Bevroren zeepbellen fotograferen

Ben jij op zoek naar creatieve manieren van fotograferen in de winter? Denk er dan eens over na om bevroren zeepbellen op beeld vast te leggen. Het is namelijk ontzettend leuk om hier mee te experimenteren. En het resultaat ziet er bij elke zeepbel anders uit. Door de kou bevriest het water. En doordat dit erg dun is gebeurt dit met verschillende bijzondere patronen. Om zeepbellen te fotograferen moet je ontzettend snel zijn omdat deze vaak binnen enkele seconden weer kapot of weg zijn. Ook moet je er op letten dat je de bellen met voldoende licht fotografeert. Zonlicht is hiervoor uiteraard het mooiste licht.

Op pad in de winter

Hoewel je kinderen vaak in de lente of zomer ziet bellen blazen is het in de fotografiewereld juist een onderwerp dat ook vaak in de winter wordt vastgelegd. Dus hou je ervan om tijdens de winterse dagen naar buiten te gaan om foto’s te maken? Ga dan met je camera op pad op de dagen dat het flink aan het vriezen is. Juist op die momenten kun je zeepbellen vastleggen terwijl ze bevroren zijn. Kleed je dus goed dik aan en ga met je camera op pad. In Nederland zullen wij niet gauw temperaturen meemaken waarbij baarden en cameralenzen bevriezen. Hiervoor moet je naar landen gaan zoals Canada of Antarctica. Maar als het onder de nul graden is kun je deze techniek ook in Nederland uitproberen.

Wel is het zo dat wanneer je bevroren zeepbellen in het buitenland gaat fotograferen, het zomaar kan voorkomen dat je de bel gelijk voor je ogen ziet bevriezen. In het buitenland zul je al snel te maken krijgen met temperaturen van -20 graden Celsius of nog kouder. In Nederland is het al koud wanneer we een temperatuur van -5 tot -10 bereiken. Zeepbellen bevriezen over het algemeen al bij een temperatuur van -4 graden Celsius. Gelukkig hoef je dus niet eerst helemaal naar de andere kant van de wereld te reizen om bevroren zeepbellen op de foto te zetten.

Bevroren zeepbellen fotograferen

Wat, waar, wanneer en hoe?

Voordat je begint met bevroren zeepbellen fotograferen, is het belangrijk om van tevoren een plan te hebben. Weet je al precies wat je met je foto wilt vertellen? Wat moet je zeker weten in beeld brengen om een mooie foto te creëren? Vanwege de kou is het ook heel belangrijk om goed te weten waar je foto’s wilt maken. Je wilt namelijk niet zitten koukleumen terwijl je op zoek bent naar de juiste locatie. Plan dit onderdeel dus van tevoren goed en denk van tevoren na over een plek waar jij je bevroren zeepbel wilt neerleggen. Als je dit weet kun je verder kijken hoe je het gaat aanpakken. Let hierbij altijd goed op de achtergrond. Hoe ziet deze eruit? Leidt het af van de rest van je plaatje of is het een mooi geheel? Ga je de foto met of zonder statief maken? En hoe zorg ik dat het geheel scherp blijft?

Cameranu - Algemeen

Het tijdstip dat je naar buiten gaat bepaalt hoe de belichting is. Zodra het gouden uur begint kun je mooie resultaten krijgen. Maar ook met bewolking kun je prachtige resultaten krijgen. Het verschil zit hem ook vaak in de reflecties. Wanneer de zon fel schijnt kan het zijn dat het effect door de reflectie weg gaat. Terwijl het op een bewolkte dag zomaar kan zijn dat het effect bijna hetzelfde is als bij het fotograferen met een lensball.  Vriest het hard genoeg dan is het makkelijker om het fotoresultaat te krijgen dat je graag wil bereiken. Let er op dat het niet te hard waait want anders wordt het heel lastig om bellen te blazen in de kou. Ook is het belangrijk dat er op deze locatie veel licht is zodat jouw foto’s niet te donker worden.

De wetenschap van bubbels: hoe maak je die bevroren zeepbellen eigenlijk?

Bubbels zijn veel voorkomende fenomenen waarmee kinderen graag spelen. Ze lijken heel eenvoudig, maar de wetenschap achter hen is vrij ingewikkeld. Bubbels bestaan ​​uit twee zeepfilms – binnenlaag en buitenlaag – die een laag water daartussen vasthouden en invangen om de bel te vormen. Wanneer je de bellen door een rietje blaast, zet de ingevoerde lucht de binnenste filmlaag uit om de bel te creëren. Terwijl het water verdampt, barst de bel uiteindelijk. De bellen blijven bij elkaar op basis van de oppervlaktespanning en hebben de neiging om aan elkaar te blijven plakken. De bel zelf is in het algemeen erg dun en dat maakt vaak ook dat je er maar kort van kunt genieten.

Bij warm weer zijn zeep en water alles wat je nodig hebt om veel bubbels te maken, maar bij koudere temperaturen moet de zeepfilm sterker zijn. Door glycerine of glucosestroop toe te voegen, maak je de bellen sterker. Door een klein aantal suikerkristallen toe te voegen, vertonen de bellen kristalpatronen in de bellenwand terwijl ze bevriezen. De belangrijkste ingrediënten hiervoor zijn afwasmiddel, glycerine en wat suiker. De afwasmiddel in combinatie met het water maakt de bubbels. De glucosestroop of glycerine zorgt voor de stevigheid en het suiker geeft de prachtige kristalpatronen die je al op deze website voorbij hebt zien komen. De verhoudingen hiervan zijn ongeveer 250 ml water, 4 theelepels afwasmiddel, 3 theelepels glycerine en 2 theelepels suiker. Hierin zul je mogelijk nog wat in moeten schuiven afhankelijk van het weer en de gebruikte materialen. Maar hiermee heb je gelukkig wel al een goede basis voor het fotograferen van zeepbellen.

Bevroren zeepbellen

Het fotograferen van bevroren zeepbellen

Bij het fotograferen van zeepbellen is een goede voorbereiding cruciaal. De temperaturen zijn namelijk ontzettend koud en je hebt weinig tijd om de foto te maken. Je zult dus van tevoren al een locatie moeten spotten en de voorbereiding moeten uitvoeren. Maar hoe doe je dat dan? Als eerste is het belangrijk om naar de locatie te kijken. Hoe mooier de omgeving, hoe mooier de foto zal zijn. Meestal fotografeer je met een laag diafragma om de achtergrond wazig te maken. Hierdoor is het belangrijk dat de achtergrond geen grote afleidingen heeft. Maar dat het zowel scherp als onscherp iets toevoegt aan de foto. het belangrijkste hierin is dat er geen felle of hele donkere kleuren zijn. De focus moet naar het onderwerp gaan, in dit geval de bevroren zeepbel. Uiteraard kan het fotograferen in het donker met in de achtergrond wat kerstverlichting ook een interessant beeld creëren.

actie

Zeepbel fotograferenWanneer je de locatie hebt gevonden is het tijd om je camera op een statief te zetten en de instellingen te selecteren. De beste bel die je kan maken is ongeveer 6 tot 10 cm groot. Deze moet haarscherp eruit zien en ook dit moet je van tevoren alvast instellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een blad of tak recht overeind te zetten op de locatie waar je de bel wilt gaan maken. Zet de autofocus op de handmatige stand en stel hierop scherp. Zo heb je het belangrijkste alvast klaar staan voor de foto. Je hoeft de camera niet meer te bewegen of scherpstellen tenzij je naar een andere locatie gaat.

De camera instellingen

De camera instellingen hangen echt af van de locatie, de lens en camera. Dit komt voornamelijk doordat je van dichtbij de bel vast wil leggen. Het beste kun je dit dus even een paar keer uittesten. Het belangrijkste is de diafragma. Deze zal je plaatsen tussen F2.8 en F8 afhankelijk van je lens. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw bel voor een groot deel scherp is. Hoe scherper het beeld zal zijn, hoe mooier de foto is. Daarentegen is het wel belangrijk dat de achtergrond juist onscherp wordt om zo afstand te creëren. De sluitertijd houd je boven 1/125e van een seconde om beweging te voorkomen en de ISO zet je gewoon op 100. Heb je meer licht nodig? Dan kun je spelen met de sluitertijd en de diafragma. Voor minder licht kun je de sluitertijd verhogen om zo de afbeelding donkerder te maken.

Bellen blazen

Bevroren zeepbellen fotograferen: kijk uit met koud weer

Ben je echt op een koude locatie? Kijk dan uit dat je niet onderkoeld raakt. Kou kan erg verraderlijk zijn en erg veel schade aan je lichaam geven. Ga hier dus voorzichtig mee om. Doe genoeg kleding aan en blijf niet te lang buiten. Wanneer je dit in Nederland met -10 graden doet zal het waarschijnlijk nog wel meevallen. Maar wanneer je op een andere locatie dit uitprobeert waar het kouder wordt dan -20, zul je toch wat extra maatregelen moeten nemen. Het blijft wel een leuke manier van fotograferen in de winter en het levert ook nog bijzondere creaties op.

Conclusie

Het fotograferen van bevroren zeepbellen stond voor dit artikel waarschijnlijk nog niet op jouw fotografie lijstje. Maar we hopen dat na het zien van de foto’s ook dit onderwerp jouw interesse trekt. Het is een bijzondere manier van fotograferen en vergt wel enige voorbereiding. Maar mocht je van creatieve foto’s en experimenteren houden? Dan is dit wel een leuk onderwerp voor jou. Probeer het lekker uit en kijk hoe je het beeld met attributen nog mooier kunt maken.

Vorig artikelVulkaan en lava fotograferen
Volgend artikelFotograferen met een Iphone tips

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in