Hoe fotografeer je vliegende vogels?

Benieuwd hoe je vliegende vogels op de foto zet? Vogelfotografie, met name fotografie van wilde vogels kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn veel artikelen op internet die je alles van tips tot de kunst van vogelfotografie uitleggen. Maar toch zijn veel artikelen niet gedetailleerd genoeg en bevatten ze niet veel informatie voor een beginnende fotograaf. Daar hopen wij met dit artikel verandering in te brengen

Camera uitrusting vogelfotografie

Zoals bij alles wat je gaat fotograferen is ook hier camera uitrusting een zeer belangrijk onderdeel. Voor fotografie van wilde vogels heb je vaak dure lenzen nodig die ver kunnen inzoomen. Tenzij je dichtbij staat en eenden en ganzen fotografeert die niet bang zijn voor mensen, zul je flink moeten investeren in een solide camera en een of meerdere lange lenzen.

Welke camera is goed voor snelle actie fotografie? Elke camera met een minimale sluitertijd van 1/2000 seconde met 6 tot 9 fps (frames per seconde) is een goede camera om mee te beginnen. Daarnaast is een goed autofocussysteem voor snelle focus uiteraard ook heel belangrijk. Elke moderne digitale camera (of DSLR) zou in staat moeten zijn om op 1/2000 van een seconde en sneller te fotograferen. Snelle frames per seconde en een goede autofocus vind je onder andere in professionele camera’s zoals de Nikon D500 of Canon 7D Mark II. Deze zijn meest geschikt voor snelle actie en fotografie van dieren in het wild.

Wanneer je al een DSLR op instapniveau hebt, betekent dit niet dat je geen vogels kan fotograferen. Wel kan dit ervoor zorgen dat je een goede foto kunt missen omdat je camera dan niet snel genoeg is. Het belangrijkste bij vogelfotografie is gewoon de snelheid van het scherpstellen van zowel de camera als de lenzen. Dit is veel belangrijker dan frames per seconde.

Vogelfotografie
Nikon D500 met AF-S 200-500mm f/5.6E VR ED objectief

Welke lenzen zijn goed voor vogelfotografie?

Doordat er zoveel lenzen zijn die ontzettend veel verschillen in prijs is dit een lastige vrag. De beste vogelfotografen ter wereld zullen je vertellen dat ze niet kunnen leven zonder hun 200-400mm, 400mm, 500mm, 600mm of 800mm lenzen, bij voorkeur met optische stabilisatie. De Nikon 500 mm f / 4E FL VR staat momenteel te koop voor € 11.999,- euro, terwijl de 600 mm f / 4E FL VR ongeveer € 13.999,- euro kost. De 800 mm kost net zoveel als een nieuwe auto! Dat is natuurlijk erg prijzig en alleen professionals die geld verdienen door hun afbeeldingen  te verkopen en mensen met een dikke portemonnee kunnen deze lenzen kopen. Naast deze dure dingen moet je een goed statief + accessoires hebben (batterijen, geheugenkaarten, enz.).

Aan de kant bij Canon zullen de keuzes vergelijkbaar en net zo veel zijn als die van Nikon, met veel geweldige opties. Naast het 400 mm tot 800 mm super tele exotische glas, zijn er nog andere fantastische budgetopties, zoals de Canon 300 mm f / 4L IS + 1.4x TC, of ​​de Canon 400mm f / 5.6L

Als alternatief kun je één van de bovenstaande lenzen huren als je een dagje het bos in duikt. Daarnaast zijn er altijd lenzen die wel goedkoop te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de 70-200 F4 en de 75-300. Voor minder dan 550 euro kun je deze lenzen al vinden waarbij sommige zelfs onder de 200 euro. Zo kun je rustig kijken of deze tak van fotografie iets voor jou is voordat je een vermogen in lenzen gaat stoppen.

Tips vogelfotografie

Hoe zit het met statieven?

Als je een zware 500 mm of 600 mm lens gebruikt, is een goed statiefsysteem (een statief en een statief kop) een must, simpelweg omdat het in de hand houden van deze lenzen niet praktisch is en erg zwaar kan zijn. Als je niet weet waar je moet beginnen als het gaat om statieven kun je het beste een Manfrotto kopen. In het ideale geval wil je stevige carbonvezelpoten die veel gewicht kunnen dragen en een cardanische kop.

Camera instellingen

Het behoud van snelle sluitertijden, met name voor vliegende vogels en kleine vogels die heel snel bewegen, is uiterst belangrijk. In sommige gevallen fotograferen met iets langzamere sluitertijden om de vleugels van de vogel enigszins te vervagen, om een ​​gevoel van snelle beweging te creëren. Maar in alle andere gevallen wil je de actie meestal bevriezen. Om dit te bereiken stel je je sluitertijd in op iets tussen 1/1000 en 1/1600.

De cameramodus die je het meest gebruikt voor fotografie voor vogels, is “Diafragma prioriteit“. Op de camera wordt dit bij canon aangegeven door AV en bij Nikon door A. Veel camera’s worden tegenwoordig geleverd met de Auto ISO-functie die camera ISO automatisch aanpast op basis van lichtomstandigheden. Je kunt je minimale sluitertijd instellen, die kan worden ingesteld op een hoog aantal voor vogelfotografie en maximale ISO-waarde om de details te behouden. Deze functie is erg handig, de Auto-ISO aan, maximale ISO tot iets van 1600, en een minimale sluitertijd tot 1/800e van een seconde. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om volledig manual te fotograferen. Dit maakt het alleen wel iets lastiger omdat het licht continue veranderd.

Fotograferen in diafragma prioriteit modus

Wanneer je fotografeert in de diafragma prioriteit modus, stel je de minimale sluitertijd voor automatisch ISO in op 1/1000 en maak je opnames wijd open, d.w.z. maximale diafragma. Het leuke aan fotograferen in de diafragma prioriteit modus is dat als er te veel licht is, mijn sluitertijd toeneemt tot een groter aantal en als de lichtomstandigheden verslechteren verhoogt de camera ISO functie automatisch de ISO en probeert de sluiter snelheid te houden bij alles waar ik het op heb ingesteld. Als de hoogste ISO waarde al is bereikt en er nog steeds niet genoeg licht is, wordt de sluitertijd vanzelfsprekend korter, terwijl de foto’s toch helder genoeg blijft.

vogels fotograferen

Een andere reden voor het gebruik van de diafragma prioriteit modus heeft te maken met volledige controle over de scherptediepte. Als je bijvoorbeeld heel open op f/4 schiet en dicht bij een vogel staat, is je scherptediepte erg oppervlakkig. Als je dan concentreert op het oog van de vogel, kan zijn rug of staart misschien niet volledig gedetailleerd fotograferen. Door het diafragma van de lens naar bijvoorbeeld f/8 te zetten kan je meer van de vogel vastleggen zonder dat er delen vervagen.

Nu camera’s zijn uitgerust met de Auto ISO functie kun je zowel je diafragma als je sluitertijd instellen op bepaalde waarden in de handmatige modus. Toch is het verstandiger om AV bij Canon of A bij Nikon te gebruiken. Zodra de vogel uit de zon vliegt zul je op deze manier alsnog een goede foto krijgen terwijl je bij manual een mislukte foto zal hebben.

Vogels zoeken

Nu je over materialen en camera’s hebt gelezen is het tijd om vogels te zoeken die je wilt gaan fotograferen. Het is verstandig om eerst te beginnen met de meest voorkomende vogels zoals vinken, mussen en roodborstjes. Deze vogels zijn vaak aan mensen gewend en vinden het niet erg om samen te zijn. Probeer een aantal vaardigheden en technieken uit en leg ze vast op bankjes, wanneer ze eten en natuurlijk als ze vliegen.

De beste tijd voor fotografie van vogels is ‘s ochtends vroeg of laat in de middag. Vroege ochtenden zijn meestal het beste omdat vogels actief op zoek zijn naar eten voor zichzelf en hun nakomelingen. Dus ga lekker op pad en probeer enkele lokale vogels te fotograferen. Ontdek wat je allemaal kan met je camera en probeer nieuwe dingen gewoon uit. Controleer je afbeeldingen pas thuis, focus je nu echt op het fotograferen. Zo kun je later echt goed op een groter scherm bekijken wat je juist niet mooi vind aan je foto’s. Of je nu een probleem met scherpte of focus hebt, de beste manier om je vogelfotografie te verbeteren, is door meer te oefenen!

De echte fotoshoot

Als je eenmaal klaar bent met oefenen kan je gaan voor een echte fotoshoot. Enkele van de beste kansen voor vogelfotografie kunnen heel dicht bij je zijn. Begin te zoeken met Google voor beste vogel plekken in je dorp, stad of provincie.  Als je bijvoorbeeld op Google zoekt voor “beste vogelplekken in Roosendaal” , komen er veel verschillende links naar goede vogellocaties. Hiervan zijn sommige slechts enkele kilometers verwijderd van deze woonplaats. Veel van de links bevatten ook gedetailleerde informatie over verschillende vogelsoorten.

Zeldzame en exotische vogels zijn meestal veel lastiger te vinden, vooral als ze erg verlegen zijn. Als je moeite hebt met het zoeken van vogels of als je vogels van dichtbij wilt fotograferen, kan je altijd naar je plaatselijke dierentuin of vogelreservaat gaan. Zo weet je zeker dat je een aantal unieke exemplaren tegen gaat komen.

Vliegende vogels fotograferen: wees voorzichtig!

Wat doe je als de vogel die je probeert te benaderen bang wordt en weg vliegt? Er zijn veel verschillende technieken om wilde vogels te benaderen. Vrijwel alle vogels hebben een fantastisch zicht, dus het is zeer waarschijnlijk dat de vogel je als eerste ziet. Alle vogels hebben ook hun eigen comfortzone en als je dichterbij probeert te komen, voelen ze zich bedreigd en vliegen ze weg. Verschillende vogels hebben verschillende tolerantieniveaus voor menselijke interactie.

Sommige vogels zullen mensen aardig dichtbij laten komen, vooral als ze eraan gewend zijn. Die vogels zijn het gemakkelijkst te fotograferen. En dan zijn er vogels die extreem verlegen zijn waar mensen niet in de buurt mogen komen. Die vogels zijn buitengewoon moeilijk te fotograferen en je zult het gedrag moeten leren begrijpen om dichterbij te komen.

De sleutel tot succesvolle vogelfotografie is om de vogel zich veilig en natuurlijk te laten voelen. Sommige bekwame vogelaars kunnen vogels van dichtbij benaderen, soms ver buiten hun comfortzones. Hoe doen ze dat? De meesten van hen zullen antwoorden dat het allemaal om geduld gaat. Vogels voelen zich bedreigd als je ze te snel nadert. Ze voelen zich ook bedreigd als je er rechtstreeks naar kijkt, zoals elk ander roofdier dat zou doen.

Tips voor exotische vogels fotografie

Hieronder vind je een aantal tips om vogels nog mooier te fotograferen. Uiteraard zijn niet alle tips op jouw fotografie van toepassing. Toch zullen ze je helpen om net die ene exotische vogel vast te leggen.

  1. Draag geen kleding met felle kleuren en probeer zoveel mogelijk in de omgeving op te gaan.
  2. Verander je loopsnelheid niet meteen vertraag  langzaam, zodat de vogel geen plotselinge veranderingen in je gedrag detecteert.
  3. Maak GEEN plotselinge bewegingen. Als je je camera moet opklappen en een foto wilt maken, doe dit dan heel langzaam.
  4. Ga naar vogel hutten of stel je beschut op met camouflage
  5. Schakel je mobiele telefoon uit of zet hem in de stille modus.
  6. Zodra je een vogel ziet, loop NIET recht naar de vogel toe, maar loop liever langzaam in zigzag.
  7. Probeer niet te lopen als de vogel naar je kijkt. De beste tijd om de vogel te benaderen is wanneer de vogel wegkijkt of bezig is.
  8. Kijk of de vogel al bang is en stop dan gelijk. Dieren gaan voor een mooie foto!
  9. Staar NIET naar de vogel tijdens het benaderen.
  10. De sluiter van je camera zal waarschijnlijk de vogel die je benadert afschrikken. Daarom raad ik je aan om de vogel al te fotograferen terwijl je de vogel van afstand benadert.

Tot zo ver het artikel over vliegende vogels fotograferen. Door veel te oefenen leer je het meest. Maar door speciale tips gaat het vaak net iets sneller. Probeer deze informatie eens uit en neem het in je op. Dan zal vogelfotografie ook snel jouw hart veroveren. Mocht je nog vragen hebben of iets niet begrijpen kun je altijd contact met ons opzoeken. Veel fotografie plezier!

Vorig artikelTop 5 beste spiegelreflexcamera’s voor een beginnende fotograaf
Volgend artikelBeginnen met fotograferen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in