Succesvolle restaurant fotografie

Wanneer je voedselkunstenaar wilt worden, kun je je carrière beginnen met het fotograferen van restaurants. Dit is namelijk hoe de meeste voedselfotografen beginnen. Restaurants hebben een klein budget voor promotie waardoor ze al snel open staan om te werken met nieuwe fotografen. Fotograferen voor restaurants is alleen niet zo eenvoudig. Je moet namelijk niet alleen passie voor eten hebben en goed zijn in fotograferen. Je moet ook nog eens de basis kennen van portretfotografie en interieur styling. Er wordt dus ontzettend veel van je verwacht en je moet op vele onderdelen tegelijk letten. Restaurant fotografie kan hierdoor veel tijd kosten.

Er zijn enorm veel ins en outs die je moet begrijpen om zeker te zijn dat je klaar bent om deze uitdaging aan te gaan. Wat voor tips kunnen wij geven om jou een succesvolle restaurant fotografie klus binnen te slepen? Wil je nu gewoon tijdens je restaurantbezoek  een foto maken? Of echte professionele foto’s schieten: deze informatie zal je op weg helpen.

Vraag om een lijst van shots

Voordat je een potentiële klant gaat helpen moet je weten wat de opdracht zal worden. Hiervoor vraag je om een schatting van hoeveel borden er gefotografeerd moeten worden, of ze de buitenkant van het gebouw erop willen hebben en of ze op verschillende tijdstippen foto’s willen maken. Wanneer je bij restaurant fotografie ook drinken op de foto moet zetten kan dit door reflecties veel meer tijd kosten dan met alleen borden. Daarnaast is dit een stuk lastiger om te beheersen. Maak een schatting van hoe lang je hiermee bezig zal zijn op basis van de informatie die je hebt verkregen. Als je niet kunt inschatten hoe lang de shoot zal duren, kun je je diensten ook geen prijs meegeven en wordt je ook niet ingehuurd.

Sommige restaurants willen dat je zelf de borden opmaakt en je eigen achtergronden meeneemt. Hierdoor is het soms beter om de gerechten mee te nemen naar je eigen studio dan in het restaurant een foto te maken. Denk hier bijvoorbeeld aan een magazine of foto’s voor een restaurant menu. Houd er in dit geval rekening mee dat het langer duurt om dit soort scènes vast te leggen dan dat het zal zijn wanneer je hun eigen gerechten op de eettafels kunt fotograferen.Licht fotograferen in een restaurant

Scout voor locatie en het perfecte licht

Wanneer je weet waar je aan toe bent is het belangrijk om de locatie te scouten. Zo kun je vooraf alvast zien waar je tegenaan gaat lopen op het gebied van verlichting. Bekijk tegelijk waar je je apparatuur neer moet gaan zetten en wat je nodig hebt. Doe dit allemaal wel met toestemming van de eigenaar.

Het is noodzakelijk dat als het restaurant open is wanneer je foto’s maakt, je zo min mogelijk in beeld bent voor de klanten. Kijk of je een deel van een ruimte af kunt sluiten of in een andere kamer te werk kan gaan. Zo kun jij werken zonder iemand lastig te vallen, en andersom.

Bespreek het stylen van het eten

Wanneer je voor restaurants fotografeert, moet je aan het begin aangeven of je wel of niet een Food stylist bent en dus wel of niet verantwoordelijkheid neemt over het uiterlijk van het eten. Food styling op zich kan een heel beroep apart zijn. Je hebt een apart vermogen nodig voor het stylen en het fotograferen van eten. Jouw taak als fotograaf is dat de belichting en het beeld worden vastgelegd en niet het stylen van het voedsel. Natuurlijk moet je altijd opletten dat alles goed ligt en er geen verdwaalde kruimels liggen. Zorg er gewoon voor dat het uiterlijk van het voedsel het beste is voor de camera. Een hamburger die er niet goed uitziet moet gewoon opnieuw gefotografeerd worden. Doe je dit niet, dan zul je dit achteraf te horen krijgen en heb jij je werk niet goed gedaan.

Een goede Food stylist kan ontzettend duur zijn en valt meestal niet binnen het budget. Kiest een bedrijf ervoor om deze kosten niet te dekken en betalen ze jou ook niet om je best te doen? Dan moet je duidelijk maken dat het stylen in hun handen ligt en dat de chef hier extra tijd voor vrij moet maken. Want wanneer het restaurant vol is kan de chef-kok normaal gezien niet extra veel tijd steken in jou als fotograaf om een foto te maken. Dit is voor hem ook niet belangrijk: het eten en de klanten zijn zijn prioriteit en niet jij. Zorg dus ook dat je dit allemaal duidelijk in een contract vermeld voordat je aan restaurant fotografie begint.

Food styling

Neem een stylingspakket voor eten mee

Hoewel je het voedsel niet op een bord zult zetten en daarna gaat stylen, moet je toch een basis voedingsstylingskit meenemen. Hierin stop je onder andere een pincet, wattenstaafjes en kleine borsteltjes om de ongewenste kruimels en druppels weg te nemen. Daarnaast is het altijd handig om iets wat net verkeerd op het bord ligt aan te passen. Zo voorkom je dat je dit achteraf moet doen in een bewerkingsprogramma.

Het is een goed plan om op te dagen met een aantal props zoals een achtergrond. Breng een stapel linnengoed in verschillende vormen, maten en kleuren, en neem misschien wat bestek mee. In het algemeen hebben restaurants hun eigen tafels, bestek en gerechten die je voor de juiste sfeer ook het best kunt gebruiken. Maar verschillende mensen hebben een ander idee in gedachten die een bepaalde look of ambiance nodig hebben. Wanneer de klant een andere look wil neerzetten of als het weer wat slechter is dan je gehoopt had kunnen deze tools een life saver zijn.

Gebruik een statief voor restaurant fotografie

Als je alleen in natuurlijk licht fotografeert loop je al snel tegen een probleem aan. Bijna alle restaurants zijn namelijk te donker voor voedselfotografie. Je wordt gedwongen om bij een raam te fotograferen en een statief te gebruiken zodat je je sluitertijd kunt verlagen en een lichtere omgeving kunt opbouwen. Dit werkt echter niet voor het fotograferen van mensen of bewegende objecten, omdat ze dan onduidelijk worden door de sluitertijd. Als de foto’s alleen op het internet of op sociale media verschijnen, kun je de ISO verhogen en de ruis in je foto’s later in de postproductie corrigeren. Wanneer dit niet het geval is en ze bijvoorbeeld een wand met fotobehang willen bedrukken is het belangrijk dat je een lage ISO gebruikt.

Restaurant fotoWanneer je de locatie verkent is het goed om een aantal foto’s te maken en deze te bewerken in een bewerkingsprogramma zoals Lightroom of Photoshop CC. Zo kun je gelijk zien welke instellingen nodig zijn en of je nog wat extra belichting moet toevoegen. Houd er alleen wel rekening mee dat verlichting vaak met de sfeerverlichting botst. Zorg dus ook in deze situatie voor verschillende kleuren belichting zodat je dit met de restaurantsfeer in elke lichtsituatie kunt matchen.

Schiet horizontaal met restaurant fotografie

Wanneer je een gesprek hebt met de klant over hoe ze de foto’s willen hebben zul je eigenlijk altijd horen dat ze gebruikt worden voor de website, posters, social media en het menu. Foto’s die voor het web gebruikt worden maak je over het algemeen altijd in landschapsformaat. Maar wanneer de klant een aantal afbeeldingen in een menu gaat afdrukken, kan een verticaal formaat soms veel beter uitkomen. Om dan de desgewenste resolutie aan een foto mee te geven zul je verticaal moeten schieten. Ook kun je ervoor kiezen om de horizontale foto te croppen. Dit kan alleen mits het niet in zeer hoge resolutie hoeft te zijn. Zorg dus altijd dat je vooraf met de klant bespreekt welke manier het beste bij zijn idee past en waar hij of zij het voor wil gebruiken.

Wanneer de klant zowel horizontaal als verticaal foto’s wil ontvangen kost dit dubbel zoveel tijd en zul je dit in je kostenplaatje ook mee moeten nemen. Je moet namelijk niet alleen de foto opnieuw maken maar ook de compositie moet gewijzigd worden.

Eten fotograferen

Connect je camera met software aan je laptop

Voor het beste resultaat bij restaurant fotografie verbind je je camera met een laptop. Zo kan de klant gelijk de foto’s zien die je met jouw camera maakt. Met een goede laptop kun je groter en nauwkeuriger een weergave van jouw foto laten zien dan op de achterzijde van jouw camera. Daarnaast kun je ze daarna gelijk bewerken.

Voor de tethering kun je Lightroom of Capture One Professional gebruiken. Zorg er alleen wel voor dat je een hoogwaardige binddraad hebt om storing te voorkomen. Het voordeel van deze manier van werken is dat je gelijk het resultaat kunt bespreken. Is iets niet naar wens? Dan hoef je maar weinig aan te passen en niet de hele scene opnieuw op te bouwen. Uiteraard is dit niet bij elke shoot mogelijk, je mag ook niet verwachten dat de klant altijd aanwezig is. Maar op de momenten dat het kan is dit zeer handig. Daarnaast zie je zelf ook het resultaat beter, het kan zomaar zijn dat je iets over het hoofd ziet dat op je laptop dan wel weer zichtbaar is.

Restaurant fotografie: Werk samen met de klant

Restaurant fotografieWanneer je aan het werk gaat wil je goed werk leveren dat de klant blij maakt. Hiervoor moet de klant zich betrokken voelen bij het proces. Ze moeten welkom zijn tijdens de shoot en hun stem en mening mogen geven. Laat hen de foto’s zien die je hebt gemaakt. Vraag hoe zij hier naar kijken zodat je hun artistieke oogpunt ook begint te begrijpen. Op deze manier kunnen ze niet terugkomen en je vertellen dat ze de foto’s achteraf niet leuk vinden. En zien ze gelijk of jouw presentatie bij hun idee past.

Om echt zeker van je zaak te zijn kun je aangeven dat je liever niet gaat fotograferen zonder dat er iemand bij je fotoshoot aanwezig is die de verantwoordelijkheid draagt. Zo voorkom je problemen achteraf en dek je jezelf goed in. Het gaat zo vaak fout waardoor jij niet betaald wordt terwijl je wel werk hebt geleverd en dan heb je geen poot om op te staan. In Nederland is dit punt meestal helaas niet mogelijk maar probeer het wel bespreekbaar te maken. Misschien heb je geluk, al is het maar dat iemand af en toe een paar minuten om de hoek komt kijken om het resultaat te bekijken. Een fotoshoot kan zo een heel dagdeel innemen en er is niemand die hier de gehele dag naar wil kijken.

Werk bij restaurant fotografie samen met de kok

restaurant fotografie keuken chefkokBetrek de kok binnen het gehele proces om het maximaal haalbare resultaat te behalen. Zodra je een briefing hebt gemaakt om de situatie te verkennen, moet je vragen of je de kok kunt ontmoeten. De kok is een heel groot onderdeel in het geheel. Het is het belangrijk om hem ook tijd en aandacht te geven en te vertellen hoe belangrijk hij is in dit plaatje.

Hij maakt een deel uit die het verschil maakt tussen een goede en een slechte foto. De opnames die je uiteindelijk het leukste resultaat leveren zijn degene waar de chef-kok ook enthousiast op staat. En als hij het leuk vindt om met jou samen te werken en jij hem op zijn beste manier op de foto kunt zetten. Dan zal dit veel beter resultaat opleveren dan wanneer je deze tijd en aandacht niet hierin spendeert.

Zorg voor een aansprakelijkheidsverzekering

Voordat je naar een restaurant gaat om hier te fotograferen moet je zorgen dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt voor jouw bedrijf. De kleinere restaurants zullen hier niet snel om vragen maar de grotere wel. Wanneer er iemand over een kabel valt die jij geplaatst hebt en het restaurant aanklaagt kan het zo zijn dat jij aansprakelijk wordt gesteld. Dan ben je maar al te blij dat je een verzekering hebt afgesloten. Helaas zijn deze verzekeringen ontzettend duur en is het bijna onmogelijk als startende onderneming om dit op je te nemen. Maar denk hier wel goed over na of maak hier afspraken over met het bedrijf.

Ga op zoek naar de eenvoudigste verzekering die bij je past en let vooral op de kleine lettertjes. Er zijn verzekeringen die specifiek zijn voor de fotografiebranche maar dit betekent niet altijd dat deze de juiste zijn die bij jou passen. Mocht je over deze verzekering nadenken kijk dan ook gelijk naar het verzekeren van misdrijf, verlies en schade. Als je deze twee combineert is het vaak mogelijk om tot een betere prijs te komen.

Begin met opbouwen horeca fotograaf portfolio

Restaurant fotografie kan een uitstekende manier zijn om te beginnen met het opbouwen van jouw bekwame portfolio. Daarnaast is het ook een leuke bezigheid waar je leuke, gezellige restauranteigenaren ontmoet. Zorg er gewoon voor dat je het goed probeert te doen om zo problemen achteraf te voorkomen. Laat je klanten zien dat ze een goede keuze hebben gemaakt toen zij ervoor kozen om jou in te huren. Veel succes met het fotograferen van de locatie en al dat lekkere eten!

Wil je meer leren over fotograferen van restaurants, eten en andere onderwerpen? Volg dan ook de online cursus fotografie! Hier leer je nog meer over hoe je in elke situatie het beste kunt fotograferen zodat ook jij straks prachtige foto’s kunt maken.

Vorig artikelMarkten fotograferen
Volgend artikelWilde dieren fotograferen in de sneeuw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in