Fotograferen in een dierentuin

Het fotograferen in een dierentuin is een mooie stap naar foto’s maken van dieren en natuurfotografie. De dieren kun je van dichtbij bekijken en je hoeft ten opzichte van het wild weinig moeite te doen om ze te fotograferen. Toch loop je al snel tegen een aantal problemen aan. Dieren die met de rug naar je toe staan of vervelende tralies die in jouw foto zichtbaar zijn. In dit artikel kijken we naar het fotograferen in een dierentuin en geven we een aantal tips om jouw foto’s nog beter te maken.

Dierentuinfotografie: de voor- en nadelen.

Zoals de naam al zegt betekent dierentuinfotografie gewoon het fotograferen van dieren in de dierentuin. Ontzettend veel fotografen vinden het hartstikke leuk om dit te doen. Maar er zijn ook natuurfotografen die vinden dat dit vals spelen is. Dit omdat je een stuk minder moeite hoeft te doen om een dier te vinden om er daarna een perfecte foto van te maken. Toch is het voor de beginner beter om in Nederland in het wild of in een dierentuin te oefenen voordat ze het wilde leven op gaan zoeken.

Zeker als je fotograferen van wilde dieren interessant vind, kan het fotograferen in een dierentuin een mooie oefening zijn. Je leert namelijk niet alleen hoe je een foto kunt maken maar ook hoe de dieren bewegen. Je ziet het gedrag van dichtbij en kunt zonder op de hoede te blijven kijken vanuit welk perspectief je de mooiste foto’s kunt maken. En ondanks dat het eenvoudiger klinkt dan wanneer je in het wild fotografeert, loop je nog steeds tegen genoeg uitdagingen aan. Denk bijvoorbeeld aan tralies, reflecties van ramen en kooien. Ook dit zijn uitdagingen waar je creatief mee om kunt gaan. Door dit te doen word je als fotograaf steeds beter in fotograferen.

Genoeg uitdagingen om het interessant te houden

Wanneer je in een dierentuin bent heb je niet de mogelijkheid om dichtbij de dieren te komen. Meestal zijn ze ver weg en zul je het hiermee moeten doen. Je kunt namelijk niet bepalen dat zij moeten bewegen. De dieren hebben hun eigen leven en bepalen zelf wat ze doen. En dat is af en toe heel vervelend: zeker als je alles juist hebt ingesteld en dan het dier beslist om zichzelf om te draaien. Veel van de dieren zijn buiten waar je maar van 1 kant erlangs kunt lopen. Even naar de andere kant lopen omdat daar betere belichting is, is niet mogelijk. En dat is ook iets waar je in het wild tegenaan zult lopen. Zoals je kunt lezen blijven er dus genoeg uitdagingen over om aan te werken ondanks dat dit niet het echte werk is.

Cameranu - Algemeen

Dierentuinfotografie

De juiste apparatuur

Ondanks dat je op afstand fotografeert is het niet nodig om dure apparatuur aan te schaffen. Natuurlijk doet een goede zoomlens wel wonderen maar met weinig apparatuur kun je ook al prachtige foto’s maken. Daarnaast is een telelens en een prime lens ook geen overbodige luxe. Doordat je vaak op grote afstanden fotografeert kun je ervoor kiezen om een statief mee te nemen. Op deze manier kun je de bewegende dieren makkelijker vastleggen. Vaak kiest men er wel voor om deze thuis te laten zodat je wat makkelijker kunt bewegen. De keuze is dus aan jou wat je zelf prettiger vind.

Doordat je wel veel met glas werkt kan een polarisatiefilter wel handig zijn. Hiermee kun je makkelijker met de reflecties omgaan en voorkom je ook dat de zon teveel invloed heeft op jouw foto’s. Qua camera en lenzen geldt natuurlijk: hoe duurder, hoe betere foto’s het kan maken. Zeker wanneer je de foto’s wilt uitprinten zul je dit verschil al snel zien. Hieronder geven we voorbeelden van een aantal lenzen die geschikt zijn voor het fotograferen in een dierentuin. Voor geschikte camera’s kun je het artikel over de beste Top 5 beste spiegelreflexcamera’s lezen. Mocht je nog een goede lens zoeken? Bekijk dan ook ons artikel over de Canon lenzen en Nikon lenzen. Hierin beschrijven we welke lenzen geschikt zijn voor verschillende doeleinden en geven we hierin uiteraard ook verschillende tips.

Instellingen voor fotograferen in een dierentuinen

De instellingen van fotograferen in een dierentuin zijn vooral afhankelijk van de omstandigheden waar je in fotografeert. Wanneer de dieren ver weg zijn zullen de instellingen anders zijn dan wanneer ze dichtbij zijn. En wanneer het bewolkt is zal de belichting ook geheel anders zijn. Wel komen er een aantal dingen terug waar je bij elke foto rekening mee kunt houden. Zo is het verstandig om ervoor te zorgen dat je een wazige achtergrond krijgt. Door ver in te zoomen en een groter diafragma te gebruiken wordt de achtergrond wazig terwijl het onderwerp juist scherp is. En dat maakt dat hetgeen wat belangrijk is er uit gaat springen.

Wanneer je een foto maakt door een kooi zul je merken dat het scherpstellen van de camera in de war raakt. Soms wordt er scherpgesteld op de tralies in plaats van hetgeen wat jij scherp wilt hebben. Om dit te voorkomen kun je de camera op handmatig scherpstellen zetten. Hierdoor kun je zelf bepalen welk deel scherp wordt en welk deel niet. Dit is uiteraard niet nodig als de camera wel goed zijn werk doet, maar zeker noodzakelijk wanneer dit niet het geval is.

Mocht je op een locatie zijn waar de dieren veel of snel verplaatsen kun je de camera het beste in de sluiterprioriteit modus zetten. Hierbij zet je de sluitertijd rond 1/80 tot 1/120e seconde zodat de beweging altijd scherp zal zijn. Ook bij het voeren van de dieren heb je mooie momenten om de dieren van dichtbij te fotograferen. Dit is ook het moment om de sluitertijd laag te zetten. Mocht je hier meer over willen leren kun je ook de online cursus fotografie volgen. Hierin leggen we meer uit over het instellen van de camera. Het scherpstellen en het kiezen van de juiste sluitertijd wordt hierin ook volop behandeld.

Instellingen fotograferen dierentuin

Wees geduldig

Voor het fotograferen van dieren heb je veel geduld nodig: zeker wanneer het in een dierentuin is. Jij hebt geen controle over wat het dier doet, je zult dus soms de keuze moeten maken om ergens stil te blijven staan totdat er iets bijzonders gebeurt. Het moment laat vaak op zich wachten en hoe meer geduld jij hebt, hoe mooier de foto zal worden. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk aangezien je bijvoorbeeld met vrienden of gezin weg bent. Maar door goed te overleggen kun je bijvoorbeeld met elkaar afspreken dat anderen even ergens rustig gaan zitten terwijl jij nog even op een locatie blijft wachten. Overleg dit wel zodat niet iedereen gefrustreerd naar huis gaat.

Houd er rekening mee dat geduld niet altijd iets oplevert. Het kan zelfs zijn dat je doordat je ergens op een locatie wacht een ander moment mist. Het is dus afwegen en beslissen welke dieren jij het belangrijkste vind. Kijk naar hun levensstijl en zoek van tevoren alvast op wanneer ze wat actiever worden. Zo kun je de route plannen en heb je de grootste kans op een succesvolle foto. Kijk ook naar voedertijden en andere zaken. Sommige dieren blijven nagenoeg altijd op dezelfde plek liggen. En wanneer je dan ergens op wacht zal het dus voor niks zijn. Voorbereiding en geduld is dus een grote sleutel in dit proces.

actie

Omgaan met licht

Eén van de grootste uitdagingen als je buiten fotografeert is licht. En ook bij het fotograferen in een dierentuin loop je tegen dit probleem aan. Vaak kun je maar op één manier door het park heen lopen en heb je niet de mogelijkheid om de dieren van elke kant te fotograferen. Je zult het dus moeten doen met het licht wat je op dat moment hebt. Toch heb je nog wel een beetje invloed op jouw beeld. Veel dierentuinen zijn in de ochtend rond 9 uur open en blijven open tot ongeveer 5 uur. Wanneer het een zonnige dag is zullen de foto’s vroeg in de ochtend en laat in de middag het mooiste zijn. De rest van de dag kun je uiteraard ook gewoon foto’s maken of gewoon heerlijk genieten van de dieren.

Bij een bewolkte dag is het licht wat minder storend aanwezig en kun je de gehele dag gewoon foto’s maken. Het beeld kan dan wel wat donkerder zijn waardoor je de ISO moet verhogen. Een flitser gebruiken is helaas niet mogelijk. Dit stoort niet alleen de dieren maar geeft ook niet het gewenste resultaat. De flitser kun je dus te allen tijden uithouden. Door de dag heen kun je dus naar het licht kijken wat aanwezig is en op basis daarvan foto’s binnen of buiten schieten. Het mooiste is natuurlijk als je een moment hebt waar je het gouden uur mee kunt pakken. Toch blijkt dit met de openingstijden van dierentuinen vaak niet mogelijk. Soms zijn er wel speciale openingstijden die hier wel geschikt voor zijn. Hier kun je uiteraard wel naar kijken mocht je voor deze uitdaging willen gaan.

Fotograferen in een dierentuin

Fotograferen in een dierentuin: Sprekende ogen

Zowel bij mensen als bij dieren is het belangrijk om de ogen goed in beeld te brengen. Het beeld ziet er levendiger uit: het verhaal wordt als het ware compleet. Zodra deze scherp in beeld zijn zal het de foto mooier maken. De ogen trekken de aandacht van de kijker. Er wordt ook wel eens gezegd dat ogen spreken en emotie met zich mee brengen. Of je dit zelf wel of niet merkt: er gebeurt wel iets als ogen in een foto zichtbaar zijn. Om deze goed in beeld te krijgen is het belangrijk dat je op de kop scherp stelt.

Fotografeer je een groep dieren? Dan kun je het beste scherpstellen op het midden van de kudde tenzij je een ander beeld wilt creëren. Zo zal het overgrote deel scherp zijn. Mocht je een live beeld hebben op je camera kun je deze gebruiken. Hiermee kun je namelijk inzoomen op het onderwerp en dan handmatig scherpstellen. Zo weet je zeker dat de foto scherp is wanneer je de foto maakt. Heb je deze optie niet? Maak dan een foto en bekijk het resultaat daarna in jouw camera. Op deze manier kun je ook inzoomen en kijken of alles wat scherp hoort te zijn, scherp is.

Dierentuin sprekende ogen

Mensen en objecten toevoegen voor diepte

Een persoon die vanaf het hek naar het dier kijkt, een dierenverzorger of een mooi object in het beeld dat het visuele beeld even doorbreekt. Allemaal onderdelen waar je op kunt letten om het beeld interessanter te maken. Voornamelijk door het toevoegen van personeel en bezoekers kun je het enthousiasme en plezier van dat moment vastleggen. Zeker als de dieren loslopen en je ze kunt aanraken kan dit interessante momenten opleveren. Dit zijn andere foto’s dan de standaard dierenfoto’s. Hierdoor breek je de standaard fotografie. Je kunt op veel verschillende manieren hier naar kijken.

Een foto over de schouder van een bezoeker, dier in de voorgrond en bezoekers op de achtergrond of personeel die het dier eten geeft. Maar probeer ook eens door een boom het dier te fotograferen, een steen of ander object op de voorgrond te zetten. Zo kun je op een andere, creatieve manier diepte aan een foto toevoegen. Naarmate je hier mee oefent zul je merken dat je creatiever naar een onderwerp gaat kijken. Hierdoor kun je problemen waar je tegen aanloopt oplossen door hetgeen wat je eerder geoefend hebt.

Fotograferen in een dierentuin: Let op de achtergrond

Bij het fotograferen van dieren is het belangrijk dat de achtergrond er natuurlijk uit ziet. Je hebt niks aan een hek op de achtergrond of een zandgedeelte wat totaal niet in het plaatje past. Je zult dus jezelf moeten verplaatsen totdat jij de beste hoek vind die bij de afbeelding hoort. Dit kun je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is om op het niveau van het dier te komen. Hoe lager je een foto maakt, hoe beter je het dier zichtbaar kunt maken. Daarnaast lijkt het vaak op ooghoogte een stuk mooier en kun je de achtergrond beter bepalen. Toch is dit helaas niet altijd mogelijk, zeker niet als het een lelijke achtergrond heeft. Door van bovenaf te fotograferen of een andere hoek op te zoeken kun je dit probleem oplossen.

Het juiste perspectief kiezen samen met een mooie, goede achtergrond kan een groot verschil maken in de foto. Een foto waar dit niet het geval is voelt vaak niet af terwijl als je hier extra op let, je een sublieme foto kunt creëren. Dit is niet iets wat je achteraf aan kunt passen. Dus neem hier wat extra tijd voor op de locatie zodat je jouw foto’s naar the next level kunt brengen.

Let op het schema en de voedertijden

Bij de meeste dierentuinen krijg je aan het begin een plattegrond met informatie. Hier kun je zien waar alle dieren zich bevinden en geven ze informatie over de voedertijden. Ook staan er shows op en ga zo maar door. Dit is allemaal informatie die jij kunt gebruiken om jouw plan voor de dag te maken. Soms is het ook mogelijk om deze informatie al vooraf van de website af te halen maar vaak is deze niet up to date. Met de voedertijden kun je een keuze maken of je hier bij wil zijn om mooie foto’s te maken. Vaak zijn de dieren op dit moment wat dichter bij en kun je ze dus ook op andere manieren vastleggen.

Misschien wel de meest informatieve informatie die erin kan staan zijn de uren dat de dieren vaak actief zijn. Het is namelijk zonde als jij een route loopt en telkens dieren ziet die niet actief zijn. Helaas wordt hier niet altijd op gelet in de opbouw van het park dus door hier op te letten maak je wel meer van dag. Naarmate je vaker een dierentuin bezoekt zul je deze informatie ook herkennen en kun je hier gelijk ook op inspelen. Maar zeker voor de eerste keren is het verstandig om hier vooraf en op de dag zelf even wat extra tijd in te steken.

Voedertijd aap

Vermijd reflecties en tralies

Er is niks vervelender dan een prachtige foto met reflectie door het glas erin. Dus hoe meer je dit kunt vermijden, hoe beter. Hiervoor dien je wel creatief te werk te gaan. Vaak staat er op de locaties waar veel mensen staan tralies en glazen wanden. Maar loop je iets verder dan kan het best zijn dat je opeens geen voorschot meer hebt staan. En dat zijn juist de locaties die je moet hebben. Hoe minder obstakels er tussen jou en het dier staan, hoe beter. Doordat je op deze locaties vaak wel wat verder weg staat is het wel goed om een goede zoomlens mee te nemen. Hierdoor kun je ook op grotere afstand mooie foto’s maken.

Conclusie

Fotograferen in een dierentuin is erg leerzaam maar tegelijk ook leuk. Zeker als je kinderen mee hebt of met vrienden/ familie op pad gaat. Wel vergt een goede foto geduld en enige voorbereiding. Maar door al deze informatie die we hierboven hebben gegeven toe te passen zul je merken dat jouw foto’s een stuk mooier worden. Toch blijft het zo: oefening baart kunst. Dus hoe vaker je naar een dierentuin zult gaan, hoe betere foto’s je zult maken. En tegelijkertijd oefen je voor het ene moment dat je een dier in het wild gaat tegenkomen.

Mocht je niet de mogelijkheid hebben om altijd naar een dierentuin te gaan kun je ook oefenen in een weiland. Vaak heb je hier ook een hek waar je niet zomaar overheen kan. Het fotograferen van paarden, koeien en schapen kan dan ook een leuke manier zijn om toch deze technieken toe te passen. De dieren doen nog steeds wat ze zelf willen en komen ook niet zomaar naar jou toe. Je zult dus met de locatie, licht en achtergrond moeten spelen om alsnog een goede foto te krijgen. Lukt het op deze locatie om een goede foto te maken? Dan zal dit zeker ook lukken wanneer je de mogelijkheid hebt om in een dierentuin te fotograferen.

Vorig artikelStarburst effect
Volgend artikelBeste camera voor astrofotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in