Beginnen met fotograferen

Beginnen met fotograferen? Een ontzettend leuke hobby. Je koopt een spiegelreflexcamera en kan aan de slag. Toch is het daarna meestal wat lastiger dan je denkt. Want waar begin je en hoe zorg je dat al je fot’s beter worden? Want met alleen een spiegelreflex camera ben je nog geen goede fotograaf. Op deze pagina leggen we uit waar je moet beginnen, welke camera het beste  isvoor een beginnende fotograaf en wat diafragma, sluitertijd, ISO etc betekent. Ben jij klaar om je fotografie skills een boost te geven?

Beginnen met fotograferen.

Allereerst is het belangrijk om een camera te hebben. Maar welke camera het beste is voor een beginnende fotograaf ligt natuurlijk ook aan wat je wilt fotograferen. Wil je sport fotograferen dan heb je een camera nodig met een goede autofocus en een hoog FPS (frame per seconde), wil je met portret fotografie beginnen dan kan het iets simpeler.

beginnen met fotograferen

Voordat je een nieuwe camera gaat kopen moet je je bedenken wat je gaat doen met je camera. Vanuit daar kun je gaan shoppen voor een goede camera. Vind je het lastig om een keuze te maken? Geen probleem, wij hebben de 5 beste spiegelreflexcamera’s voor beginners uitgeschreven. Dit betekent niet dat hier jouw camera tussen zit, maar met deze 5 maak je in ieder geval geen slechte keuze!

Verschillende merken

Er zijn natuurlijk verschillende merken, soorten en maten camera’s. De meeste mensen kiezen voor een Canon, Nikon of Sony. Dit zijn de merken die erg goede camera’s maken waardoor je veel waar voor je geld krijgt. Uiteraard zijn er ook andere merken maar hier is er een grotere kans dat je een miskoop maakt. Nadat je je merk gekozen hebt zul je een keuze moeten maken in zowel de lens als spiegelreflexcamera. Bij Canon kan je gerust de EOS 1300D of 2000D pakken, dit zijn de perfecte camera’s voor een beginnende fotograaf. Je kan natuurlijk als je budget wat hoger is gaan voor de Nikon D500 of Canon 7D Mark II dit zijn top camera’s voor het fotograferen van sport, vogels etc. Dan krijgen we de lens, de standaard lens die meestal wordt meegeleverd is de 18-55mm, dit is een prima lens maar je kan niet heel ver inzoomen.

Ben je bijvoorbeeld een echte natuur liefhebber en wil je graag vogels fotograferen dan adviseer we je echt om een betere lens te kopen. Je hebt objectieven die echt super zijn maar die ook € 11.900,- euro kosten. Tegelijk heb je ook goedkope van 100 euro. Voor elke sector is er een goedkoop alternatief en een dure oplossing. Bij lenzen geld wel dat de prijs veel over de kwaliteit zegt. Je betaalt namelijk voor het glas dat erin zit. Toch is er in ieder geval 1 goedkope lens die iedereen zou moeten hebben. Dit is de 50mm F1.8. Geen zoom lens, maar een zogenaamde prime lens. Een mooie manier om verschillende manieren van fotografie te proberen.

Wat moet jij als beginnende fotograaf weten?

Wanneer je wilt fotograferen is het niet zo dat je eerst alles moet weten. Je leert pas echt als je alles zelf gaat uitproberen. Om te beginnen met fotografie lees eens goed de gebruikshandleiding. Zeker bij Canon is deze zeer uitgebreid, je kan hier precies lezen hoe je moet fotograferen. Maar toch is wat extra uitleg wel toepasselijk.

Wanneer je met fotografie begint, begin je meestal in de automatische stand. Dit is lekker makkelijk en je kan er prima foto’s mee maken. Maar hoe meer je leert hoe lastiger het gaat worden in deze stand. Je gaat bijvoorbeeld bij een waterval fotograferen en loopt tegen veel problemen op. Vandaar dat het belangrijk is om zo snel mogelijk uit deze stand te gaan. Je hoeft niet gelijk naar manual modes. Je kan ook gewoon eerst in de P, AV of Tv mode blijven staan en hiermee gaan knoeien.

beginnen met fotograferen

Dus als je wilt beginnen en je hebt je camera binnen, eerst de handleiding lezen en dan (gedeeltelijk) manueel proberen foto’s te maken aan de hand van de handleiding. Manueel kan je veel mooiere foto’s maken dan op automaat. Natuurlijk zijn dit ook mooie foto’s maar je kan manueel de foto’s precies zo maken zoals jij zelf wilt.

De basis voor beginnen met fotograferen

Als je manueel gaat fotograferen heb je al gelijk te maken met Diafragma en sluitertijd. Dit zijn twee hele belangrijke basis dingen die je moet weten als je manueel gaat fotograferen. Op deze website hebben wij deze twee onderdelen zo duidelijk mogelijk uitgelegd.

Door dit artikel “Beginnen met fotograferen” ben je al aardig op weg als beginnende fotograaf, maar er is natuurlijk nog zoveel te leren. Bekijk hier alle blog berichten om nog meer te leren over fotografie. Hoe meer je leert en uitprobeert, hoe sneller je alles op zal gaan pakken. Waardoor ook jij snel professioneel foto’s kan maken. Beginnen met fotograferen is hierdoor voor iedereen mogelijk.

Vorig artikelHoe fotografeer je vliegende vogels?
Volgend artikel7 leuke en handige fotografie hacks.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in