Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM

De Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM lens is een prachtige macrolens voor jouw systeemcamera. Het is gebouwd voor zowel de gevorderde fotografen als de professionele fotografen en heeft de nieuwste technieken om het fotograferen nog makkelijker te maken. Zo is het niet alleen Canon’s eerste RF-lens die speciaal is ontworpen voor macrofotografie, maar ook ‘s werelds eerste medium telelens met een maximale vergroting van 1,4x. Met deze review duiken we dieper in de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM lens.

Canon RF 100mm F2.8L Macro in het kort

Canon RF 100mm F2.8LOp 14 april 2021 heeft Canon de Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM lens op de markt gebracht. De dagen ervoor werd er al veel over gespeculeerd, en dat was ook niet zonder reden. Dit is namelijk een lens die anders is dan andere modellen. Zoals eerder al aangegeven, heeft het een mogelijkheid om maximaal 1,4x te vergroten. Dit klinkt niet veel, maar als je het verschil eenmaal ziet ontdek je dat dit toch wel een heel groot verschil maakt.

Het belangrijkste van een macro lens is dat je het uit de hand kan schieten zonder al te veel problemen. Vaak is het zo dat je bewegende dieren fotografeert. En hoewel de voorkeur natuurlijk naar een statief gaat kun je door de techniek die in deze camera zit prima uit de hand fotograferen. In de lens zit namelijk 5 stops Image stabilisation. Samen met de R5 camera stabilisatie is dit maar liefst 8 stops wat voor een goed stabiel beeld zorgt. Het heeft een hoge kwaliteit glas waardoor je op F2.8 prachtige foto’s kunt schieten.

De autofocus is stil en werkt ontzettend snel. Het bijzondere aan deze lens is dat het komt met Spherical Abberation, afgekort SA. Door aan deze bedieningsring te draaien kun je de bokeh veranderen totdat je het gewenste resultaat hebt. De Canon RF 100mm macrolens is dus een bijzondere lens waar je nog vele jaren van zult horen.

Kenmerken en specificaties van deze Macro lens

  • 1,4x macrovergroting voor nog meer details.
  • Snelle en vooral stille autofocus met dubbele nano USM.
  • Robuust, stof- en waterbestendig ontwerp zoals we gewend zijn van de L-serie van Canon.
  • Lens control ring waarmee je instellingen kunt wijzigen terwijl het onderwerp nog steeds in beeld is.
  • Optische beeldstabilisator met trillingscorrectie tot vijf stops. In combinatie met camera zelfs tot acht stops.
  • Spherical Aberration Control voor de controle van de bokeh en soft focus.

Uitmuntende beeldkwaliteit

De Canon RF 100mm is niet zomaar een lens die je koopt en daarna naast je neerlegt. Het is tevens ook geen lens die je alleen voor macrofotografie zult inzetten. Integendeel zelfs. Bij fotografie gaat de term: “what you pay is what you get” echt op. Deze lens is van uitmuntende kwaliteit. Het is perfect voor het fotograferen van portretten en details. Met het maximale diafragma van F2.8 weet je dat je zowel voor scherptediepte als licht niet snel tegen een probleem aan zult lopen. Maar juist telkens weer het prachtige resultaat voor ogen zult zien.

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM lens review

Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Met een minimale focusafstand van 0,26 meter is dit een macrolens die je van zowel dichtbij als veraf in kan zetten. Ook bij het fotograferen van portretten, landschappen en bruiloften zul je dit model dus snel tegenkomen. Dit komt omdat het door de 100mm goed inzetbaar is in vele gebieden. Het kleinste diafragma kun je instellen op maar liefst 32 en het grootste op F2.8. Daarnaast is het volledig stof- en vochtbestendig en heeft het een gewicht van 730 gram. Het filterdiameter bedraagt 67mm en de Canon RF 100mm F2.8L Macro lens zelf heeft een diameter en lengte van 81,5 x 148.

Deze lens zal uiteraard vooral gebruikt worden voor het fotograferen van macrofotografie. Maar ook in andere stijlen van fotografie kun je het prachtig toepassen. Denk bijvoorbeeld aan video. Door de stille focus kun je prachtige video’s maken van zowel details als het gehele plaatje. Over de gehele wereld is deze lens voluit getest en één ding is duidelijk in hun review: dit model zal veel mooie foto’s opleveren en is de prijs meer dan waard. In de video hieronder zie je meer over de mogelijkheden van deze lens.

Inhoud van de doos

Macrolens RFBij aanschaf van deze lens ontvang je een doos waar de Canon RF 100mm goed in opgeborgen zit. Daarnaast is er ook aan de veiligheid gedacht zodat je niet extra aankopen hoeft te doen naast deze relatief dure lens. Zo vind je een lensdop, zonnekap, lensstofkap en een zachte hoes. Dit samen geeft je een goede start in het onderhouden en veiligstellen van jouw aanschaf.

Conclusie

De Canon RF 100mm F2.8L Macro IS USM is een prachtige lens voor de gevorderde of professionele fotograaf. Door de geavanceerde technieken weet je dat je de beste kwaliteit in handen hebt om de mooiste foto te maken. De prachtige bouwtechniek van Canon staat al vele jaren hoog in het vaandel. Maar door de nieuwe 1,4 macrovergroting en de Spherical Aberration Control wordt de keuze voor dit merk nog makkelijker. Ben je vaak bezig met het schieten van macro en beschik je over een Canon R camera? Dan is dit één van de beste Canon lenzen in combinatie met jouw systeemcamera.

Vorig artikelFotograferen in P, AV, TV of M standen
Volgend artikelBetekenis van de kleur blauw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in