Fotograferen vanuit een luchtballon

Wanneer je een tocht met een luchtballon hebt gekocht, gekregen of gewonnen is het altijd leuk om je eigen camera mee te nemen. Zo kun je foto’s maken terwijl je opstijgt van je vrienden of familie die naar je kijken. Maar ook van het mooie natuurgebied waar je overheen vaart of van de stad waar je woont kun je mooie foto’s maken. Voornamelijk in de zomer is een luchtballonvaart heel populair. Toch worden er het hele jaar door wel vluchten aangeboden en kun je ze het gehele jaar dus ook tegenkomen. Het is een prachtige ervaring om geluidloos boven een landschap te zweven. Even geen geluid om je heen van de stad en gewoon genieten van de omgeving. Maar hoe fotografeer je vanuit deze mand waar je in zweeft? Hieronder geven we een aantal tips voor het fotograferen vanuit een luchtballon.

Weinig ruimte, veel uitzicht

Koord luchtballonZowel vanaf de grond als in de luchtballon zelf is het leuk om te fotograferen. De luchtballon is namelijk ontzettend groot, zeker wanneer je er naast staat. Maar ook in de lucht kom je bijzonder hoog en kun je op een goede, klaarlichte dag ontzettend ver kijken. Ook de mand waar je in zit is, afhankelijk van de luchtvaart, ontzettend groot. Maar aangezien je met veel mensen in een mand zit kun je niet zomaar allemaal apparatuur meenemen. Je zult dus selectief moeten zijn en keuzes moeten maken. Een rugtas of statief is vaak al niet mogelijk. Het enige wat dus overblijft is je camera en mogelijk nog een heuptasje voor wat filters.

Het uitzicht is fenomenaal. Zeker als je in een hoek staat kun je ontzettend ver kijken. Je moet je wel om de beugels die de ballon aan de mand vasthouden, heen manoeuvreren maar zodra je dit doorhebt kun je best goed fotograferen. Met een beetje moeite is het dan ook mogelijk om 360 graden foto’s te schieten. Dit kun je doen door uit elke hoek een foto te nemen of te wachten tot de piloot de ballon draait. Ook dan kun je om de zoveel seconde wat foto’s schieten om een geheel plaatje van de omgeving te krijgen. Zo kun je dus op verschillende manieren in de hoogte fotograferen.

Uitzicht luchtballon

Hoge snelheid, al lijkt het niet zo

Wanneer je in een luchtballon vaart, lijkt het net of je stil staat. Zeker wanneer er weinig wind staat ziet het eruit alsof je bijna niet vooruit komt. Dit is alleen een illusie aangezien er weinig om je heen zit waar jij je snelheid aan kunt meten. Dit werkt hetzelfde in een vliegtuig: kijk je naar beneden dan lijkt het of je heel lang op de zelfde plek zit. Je ziet de grond wel langzaam bewegen, maar hoe hard je echt gaat zie je niet. Dit komt doordat je zo’n grote afstand van de grond hebt waardoor je alleen de kleine details ziet. Met een luchtballon werkt dit effect precies hetzelfde. Al is de afstand natuurlijk een stuk minder ver, de snelheid ligt ook heel veel lager. Maar vergis je niet, een snelheid van 28 km/u is gewoon te halen.

Cameranu - Algemeen

Doordat de afstand van de grond zo groot is en de snelheid toch wel redelijk hoog kan worden is het aan te raden om een snelle sluitertijd te gebruiken. Zo weet je zeker dat je geen bewegingsonscherpte in de foto hebt en kun je alles scherp fotograferen vanuit de luchtballon. Daarnaast fotografeer je ook nog eens alles uit de hand dus een hoge sluitertijd is geen overbodige luxe. We raden aan om in ieder geval 1/500e van een seconde te gebruiken. Mocht het mogelijk zijn om een hoger getal te gebruiken is dit zeker aan te raden. Dit moet alleen niet effect hebben op het diafragma en de ISO. Mocht dat wel het geval zijn zul je moeten afwegen wat voor jou de juiste instellingen zijn.

Landschap van boven

Fotograferen vanuit een luchtballon: de camera instellingen

Naast de sluitertijd die we hierboven al hebben uitgelegd zijn ook de andere camera instellingen bij het fotograferen vanuit een luchtballon erg belangrijk. Hierbij beginnen we bij het diafragma. Aangezien je vanuit een luchtballon fotografeert en zoveel mogelijk scherp in beeld wil krijgen is een diafragma van F8 wel minimaal. Mocht je over een gebied varen waar veel verschil in hoogtes zit of horizontaal gaan fotograferen dan is een hoger diafragma soms wel noodzakelijk. Zet voor het begin je diafragma op F8 en maak een foto. Kijk op basis van het resultaat of je het moet verhogen en pas op basis daarvan de sluitertijd en de ISO aan om de juiste belichting in de foto te krijgen.

Voor de ISO raden we altijd ISO 100 aan. Dit is in de meeste gevallen ook gewoon mogelijk aangezien je vaak overdag wanneer het nog licht is in een luchtballon zit. Er zijn ook nachtvluchten en dan zul je de instellingen toch moeten wijzigen. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het gouden uur een ballonvaart in de ochtend of in de avond te maken. Dit is zowel voor het uitzicht als het licht ontzettend mooi, maar de camera heeft in deze situatie vaak wel wat meer licht nodig. Zeker wanneer je het diafragma en de ISO hoog houdt. Je kunt de ISO prima verhogen naar 400, de ruis zul je minimaal zien in jouw foto’s. Hoger is niet aan te raden aangezien je dan te maken krijgt met te veel ruis. En dat is natuurlijk zonde van jouw mooie foto.

Fotograferen vanuit luchtballon

Fotograferen vanuit een luchtballon: welke lens?

Een luchtballon vliegt met passagiers en lading vaak op een hoogte van 300 meter. Soms zal dit wat hoger of lager zijn afhankelijk van de luchtstroming. Maar meestal is dit dus aardig hoog. Je ziet dus niet heel veel details en zult met een camera hiervoor dan ook flink moeten inzoomen. Om toch leuke foto’s te maken van de dingen die je hierboven ziet is het verstandig om een zoomlens mee te nemen. Denk hier bijvoorbeeld aan een 70-200mm lens of nog groter. Door een zoomlens te gebruiken kun je zowel een overzicht foto maken als een detail foto van een omgeving. Hierdoor heb je zelf de keuze en kun je gedurende de vlucht van compositie veranderen om zo een mooi geheel van jouw ervaring te kunnen delen.

Het vliegen in een luchtballon

Door de verschillende weersomstandigheden gaat niet elke ballonvaart altijd door. Daarnaast zijn de vluchten vaak overdag belemmerd  door de thermiek die aanwezig is. Dit maakt dat een luchtballon onbestuurbaar raakt. Vandaar ook dat de meeste vluchten aan het begin of einde van de dag gepland worden. Je hebt maar beperkt licht waar je dus wel rekening mee moet houden. Vlieg je in de ochtend, dan kun je eerst lekker genieten. Zodra het wat lichter is kun je gaan fotograferen. In de avond is het verstandiger om gelijk te gaan fotograferen. Dan kun je de rest van de vlucht genieten van het prachtige uitzicht met de laagstaande zon.

Let er op dat het erg koud kan zijn, zelfs als het beneden op de grond gewoon lekker warm is. Vaak geeft het bedrijf waarmee je de lucht in gaat van tevoren wel wat tips over de kleding. Is dit niet het geval, vraag dit dan even vooraf. Zo voorkom je dat je door kou minder van het moment kunt genieten.

actie

Luchtballon fotograferen vanaf de grond

Rijden je vrienden, partner of familie met je mee, zien ze je opstijgen of halen ze je weer op? Dan is het voor hun ook erg leuk om wat foto’s te schieten. Zowel het instappen als de ballonvaart zelf zijn leuke toevoegingen aan jouw avontuur. En doordat je vanuit een andere hoek het geheel vastlegt kan dit ook een mooi beeld creëren. Om dit te doen kunnen ze gewoon vanaf de grond met hun eigen camera fotograferen. Met een zoomlens is het zelfs mogelijk om jou vast te leggen en door een timelapse te maken kun je ook nog creatief aan de slag gaan.

Om het makkelijk te maken hebben we een apart artikel over het fotograferen van luchtballonnen. Mocht je hier zelf interesse in hebben kun je deze uiteraard lezen. Daarnaast kan het ook handig zijn om deze tips ook even naar de mensen die beneden staan te sturen. Want je wil natuurlijk wel dat jouw avontuur ook vanaf beneden vastgelegd wordt. Meer over hoe je dit vanaf de grond kunt fotograferen lees je dus in het artikel: luchtballon fotograferen.

Brander luchtballon

Conclusie

Het gevaar van een camera meenemen en het fotograferen vanuit een luchtballon is dat je niet geniet van de ervaring. Mogelijk is dit de eerste en wellicht ook de laatste keer dat je dit meemaakt. Geniet er dus van: zowel met camera als zonder. De vlucht is vaak al voorbij voordat je het weet en het zou zonde zijn als je zelf niet even van het adembenemende uitzicht hebt genoten. Leg je camera dus regelmatig weg, maak wat foto’s en geniet van jouw dag. Op deze manier kun je de ervaring vastleggen en zowel voor als na de vlucht volledig genieten.

Vorig artikelTripod gebruiken bij landschappen
Volgend artikelStarburst effect

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in