Bulb stand: lange sluitertijden

Wanneer je van nachtfotografie en landschapsfotografie houdt is een lange sluitertijd gebruiken een mooie oplossing. Zo kun je met de beste instellingen een mooie foto maken. Met de Bulb stand krijg je de mogelijkheid om de sluitertijd te gebruiken die bij het moment past. En wanneer je dit goed toepast zijn er prachtige mogelijkheden. Maar wat is de Bulb modus eigenlijk en hoe gebruik je het? We leggen het uit in dit artikel

Wat is de Bulb stand?

De Bulb stand is een optie om de sluitertijd handmatig in te stellen. Zo kun je zelf bepalen hoe lang de sluitertijd is en ben je dus niet afhankelijk van de instellingen van de camera. Vaak kan een camera een lange sluitertijd van maximaal 30 seconden selecteren. Wanneer je langer dan dit het moment wil vastleggen zul je gebruik moeten maken van de Bulb modus. De sluiter van jouw camera blijft zolang open als jij de ontspanknop ingedrukt houdt. Zo komt er continue licht binnen en is het mogelijk om een moment voor meer dan 30 minuten vast te leggen.

Het nadeel van de vinger op de ontspanknop houden is dat je vinger uitgeput raakt. Ook kan het beeld bewegen of de camera uitvallen omdat het al zo lang bezig is. Gelukkig hebben we voor de meeste problemen ook een oplossing waaronder een afstandsbediening om de beweging van de camera te dimmen. Meer over de mogelijkheden leggen we uiteraard verder in het artikel uit.

Bulb stand

Hoe kan ik de Bulb modus gebruiken?

Helaas hebben niet alle camera’s de mogelijkheid voor de Bulb stand. Maar over het algemeen hebben bijna alle spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s van Canon, Nikon en Sony deze optie wel. Ook bij smartphone fotografie kun je bij veel nieuwere modellen gebruikmaken van de lange sluitertijd. Deze stand wordt weergegeven door de letter B. Op camera’s vind je deze optie bij de draaiknop waar je ook de P, AV, Tv en Manual mode vind. Het kan ook zijn dat je het kunt vinden onder de sluitertijd instellingen en het daar kunt selecteren. Hier zou je dan na de langste sluitertijd stand ook een letter B tegen moeten komen.

Lichtstrepen vastleggen

Met de Bulb stand kun je ontzettend veel vastleggen op unieke manieren. En dat is goed te zien wanneer je het uitprobeert met lichtstrepen. Licht beweegt ontzettend snel. Zo snel zelfs dat het met het blote oog niet altijd meer te zien is. Door de camera op een lange sluitertijd in te stellen kunnen we dit alsnog vastleggen. Zo kun je je camera in het donker langs een weg zetten om lichtstrepen van auto’s vast te leggen of kun je zelf met een zaklamp een woord in de lucht tekenen.

Naast de bovenstaande mogelijkheden is vuurwerk en bliksem fotograferen met deze optie ook een aanrader. Want juist op het moment dat het vuurwerk of de flits voorbij is kun je de foto afronden om het resultaat te bekijken. Ook kun je spelen met lightpainting. Door een lamp of vuur aan een lijn te bevestigen en deze te draaien kun je mooie, unieke foto’s maken. Meer over deze techniek kun je lezen in het artikel over vuur fotograferen.

lightpainting

Nachtfotografie met de Bulb stand

Ook bij het fotograferen in de nacht kun je goed gebruikmaken van deze stand. Door minder dan 30 seconden te gebruiken als sluitertijd bevries je als het ware de sterren en kun je de Melkweg fotograferen. Maar wanneer je meer dan 30 seconden gebruikt is het ook mogelijk om de beweging van de sterren vast te leggen waardoor er strepen in de lucht ontstaan. Zo kun je op verschillende manieren jouw camera inzetten om een ander beeld te creëren.

Het is zeker de moeite waard om een keer in de nacht op pad te gaan met je camera. Want niet alleen de sterren zijn interessant, ook een grote stad kan een leuke uitdaging zijn. Probeer verschillende instellingen en locaties uit en leer op deze manier jouw camera beter kennen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je ook het artikel over sterrenfotografie lezen. Hier leggen we een aantal van deze uitdagingen ook uit.

Landschap vastleggen in het donker

Wil je echt mooie foto’s maken die er heel uniek uitzien? Dan kun je ook eens proberen om een prachtig landschap vast te leggen in het donker. Fotograferen in het donker doe je net op een andere manier dan je gewend bent. Dit werkt het beste als het een heldere nacht is waarbij de sterren duidelijk zichtbaar zijn. Zorg als eerste dat jouw compositie er geweldig uitziet. Daarna is het tijd om de Bulb stand aan te zetten. Maak een foto van meer dan 30 seconden. Als het goed is zul je zien dat de omgeving verlicht wordt. Het leuke is dat de sterren nog steeds heel duidelijk aanwezig zijn. Op deze manier kun je dus een foto maken van een omgeving terwijl de sterren nog in de lucht staan.

Door met een zaklamp in een snelle beweging op het landschap te schijnen kun je als het ware de natuur in de foto tekenen. Zo maak je de onderdelen die niet genoeg licht van de sterren ontvangen toch nog wat helderder. Door verschillende sluitertijden in te zetten en deze foto’s in nabewerking te combineren kun je prachtige, unieke resultaten krijgen. Probeer het eens uit met en zonder zaklamp en kijk wat jij in deze stand voor elkaar kunt krijgen.

Lange sluitertijd

Zet de camera op een statief

Zonder een tripod is het lastig om je beeld stil te houden. En bij 1/60e van een seconde is dit nog wel te doen. Maar wanneer je boven de 5 seconden uitkomt is het onmogelijk om vanuit de hand foto’s te maken. Daarom is het belangrijk dat je een statief inzet zodat de camera zo stil mogelijk op één locatie blijft staan. Hiervoor heb je niet een heel duur statief nodig. Zolang het maar blijft staan en er geen beweging meer is, is dit voldoende.

Wanneer je in de natuur bent en het harder waait is het wel verstandig om een beter statief mee te nemen. Deze zijn steviger gebouwd waardoor ze beter bestand zijn tegen winddrukken. In combinatie met wat gewicht zoals bijvoorbeeld zandzakken die je aan de onderkant van goede opties kunt plaatsen weet je ook zeker dat jouw camera stevig staat. Daarnaast zal de beweging minimaal zijn en kun jij je volledig richten op het fotograferen.

Maak gebruik van een remote shutter

Wanneer je continue bij de bulb stand je vinger op de ontspanknop houdt zul je merken dat je het al heel snel zat wordt. Maar wanneer je de foto bekijkt valt er waarschijnlijk nog iets op. Het kan namelijk zijn dat de camera tijdens het indrukken en loslaten beweging van jouw lichaam mee heeft gekregen. En hierdoor is het beeld niet altijd even scherp. Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een shutter release. Deze voorkomen dat jij de camera aan hoeft te raken waardoor je zonder beweging een foto kunt maken.

Er bestaan meerdere opties voor een shutter release afstandsbediening. Zo heb je een kabel die je aan de camera kunt bevestigen maar kan je ook voor een draadloze optie gaan. Of dit laatste werkt is afhankelijk van je camera en staat ook wel in de compatibiliteit lijst die bij de aanschaf wel staat. Voor Canon en Nikon hebben we een shutter release knop die je voor een klein bedrag kunt kopen. Mocht je een geavanceerde optie willen waarbij je ook verschillende instellingen kunt gebruiken zijn de duurdere modellen die hier te vinden zijn zeker een optie. Maar voor het algemene gebruik is een shutter release…. met kabel en de draadloos variant van onze website voldoende om in deze stand te fotograferen.

Fotograferen in bulb

Beeldruis door oververhitting

Wanneer je meerdere foto’s achter elkaar schiet met een lange sluitertijd kan het zijn dat de beeldkwaliteit hieronder lijdt. Dit gebeurt voornamelijk op warme dagen en is dus niet altijd een probleem. De beeldruis, ook wel thermische ruis genoemd, is eigenlijk niet zichtbaar op koude dagen. Wat er gebeurt is dat de hete pixels op de camerasensor in de foto zichtbaar worden. Dit kun je voorkomen door niet langer dan 8 tot 10 minuten achter elkaar te fotograferen. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Door een fan mee te nemen kun je je camera wat verkoelen en ook een koelpack schijnt wel het grootste deel te voorkomen. Maar op een gegeven moment ontkom je er gewoon niet aan. En dan zijn dit de alternatieve oplossingen.

Als eerste hebben de meeste camera’s ruisonderdrukking. Deze instellingen zijn speciaal gemaakt voor zulke momenten om deze problemen te voorkomen. Je vind deze optie meestal in het menu waar je het aan of uit kunt schakelen. Wanneer deze aanstaat maakt de camera automatisch een foto na de Bulb stand. Maar deze keer met een gesloten sluiter waardoor de foto volledig donker is. Hierdoor is de ruis zichtbaar en kan de camera of andere bewerkingssoftware deze pixels wegwerken in de foto. Het nadeel is dat je dan wel dezelfde tijd moet wachten voordat de volgende foto genomen kan worden. En dat is helaas niet altijd mogelijk waardoor je toch beter kortere sluitertijden kunt gebruiken in combinatie met een hogere ISO. Hierdoor is de camera minder lang aan het werk en hoop je dat de thermische ruis niet zichtbaar wordt.

Lange sluitertijd bij Bulb stand

Zoals je hebt kunnen lezen is een lange sluitertijd voor veel fotografie onderdelen in te zetten. Toch hoor je vaak dat de Bulb stand maar op een aantal manieren gebruikt wordt. We hopen dan ook dat deze informatie je inspiratie geeft om nieuwe manieren van fotograferen uit te proberen. Blijf wel letten op de compositie en kleuren. Deze kun je beter vooraf alvast goed hebben dan dat je ze later nog moet aanpassen. En de belichting kun je dan met de Bulb modus controleren.

Vorig artikelCanon EOS R5
Volgend artikelFotograferen in het donker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in