Beste bridge camera superzoom 2022

Een bridge camera oftewel een superzoom camera is een camera met een enorm groot zoombereik. Het is een combinatie van de spiegelreflexcamera en de compact camera. En dat maakt dat het elk jaar steeds populairder wordt om voor dit model te gaan. Je hoeft namelijk geen lenzen meer te verwisselen maar hebt nog steeds de mogelijkheid om zowel van dichtbij als veraf foto’s te schieten. In dit artikel duiken we verder in op dit model en beschrijven we de beste bridge camera van 2022.

Wat is een bridge camera?

Een bridge camera is zoals de naam al doet vermoeden een brug tussen twee verschillende uiteindes. Het heeft de uitstraling van de spiegelreflexcamera maar maakt net zoals de compact camera geen gebruik van verwisselbare lenzen. En dat maakt het geheel best wel uniek. Het beschikt over een goede grip waardoor je het ook de hele dag kunt gebruiken.

Door de jaren heen heeft dit model ook de bijnaam superzoom camera gekregen. Dit omdat het een sterke zoomlens heeft die niet alleen van dichtbij maar ook van veraf goede foto’s kan schieten. Afhankelijk van het model dat je kiest kan het zelfs zijn dat de kwaliteit niet onderdoet aan een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Je hebt dus het voordeel dat je geen lenzen hoeft te vervangen en blijft nog steeds veel kwaliteit houden.

Bridge zoom camera

Beste bridge camera: de top 5

Hoewel een bridge camera vroeger vaak een kleine sensor had waardoor de kwaliteit tegenviel, is dit vandaag de dag bijna niet meer het geval. De kwaliteit is sterk verbeterd en dat zie je ook terug in de foto’s. Toch zit er wel degelijk een verschil in elk model en zijn er ook opties die hier gewoon uitblinken. Hieronder vind je de 5 beste bridge camera’s op dit moment voor elke prijsrange.

Naam bridge camera:BeschrijvingPrijs camera:Meer informatie:
Sony DSC-RX10 IVBeste bridge camera1300-1600Meer informatie
Sony DSC-RX10 IIIGoedkoper alternatief1000-1300Meer informatie
Panasonic FZ2500Goede budget optie700-900Meer informatie
Panasonic FZ1000 IIBeste prijs/ kwaliteit400-600Meer informatie
Panasonic FZ82Beginnerscamera300-400Meer informatie

Sony RX10 IV

Beste Bridge camera

De Sony RX10 IV is een prachtige bridge camera die wel wat aan de prijzige kant is. Maar wanneer je het geld hebt blinkt deze uit in prestatie en kwaliteit. Het kan foto’s schieten in 20.1MP en video in zowel 4K als full HD. Met een zoomlens van 24-600mm kun je van zowel dichtbij als veraf foto’s maken.

Het bijzondere aan deze camera is dat het een goed autofocus systeem heeft. Met 315 punten waar het op kan focussen is het een goede camera voor het fotograferen van bewegende objecten. En dat is juist iets waar andere superzoom camera’s minder in functioneren. Wil je het beste van het beste hebben en hier nog jaren plezier van hebben? Dan is dit de camera voor jou!

Sony RX10 III

Superzoom camera

Wanneer de Sony RX10 IV te duur is, dan is de Sony RX10 III wellicht een betere optie voor jou.  Het is niet het nieuwste model maar heeft nog steeds goede technieken die het een prachtige camera maken.

Met 20.1MP, 4K en Full HD en een lens van 24-600 mm lijkt het ook ontzettend veel op het nieuwere model. Toch zit er uiteraard wel degelijk verschil in: zowel in kwaliteit als prestatie. Het grootste verschil zit hem in de autofocus die bij dit model een stuk minder snel is. Maar wanneer je geen bewegende objecten fotografeert kun je op deze manier dus veel geld besparen.

Panasonic FZ2000

Beste superzoom camera

De Panasonic FZ2000 is het grotere broertje van de FZ1000 II en dat zie je ook in de kwaliteit terug. Je hebt een grotere lens en betere video kwaliteit. Daarnaast heeft de achterkant een touchscreen.

Hoewel de specificaties overeen komen zie je toch wel degelijk aan de binnenkant en buitenkant een aanzienlijke verbetering. En dat maakt dat het fotograferen niet alleen een mooier resultaat zal opleveren maar ook dat het werken met de camera aangenamer wordt. Een goede midrange camera dus voor een niet al te hoge prijs.

Panasonic FZ1000 II

Bridge camera

De Panasonic FZ1000 II bridge camera heeft de beste prijs/ kwaliteit verhouding. Je kan nog steeds goede foto’s schieten maar betaalt toch een stuk minder dan voor de andere modellen. Het heeft een 20.1 MP 1 inch sensor en een lens van 25-400 mm. Daarnaast kan het video’s schieten in zowel 4K als in Full HD.

Wanneer jij je vooral bezig houdt met hobby fotografie en niet teveel bewegende objecten fotografeert is dit de juiste camera voor jou. Het heeft een goede kwaliteit maar heeft niet alle opties om jouw fotografie uit te breiden. Toch is het een goede beginnerscamera waar je prachtige foto’s mee kunt schieten. Vind je het fotograferen ontzettend leuk en heb je al wat ervaring met camera’s? Dan is het beter om net wat meer geld uit te geven aan één van de bovenstaande camera’s zodat je ook meer kwaliteit en opties krijgt om mee te werken. Maar samen met de online cursus fotografie kun je ook met dit model al zeer goede foto’s maken.

Panasonic FZ82

Panasonic FZ82

Als je kijkt wat je voor de prijs krijgt dan is dit echt een top deal. Het blijft wel zo bij het kopen van een camera dat je krijgt wat je koopt. Dus ook hier is de kwaliteit uiteraard wel minder dan de bovenstaande opties. Maar dat zorgt ook weer voor een goedkopere prijs.

Het voordeel van de Panasonic FZ82 bridge camera is vooral dat het een grote zoomlens heeft met maar liefst 20-1200 mm. Zo kun je zowel van dichtbij als veraf goede foto’s maken. Daarnaast heeft het ook een optie om in 4K te filmen en fotografeer je met 18.1MP.

De cijfers lijken hetzelfde als de bovenstaande opties, maar doordat het gebruik maakt van een 1/2.3 inch sensor zal de kwaliteit van de foto’s wel een stuk minder zijn. Het is altijd goed bij de aanschaf om op de camera sensor te letten die gebruikt wordt. Dit geeft namelijk de kwaliteit van foto’s aan. Toch is het nog steeds een goede beginners camera. Door de prijs is het goed betaalbaar en kun je alsnog kennis maken met een bridge camera om zo te kijken of dit iets is wat bij jou past.

Welk merk superzoom camera moet ik kiezen?

Bij het fotograferen kies je normaal gezien een cameramerk en daar koop je lenzen en accessoires omheen. Dit is bij een superzoom camera niet nodig. Je hebt echt de vrije keuze aangezien je geen extra lenzen hoeft aan te schaffen. Dit maakt dat je naar jouw budget kunt kijken en vanuit hier de beste optie kunt kiezen. Had je voorheen al een ander merk? Ook dan kun je nu gewoon voor de beste keuze op dit moment gaan zonder dat je hier veel door verliest. Over het algemeen werken alle camera’s namelijk hetzelfde en heb je dus al snel in de gaten hoe je met dit nieuwere model foto’s kunt schieten.

Wat we de afgelopen jaren hebben gemerkt is dat het ene merk wel beter is dan het andere. Zo zijn Sony en Panasonic nu wel de echte uitblinkers terwijl Canon en Nikon juist op de achtergrond staan. Houd hier dus rekening mee om zo teleurstellingen te voorkomen. Hieronder leggen we meer uit over de verschillende merken en beschrijven we de voordelen en nadelen van elk type.

Haas fotograferen

Canon bridge camera

Hoewel Canon qua cameramerk hoog in het vaandel staat, is dit bij de Bridge camera’s wat minder het geval. Vooral de Sony camera’s doen het hier goed en deze zie je dan ook echt uitblinken. Toch zijn er wel een aantal opties waar je naar kunt kijken. Zo heb je onder andere de Canon PowerShot SX70 HS die qua prijs goede zaken doet. Met 20.3 mp, 4K video en een lange zoomlens is dit een goede optie om mee te beginnen. Dus ben je echt een liefhebber van het Canon merk? Dan is deze camera wellicht de beste keuze.

Bekijk alle Canon bridge camera’s.

Nikon bridge camera

Net als Canon is ook Nikon niet erg populair op het gebied van een superzoom camera. Toch heb je hier al wat meer producten die aangeraden worden. De Nikon P90 is hier de populairste in. Deze heeft met 16 MP en een lens van 24-2000mm een goede kwaliteit zoomlens. De zoom is zelfs beter dan vele andere cameramerken en dat maakt dit model dan ook bijzonder. Mocht je wat meer geld hebben en een nog grotere zoomlens willen hebben kun je ook voor de Nikon P1000 gaan. Deze heeft maar liefst een 24-3000mm lens die op F2.8 kan schieten. Het nadeel van zo’n lens is uiteraard dat de lengte ook erg groot is. En dat is iets waar je een keuze in moet maken.

Bekijk alle Nikon bridge camera’s.

Sony bridge camera

Zoals je al eerder bij de beste bridge camera’s hebt kunnen zien is het merk Sony erg populair. Ze maken hele goede camera’s die het in prijs en kwaliteit ontzettend goed doen. Hierin is de Sony RX10 IV op dit moment de beste optie. De lens is met 24 tot 600mm niet heel erg groot vergeleken met andere modellen, maar voor de meeste stijlen van fotografie maak je ook niet gebruik van een grotere lens dan 600mm. Mocht dit model te duur zijn, kun je altijd voor het vorige model kiezen. De Sony RX10 III is namelijk ook een super model die goede resultaten biedt.

Bekijk alle Sony bridge camera’s.

Voordelen en nadelen

Vind je het gewoon leuk om te fotograferen en wil je niet een hele cameratas meenemen? Dan is dit het model dat bij jou past. Je kunt alle stijlen van fotografie vastleggen en hoeft je verder niet teveel bezig te houden met apparatuur. Uiteraard blijven de instellingen, belichting, compositie en kleuren nog wel van belang. Zonder deze zul je ook hiermee geen goede foto’s maken.

Het enige echte nadeel van een bridge camera is dat het wat minder goed kan scherpstellen. Dit duurt over het algemeen langer en kan dus vooral bij sportfotografie problemen geven. Hierdoor kan onder andere het beeld onscherp worden. Over het algemeen valt dit wel mee en zul je hier niet al te snel tegen aanlopen. Voor elke andere tak van fotografie doet deze zeker niet onder en kun je dit type optimaal benutten. Al met al dus een prachtige camera die je op veel verschillende manieren kunt inzetten. Het is licht van gewicht, makkelijk mee te nemen en je kunt er prachtige foto’s mee maken.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is een bridge camera op dit moment erg populair. En dat is eigenlijk ook niet zo gek aangezien je op een snelle manier goede foto’s kunt schieten. Je hoeft niet moeilijk te doen met het wisselen van lenzen en draagt een stuk minder apparatuur bij je. Of het echt voor jou weggelegd is kunnen we uiteraard niet bepalen. Een systeemcamera heeft namelijk nog steeds wel veel voordelen die met dit soort camera’s helaas niet te behalen zijn. Toch zien we wel dat dit een gat in de markt dekt tussen de professionele aanpak en de standaard compact camera. En dat is een aangename vooruitgang.

Vorig artikelBetekenis van de kleur blauw
Volgend artikelBetekenis van de kleur roze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in