Autofotografie: Hoe fotografeer ik een auto?

Het fotograferen van een auto is een leuke, uitdagende klus. Je hebt namelijk met veel verschillende onderdelen te maken. En hiertussen moet je keuzes maken. Wil ik een reflectie van de auto, hoe krijg ik de reflectie uit de ramen en wat is de mooiste achtergrond die het beste bij deze auto past? In dit artikel beschrijven we een aantal tips om jouw autofotografie op weg te helpen.

Het juiste moment op de dag

Net zoals bij eigenlijk elke tak van fotografie is het ook bij het fotograferen van auto’s erg belangrijk om het juiste moment op de dag te fotograferen. Je kunt natuurlijk door de gehele dag bijzondere foto’s maken. Zeker wanneer je in de schaduw of in een gebouw aan het werk bent heb je geen last van andere verlichting. Zo worden professionele auto’s meestal ook volledig in een donkere omgeving gemaakt om zo zelf de belichting van de foto in te stellen. En tegelijk ook alle reflecties op de auto tegen te gaan. Maar voor de meeste fotografen is dit natuurlijk geen optie en zullen we het met het licht om ons heen moeten doen.

Het mooiste licht voor autofotografie is tijdens het gouden uur. Dit is tijdens de zonsopgang of zonsondergang. Vaak begin je al een paar minuten na of voordat dit moment begint om zo volop gebruik te kunnen maken van deze mooie gouden gloed. Ook in de avonduren kun je mooie foto’s maken van auto’s. Dit vergt wel enige oefening en is dus ook een stuk lastiger dan overdag. Zeker omdat je dan veel te maken hebt met nare reflecties die je zoveel mogelijk wilt voorkomen. Overdag, tijdens het gouden uur is dus het moment dat je het beste kunt pakken om jouw foto’s te maken van een specifieke auto.

Auto fotograferen

Reflecties bij autofotografie

Reflecties kunnen de foto maken of breken. Vandaar dat het erg belangrijk is om hier op te letten. In het bovenstaande stuk hebben we hier al een klein beetje over verteld. De auto werkt namelijk als een spiegel. Alles wat in de omgeving is zal dan ook weerspiegelen op de auto. En dat is niet altijd wat je met de foto wil bereiken. Om de weerkaatsing te vermijden is erg lastig. Maar je kunt er wel zo goed mogelijk mee omgaan om in ieder geval geen storende onderdelen zichtbaar te tonen. Let er als eerste op dat je zelf en de camera niet in de reflectie zichtbaar zijn. Dit is namelijk de meest voorkomende fout bij autofotografie en zorgt er eigenlijk gelijk voor dat een foto er niet meer mooi uitziet. Maar zo zijn er ook reflecties die het wel mooier kunnen maken.

Cameranu - Algemeen

Hetgeen wat je eigenlijk bij autofotografie moet onthouden, is dat de lijnen en vormen van de auto het belangrijkste zijn. En vaak heeft een reflectie hier invloed op waardoor de foto minder mooi wordt. Mocht het je niet lukken om jezelf als reflectie te vermijderen kun je het beste een statief gebruiken en met de afstandsbediening op afstand de auto fotograferen. Hoe meer reflecties je kunt vermijden, hoe beter de foto zal worden. Dus zoek bij het fotograferen van dit onderwerp een locatie op waar in ieder geval voor de auto zo weinig mogelijk objecten staan. Zo heb je ook de minste kans dat er een reflectie in de auto zal ontstaan.

Auto fotograferen: Let op de achtergrond

De auto moet in de omgeving passen. Een sportauto met een hippe look hoort niet in een wijk met veel vuilnis thuis. En zo hoort een chique zakelijke auto eigenlijk niet in de prachtige natuur. Het kan natuurlijk beide wel, maar het gaat erom dat je er zorgvuldig naar kijkt. Let op dat er geen rare lijnen door de auto heen steken. Kijk daarnaast of er geen vuilnisbakken of andere rare dingen om de auto heen staan. Deze kun je desnoods achteraf verwijderen in de nabewerking. Maar mocht je de mogelijkheid hebben om het van tevoren al te tackelen dan is dit mooi meegenomen.

Ook is het belangrijk om erop te letten of afleidingen niet de aandacht van je onderwerp afhalen. Hier moet je niet alleen denken aan minder mooie onderdelen in de achtergrond. Maar ook een prachtig landschap waardoor de auto niet meer opvalt. Zeker als je bijvoorbeeld een waterval fotografeert en het onderwerp in een klein hoekje plaatst kan het weleens voorkomen dat deze niet meer de aandacht krijgt die het hoort te krijgen. Natuurlijk was het de goede bedoeling om deze twee te combineren, maar soms is het beter om één van deze twee maar te laten en van beide onderwerpen apart een foto te maken.

autofotografie nacht

Kleuren en de omgeving

Welke kleur de auto heeft, heeft zowel invloed op de compositie als de omgeving. Daarnaast kan ook het licht hier nog een flinke invloed op hebben. Veel kleuren worden minder mooi wanneer je in direct zonlicht fotografeert. Vandaar dat we eerder ook aanraadde om tijdens het gouden uur te fotograferen. Maar sommige doffe autokleuren kunnen dit felle licht alsnog goed hebben en het oranje zonlicht kan een kleur ook teveel veranderen. Dit is iets waar je op de locatie even op moet letten. Met de witbalans kun je natuurlijk al heel veel met de kleuren doen, maar door ook nog extra op de rest van de omgeving te letten maak je de foto mooier.

Er zijn kleuren die goed bij elkaar passen en kleuren die met elkaar vloeken. En deze vloekende kleuren kun je beter vermijden. De omgeving waar je de auto plaatst heeft veel invloed op hoeveel de auto opvalt. Zet je een groene auto in het bos neer? Dan zal deze auto in de omgeving blenden. Maar zet je hier een rode auto neer dan valt het onderwerp veel meer op. Of de afbeelding dan ook mooier wordt is natuurlijk altijd nog de vraag, dit heeft alles te maken met of de specifieke kleur ook in de omgeving past. Kijk dus goed naar de kleuren. Passen ze in de omgeving? En heeft het licht hier invloed op? Door hier op te letten kun je al een aantal problemen voorkomen.

actie

Autofotografie: een rijdende foto maken

Een stilstaande auto fotograferen is natuurlijk een stuk makkelijker dan het al rijdend vastleggen. Maar voor de foto kan dit wel dat beetje extra geven om de foto interessant te maken. Een auto is er natuurlijk voor gemaakt om jou van a naar b te rijden en dat is iets wat je op deze manier ook kunt vastleggen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je ergens op een locatie gaan staan en iemand vragen om ergens langs te rijden. Je kunt ervoor kiezen om de auto vlak langs je heen te laten rijden of in de verte door een prachtig landschap. Speel bij beide mogelijkheden met de sluitertijd. Afhankelijk van de snelheid en de instellingen kun je zo de auto bevriezen of met beweging in het beeld vastleggen.

Een andere oplossing is om vanuit een andere auto te fotograferen. Hierdoor kun je doordat je zelf op dezelfde snelheid rijdt op een andere manier het beeld vastleggen. In deze situatie is het belangrijk dat je op een gladde weg rijdt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Voor de sluitertijd zul je even moeten uitproberen wat het beste bij jouw snelheid past. Vaak wordt aangeraden om met een snelheid rond de 50 km/ u te rijden en rond een sluitertijd van 1/100e van een seconde te beginnen. Zo is er nog wel wat beweging in de auto zichtbaar maar is ook een groot deel hiervan scherp. Een leuke manier dus om te experimenteren.

Autofotografie

Beweeg met de auto mee

Fotografeer je van de kant een bewegende auto? Dan is het wijs om jouw camera mee te bewegen met de auto en dan een foto te maken. Hierdoor wordt de auto scherp maar is de achtergrond juist wazig. Dit geeft een creatief beeld en laat tegelijkertijd ook zien dat de auto echt in beweging is. Om dit te doen stel je de sluitertijd in op 1/125e van een seconde. Door je camera stevig vast te houden en in één beweging mee te bewegen kun je dit moment vastleggen.

Hoe sneller je gaat, hoe meer achtergrond er onscherp is. Maar wanneer je ook sneller dan de auto gaat zal deze ook een wazige uitstraling krijgen. En dat wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Zet de auto dus in één van de hoeken van de camera en probeer het hier te houden totdat de foto genomen is. Zo krijg je het scherpste beeld en krijg je toch het mooie effect dat de achtergrond van de foto wazig is.

Maak gebruik van andere elementen

Verlichting, stof, water en andere kleuren. Allemaal elementen die je in kunt zetten bij het fotograferen van een auto. Een auto op zichzelf is natuurlijk al prachtig. Maar als je een jeep hebt die volledig schoon in een zandomgeving staat klopt het plaatje natuurlijk ook niet. In deze situatie kun je ook met het zand spelen. En of je nu dan een zandwolk creëert achter de auto of door het zand heen gaat rijden: dat is natuurlijk volledig aan jou. Zo kun je ook met waterdruppels spelen en verlichting in de omgeving neerzetten. Door creatief hiermee te spelen krijgt de foto meer dimensie en wordt de autofotografie ook een stuk leuker. Doe het alleen niet te overdreven. Less is more zeggen ze altijd wat betekent dat minder vaak meer betekent. En dat is in dit geval ook eigenlijk altijd wel het geval.

Race auto

Autofotografie in de nacht

Eerder hadden we het al over auto’s fotograferen in de nacht. Na de bovenstaande tips lijkt het waarschijnlijk of dit bijna onmogelijk wordt. Maar niets is minder waar. Het kan zelfs ontzettend mooi zijn om samen met de straatverlichting dit vast te leggen. Het belangrijkste is dat je een omgeving vind waar het volledig donker is. Denk bijvoorbeeld aan een plek buiten de stad of een plaats aan het water.

In de achtergrond mag wel verlichting aanwezig zijn. Maar om reflecties zoveel mogelijk te voorkomen is het beter om vanuit een donkere omgeving te starten. Hierna kun je een licht toevoegen om de auto op te lichten. Je zet het diafragma op F9 en de sluitertijd op 30 seconde. De ISO kun je gewoon op 100 houden. Zodra je op de ontspanknop hebt gedrukt kun je met behulp van bijvoorbeeld een zaklamp met snelle bewegingen over de auto heen gaan. Zo licht je de auto op zonder dat er een reflectie zichtbaar is.

Het resultaat met een mooie achtergrond is verbluffend. Zo kun je dit doen op een heuvel of aan het water waar de stad in de achtergrond zichtbaar is. Of in een hele donkere omgeving om zo de maan en de sterren ook in de foto mee te nemen. Uiteraard kun je ook in de stad gaan rijden en met de reflecties spelen die er op de auto ontstaan. Maar om zonder reflecties dit beeld vast te leggen kun je het beste een donkere plek uitzoeken en zo met een lamp de omgeving verlichten.

Auto fotograferen in de nacht

Conclusie

Autofotografie is niet voor iedereen weggelegd. Maar bijna iedereen vindt het wel eens leuk om een auto te fotograferen. Met deze bovenstaande tips kun je van een standaard foto toch een leuke afbeelding maken. Of je het nu voor die ene keer gebruikt of voor meerdere keren: met deze tips en trics kun je in ieder geval op pad en elke auto fotograferen die jij vast wil leggen.

Vorig artikelVuur fotograferen
Volgend artikelBeste flitser voor elke camera

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in