoeg. Het scherpstellen van de foto’s is met deze variatie een stuk makkelijker waardoor de kwaliteit van de foto’s vaak ook een stuk beter wordt.

Lees meer over de 100mm lensball.

Grootte 60mm 80mm 100mm

Lensball houder

Voor alle groottes die we hierboven beschreven hebben zijn er ook lensball houders te koop. Deze zorgen ervoor dat je de glazen bol op een plaats kunt neerzetten zonder dat het wegrolt of smerig wordt. Dit is voornamelijk handig voor de momenten dat het glas niet blijft liggen. We raden dan ook aan om deze altijd erbij te kopen wanneer je dit product gaat aanschaffen. Voor een overzicht van deze houders en de prijzen kun je
deze link gebruiken.

Let op: brandgevaar!

Een goede lensball kan als een vergrootglas werken als het in direct zonlicht staat. En doordat dit glas van goede kwaliteit is kan het in de natuur best snel een brand veroorzaken. Houdt hier dus rekening mee en laat het product niet zomaar buiten staan. Ook kan jij je hieraan verbranden als je niet uitkijkt. Om dit alles te voorkomen is het verstandig om de bal niet in het zonlicht te laten. Wanneer je een foto hebt gemaakt kun je het glas het beste in een sok of in het bijgeleverde bewaarzakje stoppen. Zo voorkom je brandgevaar en bescherm je het glas tegen schade. Houd het glas ook niet dichtbij je ogen en voorkom dus in alle situaties dat het glas in direct zonlicht staat.

Nog iets anders waar je op moet letten is de vorm. Het is namelijk rond en dat zorgt ervoor dat er een kans is dat het wegrolt. Wanneer je gewoon in de natuur bezig bent is dit geen probleem. Maar zodra je op een balkon, groot gebouw of op een tafel werkt kan het wel ernstige gevolgen hebben voor personen of gebouwen. Denk dus goed na of het veilig is om dit product te gebruiken om ziekenhuis bezoeken of erger te voorkomen.

Fotograferen met glazen bol

Geschikt voor camera en smartphone

Of je nu een camera of een smartphone gebruikt dat maakt op zich niet uit. Met beide kun je prachtige foto’s maken. Wel zul je net een beetje anders moeten fotograferen om het mooiste resultaat te krijgen. Bij beide manieren is het belangrijk dat je dicht op het onderwerp staat. Met een glazen bol lijkt alles net even wat verder weg te staan dan het in werkelijkheid is. Door dichtbij te staan wordt alles weer wat groter. Met een lensdoekje maak je het glas vooraf goed schoon zodat er geen reflectie van jezelf zichtbaar is. Meer tips over dit onderwerp lees je in het artikel: fotograferen door glas.

Gebruiken met camera en smartphone

Met een camera is het belangrijk dat je een groter diafragma gebruikt dan wat je normaal zou doen. Door de rondingen van het glas wil je dat alles scherp is. Een diafragma van F8 of hoger is om deze reden wel aan te raden. Om het effect te veranderen kun je spelen met de brandpuntafstand op je lens. Door in en uit te zoomen of een nieuwe lens te plaatsen kan het effect er al heel anders uitzien. Ook met de scherptediepte kun je spelen totdat je tevreden bent met het resultaat. Optioneel kun je een polarisatiefilter op je lens plaatsen. Dit voorkomt dat er teveel licht in jouw camera komt waardoor je verblind kunt raken. Dit is echt optioneel en alleen in sommige situaties aan te raden.

Met een smartphone is het vooral belangrijk dat je het dichtbij de lensball houdt en met composities gaat spelen. Het voordeel is dat je de glazen bol in 1 hand kunt houden en met de andere hand de smartphone vasthoud. Zo kun je makkelijk van positie veranderen en de mooiste locaties spotten. Mocht je mobiel de mogelijkheid hebben om instellingen van de camera te wijzigen kun je hier ook nog mee spelen. Daarnaast kun je de afstand van de smartphone en het glas veranderen om te kijken wat voor effect dit heeft. Wees op deze manier lekker creatief en probeer dingen uit: zo kom je meestal ook aan de mooiste foto’s.

Architectuur foto glazen bol

Tips voor fotograferen met een lensball

Het fotograferen met een lensball is ontzettend leuk, maar je maakt het nog leuker als je nog even op een aantal dingen extra goed let. Vandaar dat we als afsluiting van deze tekst nog een aantal tips mee willen geven om jouw foto’s uit te laten blinken. Let allereerst altijd op de veiligheid. Zorg dat je lensball goed schoon is en positioneer het goed. Maak de omgeving interessanter door zowel voor als achter de glazen bol attributen te plaatsen en ga zelf op ooghoogte van het glas fotograferen.

Wanneer de foto gemaakt is en je aan het bewerken toe bent kun je de foto omdraaien. Zo lijkt het net of je met een fisheye lens een prachtige foto hebt gemaakt. Door in de nabewerking de lensball weg te halen krijg je het ultieme effect. Voor het vinden van leuke composities op locatie kun je het beste eerst beginnen met een smartphone. Zo kun je snel manoeuvreren en de leukste posities vinden. Daarna is het tijd om je camera te plaatsen en de lensball ervoor te houden.

lensball

We hopen dat dit artikel je geïnspireerd heeft om dit product aan te schaffen en uit te proberen. Het is geen dure aanschaf maar geeft je creativiteit wel een extra boost. Daarnaast is het ontzettend leuk om regelmatig mee te spelen: zeker wanneer het om natuur en reflecties gaat. We zijn erg benieuwd hoe jouw eerste lensball foto eruit gaat zien!

Vorig artikelBeste camera voor Instagram
Volgend artikelBeste drones met camera

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in