Hot shoe: adapter bevestiging op camera

Een hot shoe, in Nederlands ook wel flitsschoen genoemd, is een mooi optie om andere apparaten in combinatie met jouw camera te gebruiken. Zo kan het apparaat communiceren en samenwerken met jouw camera. In sommige situaties levert dit mooiere foto’s op en andere keren wordt het fotograferen makkelijker gemaakt. Hoe dit precies werkt, waar je het voor kunt gebruiken en wat de hot shoe adapter is leggen we uiteraard in dit artikel verder uit.

Wat is een hot shoe?

Een hot shoe is een verbinding op een digitale of analoge camera. Hiermee kun je verschillende apparaten aan je camera aansluiten. Je bevestigt niet alleen het onderdeel aan de camera, maar je kunt er in veel gevallen ook digitaal mee communiceren. Wanneer de hot shoe een metalen contact heeft wordt deze verbonden met het metaal op de camera. Meestal zie je aan de bovenkant van jouw camera een metalen plaat zitten. Mocht je een pop-up flitser op jouw camera hebben zit deze hier vaak ook. Een externe flitser kun je zowel op een camera zonder en met flitser bevestigen. Maar een externe flitser is niet het enige wat je hier op kunt bevestigen: er zijn nog veel andere opties om hierop aan te sluiten.

Bij het bevestigen van bijvoorbeeld een externe flitser kun je deze afhankelijk van het merk en type op verschillende manieren bevestigen. Op deze manier kun je dus gewoon fotograferen zonder dat dit onderdeel van de camera afvalt. Je camera wordt door deze apparatuur wel een stuk zwaarder. Daarnaast is het geheel een stuk langer waardoor je voorzichtiger moet bewegen. Dit is wel iets waar je op moet letten aangezien je dit al snel vergeet.

Hot shoe

Hoe gebruik ik de hot shoe?

Een hot shoe is heel makkelijk te gebruiken. Op de camera zie je een metalen strip en hier kun je het apparaat insteken. Door dit verbindingsplaatje van het apparaat te verbinden met de camera kan het met elkaar communiceren. In de twee platen zitten namelijk puntjes en andere onderdelen die aan elkaar verbonden worden. Zo leest de camera uit wat voor instellingen dit apparaat gebruikt en kan het op basis hiervan de verschillende keuzes maken.

Zoals eerder al genoemd heb je de mogelijkheid om deze vast te zetten. Dit kan zowel met een wiel of een kliksysteem. Zodra deze bevestigd is kan het bij een flitser zijn dat deze bijvoorbeeld automatisch de afstand berekent. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de flitser compensatie aan te zetten op de camera om zo aan te geven dat er minder licht uit de flitser moet komen. Dit is niet bij elke flitser mogelijk, zeker niet als je een merk gebruikt die niet gelijk is aan jouw camera merk. Daarnaast wordt het vaak aangeraden om wel de instellingen op de flitser te gebruiken in plaats van gebruik te maken van deze instelling. Maar dit is wel één van de voorbeelden hoe deze verbinding te werk gaat.

Hoewel een flitser wel de meest gebruikte optie is waar men de hot shoe voor gebruikt kun je het ook voor andere apparatuur gebruiken. Zo zijn er elektronische zoekers die je hier bovenop kunt bevestigen en bijvoorbeeld gps eenheden. Ook kun je een waterpas toevoegen en andere accessoires. Helaas verbinden niet al deze onderdelen met de camera. Maar dit is bij een waterpas natuurlijk ook niet nodig. Soms zijn deze onderdelen op de camera ontzettend handig.

Wat is een cold shoe?

Naast een hot shoe hebben we ook een zogenaamde cold shoe. Dit zijn apparaten die je wel aan de hot shoe kunt bevestigen maar hier niet door communiceren. Vaak bevestig je deze met behulp van kabels aan de camera. Denk hier bijvoorbeeld aan een externe microfoon, beeldscherm, Go pro of andere camera apparatuur die jou kan helpen om betere foto’s te maken. De cold shoe zorgt ervoor dat de apparatuur vast zit aan jouw camera. Het valt er dus niet af en je hoeft niet bang te zijn dat het beschadigt. Daarnaast houdt het het gewicht in het midden waardoor de camera vasthouden niet onnodig moeilijk gaat.

Mocht je er van houden om meerdere onderdelen op jouw camera te bevestigen dan kun je dit doen door een tussenstuk hiervoor te kopen. Zo kunnen ze naast elkaar bevestigd worden. Ook is het bij sommige onderdelen mogelijk om ze bovenop elkaar te stapelen. Dit is niet iets wat in elke situatie kan dus zul je het per accessoires moeten bekijken. Dit is zowel bij de hot shoe als de cold shoe mogelijk maar vergt wel een extra aanschaf om dit mogelijk te maken.

Hot shoe adapter

Hot shoe adapter

Naast de hot en cold shoe heb je ook nog een hot shoe adapter. Dit is een adapter die je op de camera kunt bevestigen om zo apparatuur die normaal gezien niet zou passen toch te kunnen plaatsen. Meestal gebruik je dit eigenlijk niet, maar mocht je oude apparatuur of accessoires van andere camera merken gebruiken kan het wel handig zijn. Mocht je dit nodig hebben is het goed om op te letten wat je precies wil. Niet alle opties werken namelijk hetzelfde en je zult je hier dus per situatie in moeten verdiepen.

Conclusie

Vaak als je een term zoals bijvoorbeeld hot shoe hoort is het de eerste keer onduidelijk waar het over gaat. Maar we hopen dat met behulp van deze informatie je nu wat meer weet over de hot shoe. Je kunt het ontzettend goed gebruiken voor verschillende onderdelen. Het kan zomaar zijn dat je het al lang gebruikt hebt voor een bepaald onderdeel. Mogelijk dat je het in de toekomst dan ook voor andere doeleinden kunt gebruiken.

Vorig artikelBeste lens voor bruidsfotografie
Volgend artikelBetekenis van de kleur rood

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in