Creatieve ingrediënten voor een foto

Op wat voor manier kun jij als fotograaf je creativiteit goed benutten? Misschien ben je al een tijdje bezig met fotografie maar zoek je naar nieuwe uitdagingen. En of je nou al jaren fotografeert of nog maar net begonnen bent: iedereen voelt zich weleens inspiratieloos of ontmoedigd. Dat zijn juist de momenten om op zoek te gaan naar iets nieuws: dit werkt zo in het fotograferen als in alle andere aspecten van het leven.

Om nieuwe, creatieve ingrediënten voor een foto te vinden kan het helpen om voor jezelf een lijst te maken. Hier zet je punten in waar je echt op let bij het maken van goede, mooie foto’s. Wanneer je dit hebt kun je daar op terug kijken of je nog iets vergeten bent om tot het perfecte resultaat te komen. Mist er nog iets? Probeer dan om dit de volgende keer toe te passen om zo jezelf een uitdaging mee te geven. Op deze manier kun je steeds iets beter worden in fotografie. Hieronder geven we een aantal richtlijnen die je zou kunnen toepassen om jouw fotografie skills naar een hoger niveau te brengen om ook jouw creativiteit steeds opnieuw weer te prikkelen.

Verschillende hoeken

Wanneer je met fotografie bezig bent is het belangrijk om altijd te letten op de compositie voordat je een foto maakt. Dit bepaalt namelijk de sfeer van jouw foto. Vanuit welke hoek kun je het beste de foto maken om tot het mooiste resultaat te komen? Wanneer het gaat over fotograferen vanuit verschillende hoeken kun je denken aan het toepassen van de regel van derden. Maar vergeet zeker ook niet te kijken naar de kaders die je gebruikt. Moet jouw foto helemaal recht zijn of vind je het juist leuk om wat meer met richtingen te spelen? Maak hiervoor dan gebruik van lijnen en symmetrie.

Zie je iets om te fotograferen dat echt jouw aandacht trekt, maar is de achtergrond verschrikkelijk? Probeer dan een soortgelijke foto te maken waarbij de achtergrond rustiger is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de camera lager te zetten of iets te draaien. Is dit niet mogelijk? Probeer dan het moment op de foto vast te leggen. Als jouw onderwerp niet te dicht bij de achtergrond staat, kun je in de nabewerking nog proberen om alleen dit gedeelte eruit te knippen en het op een andere achtergrond te plakken. Maar vaak is het al op te lossen door met een laag diafragma te fotograferen zodat de achtergrond wat waziger wordt.

Hoe maak je gebruik van de verschillende hoeken?

OoghoogteDe basis om een hoek te veranderen is door je camera even iets hoger of lager te zetten dan je normaal gezien zou doen. Uiteraard kun je je camera ook gewoon van links naar rechts draaien om het beeld net iets aan te passen. Wanneer je te werk gaat met verticale hoeken zijn er vijf verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Ieder perspectief zorgt weer voor een andere foto met een compleet andere sfeer. Probeer zoveel mogelijk te experimenteren met verschillende hoeken zodat je kunt ontdekken welke stijl het beste bij jou persoonlijk past. De functie van al deze verschillende perspectieven is om jouw foto op een zo’n mooi mogelijke manier vast te leggen. Verticale hoeken waar je mee kunt werken zijn het vogelperspectief, kikkerperspectief, oog niveau en ook de hoge en lage hoek.

Het makkelijkste effect om toe te passen is oog niveau. Waarschijnlijk heb je dus ook al best vaak op oogniveau gefotografeerd. Hierbij fotografeer je namelijk op dezelfde hoogte als waar je naartoe kijkt. Hieronder staan de andere effecten uitgelegd.

Vogelperspectief en kikkerperspectief

De meest bekende termen in de fotografiewereld als het gaat om compositie zijn het vogelperspectief en het kikkerperspectief. Het is dus aan te raden om beide composities eens toe te passen in jouw foto’s. Bij het vogelperspectief fotografeer je vanaf een hoogte met je camera naar beneden gericht. Wanneer je dit effect toepast op het moment dat je een persoon op de foto zet, lijkt het alsof de persoon kleiner is dan hij of zij in werkelijkheid is. Daarnaast is deze compositie bedoelt om stilleven mooi op beeld te krijgen.

Bij het kikkerperspectief krijg je een soort tegenovergesteld effect. Hierbij fotografeer je namelijk niet vanuit de lucht, maar vanaf de grond. Ook lijkt een persoon bij dit effect niet kleiner, maar juist groter dan in werkelijkheid. Daarom wordt dit effect ook weleens toegepast als men een poster maakt waar de persoon in kwestie een stoere uitstraling moet hebben.

De hoge en lage hoek

Wanneer je de compositie van de hoge hoek op jouw foto’s wilt toepassen, kan dit in het begin verwarrend zijn. Dit perspectief lijkt namelijk heel veel op het vogelperspectief. Toch is de camera vaak net iets anders gedraaid waardoor je wel enkele verschillen ziet in de compositie. Bij de hoge hoek is het namelijk net alsof je als ouder naar je kind kijkt. Deze hoek wordt dan ook vaak gebruikt wanneer de fotograaf een emotioneel moment wilt vastleggen. Daarnaast wordt een hoge hoek ook vaak toegepast voor poserende foto’s.

Lage HoekBij een lage hoek kun je juist weer denken aan het kikkerperspectief omdat je hierbij ook vaak naar boven fotografeert. Ook is dit effect het tegenovergestelde van de hoge hoek en kan het lijken alsof een kind naar boven kijkt richting een volwassene. Toch kun je bij dit effect sneller het verschil zien omdat er ook vaak foto’s vanaf de grond gemaakt worden die niet naar boven gericht zijn. Hierdoor krijg je een interessant perspectief en kun je bijvoorbeeld schoenen op een leuke manier in beeld brengen.

Leg het moment vast

Als fotograaf heb je de mooie taak om de juiste momenten vast te leggen. Door dit te doen breng je een essentieel onderdeel van de foto in beeld. Vaak zorgt het moment er voor dat een onderwerp eruit springt wanneer je naar de foto kijkt. Is het moment zo sterk in beeld gebracht dat je oog bijna nergens anders meer naartoe getrokken worden? Waarschijnlijk zal het de meeste mensen dan niet eens opvallen wat er aan de foto verbetert kan worden.

Hoe leg je momenten op een mooie manier vast? Waar moet je allemaal op letten als beginnende fotograaf? Focus jij je vooral op de emoties die men of de omgeving uitstralen? Vind je het belangrijk om actieve momenten op de foto te zetten door bijvoorbeeld sportactiviteiten te fotograferen? Of wil je een bepaalde levensfase in beeld te brengen? Hieronder staan een aantal tips waar je naar kunt zoeken als het gaat om moment opnames.

Houd er rekening mee dat het moment dat je kiest om te fotograferen ook het licht en de compositie van jouw foto beïnvloeden. Mede daarom zijn hierbij ook het weer, tijdstip en het seizoen van belang. De achtergrond of de omgeving waar je de foto wilt maken is vaak van grote invloed op jouw foto. Met de zon op de juiste hoogte krijg je vaak gezellige foto’s. Regent het? Dan zorgt dit vaak voor een donkere sfeer.

Leg het moment vast

Neem de tijd voor het moment

Hoewel een moment je vaak overkomt en dus spontaan op de foto gezet wordt, is het wel belangrijk dat je zelf ook specifiek op zoek gaat naar momenten. Je kunt hiermee goed oefenen door zelf een moment te creëren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan fruit of ander voedsel dat je op de foto wilt zetten waar je het creatief open snijden op de foto wil zetten. Maar ook portretfotografie is een voorbeeld van een moment vastleggen waar je echt voor gaat zitten. Deze vorm van momenten vastleggen in fotografie is wat onnatuurlijk, maar leert je wel om op bepaalde aspecten te letten. Daarom is het voor beginnende fotografen een goede training om met dit onderdeel van fotografie bezig te gaan.

Leg de spontane momenten vast

Een onderdeel dat ontzettend leuk is om als fotograaf mee bezig te zijn, is de spontane momenten vastleggen. Op een natuurlijke manier foto’s maken zet namelijk weer een totaal andere sfeer neer dan wanneer je echt voor een foto gaat zitten. Precies om die reden is het ontzettend leuk om foto’s van anderen te maken op momenten dat ze het zelf niet doorhebben. Dit voorkomt ook dat ze onbewust of expres raar gaan kijken op een foto. Daarnaast kun je natuurlijke emoties vaak ook beter vastleggen wanneer men niet doorheeft dat er een foto wordt gemaakt. Waar je bij spontane fotografie nog meer aan kunt denken is straatfotografie waar je het stadsleven in beweging ziet. Ook worden er dagelijks journalistieke foto’s gemaakt waar men het moment zo goed mogelijk probeert vast te leggen.

Maak gebruik van licht

Kies de juiste lichtbronWat voor fotostijl jij ook van houd, je kunt niet ontkennen dat licht een essentieel onderdeel is van elke foto. Zelfs wanneer je niet zoveel licht in je foto’s wilt hebben kun je dit onderdeel van fotografie niet negeren. Het bepaalt namelijk voor een groot deel hoe jouw foto eruit komt te zien. Daarom geven wij jou een aantal tips hoe je licht op een goede manier kunt toepassen.

In sommige gevallen kan het heel handig zijn om een flitser te gebruiken. Ook kun je het licht aanpassen met behulp van reflectieschermen. Op deze manier voorkom je dat je lelijke schaduwen krijgt en heb je volle controle over de belichting. Door deze technieken toe te passen kun je het licht besturen toch is het goed om te weten dat dit niet altijd mogelijk is.

Kies de juiste lichtbron

Een interessant onderdeel van het licht is dat een kleinere lichtbron feller licht produceert dan een grotere lichtbron. Hard licht zie je bijvoorbeeld wanneer je te werk gaat met gloeilampen. Deze zijn vaak erg fel waardoor ze niet voor iedere foto geschikt zijn. Hetzelfde effect zie je bij een felle zon. Ook deze lichtbron behoort tot hard licht en kan niet op ieder moment voor mooie resultaten zorgen.

Wanneer je het hebt over een grote lichtbron wordt er juist zachter licht geproduceerd. Denk maar eens aan een groot raam of bijvoorbeeld een bewolkte hemel. Het licht is hierbij zacht. Dit is ook het geval wanneer je een softbox of paraplu gebruikt. Terwijl je lichtbron groter wordt, is er ook sprake van een zachter licht. Welke lichtbron je kiest heeft invloed op de kwaliteit van je foto’s. Maak hier dus een zorgvuldige keuze in zodat je tot het gewenste resultaat komt.

Lichtbron

Kleur en richting

Al het licht heeft een kleur. Hoewel wit vaak niet als kleur wordt gezien is dit toch een gelijke combinatie van alle kleuren in het spectrum. Wanneer je buitenlicht hebt kan het hard of zacht licht zijn. Vaak zie je dat de kleur iets naar het blauw afwijkt of naar het oranje. Deze veranderingen worden temperatuur genoemd. Wanneer je aan blauw denkt denk je aan kou en bij oranje of rood denk je aan warmte. Zo is het ook bij de temperatuur van de camera. Hoe blauwer de foto, hoe kouder de temperatuur en hoe warmer de foto hoe warmer de temperatuur. Door de witbalans van een foto aan te passen kun je zorgen dat de foto kouder of warmer lijkt.

Kleur en richtingOf de kleur nu oranje, blauw, fel of donker is: het komt altijd uit een hoek. Door deze hoek aan te passen kun je de sfeer van een foto echt compleet veranderen. Denk maar eens aan het effect dat schaduw heeft op een foto. Probeer daarom ook altijd verschillende hoeken uit en neem de tijd om het verschil te ontdekken. Door dit toe te passen kan jouw creativiteit in fotografie door blijven groeien.

Conclusie

Of je nu telkens opnieuw jouw creativiteit op de proef wil stellen of gewoon een creatieve foto wil maken: deze tips helpen je om dit moment te bereiken. De grootste ingrediënten hierin zijn compositie, kleur en licht. Dit samen met de kennis die jij hebt en jouw apparatuur maakt de foto. Mocht je meer over al deze onderdelen willen weten kun je uiteraard nog meer artikelen op deze website lezen. Hier zullen we wat dieper ingaan op de specifieke onderdelen die een creatieve foto maken. Want hoe jij een foto vastlegt zegt veel over hoe jij als fotograaf bent. Maar door aan je techniek te werken kun je daarnaast ook nog steeds jouw fotografie bevorderen.

Vorig artikelKoeien fotograferen in de wei
Volgend artikel6 foto ideeën voor binnenshuis

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in