De juiste foto kiezen

Eén van de moeilijkste en meest tijdrovende dingen in fotografie is het doornemen van alle onbewerkte afbeeldingen. De juiste foto kiezen is dan ook niet een makkelijk iets. Het kiezen van de foto’s die je wilt bewaren en welke de selectie halen zorgt er bij veel mensen voor dat ze vastlopen. Ze stoppen er veel te veel tijd in en zijn bang dat ze juist een goede foto niet selecteren. Herkenbaar? Lees dan verder om via deze selectie problemen te voorkomen.

Wazige foto’s gaan weg

Wazige fotoHet klinkt misschien logisch maar wazige foto’s behoren niet tot de selectie en moeten weg. Vaak krijgen wazige foto’s nog een kans waarna je ze op het eind toch weg moet gooien. Het maakt niet uit of de uitdrukking schattig is of dat het plaatje mooi is: een wazige foto kun je niet oplossen tijdens de nabewerking.

Wanneer je er wel voor kiest om deze te bewaren maak je het jezelf alleen maar lastig. Dus of het nu voor jezelf, een vriend of voor een klant is: zorg ervoor dat je compleet wazige foto’s weg doet. Is alleen de achtergrond wazig en het object of persoon in de voorgrond niet? Dan heb je een bokeh effect en kan de foto gewoon blijven.

Zijn alle ogen nog open?

Beste foto kiezen

Wanneer je mensen fotografeert zul je al snel merken dat op bijna alle foto’s de ogen deels of volledig gesloten zijn. Tenzij dit de bedoeling is kunnen deze afbeeldingen ook gelijk verwijderd worden. Ogen hebben een uitstraling die erg belangrijk is. Het is dus noodzakelijk dat dit er goed op staat. Dus ga de foto’s door en kijk welke ogen goed zijn en ga met deze foto’s verder. Zeker met grote groepen kan dit een uitdaging zijn. Dan kan het handig zijn om ook andere technieken toe te passen.

Is het niet gelukt om een foto te vinden waar alle ogen open zijn? Pak dan de beste eruit en combineer deze in Photoshop totdat je alle ogen open op de foto hebt staan. Dit is erg lastig en wordt meestal niet mooi. Vandaar dat het ook beter is om hier tijdens de fotoshoot al op te letten zodat je er later profijt van hebt.

Let op afleidingen bij de juiste foto kiezen

Een prullenbak op de achtergrond, een fietser in de hoek of een rare plek in het gras. Dit zijn allemaal afleidingen die je achteraf zult moeten bewerken. Let tijdens het schieten van de foto’s hier zoveel mogelijk op om tijdsverspilling te voorkomen. Toch zul je, ondanks dat je hier op let, dit altijd weer tegenkomen. Bekijk vervolgens de selectie en zie of er een foto is die dit probleem niet heeft. Probeer niet teveel foto’s te bewaren waar veel aan moet gebeuren. Hoe goed je ook bent in nabewerking: de afbeelding wordt er eigenlijk altijd slechter van.

Is er afleiding in beeld dat je niet kunt verwijderen terwijl het shot wel ontzettend mooi is? Probeer dan eens wat lager of hoger te fotograferen. Soms is het mogelijk om op deze manier toch de schade te beperken. Uiteraard kun je bij kleine problemen ook een ander persoon of object in de voorgrond zetten om dit te verbergen.afleidingen foto

Kies afbeeldingen die bij jouw stijl passen

Wanneer je steeds meer foto’s schiet zul je merken dat je een eigen stijl creëert. Zo is het ook dat twee verschillende fotografen dezelfde reeks afbeeldingen kunnen maken maar toch op het eind andere afbeeldingen kiezen om te bewaren. Dit zorgt ervoor dat jij je onderscheidt van de rest en dat is dus een goed teken. Je laat hierdoor namelijk ook zien wie jij als fotograaf bent.

Soms is het uiteraard goed om van je eigen stijl af te stappen, zeker als je voor jezelf aan het oefenen bent. Toch is het verstandig wanneer je voor anderen foto’s schiet om juist meer bij jezelf te blijven. Mocht je al een website hebben dan kiezen de klanten jou uit op basis van de foto’s die je hier toont. Verander je tijdens de shoot opeens je stijl? Dan zullen ze de foto’s meestal niet waarderen.

Verwijder vergelijkbare foto’s

Hoe leuk een iets andere expressie ook is: niemand zit te wachten op 5 vergelijkbare foto’s. Kijk welk shot net iets mooier is en maak de keus om de andere te verwijderen. De juiste foto kiezen gaat helaas niet vanzelf. Maar door de juiste keuzes te maken weet je zeker dat het beste overblijft. Kijk naar het onderwerp dat je erop wil hebben en de omgeving eromheen. Selecteer uit al deze waarnemingen hooguit de beste 3, maar het liefst nog minder.juiste foto kiezen

Houdt aanpassingen in je achterhoofd

Wanneer je een foto net een klein slagje draait of de kleuren iets aanpast, kan een voor het eerst ogende lelijke foto, heel mooi worden. De juiste foto kiezen begint voordat de bewerkingen zijn gedaan. Maar het is wel belangrijk om de kleine aanpassingen te zien die een foto uniek maken. Soms is het verstandig om deze foto’s juist wel te bewaren en hier even een minuut tijd in te stoppen. Dit kunnen namelijk wel eens jouw beste foto’s worden!

Vind je een deel van een foto echt geweldig maar is één van de gezichten op een andere afbeelding veel mooier? Probeer deze foto’s dan tijdens de bewerking samen te voegen om het perfecte plaatje te krijgen! Heb je een scheve horizon of moet je net iets meer inzoomen om een hand ervan af te halen? Dan is het het zeker waard om hier wat tijd in te steken.

De juiste foto kiezen: Tijd is geld

Of je nu een beginner, hobby fotograaf of professioneel bezig bent: tijd is geld. Alle tijd die jij steekt in die ene foto kun je niet meer in andere dingen stoppen. Zorg er dus voor dat je hier een handigheid in vindt en steeds sneller in wordt. Wees meedogenloos en haal de slechte foto’s gewoon gelijk weg.

Soms is snelheid belangrijk aangezien uren naar foto’s kijken een negatief effect kan hebben. Daarom hopen we ook dat deze tips je op weg zullen helpen om hier iets aan te doen. De juiste foto kiezen, welke strategieën gebruik jij?

Vorig artikelKinderen fotograferen
Volgend artikelBliksem fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in