Canon Eos R review

De eerste Mirrorless camera van dit merk, de Canon Eos R systeemcamera beschrijven wij uitgebreid in deze review. Een camera waar veel mensen een vraagteken bij zetten wat volkomen terecht is. Is dit hetgeen wat waard is om te kopen of is het toch verstandiger om een ander te kopen?

Canon eos ROver het algemeen is de Canon Eos R gewoon gelijk aan alle andere camera’s. Het vasthouden en de grip voelt hetzelfde eveneens het formaat. Het ziet er goed uit en heeft alle functies die je qua fotografie zou verwachten. Ook het menu in de camera is voor het grootste gedeelte hetzelfde gebleven. Toch zijn er een aantal wijzigingen die dit product mooier of juist minder handig maken! Zo is er bijvoorbeeld een touchpad knop rechtsboven het scherm waar je snel je instellingen mee kan veranderen. Het is volledig instelbaar naar eigen smaak. Nu lijkt dit op het eerste gezicht een handige toevoeging, toch is het tegenovergestelde waar. Je gaat te makkelijk langs deze knoppen waardoor je zomaar instellingen verandert die je juist niet wil veranderen. Gelukkig is er een veiligheidsinstelling die deze functie kan blokkeren of kan activeren met een extra knop. Dit haalt alleen de snelheid van deze functie weg waardoor het toch niet zo functioneel meer is. Een nieuwe functie uittesten is altijd spannend. Misschien dat ze in de toekomst hier een betere oplossing voor vinden.

Canon Mirrorless lenzen

De lenzen van Canon die op de mirrorless Canon Eos R passen zijn erg groot. Veel groter dan je gewend bent van de Ef-lenzen. Het glas is wel heel erg scherp en maakt ontzettend mooie foto’s. Wil je toch liever de lenzen gebruiken die je bijvoorbeeld bij je vorige camera al gekocht had? Dan is dat gewoon mogelijk! Met een tussenstuk kan je de oude Ef-lenzen gewoon koppelen aan de canon Eos R. Dit tussenstuk zul je wel apart aan moeten schaffen. Duur is dit in ieder geval niet, je kunt het hier aanschaffen voor 109 euro.

Stabilisatie

De stabilisatie is zowel in fotografie als in film stand niet erg goed. Dit komt voornamelijk omdat er geen goede stabilisatie in de camera is gebouwd. Voornamelijk tijdens het filmen zie je dit terug. Het beeld beweegt overal heen en is moeilijk in de hand stabiel te houden. Mocht je alleen filmen en fotograferen via een statief is dit uiteraard geen probleem. Doe je dit niet? Dan is het zeker verstandiger om naar een Sony A7 of een andere camera te kijken. Hier zal de kwaliteit veel sterker van zijn.

Overzicht Canon Eos R Review

De camera heeft een goede grip en het oogt ook gewoon hetzelfde als een spiegelreflexcamera. Dit zorgt ervoor dat het lekkerder in de hand ligt terwijl het gewicht veel minder is. Ook heeft het heel veel focus punten waardoor de focus specifiek kan worden geselecteerd. De nadelen zitten, op de touchscreen knop na, voornamelijk in de interne kwaliteit en niet in de bouw.

Cameranu - Algemeen

Al met al heeft Canon dus een standaard neergezet die alleen maar beter zal worden. Toch is het verstandig om deze camera nu niet te kopen. De kwaliteit is niet wat het hoort te zijn en we verwachten dan ook snel een beter product te zien dat flink beter is. Zie dit dan ook als een prototype dat nog verder ontwikkelt moet gaan worden.

Alternatieven Canon Eos R systeemcamera

Wanneer je echt een goede mirrorless camera wilt kopen zijn er maar een paar echte goede opties. Via het bovenstaande heb je kunnen zien dat de Canon veel problemen heeft. Dit is uiteraard logisch omdat het de allereerste spiegelloze camera is die ze uitbrengen. Sony daarentegen heeft al verschillende camera’s in dit segment uitgebracht waardoor zij op dit moment betere producten leveren. Het enige nadeel is dat je dan ook andere lenzen moet gaan kopen. Zijn nieuwe lenzen geen probleem en wil je puur voor kwaliteit gaan? Dan kun je kijken naar de Sony A7 of A9. Dit zijn beide zeer goede spiegelloze camera’s (systeemcamera’s) waar je nog jaren plezier van kan hebben!

Vorig artikelWitbalans bij sneeuw
Volgend artikelCamera vasthouden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in