Bliksem fotograferen

Bliksem is ontzettend snel waardoor het het een uitdaging is om vast te leggen. Toch is bliksem fotograferen mogelijk wanneer je een aantal technieken toepast. Het licht komt met bijna 300.000 kilometer per seconde voorbij en het schiet alle kanten op. Dit kan een prachtig mooi effect opleveren maar ook zeer gevaarlijk zijn. Zorg dus altijd dat je veilig fotografeert en niet in een open gebied gaat staan.

Bliksem fotograferen: de beste locatie

Wanneer je op het internet hebt gelezen dat er een kans is dat het gaat onweren is het goed om de lucht in de gaten te houden. De lucht wordt namelijk door het toenemende vocht iets minder blauw. Daarnaast volgen er langzaam kleine wolkjes die zich uitrekken. Mocht je hier geen tijd voor hebben kun je uiteraard ook gewoon een buienradar controleren. Nadat je weet op welke locatie het gaat onweren zul je een geschikte plek moeten vinden om je camera apparatuur neer te zetten.

Onweer fotograferenHet is belangrijk dat dit niet buiten op een open veld is. Dit is namelijk ontzettend gevaarlijk! Ook bij water moet je je leven niet wagen voor een mooie foto. Wel kan het prachtig zijn om vanuit een dakterras een foto te schieten. Daarnaast kun je met de lichten uit prima voor een raam foto’s maken. Een terras of openslaande deuren met uitzicht over een open gebied is natuurlijk de beste plek die je maar kunt vinden. Zo wordt bliksem fotograferen net buiten de stad ook erg interessant omdat je gelijk het hele centrum erop kunt zetten.

Lens focus scherpstellen op oneindig

Wanneer je iets van veraf wilt vastleggen is het belangrijk dat jouw lens op oneindig staat. Bij bliksem fotograferen weet je nooit waar het licht heen gaat waardoor je niet vooraf de scherpte in kunt stellen. Daarom kun je je focus op het verste punt instellen waardoor het oneindig wordt.

Een simpele manier om dit toe te passen is door op een licht in de verte scherp te stellen. Denk hier bijvoorbeeld aan de maan of een lantaarnpaal verderop. Zet je camera op een statief en zoom in op het object dat je op de foto wilt hebben staan. Gebruik indien dit mogelijk is je scherm en de zoomfunctie op je camera om nog beter alles in beeld te krijgen. Zet daarna de lens op manual scherpstelling en draai aan de scherpstelknop totdat je object in de verte scherp is. Let er wel op dat dit ervoor zorgt dat alles wat dichtbij is, onscherp zal zijn. Alles wat ver weg is zal vanaf nu scherp zijn waardoor je hier niet meer naar om hoeft te kijken.

Cameranu - Algemeen

Fotografeer je echt een stad of een ander object waar je hoopt dat de bliksem langs raast? Stel dan de focus hier op deze locatie in zodat ook dit gelijk scherp is. Grote kans dat ook het onweer goed zichtbaar zal zijn.bliksem fotograferen

Bliksem fotograferen: overige instellingen

Wanneer je je camera in de hand houdt is het erg lastig om in het donker te fotograferen. Vandaar dat het verstandig is om hier altijd een statief voor te gebruiken. Wanneer je een locatie hebt uitgekozen, kun je gelijk je camera op het statief zetten en de compositie bepalen. Zoom niet teveel in want hoe meer je inzoomt, hoe kleiner de kans is dat je een lichtstraal te pakken krijgt. Nadat je de compositie hebt uitgekozen zet je de f-stop tussen F/5.6 en F/8. De sluitertijd stel je op Bulp modus in. Dit houdt in dat de camera de sluiter open kan houden totdat jij weer op de knop drukt. Het is aan te raden om hiervoor een remote control te gebruiken. De ISO zet je eigenlijk altijd zo laag mogelijk. Deze zet je dus op 100.

Vorig artikelDe juiste foto kiezen
Volgend artikelGouden uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in