Vuur fotograferen

Een prachtige vuurkorf, een pan op het vuur of een brand: het fotograferen van vuur blijft voor veel mensen een interessant onderwerp. De vlammen met verschillende kleuren geven een sfeer mee aan een foto. En of het nu een mooi kaarslicht is of iets minder moois zoals een brand in een bedrijfspand, het fotograferen hiervan is een onderwerp waar je veel van kunt leren. Vuur kan een foto krachtiger maken. Door het te combineren met een persoon, onderwerp of een landschap creëer je een heel ander beeld dan wanneer je dit met of zonder vuur vastlegt. Door gebruik te maken van verschillende onderdelen kun je de foto creatief naar een nieuw niveau brengen. In dit artikel leggen we uit hoe vuur fotograferen te werk gaat, waar je op moet letten en hoe vuurfotografie jouw foto’s kunnen verbeteren.

Veiligheid

Als eerste is veiligheid altijd van belang. En zeker bij het fotograferen van vuur is dit extra belangrijk om op te letten. Vuur is vaak onvoorspelbaar en kan voor benauwde situaties zorgen. Het fotograferen van een vuurkorf is natuurlijk een stuk minder gevaarlijk dan het fotograferen van een bosbrand. Maar beide vergen wel de enige voorzorgsmaatregelen. Hieronder geven we de belangrijkste tips die je voor, tijdens en na de fotosessie in gedachte kunt houden.

Begin klein: het fotograferen van een kaars of spelen met sterretjes kunnen al hele leuke foto’s opleveren. Dit is tegelijk ook genoeg oefenmateriaal voor het grotere werk. Maar er is minder kans dat er iets fout gaat.

Vuur fotograferen

Cameranu - Algemeen

Vermijd locaties met droog gras en andere brandbare voorwerpen

Fotografeer je mensen in combinatie met vuur? Zorg er dan voor dat de personen niet te dicht bij het vuur staan en het haar en kleding niet te los zitten. Zorg dat je een kleine brandblusser bij je hebt. Een ongelukje zit in een klein hoekje, maar met vuur kunnen de gevolgen ernstig zijn. Investeer dus in een brandblusser en zorg ook voor een blusdeken.
Fotografeer in een omgeving waar je veel ruimte hebt. Hoe meer ruimte je hebt, hoe minder er fout kan gaan. Daarnaast heb je ook meer ruimte om jouw foto zo te maken zoals jij in gedachten hebt.

Wanneer je vuur gaat fotograferen zijn de instellingen en de omgeving erg belangrijk. Met de instellingen kun je bepalen of het geheel scherp is en of de omgeving licht of donker wordt. Door hier goed mee te spelen kun je zelf volledig bepalen hoe jouw foto eruit komt te zien. Voor het fotograferen van vuur kun je dus best veel spelen met de instellingen. Toch raden we een basis van deze instellingen aan.

Wanneer je veel details in een foto wilt zien gebruik je een klein diafragma zoals F8. Hiermee zijn de vlammen volledig scherp en kun je ook zien wat er in de omgeving gebeurt. Hoe hoger je dit getal zet, hoe donkerder de foto zal worden. En dat is bij het fotograferen van vuur vaak iets wat eerder positief dan negatief wordt ervaren. Maar mocht je meer van de omgeving willen vatleggen, kun je er altijd voor kiezen om het diafragma te verlagen zodat er meer in de foto zichtbaar wordt. Heb je nog niet genoeg licht binnen? Dan kun je de ISO iets verhogen. Houd er wel rekening mee dat dit ruis kan veroorzaken waardoor de foto er minder mooi uit gaat zien.

Sluitertijd bij vuurfotografie

Nu we het diafragma en de ISO hebben uitgelegd blijft het diafragma nog over. Doordat je hiermee verschillende effecten kunt creëren gaan we hier even wat dieper op in. Om het vuur te bevriezen gebruik je een hoge sluitertijd. 1/400e van een seconde of hoger is vaak voldoende om elke beweging van vuur te bevriezen. Heb je wat meer licht nodig in de foto? Dan kun je tot 1/125e van een seconde de sluitertijd verlagen. Zodra je hier aan gewend bent kun je ook spelen met langere sluitertijden. Doordat de bewegingen een waas aan de foto meegeven, creëer je een andere sfeer in de foto.

Tekenen met vuur

Tekenen in de lucht met vuurfotografie

Als je een vuur op een standplaats vastlegt zie je de bewegingen in één positie. Maar zodra je een fakkel vasthoud en deze door de lucht heen beweegt kun je als het ware met licht in de lucht tekenen. Er zijn vele manieren om dit te doen en de sluitertijd is hier een belangrijke basis voor. Hoe langer deze zal zijn, hoe meer je als het ware in kunt kleuren. Ook de omgeving wordt steeds lichter. Zo is het zelfs mogelijk om de natuur waar geen vuur zichtbaar is op te lichten door een lange sluitertijd. Het vuur blijft door de bewegingen beperkt zichtbaar waardoor het een mooie toevoeging geeft aan de foto.

Met een korte sluitertijd kun je het vuur zichtbaar maken maar blijft de omgeving juist donkerder. De aandacht gaat hierdoor meer naar het vuur dan naar de andere onderdelen. Welke van de twee opties je kiest is natuurlijk geheel aan hetgeen wat jij met de foto wilt bereiken en wat er in jouw situatie mogelijk is. Beide geven een totaal ander beeld en kunnen ook op verschillende manieren ingezet worden. Het is per situatie vaak uitproberen welke het beste werkt. Heb je iets dat vooral stilstaat? Dan is een snelle sluitertijd vaak wel aan te raden. Wanneer je iets fotografeert waar het vuur veel beweegt? Dan kun je er ook voor kiezen om een lange sluitertijd uit te proberen.

actie

Portretfoto in combinatie met vuur fotograferen

De warme kleuren die het vuur met zich mee brengt geven sfeer aan de foto. Het is en blijft dan ook een mooi moment om bij vuur, foto’s te maken: ook wanneer er mensen bij staan. Of het nu een foto is bij kaarslicht of bij een groot kampvuur: dat maakt op zich niet zoveel uit. De sfeer van deze verschillende situaties kun je op dezelfde manier vastleggen. Wel is het zo dat hoe feller het vuur zal zijn, hoe moeilijker je een goed belichte foto kunt maken. Om deze reden kiezen veel fotografen ervoor om de mensen om een groot vuur heen bij te lichten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een kaars dicht bij de personen te zetten zodat ze net dat beetje extra licht hebben om een goede foto te maken.

Bij elke bron van licht is het belangrijk dat het licht gelijkmatig op het gezicht valt. Je moet dus geen kaars dicht tegen het lichaam aanhouden aangezien dit rare schaduwen gaat veroorzaken. Op deze manier kun je de belichting beïnvloeden totdat je volledig tevreden bent.

Sluitertijd bij portretten met vuur fotograferen

Voor het fotograferen van portretten kan een lange sluitertijd voordelig of nadelig uitpakken. Met een lange sluitertijd worden alle bewegingen namelijk vastgelegd. Dus wanneer iemand opstaat en wegloopt zul je een waas over de foto zien. In sommige foto’s legt dit de sfeer in de foto mooi vast maar in andere situaties is dit juist niet gewild. Een korte sluitertijd is in dit geval dan een betere keuze zodat de personen er gewoon scherp op staan. Afhankelijk van jouw lens en camera zal de beste optie tussen de 1/80e en 1/125e van een seconde liggen. Het enige nadeel is dat de foto dan wel donkerder wordt. Dit kun je weer verlichten door het diafragma te verlagen of de ISO te verhogen.

Fotograferen van vuur

Vlam zonder achtergrond

Heb je die foto’s wel eens gezien waar je een vlam ziet met een zwarte achtergrond? Het zijn vaak bijzondere foto’s die er ontzettend leuk uitzien. Ook het maken van deze foto’s is een leuke uitdaging waar je veel van kunt leren. Als eerste is het belangrijk dat je een donkere kamer hebt of een zwart stuk karton. Wanneer je een zwart stuk karton gebruikt zet je het karton ver van het vuur vandaan zodat er geen licht op komt van de kaars en deze ook geen vlam kan vatten. In een donkere kamer of met een karton kun je een kaars plaatsen. Je zet de sluitertijd rond de 1/125e en de ISO op 100. Pas het diafragma aan totdat het kaarslicht mooi op de foto komt en de achtergrond alsnog donker blijft.

Heb je meer licht nodig? Dan kun je de ISO verhogen of de sluitertijd proberen iets te verlagen. Heb je minder licht nodig? Zet dan het diafragma of de sluitertijd hoger zodat de scene donkerder wordt. De kaars kun je in de nabewerking verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld in Photoshop door de kloon tool te gebruiken of de content aware, in Nederlands vullen, in te zetten. Op deze manier krijg je het mooiste resultaat en kun je de foto ook mooi uitprinten of als achtergrond gebruiken.

Creatieve ideeën fotograferen met vuur

Zoals eerder al gezegd kun je ontzettend creatieve foto’s maken met vuur. Al deze manieren zijn heel leuk om mee te spelen en om uit te proberen. De technieken en veiligheidstips die we bovenin dit artikel hebben genoemd blijven wel van toepassing. Dus houd ook deze goed in de gaten zodra je deze onderstaande technieken uit gaat proberen.

Een vreugdevuur

Een feest met een vreugdevuur is een leuke manier om het fotograferen van vuur uit te proberen. Je hebt namelijk niet alleen te maken met vuur maar ook mensen die al dansend en pratend hieromheen feest aan het vieren zijn. Een leuke manier dus om met lange en korte sluitertijden te spelen en de sfeer op verschillende manieren vast te leggen. Met dit onderwerp is het belangrijk dat je jouw foto’s niet overbelicht. Zorg ervoor dat de foto die je maakt iets onderbelicht is zodat je de schaduwen nog iets omhoog kan gooien. Zo blijft de combinatie tussen het licht en de donkere omgeving in tact. Wanneer je het overbelicht verlies je kwaliteit die helaas niet meer terug te halen is terwijl je bij onderbelichting nog wat extra ruimte hebt om mee te spelen.

vuurfotografie

Silhouette door vuur aan in de achtergrond

Een onderwerp, hand of persoon dat je voor het vuur plaatst geeft een zwarte silhouette. En hoe groter het vuur is, hoe groter je dit silhouette kunt maken. Zo kun je het vuur op verschillende wijzen tonen en zelf bepalen hoeveel ervan zichtbaar is. Een persoon voor het vuur geeft een leuke variatie in jouw foto’s. En zeker wanneer het nacht is zal het sihouette nog donkerder uitvallen waardoor deze nog meer op valt. Patronen, vormen en objecten kunnen hier goed gebruikt worden om een creatieve foto te creëren.

Close-up foto’s met macro of telezoom

Een foto van dichtbij geeft weer een heel ander beeld dan wanneer je ver weg staat. Je ziet de gloeiende stukken hout en de rook ontstaan. Een prachtig beeld om vast te leggen. Maar dichtbij het vuur komen is helaas niet altijd mogelijk. Daarnaast kunnen jouw camera en je hand ook niet altijd even goed tegen de warme temperaturen. Om dit op te lossen en alsnog leuke foto’s van dichtbij te kunnen maken kun je gebruikmaken van een telezoom lens. Zo kun je inzoomen en op afstand foto’s maken zonder dat jij in de buurt van het vuur hoeft te zijn.

Fotografeer je een kleiner vuur? Dan kun je ook gebruikmaken van een macrolens. De temperaturen zijn wat minder hoog en de vlam is een stuk kleiner. Om dan alsnog een interessante ingezoomde foto te krijgen kun je gebruikmaken van een macrolens. Hiermee is het zelfs mogelijk om van een kaars een interessante foto te maken.

Bokeh in combinatie met vuurfotografie

Een bokeh effect is een effect dat kan ontstaan bij het gebruik van een groot diafragma. Hierbij zie je bolletjes licht ontstaan in de achtergrond of voorgrond. Een prachtig effect die zeker bij dit onderwerp mooi gebruikt kan worden. Om dit voor elkaar te krijgen zet je het diafragma zo laag mogelijk. Afhankelijk van jouw lens kun je bijvoorbeeld kiezen voor F1.2, F1.4 of F1.8. Een 50mm nifty fifty lens is hier dus een goede optie voor. De achtergrond wordt hierdoor wazig en er ontstaat het zogenaamde bokeh effect.

Houd er wel rekening mee dat: hoe hoger het diafragmanummer, hoe scherper de foto. Je moet dus wel een overweging maken van een laag diafragma en scherpte. Hierin zul je moeten spelen totdat je het mooiste resultaat krijgt. Maar zodra je dit hebt gevonden, kan dit een mooie toevoeging zijn aan jouw vuurfotografie traject.

sillouette in het donker

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om vuur te fotograferen. En elke manier kan weer andere resultaten geven. Door de verschillende manieren uit te proberen krijg je een geheel andere foto van hetzelfde moment. En dat kan erg leerzaam zijn maar ook ontzettend leuk. De volgende keer dat je vuur ziet denk dan terug aan dit onderwerp. Stel je camera in en maak verschillende foto’s. Pak dan niet alleen verschillende perspectieven en hoeken, maar neem ook de tijd om silhouetten, lange sluitertijden en macro instellingen uit te proberen. Zo krijg je veel diversiteit in jouw foto’s terwijl je nog steeds een eigen stijl van fotografie aan kunt houden. Het fotograferen van vuur vergt wel enige voorzichtigheid. Maar zodra je hier op let en gewoon lekker gaat fotograferen zul je zien dat ook deze stijl van fotografie een leuke sfeer aan de foto’s mee kan geven.

Vorig artikelKerstverlichting fotograferen
Volgend artikelAutofotografie: Hoe fotografeer ik een auto?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in