Tripod gebruiken bij landschappen

In elke locatie waar je komt kan een tripod handig zijn. Toch is het zo dat je het overal wel anders moet gebruiken. Dit is ook het geval bij landschappen. Je werkt vaak in het gras, water en met modderige paden. Niet alle apparatuur is hier even goed voor gemaakt waardoor je soms wat andere stappen moet zetten. Hieronder beschrijven we zeven tips om jou verder op weg te helpen bij het gebruik van een tripod in landschappen.

Tripod in het water

Wanneer je een mooie foto wil maken komt het vaak voor dat de foto net op een plek gemaakt moet worden waar water ligt. Denk hier bijvoorbeeld aan een plas water, modder of een rivier/ meer. Op al deze gebieden is het juist handig dat je een tripod bij je hebt. Zo hoef je zelf niet continu in het water te staan en kun je toch mooie foto’s maken. Het nadeel is wel dat de apparatuur er minder goed tegen kan. Zeker als je in zout water je camera neerzet kan dit gevolgen hebben. Denk hier bijvoorbeeld aan roest en andere schades. Deze problemen kun je makkelijk voorkomen door een aantal stappen te zetten.

Nadat je je foto hebt gemaakt maak je je tripod schoon met een handdoek. Zorg dus dat je deze altijd bij je hebt. Ook erg handig voor het geval dat het regent. Hierover vertellen we meer in het artikel over landschappen in de regen fotograferen. Maak eerst het grote oppervlak schoon en pak daarna de kleine hoekjes en gaten. Nadat je thuis bent is het verstandig om de tripod even goed af te spoelen met schoon water. Zo weet je zeker dat de stoffen in het water het materiaal niet kunnen aantasten. Of je nu een tripod van aluminium of carbon hebt: dat maakt niet uit. Beide materialen kunnen niet altijd even goed tegen water. Daarom is het verstandig wanneer je je tripod gaat gebruiken in landschappen om daarna extra zorg te bieden aan je materiaal.

Tripod in het water

Tripod gebruiken bij landschappen: Zet het recht

Als je wel eens fotografen tegenkomt die landschappen fotograferen met behulp van een tripod zul je al snel zien dat de tripod meestal scheef staat. Vaak wordt de apparatuur snel neergezet om daarna snel een foto te maken. Hier is op zich niks mis mee als het echt nodig is. Het gevaar is alleen dat de camera snel kan vallen en de horizon meestal niet recht is. Dit kost ontzettend veel tijd in de bewerking en kan er zelfs voor zorgen dat jouw foto verknald is. Steek dus als het kan iets meer tijd in het opzetten van je apparatuur.

Zorg dat je tripod bij landschappen stevig staat en de horizon recht is. Op veel goede statieven is een precieze afstelling en een waterpas aanwezig. Hiermee kun je eenvoudig en snel zien of alles recht staat. Het kost maar enkele minuten maar levert je achteraf al snel tientallen minuten op. Daarnaast voorkom je dat door de wind je camera omvalt en je veel schade hebt. Zowel in de zomer als bij een prachtige winterlandschap fotograferen zal deze tip jou helpen betere foto’s te maken.

Koop een statief op ooghoogte

Veel goedkope statieven zijn nadat je de poten hebt uitgeklapt vaak nog maar op borsthoogte. Hierna kun je hetgeen waar de camera op staat nog wel verhogen maar dit is echt niet optimaal. Dit zorgt er namelijk voor dat het geheel waar je camera op staat teveel gaat bewegen waardoor je onscherpe foto’s krijgt. Dit is iets wat je natuurlijk wil voorkomen. Om deze reden kun je het beste een goed statief voor je camera kopen dan dat je er later spijt van krijgt.

Het is belangrijk dat de poten stevig kunnen staan zodat als deze uitgeklapt staan, gelijk op ooghoogte zijn. Dit zorgt ervoor dat jij niet hoeft te bukken om te kijken wat voor foto je wilt nemen. Het is dus ook nog eens beter voor je lichaamshouding. Daarnaast hoef je de camera niet naar beneden te richten om de foto te maken. Het heeft dus naast stevigheid veel voordelen waarbij de belangrijkste is dat je betere, scherpe foto’s kunt maken.

Tripod ooghoogte

Beste tripod voor landschappen

Natuurlijk zijn er veel tripods beschikbaar en zijn er ook genoeg opties die waardig zijn om te kopen. Toch is een tripod specifiek voor landschappen toch vaak iets beter dan andere alternatieven. Elk genoemde voordeel hierboven en hieronder is in deze opties verwerkt waardoor je er zeker van bent dat je de beste kwaliteit in huis haalt. Als je de tips voor tripod gebruiken bij landschappen opvolgt weet je ook gelijk dat je van deze aanschaf nog vele jaren mag genieten. Hier vind je de beste opties waar je uit kunt kiezen.

Laat de tripod los

Wat veel mensen doen als de tripod eindelijk stevig staat is dat ze deze wel of niet stevig vasthouden met hun handen. Het voordeel van het gebruiken van een tripod is juist dat alles stevig staat zonder dat jij het vast hoeft te houden. Laat de camera en het statief dus ook met rust. Als jij jouw apparatuur vasthoudt zorgt dit ervoor dat de bewegingen van jouw lichaam nog steeds de camera bewegen. Hierdoor bestaat er een kans dat je alsnog onscherpe foto’s krijgt terwijl je zo hard probeert om dit te voorkomen. Laat de camera en het statief dus los om te voorkomen dat er beweging door jou heen naar de camera toegaat.

Dit geheel klinkt misschien raar omdat dit je nog nooit is opgevallen. Maar zodra je wat langere sluitertijden gaat gebruiken of bijvoorbeeld in het donker een landschapsfoto wil gaan maken, zul je toch echt merken dat het een grote impact kan hebben. De camera kun je op een timer zetten zodat je de camera tijdens een foto maken ook niet vast hoeft te houden.

Daarnaast kun je gebruikmaken van een release button. Hiermee kun je zowel draadloos als met een kabel de camera bedienen zonder dat je ook maar iets anders aan hoeft te raken. Erg handig dus om alle beweging tijdens het fotograferen te voorkomen. Daarnaast kun je ook rustig ergens in een hoekje gaan zitten en op de mooiste momenten of zelfs geheel onopvallend een foto schieten. Let op: indien het heel erg hard waait is het uiteraard wel verstandig om je camera vast te houden. In dit geval kun je ook gebruikmaken van zandzakken die je aan de onderkant van je tripod vast kunt maken of een elastische kabel. Hierover beschrijven we meer in de laatste tip.

Laat de tripod los

Grote lens? Zorg dat alles in balans staat

Wanneer je een grote lens op je camera hebt staan merk je vaak al dat de bovenkant van je tripod naar beneden wil wijzen. Dit heeft alles te maken met hoe jij je camera bevestigt. Een tripod gebruiken bij landschappen gaat goed als alles in balans staat. Dit betekent dat de camera wat meer naar achteren gehaald moet worden totdat je merkt dat het gewicht aan beide kanten ongeveer gelijk is. Dit voorkomt niet alleen dat de bal waar je camera aan vast zit naar voren klapt. Het voorkomt ook veel beweging. Om dit voor elkaar te krijgen, krijg je bij bijna elke grote lens een extra omhulsel.

Met dit omhulsel kun je de lens bevestigen aan het statief waardoor alles toch nog stevig staat. Daarnaast is het soms ook mogelijk om de bal waar de camera aan vast zit, naar voren en naar achteren te schuiven. Maak dus bij grote lenzen altijd gebruik van deze bevestigingen zodat de camera zelf achter de tripod bungelt.

Zandzak of elastische kabel

Zoals eerder al genoemd is het fotograferen met veel wind een stuk lastiger. Aangezien we hier in Nederland toch wel redelijk vaak met wind te maken hebben is het belangrijk om hier altijd op voorbereid te zijn. Zo voorkom je dat jouw camera omvalt en je door deze situatie een nieuwe camera moet kopen. Bij sommige statieven is er een haak in het midden tussen de poten gemonteerd waar je dingen aan op kunt hangen. Dit is niet alleen handig voor apparatuur die je gebruikt, maar vooral in omstandigheden dat de wind heel sterk is. Zo kun je er bijvoorbeeld een zandzak aan bevestigen. Deze zandzakken zorgen ervoor dat je camera stabiel maar bovenal stevig blijft staan. Let er wel op dat je in dit geval rekening houdt met het maximale gewicht hiervan. Zo voorkom je dat je camera en lens alsnog op de grond vallen.

Heb je geen zin om steeds een zandzak mee te slepen maar heb je wel een stevige cameratas? Dan is het ook slim om een elastische kabel te gebruiken. Denk hier bijvoorbeeld aan een spinbinder die je ook wel eens op fietsen ziet. Deze kun je dan met de ene kant bevestigen aan het statief en de andere kant aan de tas. Deze twee mogelijkheden zorgen ervoor dat de tripod bij gebruik van landschappen naar beneden wordt getrokken. Dit zorgt voor een sterk gewicht in het midden dat alles extra stevig maakt. Een goedkoop alternatief om er zeker van te zijn dat je alles zo goed mogelijk beschermt tegen het weer.

Conclusie tripod gebruiken bij landschappen

Zoals je hebt kunnen lezen kun je veel problemen voorkomen door een goede tripod aan te schaffen. Wanneer je dit gedaan hebt kun je met de andere handige tips ervoor zorgen dat je je camera veilig houdt en tegelijkertijd scherpe foto’s maakt. Een mooie oplossing dus, zeker aangezien landschappen fotograferen niet altijd even makkelijk is. Wil je meer leren over dit onderwerp of ben je geïnteresseerd geraakt door het fotograferen van de natuur? Bekijk dan ons artikel over: landschapsfotografie. Hierin beschrijven we veel details over dit onderwerp en leggen we ook verder uit hoe je hier de mooiste foto’s van kunt maken.

Vorig artikelFotograferen met een Iphone tips
Volgend artikelFotograferen vanuit een luchtballon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in