Goedkoop onder water fotograferen

Wanneer je de wereld eens van een ander perspectief wil vastleggen kun je dit onder water doen. Toch lopen de meeste mensen tegen een probleem aan. Goedkoop onder water fotograferen is namelijk erg lastig. De apparatuur loopt op tot in de duizenden euro’s en de kans dat je een keer waterschade oploopt is zeer goed aanwezig. Hoe kun je dit als fotograaf die hier niet zijn inkomen mee verdient toch op een leuke manier oplossen? Wij geven hier een aantal tips.

Goedkoop onder water fotograferen: Zoek helder water

WateroppervlakteAls eerste is het belangrijk dat je op een locatie bent waar helder water is. Wanneer dit niet het geval is zul je zelfs met dure waterdichte camera’s geen schijn van kans maken. Nederland is dus niet de beste locatie om hiermee te beginnen. Ben je in een land waar helder water is? Zorg dan dat er niet teveel steentjes en modder omhoog komen. Zo is het beter om foto’s proberen te maken in rustig water aangezien er altijd wel modder omhoog komt wanneer jij het water inloopt.

Heb je een klein stromend beekje of een iets grotere rivier? Dan maakt het niet uit: hier kun je prima aan de slag. Steek de camera met de volgende tips deels het water in en je krijgt al hele mooie shots. Het voordeel hiervan is dat dit ook gewoon in de buurt kan: in België, Luxemburg of Duitsland zijn er genoeg waterstroompjes aanwezig waar je leuke onderwaterfoto’s kunt maken. Gelijk een goede tip voor als je goedkoop onder water wilt fotograferen en niet te ver wilt reizen!

Blijf aan het oppervlakte

Een duikerspak, een zuurstoftank en al het andere apparatuur hoef je niet aan te schaffen als je aan het wateroppervlak blijft. Toch kun je vaak met helder water ook hier mooie foto’s maken. De vissen zwemmen op de meeste locaties niet heel erg diep en komen wanneer je rustig blijft ook naar je toe. Wil je echt onder water de flora en fauna erop zetten? Ook dan is het verstandig om niet te diep te gaan. Dit zorgt ervoor dat je natuurlijker licht krijgt en ook mooiere planten. Hoe hoger de planten in het water staan, hoe meer gebruik ze maken van de zon. Daarnaast is de stroming hier vaak ook sterker en de meeste planten hebben dit juist nodig om te overleven.

De mooiste planten vind je dan ook dicht bij de wateroppervlakte en niet zeer diep in het water. Dus naast dat je goedkoop onder water fotograferen beter bij de oppervlakte kunt doen is het ook zo dat dit de beste omstandigheden brengt voor een mooie foto. Dit heeft er mee te maken dat zonlicht in het water altijd mooier is dan een flitser of vul licht.

Waterdichte compactcamera of wegwerpcamera

Onder waterWanneer je een spiegelreflexcamera of systeemcamera koopt zul je daarnaast ook een behuizing moeten kopen om deze waterdicht te krijgen. Maar wist je al dat er waterdichte compactcamera’s zijn die je voor een stuk minder geld kunt aanschaffen? Het grootste gedeelte van deze camera’s blijven waterbestendig tot 3 meter en een aantal kunnen zelfs tot 15 meter diepte tegen water. Houdt er alleen wel rekening mee dat deze compactcamera’s vaak zijn ingesteld op onder water fotograferen. Ze zijn dus minder geschikt voor andere soorten fotografie.

Een andere oplossing om onder water te fotograferen zijn waterdichte wegwerpcamera’s. Hoewel de kwaliteit matig is, is goedkoop onder water fotograferen hier wel mee mogelijk. Ze kunnen meestal tot 1,5 meter diep foto’s maken. Weet je nog niet zeker of je deze tak van sport leuk vind? Dan is dit een slimme manier om het uit te proberen.

Waterdichte hoezen of plastic zak

Wanneer je het aandurft om het water in te gaan met het risico dat het nat wordt is dit een hele mooie oplossing. Voor zeer weinig geld kun je een waterdichte hoes kopen. Koop er gelijk twee en doe ze met de tegenovergestelde richting over de camera heen. Zo voorkom je dat, mocht er één van de zakken niet goed functioneren, je camera toch nog droog blijft. Plaats de zakken strak tegen de lens aan en houdt je vinger op de ontspanknop (de knop waar je de foto’s mee maakt). Zorg wel dat er nog een beetje lucht in de zakken zit maar blaas ze niet volledig op.

Heb je een oude camera en vind je het helemaal niet erg dat deze stuk gaat? En heb je geen waterdichte hoezen in huis? Dan kan je ook plastic zakken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een groot boterhamzakje of een pedaalemmer zak. Plaats ook hier twee in de tegenovergestelde richting om de camera heen en knoop ze beide met een klein beetje lucht erin dicht. Houdt de camera wel goed in de gaten: zeker voor de eerste paar minuten. Meestal gaat deze techniek wel goed maar aangezien deze zakken niet heel stevig zijn komt er toch soms water naar binnen. Daarom is dit ook niet de beste oplossing.

Een iets lastigere maar nog veiligere oplossing is om een glazen of plastic bak te gebruiken. Hier kun je je camera dan instoppen en vervolgens iets onder water drukken. Met deze manier kun je alleen niet heel diep en zie je vaak ook het glas of het plastic op de camera. Toch voelt dit vaak net iets veiliger aan dan een plastic zakje.

Gopro als alternatief

Zoals velen wel weten is een Gopro een mooie oplossing om voor weinig geld actief te filmen. Deze camera’s overleven ook tijdens een duik in het zwembad. Naast filmen kun je ze ook prima gebruiken om onder water te fotograferen. Op deze manier heb je verschillende leuke mogelijkheden om met de GoPro te werken. Daarnaast kun je ook een shot uit een filmpje halen en deze als foto gebruiken.

Al deze opties zijn niet in al te goede kwaliteit, maar het is zeker een betere oplossing dan de wegwerpcamera. Of ze beter zijn dan de compactcamera hangt ervan af wat je er verder mee gaat doen. Ga je een GoPro ook gebruiken om mee te filmen? Koop deze dan. Wil je je richten op fotografie? Dan is het verstandiger om een digitale camera aan te schaffen aangezien de kwaliteit daarvan altijd beter is.

Goedkoop onder water fotograferen blijft spannend

Goedkoop onder water fotograferen blijft spannend want welke keuze je ook maakt: de kans dat er iets fout gaat is altijd aanwezig. Toch is het wel zo dat je de camera gelijk kunt redden wanneer je ziet dat het fout gaat. Ondanks de spanning brengt dit ook wel een leuke, nieuwe uitdaging met zich mee. Je hebt een nieuwe kans om alles op een andere manier te fotograferen.

Het dure alternatief is ook altijd nog aanwezig: maar wat nou als je dit helemaal niet leuk vind? Daarom is het altijd beter om het eerst uit te proberen. Desnoods koop je een tweedehands camera op marktplaats of in een speciaalzaak voor een paar euro. Uiteraard blijft het zonde als je camera ten onder gaat, maar gelukkig is het niet degene waar je zoveel mee fotografeert!

Goedkoop onder water fotograferen

Wat als het wel fout gaat?

De meeste camera’s hebben een bescherming voor spatwater. Gaat het toch mis en heb je water in de camera? Zorg dan dat het op een droge, warme plek staat. Leg er kranten om heen en gooi desnoods de föhn erop. Houd deze alleen niet te dicht erop aangezien je dan andere gevaren krijgt. Leg het ook niet direct op een hete kachel of vol in de zon. Iets boven de kachel op een warme vensterbank is de beste oplossing.

Mocht je een lens hebben die je los kunt maken, haal deze er dan af en leg de open kant op een theedoek. Zet ook de camera daarna op de kop met de open kant hierop en vervang de theedoek wanneer deze redelijk nat is. Is het probleem hierna nog niet opgelost of merk je nog wat problemen? Dan kun je altijd de camera nog naar een speciaalzaak brengen. Het personeel daar kan alles schoonmaken en proberen te repareren. Hier zit alleen wel een prijskaartje aan. Vraag dus eerst goed hoeveel dit gaat kosten voordat je hiermee in zee gaat. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook het uitgebreide artikel over onderwaterfotografie. Hierin bespreken we nog meer over het fotograferen onder water zodat jij er straks alles van af weet.

Vorig artikelHondenfotografie
Volgend artikel9 tips voor scherpe foto’s van mensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in