Onderwaterfotografie

Of je nu gaat duiken, in een zwembad een fotoshoot wil doen of in een zonnig land aan het strand bent: onderwaterfotografie is gewoon ontzettend leuk. Wanneer je onder water wilt gaan fotograferen heb je niet per sé hele dure apparatuur nodig. Je kunt prima goedkoop onder water fotograferen. Toch blijft het ontzettend lastig. Zit jij ook te worstelen met lichtinval of heb je last van rare schaduwen of kleuren? Of wil je deze zomer deze tak van sport eens proberen? Dan hebben wij hieronder vele tips voor onderwaterfotografie. Haal het beste uit je camera: zowel op het land als onder water.

actie

Kies de juiste behuizing voor onderwaterfotografie

Wanneer je begint met onderwaterfotografie wil je niet gelijk allemaal dure apparatuur kopen. Zeker niet als je nog niet weet of je dit wel leuk vind. De prijzen van een onderwaterhuis kunnen in de duizenden euro’s lopen, maar een leuke onderwatercamera valt qua prijs dan wel weer mee. Wil je niet gelijk veel geld uitgeven of eerst proberen of je dit wel leuk vind? Dan kun je ook ons artikel over goedkoop onder water fotograferen lezen. Hier leggen we uit hoe je op verschillende low budget manieren toch een mooi resultaat kunt krijgen.

Behuizing onderwater fotografieHet voordeel van een onderwatercamera is dat het vaak al ingesteld is op onderwaterfotografie. Onder water is er namelijk een rode gloed aanwezig. Deze kun je uiteraard ook zelf weghalen wanneer je de foto bewerkt maar deze camera doet het voor je. Daarnaast is de prijs gewoon veel voordeliger. Wil je echt met een spiegelreflexcamera gaan fotograferen? Dan is het verstandig om een onderwaterbehuizing te kopen. Koop je de officiële behuizingen, dan ben je vaak ontzettend duur uit. Kies je een alternatief dan kun je voor een redelijk nette prijs toch hier gebruik van maken.

Apparatuur huren

Zoals alle apparatuur is het ook mogelijk om deze onderwaterbehuizingen of onderwatercamera’s te huren. Het risico is alleen wel vaak voor eigen rekening. Lees dus goed door waar je ja op zegt voordat je dit aanschaft. Mocht je hier interesse in hebben huur dan niet in het buitenland maar vooraf in Nederland. Het komt regelmatig voor dat mensen worden opgelicht waardoor je zo voor duizenden euro’s schade moet gaan betalen. Dat is het risico van die paar centen goedkoper niet waard.

Cameranu - Algemeen

Volle batterij en grote SD-kaart

Normaal gezien kan je prima een kleine SD-kaart gebruiken. Twee keer klikken en je hebt hem namelijk vervangen. Maar aangezien je nu onder water bent kun je niet zomaar al je apparatuur veranderen. Een reservebatterij die je normaal gezien zou pakken is nu niet meer binnen handbereik. Even snel wisselen is gewoon niet mogelijk: ook niet aan het wateroppervlak. Zodra je dit probeert zul je merken dat je camera nat gaat worden.

Hoewel alle camera’s goed zijn gebouwd kunnen ze meestal niet heel goed tegen water. Daarnaast kan het, wanneer je weer het water in gaat, condens opleveren waardoor je de foto’s niet meer kan zien. Je zult dus eerst terug moeten gaan naar het land of de boot, alles droogmaken met een handdoek of lensdoekje en daarna kun je het pas vervangen. Veel te veel gedoe dus! Vandaar ook dat het hier extra belangrijk is om goed voorbereid op pad te gaan.

Ken je de instellingen van de camera nog niet zo goed? Zet deze dan aan het water alvast correct. Met een onderwaterbehuizing of onderwatercamera is het erg lastig om dit in het water te doen. Standaard instellingen zul je grotendeels gelijk moeten kunnen instellen zonder er over na te denken. Het klinkt allemaal logisch, toch zul je hier met de eerste keer onderwaterfotografie geheid tegen aanlopen: zeker als je ook nog moet zwemmen om jezelf boven water te houden.

Close-up is makkelijker dan veraf

Wanneer je van dichtbij een foto maakt heb je minder last van lichteffecten. Daarnaast zal het shot helderder zijn. Wanneer je veel water op de foto zet zullen de kleuren wat neutraler worden. Zelfs wanneer dit met het heldere oog zichtbaar is kan de camera dit meestal niet goed erop krijgen. Vandaar dat het onderwerp er beter uitziet van dichtbij dan veraf.

Fotografeer je dus bloemen of vissen in het water? Zorg er dan voor dat er zo min mogelijk water tussen zit en probeer zo dicht mogelijk te komen. Naarmate je beter met licht kunt werken zul je ook meer leren om het gehele plaatje op beeld te krijgen.

Onderwaterfotografie met helder water

Troebel waterHoe helderder blauw het water is, hoe mooier de foto’s. Dat klinkt op zich logisch. Met troebel water kun je prima onderwater fotograferen. Zeker wanneer je dichtbij het object blijft kun je prachtige plaatjes schieten. Het wordt alleen een groter probleem als je wat meer achtergrond in de foto wilt hebben. Wanneer je toch een mooi shot wil schieten in troebel water is het verstandig om niet over de grond te lopen. Zo voorkom je dat er nog meer zand en plantdelen omhoog komen die mogelijk zichtbaar worden. Daarnaast kan het helpen om later op de dag nogmaals op dezelfde locatie te kijken. Troebel water kan dan door vele redenen opeens veel helderder lijken.

Hoe dan ook is helder water altijd veel beter. Lukt het niet om helder water in de buurt te vinden en wil je toch in jouw omgeving onderwaterfotografie eens proberen? Ga dan eens naar een zwembad en maak een onderwaterfoto van een vriend of vriendin. Ga alleen niet met een hele grote camera met behuizing het zwembad binnen: zowel de badgasten als het personeel zal hier niet zo blij mee zijn. Een kleine camera zoals een GoPro of een simpele onderwatercamera wordt vaak niet zo moeilijk over gedaan. Houdt wel rekening met andere gasten en zet deze ook niet op de foto: hier kun je veel problemen mee krijgen wat natuurlijk volkomen terecht is.

Helder water

Gebruik geen flits als het niet nodig is

Doordat het licht onder water anders is, zal een flits vaak een ongewenst resultaat geven. Kunstlicht in welke vorm dan ook kun je beter vermijden wanneer je genoeg licht binnen kan krijgen. Wanneer je een flits gebruikt boven water zul je merken dat het licht altijd weerkaatst. Hierdoor zie je op de foto vaak witte stippen op het water. Dit effect is ook zichtbaar wanneer je in het water bent. Daarnaast zul je merken dat de objecten die je bij onderwaterfotografie op de foto zet ook reflecteren en witte vlekken hebben. Uiteraard kun je dit met bewerken wel wegwerken, maar toch zal dit nooit het gewenste resultaat geven. Ga dus gewoon voor natuurlijk licht en werk met de bronnen die je hebt.

Toch een flits of vul licht nodig?

Hoewel onderwaterfotografie mooier aan de oppervlakte is komt er een tijd dat je dieper gaat duiken. En hoe dieper je duikt, hoe donkerder het wordt. Op deze momenten kun je een langere sluitertijd gebruiken. Toch zul je zodra het object teveel beweegt toch echt een flits of vul licht moeten gebruiken. Hoewel het voorkomen van deze reflectie erg lastig is, is dit wel mogelijk. Hiervoor heb je alleen wel twee flitsers of lichten nodig.

Pak de twee externe flitsers en leg ze op gelijke afstand van elkaar in het water. Zet ze op dezelfde stand en richt ze naar elkaar toe. Zorg dat je zelf nu tussen deze flitsers staat en ga achteruit totdat je de juiste positie hebt. De lichten staan nu evenredig van elkaar. Zodra je een foto maakt zullen de flitsers de omgeving verlichten en je zult zien dat je foto goed zal zijn. Zorg echt dat de hoeken goed zijn, zet desnoods de flitsers niet rechtstreeks naar elkaar toe maar in een kleine hoek van elkaar en van jouw positie af.

Onder water fotografie

Fotografeer tegen de zon in

Komt de zon van rechts? Fotografeer dan naar links. Zo zullen de foto’s helderder zijn. Twijfel je waar het licht vandaan komt? Houd dan je hand voor je en draai een rondje. Waar je het meeste licht op je hand ziet, dat is de positie waar je naartoe moet schieten. Deze techniek werkt overigens ook boven het water. Meer hierover kun je lezen in de lichttechnieken artikelen op deze website.

Door met het licht mee te fotograferen hoef je je ISO-waarde niet heel hoog op te voeren en zullen je foto’s minder kwaliteit verliezen. Daarnaast zijn de kleuren helderder en heb je minder last van een grijze achtergrond. Wil je iets meer spelen met licht? Schiet dan iets schever, dan zie je bij het object wat je fotografeert ook wat schaduw. Dit geeft wat meer dimensie aan het shot waardoor je meer diepte creëert.

Beweeg niet teveel

Wanneer je weinig beweegt in het water trek je meer vissen aan. Maar het heeft nog veel meer voordelen. Je zult merken dat wanneer je veel beweegt je bubbels zult maken. In het ergste geval komt er zelfs zand of troep naar boven waardoor het water wat troebeler wordt. Dit alles ten nadele van hetgeen wat jij wilt vastleggen. Door je gewoon rustig te bewegen kun je dit voorkomen. Wanneer je zonder zuurstof aan het duiken bent heeft dit nog een voordelig effect. Je gebruikt namelijk minder zuurstof! Zo kun je langer onder water blijven waardoor de kans op een prachtig mooi plaatje vergroot wordt.

Vorig artikelHoe weet je of een foto goed is
Volgend artikelWindows of Mac

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in