Reflectie fotograferen: hoe doe je dat eigenlijk? Een mooie foto van een reflectie spreekt vaak meer dan andere foto’s. Vandaar dat dit ook een techniek is die door veel fotografen uitgeprobeerd wordt. Hieronder beschrijven we alles over de apparatuur, materialen en de juiste locaties zodat jij ook een mooie reflectiefoto kunt maken.
Inhoud
Wat is reflectie eigenlijk?
Voordat we in de reflectietechniek duiken is het goed om even te kijken wat reflectie nu eigenlijk is. Een reflectie heeft alles met een hoek te maken en het licht dat hier aan verbonden wordt. Een goed voorbeeld om het uitleggen is een spiegel. Als je voor een spiegel staat zie je jezelf, maar wanneer je van de zijkant kijkt zie je juist de compleet andere hoek van waar je staat. Zo wordt het invallende licht gelijk aan de hoek van het reflecterende licht waardoor je dus een reflectie ziet. Voor een reflectie wil je meestal in een grote hoek of zo laag mogelijk staan zodat het beeld goed in elkaar overloopt. Hierdoor krijg je een herhaling die in de fotografiewereld juist als mooi beschreven wordt.
Reflectie fotograferen: reflecterende materialen
Nu we uitgelegd hebben wat reflectie inhoud, is het tijd om uit te vinden wat je er precies mee kunt doen. Je weet vast zelf wel een paar reflecterende oppervlakten, maar mogelijk zijn er ook nog een paar waar je niet aan gedacht hebt. Voor reflecterend materiaal is het belangrijk dat je een glad en glanzend oppervlak zoekt. Dit zijn de objecten waar je het meeste aan zult hebben. Onderdelen waar je aan kunt denken zijn onder andere:
Glas: Glas reflecteert het ene moment beter dan het andere moment. Dit heeft te maken met het weer en de hoek waaruit je fotografeert. Hoe ondieper de hoek, hoe beter de reflectie zichtbaar zal zijn. In het artikel fotograferen door glas zonder reflectie gaan we hier dieper op in.
Metaal: Alle oppervlaktes van metaal hebben een reflectie. Wel is het goed om naar een hoek te kijken waar weinig krassen zichtbaar zijn aangezien dit het effect kan verminderen.
Marmer: Gladde stenen die prachtig in de zon glanzen. Ook dit kan een reflectie geven, hoewel het wel een stuk minder zal zijn dan met glas of metaal. Tenzij er water op het marmer ligt is het effect juist even sterk als water en geeft het een mooie toevoeging.
Water: Zodra water stil ligt en de wind niet teveel rimpels maakt zal er een weerspiegeling zichtbaar zijn. Zelfs op de zee kan het mogelijk zijn dat je een reflectie krijgt, afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar vergeet natuurlijk ook niet de waterplassen reflectie foto’s die verschijnen na een goede regenbui.
Hoe maak je reflectiefoto’s?
Wanneer je een mooie reflectiefoto wilt maken begin je met het zoeken naar de juiste locatie. Maar hier houdt het nog niet op. Je moet eerst door een paar stappen voordat je een mooi resultaat kunt creëren. Hieronder beschrijven we wat je kunt doen om op een snelle manier tot een mooie foto te komen.
Zoek een locatie
Fotograferen gaat om kijken. Als jij goed om je heen kijkt zul je objecten tegenkomen die interessant zijn om te fotograferen. Een locatie zoeken met een reflectie werkt precies hetzelfde. Kijk dagelijks om je heen naar mooie locaties die geschikt zijn om deze techniek uit te proberen. Let hierbij extra goed op de materialen: glas, metaal, marmer en water. Het kan best zijn dat op het moment dat je iets tegenkomt de weersomstandigheden niet geschikt zijn maar op een later moment wel. Hierdoor heb je op het moment dat je tijd hebt en het weer het toelaat gelijk een mooie locatie om te bezoeken.
Om te weten of een locatie geschikt is, is het natuurlijk belangrijk om te weten of de reflectie interessant kan zijn. Trekt de reflectie de aandacht wanneer iemand naar jouw foto kijkt? Een vuilnisbelt reflectie is een stuk minder mooi dan een prachtige natuurlijke omgeving. Daarnaast is het goed om op de volgende onderdelen te letten en ook met het weer rekening te houden.
Beste locaties voor reflectie fotograferen
Plassen: Heeft het geregend en heb je tijd om op pad te gaan? Dan is het de juiste tijd om op pad te gaan. Voordat de plassen weer verdwijnen of het opnieuw begint te regenen kun jij prachtige foto’s maken met een reflectie in jouw omgeving. Dus pak je camera en ga op pad om het moment niet te missen. Vergeet ook niet gebruik te maken van de omgeving. Katten die water drinken uit de plas of een herfstblad dat in het midden licht geeft al een geheel ander beeld dan zonder een extra onderwerp. Een mooie optie ook om te combineren met het fotograferen van landschappen in de regen.
Een glad oppervlakte: Ramen in een centrum, een bushokje, of een metalen plaat die ergens tegenover staat. Allemaal onderdelen waar jij op kunt letten als het om reflectiefotografie gaat. Een reflectie fotograferen is mogelijk zolang het oppervlak maar glad is. Is dit het geval, dan is de foto ook zo gemaakt. Wel is het daarnaast belangrijk dat het geheel niet teveel verschillende kleuren heeft. Dit aangezien het effect dan een stuk minder goed zichtbaar is.
Rivieren en meren: Een gracht bij een kasteel, een rivier door het bos of bij een berg. Of wat dacht je van dat meer omringd door bergen of bomen? Allemaal mooie locaties om naar toe te gaan als het grotendeels windstil is. Het ene moment kan een locatie beter zijn dan het andere moment. Toch is het wel altijd goed om deze onderdelen als inspiratie in je achterhoofd te houden. En misschien kom je wel een veel betere locatie tegen waar je met deze techniek mag oefenen.
Onderwerp rondom een reflectiefoto
Wanneer je een mooie reflectiefoto maakt maar het hoofdonderwerp geen toegevoegde waarde heeft zal de foto er nog steeds niet mooi uitzien. Zelfs als de locatie prachtig is maar je niet een specifiek focuspunt hebt kan het voorkomen dat de foto vlak lijkt. Het is om deze reden belangrijk om altijd te kijken of een foto een onderwerp nodig heeft en zo ja, wat het onderwerp dan kan zijn. Hieronder beschrijven we een aantal voorbeelden van mooie onderwerpen waar jij het fotograferen van een reflectie mee kunt oefenen.
Architectuur
Een prachtig gebouw, vorm of patroon kan al een goed startpunt zijn als je met reflectie bezig bent. Door de patronen en vormen in elkaar over te laten lopen krijg je vaak al een bijzondere foto. Maar gelukkig is dit niet het enige wat je hier mee kunt bereiken. Probeer het eens uit en kijk welke resultaten je krijgt bij architectuurfotografie.
Zonsondergang
Eigenlijk alles wat je met een zonsopkomst en zonsondergang fotografeert wordt mooier. Zo is het ook als je een natuurfoto maakt met reflectie. Dit is voornamelijk mooi over een meer, zee, raam of ander groot object. Maar het gouden uur kun je ook prima gebruiken om reflecties bij andere objecten vast te leggen.
Reflectie fotograferen in de natuur
Bergen, heuvels en bomen zijn allemaal onderwerpen die langs een rivier of meer reflecteren. Door deze in zijn geheel erop te zetten zal het een mooi effect kunnen geven. Met een berg is het duidelijk dat dat het onderwerp is. Maar ook een bloem op de grond of koeien die in de buurt staan kun je prima als onderwerp gebruiken.
Personen
Heb je al een keer een reflectie gemaakt van jezelf? Of misschien vind je het wel veel interessanter om dit te doen van een voorbijganger. Vaak worden met deze foto’s meerdere mensen op de foto gezet maar af en toe zie je ook dat de focus echt ligt op alleen de benen. Een mooie manier om op verschillende manieren mee te experimenteren.
Door één van deze onderwerpen te gebruiken of iets wat je zelf bedacht hebt kun je een foto flink verbeteren. Als je de mogelijkheid hebt is het ook goed om te kijken of het onderwerp echt een toegevoegde waarde heeft. Maak een foto zonder en met het object. Welke foto komt het beste naar voren? Dat is degene waar je in deze situatie het beste op kunt focussen.
Zelf een reflectie maken
Heb je een mooie locatie gevonden maar is hier geen reflectie aanwezig? Dan zijn er toch nog genoeg mogelijkheden om wel een mooie foto te maken! Zo kun je zelf een aantal emmers water legen totdat er genoeg water ligt voor een reflectiefoto. Daarnaast kun je natuurlijk ook een spiegel meenemen en deze ergens neerleggen. Let er alleen in dit geval wel op dat de hoeken niet teveel zichtbaar zijn zodat je wel een mooie overgang krijgt. Hoewel een spiegel meenemen natuurlijk niet optimaal is, is het zeker wel een goede optie om naar te kijken als het om deze tak van fotografie gaat. Door het te combineren met een groothoeklens maak je het geheel nog mooier om de weerspiegeling ook nog eens sterker te maken.
Druppels fotograferen
Ook de reflectie in druppels fotograferen is een interessante manier om deze techniek te beoefenen. Om dit voor elkaar te krijgen zoek je een tak met bladeren op nadat het geregend heeft. Hier zullen verschillende druppels aan hangen die jij kunt fotograferen. Pak de camera in de hand, en zoom zo ver mogelijk in. Zorg dat de reflectie er goed uit ziet en maak de foto.
Het fotograferen van een reflectie in druppels heeft wel wat extra uitdagingen. Zo is het erg makkelijk om jezelf vast te leggen in plaats van de omgeving. Door iets lager te staan en naar boven te schieten voorkom je dit. Daarnaast is het scherpstellen van een reflectie in druppels vaak erg lastig. Door een macro lens te gebruiken zal dit een stuk makkelijker gaan. Ook een zoomlens kun je hiervoor gebruiken, hiermee focus je op een druppel die net even wat verder weg in het zicht is.
Weerspiegeling verbeteren door apparatuur en techniek
Een foto maken kan iedereen, maar iets op een unieke en vooral mooie manier vastleggen dat is een kunst apart. Het grootste deel wordt bepaald door jouw creativiteit. Daarnaast gaat het om de techniek die je gebruikt. Om het gehele proces te helpen kun je ook naar apparatuur kijken. Zo is het verstandig om een circulair polarisatiefilter te gebruiken. Hiermee versterk je de reflectie waardoor het geheel nog beter zichtbaar is. Een polarisatiefilter van goede kwaliteit zal je foto’s sterk verbeteren waardoor je foto’s er echt uit zullen springen.
Naast een filter is het verstandig om een groothoeklens te gebruiken. Hiermee verbreed je de reikwijdte en wordt het geheel een stuk groter. Zo kun je een kleine plas in je achtertuin fotograferen maar lijkt het op de foto een groot meer en vult het bijna de gehele foto. Ook hebben we eerder al de ondiepe hoek genoemd. Hoe ondieper deze is, hoe groter het effect zal zijn. Ga dus vooral naast een raam staan of op de grond liggen om een mooiere reflectiefoto te creëren.
Reflectie fotograferen en nabewerken
Wanneer de foto is gemaakt en je in RAW geschoten hebt is het goed om de foto daarna nog te bewerken. Door een paar kleine aanpassingen te maken kun je de foto verbeteren en de reflectie nog sterker maken. Maar waar moet je op letten bij de nabewerking?
Of je nu Lightroom, Photoshop of een geheel ander programma gebruikt voor je bewerking: dat maakt niet uit. Wel is het zo dat je eigenlijk altijd op dezelfde aanpassingen moet focussen. Dus wanneer je deze zoekt in je programma kun je prima je foto zelf bewerken. Maak de gehele foto of de reflectie wat helderder en iets scherper. Ook kun je uitproberen om wat contrast toe te voegen zodat verschillen nog beter zichtbaar zullen zijn.
Zelf een reflectie maken in nabewerking
Heb je een foto waarvan het je mooi lijkt als het een reflectie is? Dan is dit ook mogelijk maar dit vergt wel enige kennis van nabewerking. Zo kun je vooraf kijken of een foto in reflectie op deze locatie mooi zou kunnen zijn. Natuurlijk kun je ook al je skills bij elkaar rapen en gelijk een goede foto bewerken die er gelijk al prachtig uitziet. Voor de meeste onder ons zal dit allemaal vaag klinken, maar mocht je het een keer uit willen proberen kun je deze instructies deels volgen. De volledige bewerking is niet beschreven, maar als je deze opties doorgaat zul je al een heel eind komen. Mogelijk zullen we later op onze website deze techniek volledig uitleggen.
Om een reflectiefoto in nabewerking te maken in Photoshop is het eerst nodig dat je een goede foto selecteert. Daarna dupliceer je de afbeelding en draai je deze om. Zorg dat de onderkanten aan elkaar sluiten en ga hier overheen met een reparatie tool. Zorg dat de onderste laag een beetje doorzichtig wordt en voeg desnoods nog een klein watereffect toe.
Conclusie
Nu je de ins en outs van reflectiefoto’s maken hebt geleerd is het tijd om zelf op pad te gaan. Kijk goed in jouw omgeving waar je een keer al deze manieren uit kunt proberen. Door deze locaties zelf te ontdekken wordt je zelf ook een stuk creatiever en krijg je veel sneller inspiratie. Reflectie fotograferen is niet altijd even makkelijk, zeker aangezien het weer niet niet altijd mee zit. Maar mocht het lukken om een goede foto te maken dan heb je gelijk ook wel een prachtig eindresultaat. Veel plezier en we zijn benieuwd naar de resultaten!