Canon EOS R5

Met de Canon EOS R5 is er een nieuwe professionele camera op de markt. Maar is het het ook waard om deze aan te schaffen? Met een 8K filmfunctie en 45 megapixels aan resolutie is het zeker het overwegen waard. Op 9 juli 2020 heeft Canon via een video de Canon EOS R5 en R6 systeemcamera aangekondigd. Deze beide camera’s zijn een grote verbetering ten opzichte van de vorige modellen. Ze worden ook wel vergeleken met de Canon 5D Mark 4 en de Canon 6D Mark 2. Toch zie je wel veel verbeteringen en nieuwe mogelijkheden die deze optie beter maken.

Video

De Canon EOS R5 is niet alleen goed voor fotograferen. Ook voor het filmen van jouw opdrachten kun je deze camera heel goed inzetten. Met maar liefst een mogelijkheid tot 8K filmkwaliteit op 30fps is het zeker ook geen kleine jongen. Het behoort tot één van de beste opties tot nu toe. In 4K kwaliteit kun je met 20fps een film vastleggen. Dit maakt dat je ook het beeld kan vertragen waardoor je slowmotion kunt vastleggen. Dit in tegenstelling tot zijn kleinere broer die maximaal 4K kan filmen met 60fps.

De kwaliteit is voor videografie uitstekend. Wel moet je er rekening mee houden dat de bestanden in 8K wel erg groot kunnen worden. Dit maakt dat de SD kaart snel vol is. Gelukkig heeft deze camera de mogelijkheid om zowel een CF express slot als SD kaart toe te voegen. Maar of je een hele dag wil gaan filmen op 8K? Dat blijft wel de vraag aangezien je dan wel flink wat kaartjes mee moet nemen.

Verschillen Canon EOS R5 en R6

De Canon EOS R5 en R6 hebben veel gelijkenissen. Maar aan de prijs kan je al zien dat het ook veel verschillen heeft. Zo is de sensor op het duurdere model met 45 megapixel flink groter. Daarnaast kun je met deze in 8K filmen en heeft de 4K de mogelijkheid tot 120fps. De zoeker heeft 5,76 miljoen dots in plaats van 3,69 miljoen dots. Aan de bovenkant is een extra scherm en het uitklapbare LCD is net iets groter. Hoewel de R6 de mogelijkheid heeft tot 3 SD kaarten, kun je bij deze variant 1 CF en 1 SD kaart toevoegen. Als laatste is de bluetooth optie net iets beter, je hebt namelijk toegang tot een connectie van 5GHz in plaats van 2,4 GHz.

Canon EOS R5Het gewicht ligt met deze opties ongeveer 50 gram hoger. Of dit alles de prijs waard is, is natuurlijk afhankelijk van wat jij nodig hebt. Je zult dus ook voor jezelf moeten afwegen wat voor jou noodzakelijk is. Met een prijsverschil van meer dan 1000 euro is de keuze lastig, maar mocht je naast het fotograferen professioneel willen filmen is de optie voor het duurdere model snel gemaakt.

Accu

Voor zowel de R5 en R6 is er een nieuwe accu ontwikkeld. Deze maakt dat je nog langer kunt fotograferen en videograferen. Toch zie je dit niet gelijk terug in de tijd dat je de camera kunt gebruiken. Dit komt voornamelijk doordat de kwaliteit van de video’s en foto’s flink hoger ligt. Hierdoor vraagt de camera veel meer stroom dan bij andere varianten.

Uitklapbare scherm

Door het uitklapbare scherm kun je deze camera op een simpele manier gebruiken. Zo kun je jouw scherm draaien en foto’s schieten zonder in rare houdingen te staan. Maar ook het filmen of fotograferen van jezelf is mogelijk door de lens op jezelf te richten. Zo kun je via beeld zien hoe jij eruitziet en een foto of video maken. Vlogging, inzoomen op: met deze mogelijkheid kun je veel voordelen uit jouw camera halen.

Naast de nieuwe cameramodellen zijn er ook maar liefst 4 nieuwe RF objectieven gemaakt. Dit zijn de objectieven die net die extra kwaliteit geven aan jouw foto’s en video’s. Ze zijn speciaal gemaakt voor de RF camera’s. Een goed overzicht van de beste lenzen die bij deze camera’s passen vind je hieronder.

In body beeldstabilisatie

De Canon EOS R5 heeft een in-body beeldstabilisatie. Dit zorgt ervoor dat er via 5 assen wordt gezorgd dat elke beweging van de camera voorkomen wordt. De kwaliteit hiervan is zo goed dat dit maar liefst 8 stops winst kan opleveren. Zeker wanneer je gebruikmaakt van RF objectieven is het mogelijk om je sluitertijd, ISO of diafragma dus veel lager te zetten dan je normaal gezien zou doen. Een mooi voordeel dus die je op vele manieren in kunt zetten. Mocht je niet gebruikmaken van een RF lens dan moet je rekening houden met 4 tot 8 stops winst afhankelijk van de lens. Dus wat voor objectief je ook gebruikt, deze camera brengt altijd voordelen met zich mee.

Normaal gezien maak je maar een paar foto’s per seconde. Maar ook dit wordt met deze camera flink opgeschroefd. Wanneer je niet gebruikmaakt van de mechanische sluiter kan dit zelfs oplopen tot 20 beelden per seconde. Dit is voornamelijk handig als je bewegende momenten wilt vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan een dansshow, voetbalwedstrijd, vogelfotografie of bij paardenfotografie. Doordat je zo snel foto’s kunt schieten weet je zeker dat je het juiste moment kunt vastleggen. Natuurlijk heeft het ook wel wat nadelen, zo is je geheugenkaartje natuurlijk ook ontzettend snel vol. Gelukkig heb je hier zelf controle over en kun je ook wanneer het moment voorbij is je sluiterknop loslaten. Toch blijft het fijn om deze mogelijkheid te gebruiken wanneer je een snel bewegende foto moet schieten.

Autofocus

Canon EOS R5 systeemcamera

Net als de R6 biedt ook de Canon EOS R5 uitstekende autofocus prestaties. Hiermee is het mogelijk om het beeld in 0,05 seconden scherp te stellen. En dat zorgt ervoor dat jij de mooiste momenten die voorbij komen niet hoeft te missen. Naast deze snelle autofocus heeft de software ook een speciaal oog voor verschillende onderwerpen. Zo worden gezichten en ogen van mensen en ogen van dieren herkend. Ook als deze flink bewegen kan de camera hier een scherpe foto van maken wat zeker handig kan zijn bij het fotograferen van wilde dieren. De nauwkeurigheid en snelheid liggen ontzettend hoog en dat maakt ook dat dit een uitstekende systeemcamera is voor professionals.

Beelden inladen op je computer

Doordat de camera beschikt over wifi is het niet meer nodig om de geheugenkaart uit de camera te halen. Dit kan gewoon via de nieuwe software genaamd Image Canon Service. Of je dit wel of niet prettig vindt zul je natuurlijk even uit moeten proberen: via een card reader uitlezen gaat namelijk altijd sneller dan via het internet. Toch is het een mooie aanvulling waar je op deze camera gebruik van kunt maken. Nieuw is het niet, meerdere camera’s hebben deze mogelijkheid al gehad. Maar de optie is wel flink verbeterd, wat de kwaliteit en snelheid weer goed doet.

Conclusie

Zoals je kunt lezen is de Canon EOS R5 een prachtige camera waar je nog veel jaren plezier van kunt hebben. Je hebt niet alleen de mogelijkheid om op zeer hoge kwaliteit foto’s te schieten, ook het filmen op goede kwaliteit is gewoon mogelijk. En zeker in deze tijd waar videografie en fotografie zoveel samen gaan is dit een goede aanvulling. Of deze camera echt geschikt is voor jou zul je natuurlijk zelf moeten bekijken. Maar we hopen dat deze informatie jou meer inzicht heeft gegeven over de voordelen en nadelen van deze camera.

Vorig artikelBeste laptop voor fotobewerking
Volgend artikelBulb stand: lange sluitertijden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in