Fotograferen met een Iphone tips

Altijd een cameratas meenemen is voor veel mensen geen optie. En dit is ook de grootste reden waarom Iphone fotografie de afgelopen jaren steeds meer gegroeid is. Geen zware objectieven mee of een cameratas. Maar gelijk je mobiel uit je zak halen en de foto maken. Voor de alledaagse dingen is het fotograferen met een smartphone prima. Zeker wanneer je even niks anders bij je hebt kun je dit prima inzetten. Toch zul je ook tegen een aantal problemen aanlopen die je op dat moment dan zult moeten oplossen. In dit artikel geven we een aantal tips om het fotograferen met een Iphone te verbeteren en jouw foto’s nog mooier te maken.

Makkelijke toegang door te vegen

Fotograferen is een momentopname en als het moment al voorbij is terwijl jij nog de foto moet maken is dat natuurlijk zonde. Een snelle reactie is hierbij extra belangrijk en daar heeft de Iphone ook wat hulpmiddelen voor. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet eerst je telefoon hoeft te ontgrendelen maar met één kleine beweging de foto kunt maken. Je kunt dit als dit nog niet werkt instellen door naar de instellingen van je Iphone te gaan. Hier heb je de mogelijkheid om door de vinger naar links te bewegen op het scherm gelijk de camera te starten. Erg handig natuurlijk aangezien dit ervoor zorgt dat je veel momenten kunt vastleggen die je anders gemist had.

Fotograferen met een Iphone

Focus instellen op onderwerp

Over het algemeen heb je bij het fotograferen met een Iphone altijd wel scherp beeld. Maar soms zie je wel dat niet altijd hetgeen scherpgesteld wordt wat jij wil scherpstellen. Om toch te zorgen dat jouw onderwerp wel scherp wordt kun je met je vinger hierop drukken. Zo stel je scherp op hetgeen je aanklikt en bepaal je dus zelf wat er scherp wordt. Wanneer je dit doet zie je een geel vierkant om het gebied verschijnen wat je scherp wil hebben. Mocht je ver van het onderwerp af staan zal dit vaak niet veel verschil maken. Maar naarmate je dichterbij het onderwerp komt is het ook steeds belangrijker dat alles goed scherp is. Op deze manier krijg je ook meer scherptediepte waardoor je een wazige achtergrond krijgt.

Fotograferen met een IPhone: de zelfontspanner

Rots en waterMet de zelfontspanner hoef je zelf niet de foto te schieten. Met de mobiel stel je in, in hoeveel seconde de foto geschoten wordt. Jij kunt jezelf rustig positioneren om een leuke foto van jezelf of een ander onderwerp vast te leggen. Je kunt de timer op zowel 3 seconde als 10 seconde instellen. Vaak is 3 seconde net niet genoeg om een mooie foto te maken. We raden dan ook aan om gebruik te maken van 10 seconde. Met deze instelling is het ook mogelijk om je Iphone tegen een paal of muur te zetten. Je kunt dan op een simpele manier een foto maken van jezelf. Daarnaast kun je dit ook gebruiken om zonder bewegingsonscherpte een foto te maken.

Zeker wanneer je ervan houdt om de instellingen van het fotograferen aan te passen is dit erg handig. Zodra je namelijk een langere sluitertijd gebruikt kun je door de mobiel ergens tegenaan te zetten voorkomen dat de foto alsnog onscherp wordt. De ontspanknop staat duidelijk in beeld. Je ziet een klokje met een pijl rond 5 voor 12. Wanneer je deze aanklikt kun je zelf instellen hoeveel seconde het duurt voordat de foto gemaakt wordt.

Gebruik een andere modus

Afhankelijk van jouw Iphone heb je veel verschillende modussen waar je in kunt fotograferen. Deze kunnen net een ander beeld creëren aan jouw foto. Zo heb je de nachtstand, pano voor panorama’s, video, HDR en mogelijk zelfs slow motion en timelapse. Ook kun je een vierkante foto of 4×3 formaat kiezen die soms net even een andere sfeer aan een foto meegeeft. Door hier mee te spelen leer je creatiever te kijken naar jouw foto. Daarnaast is bijvoorbeeld de panorama functie erg handig om een grote foto te maken van de gehele omgeving. Dit kun je uiteraard het beste met een statief combineren maar ook zonder kun je prachtige foto’s maken.

Mocht je geen statief gebruiken kan het zijn dat je wat zwarte stukken aan de bovenkant of onderkant van de foto hebt. Deze kun je wegsnijden om een goede foto te creëren. Je kunt het ook voorkomen door de camera goed recht te houden tijdens het bewegen. Hoe rechter je de camera houd, hoe beter de foto zal zijn.

roltrap foto

Maak gebruik van een selfiestick

Een foto nemen vanuit je eigen hand is goed te doen. Je kunt een foto van jezelf maken of de omgeving. Maar wat nou als je jouw eigen hand kon verlengen en hierdoor dus andere foto’s kon schieten? Hierdoor krijg je meer van de omgeving of van jezelf in beeld. Hier komt een selfiestick om de hoek kijken. Misschien heb je er weleens over gehoord, het is namelijk een hele tijd een hype geweest. De afgelopen jaren wordt het wel een stuk minder gebruikt aangezien het wel iets is wat je ook net weer bij je moet dragen. Toch kan dit een mooie toevoeging zijn aan jouw foto’s. Doordat je hoger kunt fotograferen kun je een andere compositie van hetzelfde beeld creëren. Daarnaast is het mogelijk om jezelf van een grotere afstand vast te leggen.

Mocht je een selfiestick niet zo fijn vinden kun je ook een speciaal statief voor smartphones aanschaffen. Deze zijn vaak erg klein van formaat maar je kunt er ontzettend veel mee. Zo kun je van een afstand een foto van jezelf maken of een lange sluitertijd gebruiken om met weinig licht in een omgeving een foto te maken. Welke van de twee opties je ook kiest, ze kunnen jou helpen om een betere foto te maken. Het blijven hulpmiddelen die echt bij jou als persoon moeten passen. Maar mocht je vaak fotograferen met je Iphone is dit zeker het proberen waard.

Fotograferen met een Iphone: compositieregels

Of je nu met een camera fotografeert of toch ervoor kiest om de smartphone te pakken: dat maakt voor de compositie niet uit. Wel is het vaak zo dat je met een telefoon sneller staande foto’s maakt. En dat is ook niet zo gek aangezien je vaak ook je telefoon zo in één hand houdt. Toch raden we aan om horizontaal te fotograferen zodat je van links naar rechts het meeste beeld vast legt. Hierin kun je dan ook gelijk de compositieregels toepassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de regel van derden waar je met vier verschillende lijnen vakken creëert. Maar uiteraard zijn er ook andere regels die je hierin kunt toepassen. Het belangrijkste is dat je let op hoe je een onderwerp in de foto plaatst en waar je het oog naartoe wilt leiden. Want zodra je dit goed toepast zal de foto er gelijk een stuk mooier uitzien.

Iphone tips

Iphone fotografie: zoek het beste licht op

Fotograferen bij kaarslicht, in de regen of buiten wanneer de zon schijnt. Dit zijn allemaal verschillende lichtsituaties waar je bij een foto mee te maken kunt krijgen. Maar op elk moment is het belangrijk dat je een lichtbron hebt die je wilt gebruiken. Of het nu de zon is, een lamp of een kaars: dat maakt niet uit. Zo lang het maar licht en sfeer aan de foto meegeeft. Compositie, kleur en licht blijven de belangrijkste onderdelen in een foto. En in elke situatie zal dit anders zijn. Wanneer het middag is en de zon rare schaduwen creëert is het beter om in de schaduw te fotograferen. Maar wanneer het gouden uur begint moet je juist volop in de zon staan. Meer hierover kun je ook in verschillende artikelen op deze website lezen.

Handmatig de belichting instellen

Zodra je zelf klaar bent om de foto te schieten is het uiteraard belangrijk dat je naar de belichting gaat kijken. Een goede belichting begint op de juiste locatie. Wanneer je op een locatie bent met weinig licht dan zal de foto er ook minder mooi uitzien. Zeker aangezien de Iphone grotendeels alles automatisch instelt. Door op het scherm te tikken bepaal jij zelf op welke locatie de Iphone de belichting moet meten. Doe dit op een plek waar veel schaduwen zijn. Dit is namelijk een grijs gebied en geeft de beste belichting voor de gehele foto. Mocht de foto hierna nog te donker zijn kun je de helderheid van de foto aanpassen door je vinger naar links of rechts te schuiven.

Is de belichting nog steeds niet goed? Zet dan de flitser van je Iphone aan. Deze is niet heel krachtig en maakt in sommige situaties de foto ook minder mooi. Het beste is dus dat je deze uit zet. Toch zijn er ook situaties waarbij het fotograferen met een Iphone zonder een flitser een stuk lastiger wordt. Hierdoor wordt de voorgrond meer belicht waardoor de aandacht hiernaartoe wordt getrokken.

Iphone fotografie

HDR voor extra dynamiek bij Iphone fotografie

HDR, afgekort voor High Dynamic Range zorgt er voor dat de lichtere delen donkerder worden en de donkere delen lichter. De camera maakt drie verschillende foto’s met drie verschillende belichtingen: donker, licht en normaal. Deze drie afbeeldingen worden bij het fotograferen met een Iphone samengevoegd in één foto. Zo heb je meer details in de schaduwen en hooglichten. Wanneer je op een locatie fotografeert waar veel contrast aanwezig is, dan is het zeker een aanrader om deze optie eens te proberen. Je foto’s zien er mogelijk wel wat grijzer uit, maar het totaal wordt wel een stuk mooier.

Conclusie

Het fotograferen met een Iphone is niet heel anders dan het fotograferen met een andere smartphone. De instellingen zijn over het algemeen hetzelfde en je kunt er prachtige foto’s mee maken. De software werkt alleen wel iets anders en dat vergt zeker voor de eerste keer wel enige oefening. Met deze bovenstaande tips hopen we in ieder geval dat jouw foto’s nog mooier zullen worden. Door de tips toe te passen ga je namelijk anders kijken naar jouw foto’s en wordt het geheel ook leuker. Daarnaast zul je al snel merken dat je beter zult worden in fotografie.

Mocht je meer willen weten over compositietechnieken, licht en kleur? Dan kun je de fotografie cursus volgen. Hierin geven we vele tips die je zowel met een echte camera als met een smartphone kunt toepassen.

Vorig artikelBevroren zeepbellen fotograferen
Volgend artikelTripod gebruiken bij landschappen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in