Sony A7s III

De Sony A7 staat al vele jaren bekend om zijn prestaties met weinig licht. En na vele jaren is nu ook de derde variant op de markt gekomen: De Sony A7s III. Deze prachtige, professionele systeemcamera wordt zowel door videografen als fotografen de lucht in geprezen. En dat is ook niet voor niks. Met 4k HDR video op 120 FPS kan je dit zien als één van de beste videocamera’s op de markt. En door de prachtige lage licht kwaliteiten is het fotograferen in donkere ruimtes heel makkelijk zonder al te veel kwaliteitsverlies. Hieronder in deze recensie beschrijven we de eigenschappen van deze camera en vertellen we waar je het beste kunt kopen.

Sony A7s III: camera van hoge kwaliteit

Voor veel mensen was het ontzettend lang wachten tot deze camera eindelijk uitkwam. Veel professionele fotografen gebruiken het dan ook om video en fotografie op een opdracht te combineren. Maar na een flinke tijd wachten is het dan zover. Het nieuwe model is te koop en de specificaties zien er veelbelovend uit. Deze compacte systeemcamera is voornamelijk gericht op filmmakers. Zo ligt dit model extra lekker in de hand en is het ook niet heel erg zwaar. Toch is het met de 12.1 megapixel fullframe back-illuminated Exmor R sensor zeker ook geen kleine jongen in de fotografie wereld. Voornamelijk in donkere situaties zul je deze kracht naar voren zien komen. Hierdoor is het ook een populaire camera onder bijvoorbeeld evenementenfotografie en nachtfotografie.

Sony A7s III reviewDoordat het niet heel veel megapixels heeft kun je het beter niet gebruiken als je de afbeeldingen die je neemt groot wil uit printen. Daarnaast als details ontzettend belangrijk zijn zoals bijvoorbeeld bij landschapsfotografie, is het ook beter om voor een andere camera te gaan. Mocht je het niet voor deze onderdelen gebruiken en ook veel met videografie (willen) doen dan is het zeker de moeite waard om dieper in deze camera te duiken.

4K video met 120 FPS

Deze nieuwe Sony A7s III heeft de mogelijkheid om een video op 4K te schieten. Dit gebeurd niet op de standaard 30 fps maar op maar liefst 120 fps. Hierdoor kun je ook prima slowmotion filmen en zal alles er nog mooier uitzien. Aangezien de frames per seconde dus vier keer zo hoog is kun je ook beter werken met hetgeen wat je geschoten hebt. De opname wordt in 10-bits 4:2:2 gedaan waardoor je nog meer vrijheid hebt dan je normaal gewend bent. Deze 10 bits maken dat je veel flexibeler bent en de 4:2:2 maken dat de details van hogere kwaliteit zijn.

Hoewel hij al deze mogelijkheden heeft, is de camera wel geoptimaliseerd voor 4k video’s op 60fps. Op deze instelling kun je meer dan een uur filmen zonder dat de camera oververhit raakt. Door al deze specificaties die dit model heeft overtreft het de Canon EOS R6 en de Canon EOS R5. Deze zijn natuurlijk wel beter in het fotograferen maar qua video zal de Sony het beter doen ondanks dat deze niet in 8k schiet. Dit heeft vooral te maken met de hoge kwaliteit die de oversampled 4k meegeeft. Er is geen crop bij de 60fps en de camera raakt ook niet oververhit. Hierdoor zorgen deze specificaties er voor dat jij met een gerust hard nog jaren video’s met prachtige kwaliteit kunt schieten.

Kwaliteit in situaties met weinig licht

De camera staat al sinds het eerste model bekend om zijn lage licht kwaliteit in video en foto’s. Met een ISO van 40 tot 409.600 heb je een groot bereik die maar liefst 15 stops kan besparen. Hierdoor zul je merken dat niet alleen de foto’s in het donker er mooi uitzien maar ook de overgang van licht naar schaduw veel mooier op de foto staan. Normaal gezien zou je geen ISO boven de 3000 gebruiken, maar bij deze camera kun je gerust een hogere waarde nemen zonder al teveel kwaliteit te verliezen. Natuurlijk is het per situatie wel even uitproberen hoe ver je kunt gaan want dit kan bij elke situatie weer anders zijn.

Mocht je een eerder model van deze camera hebben dan zal ook de Sony A7s III je weer verbazen. Door de verbeterde fullframe sensor met nieuwe versie van Bionz beeldprocessor is de kwaliteit opnieuw sterk verbeterd. En dat merk je zeker bij de situaties die wat lastiger zijn om vast te leggen.

Nieuw menusysteem met kantelbaar scherm

In de voorgaande jaren was er veel kritiek op het menusysteem van Sony. Alles zat op de verkeerde plek of was niet goed te vinden. De afgelopen jaren hebben ze hun best gedaan om hier aan te werken. En met succes, want het menusysteem is vernieuwd. En dat pakt tot nu toe erg goed uit. De bediening is eenvoudiger en het geheel is ook veel overzichtelijker. Zo laat Sony ook zien dat ze wel naar de feedback luisteren en hopen ze dat dit wat extra comfort gaat geven.

Sony A7s IIIDoor de nieuwe kantelbare touchscreen van maar liefst 3.0 inch wordt het geheel nog makkelijker zichtbaar. Zeker als je laag aan de grond fotografeert hoef je niet zelf ook laag te blijven om het beeld te zien. Een kleine draai aan het scherm en je kunt gewoon blijven staan. Door deze twee opties wordt het een stuk makkelijker om jouw camera te bedienen.

Geheugenkaart

Aangezien er in hoge kwaliteit foto’s en video’s worden gemaakt is het ook belangrijk dat je goede geheugenkaarten kunt gebruiken. Deze camera heeft de mogelijkheid om twee CFexpress en/ of SD geheugenkaarten te installeren. Zorg er wel voor dat je een snelle kaart aanschaft die zowel als lees- en schrijfsnelheid de kwaliteit van deze camera aankan. Dat zorgt ervoor dat je zonder al teveel stops gewoon door kunt fotograferen en filmen. Zeker bij de hogere kwaliteit instellingen heb je gewoon en CF express kaart nodig. Dit heeft puur met de kwaliteit te maken die dan zonder problemen overgeschakeld kan worden. De camera geeft zelf aan bij welke instelling een Cfexpress kaart aangeraden wordt.

Beeldstabilisatie Sony A7s III

In de body van de canon Sony A7s III zit een goede beeldstabilisatie. Dit zorgt voor een winst van maar liefst 5,5 stops waardoor je alle instellingen nog lager kunt houden voor betere kwaliteit. Toch merk je er niks van dat het in de camera zit. Maar zodra je een camera pakt die deze techniek niet heeft zul je het ontzettend missen. Een mooie toevoeging dus die voor veel winst gaat zorgen.

Wanneer moet ik deze camera kopen?

Sony cameraNa al deze informatie kan het een beetje onduidelijk zijn wanneer je deze camera nu wel en niet moet kopen vandaar dat we een klein overzicht maken. Wanneer je zowel foto’s als video’s maakt en zeer goede prestaties wil hebben bij weinig licht dan is het zeker een aanrader om naar deze optie te kijken. Je hebt een goed dynamisch bereik en de nieuwe sensor zorgt ervoor dat je nog mooiere foto’s kunt maken in situaties met weinig licht.

Ook wanneer je echt op videografie focus en lange video’s wil maken is de Sony A7s III een aanrader. De camera raakt bijna niet oververhit en dat maakt dat het kan filmen totdat de batterij uitvalt. En dit is erg bijzonder aangezien andere opties dit niet kunnen. De prijs ligt op dit moment nog steeds erg hoog, dus mocht je al een aantal lenzen hebben die hierop aansluiten dan is de keuze snel gemaakt.

Klik hier voor meer informatie en de prijs.

Wanneer raad je hem af?

Als je een allround camera nodig hebt die ook goede foto’s kan maken kun je beter voor de Canon EOS R5 of R6 systeemcamera gaan. Met deze modellen krijg je net iets meer waar voor je geld en kun je net iets meer mee werken. Zeker op fotografie gebied heb je met 12,1 pixel eigenlijk net iets te weinig. Zeker als je je foto’s veel uitprint en bewerkt zul je gewoon tegen problemen aanlopen. Fotografeer je weinig in het donker? Ook dan kun je beter voor een andere camera gaan. Dit model is echt gericht op nachtfotografie. Het kan prima zaken doen in een studio maar dan zijn er tal van betere opties. Je zult dus moeten overwegen wat voor jou de beste keuze is.

Conclusie Sony A7s III review

Al met al is dit dus een hele fijne camera die je vooral voor video kunt inzetten. Maar ook bij het fotograferen met weinig licht zal dit model uitblinken. Het is een lichte camera die door de jaren heen erg populair is geweest. En dit derde model zal daar zeker niet van afwijken. Mocht je veel met video en fotografie doen dan is dit zeker een camera die jou zal verbazen. En een aanschaf is het dan ook meer dan waard. Ben je er nog niet uit of deze camera bij jou past? Bekijk dan ook het artikel over de beste systeemcamera van dit moment. Hierin beschrijven we de beste opties waar je uit kunt kiezen. Uiteraard wordt dit regelmatig bijgehouden zodat je de juiste informatie krijgt.

Vorig artikelFoto scherper maken
Volgend artikelSchilderij fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in