Drone fotografie

Door Drone fotografie is het nog nooit zo makkelijk geweest om luchtfoto’s te maken. Je vliegt omhoog en bekijkt de wereld gelijk vanuit een andere hoek. Doordat de techniek snel gaat is het soms belangrijk om te kijken naar alternatieven om mooie foto’s te maken. En of je nu een beginner of professional bent: fotograferen met een Drone is iets dat jouw fotografiewerk verder gaat helpen. Hoe dat precies te werk gaat lees je in dit uitgebreide artikel.

Deze tekst is gebaseerd op iemand die nog nooit of maar af en toe met een Drone gevlogen heeft. Heb je al iets meer ervaring? Dan kun je de onderdelen die je al weet prima overslaan. Uiteraard kan het zijn dat er ook in deze delen informatie staat die je nog niet weet. Het begin van het artikel beginnen we simpel, van daaruit zullen we steeds wat complexere informatie en tips geven totdat we alles van Drone fotografie hebben behandeld. Om dit uit te breiden kun je ook de fotografie cursus op onze website volgen. Hierin krijg je fotografie tips die je ook bij het fotograferen met een drone kunt inzetten.

Wat is een Drone?

Wat is een DroneEen Drone is een onbemand luchtvaartuig waar geen piloot aan boord is. Het wordt ook wel aangeduid met de afkorting UAV. Dit staat voor Unmanned Aerial Vehicle oftewel onbemand luchtvoertuig. Er bestaan zowel computer bestuurbare Drones als degene die met een afstandbediening bestuurd worden. Deze laatste zijn de varianten die we zullen gebruiken voor het fotograferen vanuit de lucht.

actie

Drone kiezen

Doordat er elk jaar nieuwe mogelijkheden komen is het kiezen van een Drone ook steeds iets lastiger. Vandaar dat het ook belangrijk is om te kijken naar hetgeen wat jij met deze aanschaf wil bereiken. Er zijn twee verschillende soorten Drones: degene om te racen en de algemenere versies. Deze laatste zijn de beste optie voor Drone fotografie. Vanuit deze keuze zul je nog een afweging moeten maken. Vind je het fijner om een ingebouwde camera te hebben of wil je zelf een camera met betere kwaliteit bevestigen? Wanneer je zelf een camera wilt bevestigen zul je ook een vliegbrevet moeten halen aangezien het gewicht dan te zwaar wordt voor recreatief vliegen. Hierover volgt later meer.

Cameranu - Algemeen

DJI Mavic ProWanneer je ons vraagt welke Drone je moet kiezen, zeggen wij de DJI Mavic 2 of de DJI Mavic Pro. Beide types beschikken over stevige camera’s die rond de 27 minuten kunnen vliegen. De DJI Mavic 2 is de upgrade van de verouderde versie waardoor de eerste versie net iets goedkoper is. Dat betekent niet dat deze veel beter is: kwaliteit is maar matig verbeterd. Heb je niet veel geld te spenderen? Kies dan voor de DJI Mavic Air. Ook dit is een goede keus qua Drone. Houdt er alleen wel rekening mee dat deze iets kleiner is waardoor wind wel een grotere rol gaat spelen. Daarnaast is de vliegtijd een stuk korter en de kwaliteit van de foto’s iets slechter.

Ons koopadvies bij Drone fotografie

Bekijk hier alle mogelijkheden om een Drone te kopen. Benieuwd naar ons advies? Hieronder hebben wij de 4 beste opties voor jullie aangekaart. Mocht je hier meer over willen weten kun je het artikel beste drones met camera lezen. Hier gaan we uitgebreid op verschillende types in.

Ons advies is om een Mavic pro of Mavic pro 2 aan te schaffen, beide met de fly more combo. Dit omdat je dan net wat meer minuten in de lucht kan blijven dan met de Air versie. Hoewel je nu misschien denkt dat dit geen verschil maakt zul je al snel merken dat dit wel net het verschil brengt om de juiste foto te maken. Heb je het geld nu nog niet liggen? Dan is de Air ook zeker geen slechte optie: de vliegtijd is alleen een bottleneck die je creativiteit kan belemmeren.

Update altijd je Drone

Het maakt niet uit welke Drone je koopt: zorg er altijd voor dat je deze thuis via het internet update. Zo weet je zeker dat de laatste software met GPS signalen en andere toevoegingen juist zijn. Alle Drone verkopers werken er hard aan om hun software en hardware goed te laten draaien. Maar een verschil in de GPS of een foutje op een ander punt kunnen al voor veel problemen zorgen. Vandaar ook dat je de Drone altijd moet updaten. Volg de instructies in je handleiding en kalibreer gelijk ook je posities als dit nodig is. Ook hiervoor kun je gewoon de handleiding of video’s volgen.

Aanschaf Drone accessoires

Met alleen een Drone kom je al een heel eind. Maar wil je echt alles optimaal benutten? Dan heb je nog wel iets meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan extra batterijen, propellerbeschermers en een landing pad. Hoewel al deze dingen optioneel zijn kunnen ze het vliegen en fotograferen van objecten of landschappen wel makkelijker maken. Hieronder beschrijven we een aantal van de belangrijkste mogelijkheden die nu op de markt te koop zijn. Uiteraard kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

  • Fly more combo: Alle bovengenoemde Drones hebben een fly more combo optie. In dit pakket zitten extra batterijen, propellers en veel meer accessoires. Een echte aanrader aangezien je hiermee veel geld bespaard!
  • Drone landing pad: Ben je ergens waar alleen maar gras is? Dan wordt landen zonder landing pad erg lastig! Schaf deze aan om dit te voorkomen. Een goede goedkope optie is de: Caruba Drone landing pad.
  • Propellers: Hoewel je deze niet gelijk hoeft aan te schaffen is het wel handig om een aantal propellers bij de hand te hebben. Mocht je niet voor een fly more combo gaan is dit een must zodat je na een crash gelijk weer door kan vliegen.
  • Propeller guard: Ben je nog niet zo zeker in je vliegen? Dan kan een propeller guard handig zijn. Dit beschermt de propeller zodat het niet gelijk kapot gaat wanneer je tegen een boom aanvliegt. Het nadeel is wel dat je hierdoor minder vliegtijd hebt.

Luchtfoto Drone

Bestudeer de handleiding goed

Mocht je ook maar een beetje zoals wij zijn dan heb je waarschijnlijk de handleiding nog niet gelezen. Maar aangezien een Drone een gevaarlijk object kan zijn is het verstandig om deze wel goed door te lezen. Het lezen van een handleiding is niet heel opwindend, het is juist ontzettend saai. Toch zul je merken dat je door deze handleiding steeds meer het apparaat begint te begrijpen. Hier zul je in de toekomst profijt van hebben.

Veel bedrijven maken nu ook gebruik van video’s om het geheel duidelijk te maken. Toch raden we aan om ook de handleiding ernaast te houden aangezien niet alles in de video’s wordt uitgelegd. Zo weet je niet alleen wat je in welke situatie moet doen, maar voorkom je ook gelijk de grootste ongelukken. De gebruiksaanwijzingen leggen namelijk niet alleen de besturing uit maar ook de veiligheid. Stel je voor dat er iets mis gaat, weet jij dan hoe je in 1 tot 3 knoppen de Drone kunt stoppen? Wat als de connectie verloren gaat en de Drone gaat spinnen in de lucht? Door de handleiding te lezen zal de apparatuur langer meegaan en kun je meer tijd stoppen in het vliegen dan in het repareren van onderdelen.

Drone fotografie: Houdt je aan de regels

Woon je in de buurt van Utrecht of Amsterdam en wil je lekker thuis vliegen? Dan kun je beter een andere hobby gaan zoeken. Vliegen in Nederland mag namelijk niet overal. Dit komt voornamelijk door al het andere vliegverkeer zoals bijvoorbeeld een traumahelikopter. Door deze regels worden problemen voorkomen. Elk jaar worden er nieuwe regels toegevoegd. Ben je nieuwsgierig of je op jouw locatie gewoon met een Drone mag vliegen? Bekijk dan de website: https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/. Hier houdt de overheid alle gebieden bij.

Drone AccessoiresHoudt je je niet aan de regels? Dan kun je een flinke boete krijgen en wordt jouw Drone ingenomen. Doe je dit op een no fly zone? Dan kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op al deze locaties is de schade die jij met je vliegvaartuig creëert voor eigen rekening. Ook dit kan erg hoog in de kosten oplopen. Bekijk dus echt goed per locatie wat wel en niet toegestaan is.

De algemene Drone regels

Er zijn een aantal regels die overal in Nederland gelden. Zo mag je alleen bij daglicht vliegen en niet hoger dan 120 meter. Ben je in de buurt van spoorlijnen, gebouwen, wegen of een mensenmenigte? Ook dan mag je niet de lucht in. Uiteraard is het logisch dat je voorrang verleent aan vliegtuigen, schepen, auto’s, zweefvliegtuigen en luchtballonnen. Daarnaast mag je niet alleen een Drone besturen in een laagvliegzone. Dit zijn regels die over het algemeen wel bij iedereen bekend zijn en op het eerste gezicht ook logisch zijn. In het kort: houd je bestuurbare vliegtuig dus in het zicht en houd een minimale afstand van 50 meter van gebouwen, mensen en voertuigen.

Natura2000 gebieden

Natura2000 gebieden zijn beschermde natuurgebieden waar ook niet overal gevlogen mag worden. Helaas is het tot vandaag de dag nog een beetje onduidelijk hoe de regels per locatie luiden. Zie je op de kaart dat een gebied natura2000 status heeft? Zoek dan op dit gebied en zet er Drone achter. Vaak kom je dan wel bij de regels die voor dit gebied gelden. Kom je er niet achter? Bel dan naar de gemeente. Hoewel de gemeente meestal ook van niks weet, kunnen zij je vaak wel de goede richting op sturen. Soms is het nodig om een vergunning te hebben in dit gebied. Deze kun je dan aanvragen bij de gemeente. Al met al: een beetje vaag. Maar ook aan deze regels wordt hard gewerkt om alles duidelijk op de kaart te zetten. Tot die tijd worden de meeste gebieden gedoogd.

Luchtfoto

Checklist voor het vliegen met een Drone

Je weet waar je kunt vliegen en wat je Drone kan: nu is het tijd om de lucht in te gaan. Toch moet er nog één stap gezet worden: je wilt namelijk niet dat je gelijk je apparatuur kapot vliegt. Hiervoor is de checklist voor het vliegen. Zo bescherm je jezelf, de mensen om je heen en de apparatuur. Hieronder vind je de checklist: print het uit of zet het in je mobiel zodat je het altijd bij je hebt. Sommige punten lijken misschien onnodig. Probeer ze toch toe te passen want zelfs professional Drone vliegers hebben hierdoor helaas wel eens problemen als gevolg gehad.

Overzicht van belangrijkste veiligheidspunten

  • Fly zone: is het toegestaan om hier te vliegen? Is het openbaar of privé?
  • Omgeving: bevinden er gebouwen, mensen of voertuigen om je heen waardoor je niet omhoog mag?
  • Weer: zijn de weersomstandigheden juist? Is er niet teveel wind en is het niet te donker buiten?
  • Batterijen: zijn de batterijen van de Drone en de besturing goed opgeladen?
  • Propellers en motor: zien de propellers er nog goed uit? Zijn er geen hoeken vanaf waardoor de stabiliteit veranderd is?
  • Besturing: zijn alle andere apps op mobiel of smartphone gesloten en is de mobiel volledig opgeladen? Reageert de Drone op de grond al op de app?
  • Instellingen: Controleer of je de juiste resolutie, frames per seconde, sluitertijd en ISO-waarde hebt ingesteld.
  • Goede afstand: Sta ik zelf op een goede, veilige afstand voordat ik ga opstijgen?
  • Geluid in de lucht: Als de Drone opstijgt hoor ik dan geen rare afwijkende geluiden? Blijft het apparaat normaal op 1 meter hoogte op dezelfde positie zweven?

Uiteraard zijn er nog veel meer punten die je hier aan toe kunt voegen. Heb je er één die jij belangrijk vind? Voeg deze dan toe aan het lijstje! Beter teveel dan te weinig controles wanneer het om veiligheid gaat. De bovenstaande punten zijn in ieder geval de belangrijkste.

Tijd voor een testrit

Je hebt alle controles uitgevoerd en je Drone zweeft al in de lucht. Nu is het tijd om alle knopjes op veilige hoogte te controleren. Bestuur de Drone naar links, rechts, voren en achteren. Gaat dit gelijkmatig en komen er geen rare bewegingen? Dan kun je de lucht in. Druk niet gelijk de knop vol naar voren om naar boven te gaan: doe het rustig zodat je de controle over het apparaat houdt. Elke Drone is anders en zal dus ook een andere manier van besturen hebben. Ze vliegen allemaal anders waardoor je altijd moet wennen aan de besturing. Neem hier dus ook echt de tijd voor.

Fotograferen met een DroneWe weten allemaal dat je maar 15 tot 30 minuten vliegtijd hebt, maar het is beter om eerst te oefenen en dan die prachtige foto’s te maken. Dan maak je ook minder fouten en hoef je ook niet gelijk een nieuwe te kopen. Het vliegen met een Drone draait om oefenen. Zoals het spreekwoord ook zegt: oefening baart kunst. Geniet dus ook hier van en neem hier de tijd voor. Zodat je na een tijdje gelijk vol zelfverzekerdheid weet wat je moet doen om dat perfecte shot op de foto te krijgen.

Drone fotografie: de technieken

Net zoals je niet zomaar een foto vanaf de grond moet maken, zul je dit in de lucht ook niet moeten doen. Wanneer je de Drone naar boven stuurt en gewoon erop los schiet zul je geen mooie plaatjes krijgen. Het voorkomen van een onduidelijke foto is dus ook de eerste opdracht. Zodra je dat onder de knie hebt is het tijd om de technieken toe te passen.

De basistechnieken van fotografie gelden niet alleen op de grond. Ook in de lucht zijn ze van toepassing. Alle tips die staan beschreven in het beter leren fotograferen artikel kun je dus ook hier gebruiken. Het verschil is alleen dat je de camera niet vast hebt maar het in de lucht bestuurt. Wanneer je de regel van derden niet kent is het goed om deze ook nog een keer goed door te lezen. Probeer ook deze lijnen tijdens het fotograferen in de lucht toe te passen.

Symmetrie en patronen

Zie je herhalingen, patronen of symmetrie? Dan heb jij je fotomoment te pakken. Nu is het alleen nog de kunst om deze met de Drone vast te leggen. Drone fotografie gaat net als normale fotografie om het ontdekken van lijnen en kleuren om deze in een patroon vast te leggen. Of dit nu via de regel van derden wordt gedaan of totaal anders: dat maakt niet uit. Zodra je deze patronen hebt ontdekt is het tijd om te kijken of je hem van laag of hoog wilt vastleggen. De mooiste patronen worden vaak van boven naar onderen gefotografeerd. Maar ook van voren kun je leuk met je creativiteit spelen.

Drone fotografie
Met toestemming en vliegbrevet kun je ook prachtige foto’s maken in het donker.

Licht vanuit één hoek

Licht van voren is natuurlijk prachtig. Een mooie zonsondergang die het water raakt blijft prachtig om vast te leggen. Maar wanneer je de zon net van het beeld afhoudt zodat je een warme gloed rechts bovenin het scherm krijgt kan ook wonderen doen. Probeer met licht te spelen op verschillende manieren en probeer het eens anders dan bij al die andere shots. Dan krijg je wellicht net dat plaatje dat veel mooier is dan al die andere afbeeldingen. Uiteraard kan het wel zo zijn dat je hier eerst 100 slechtere foto’s voor moet schieten.

Weet wat jouw Drone wel en niet kan

Naarmate je steeds meer gaat vliegen weet je wat jouw Drone wel en niet kan. Je gaat ontdekken dat je soms wat meer risico’s kunt nemen en er ook nog mee weg kan komen. Het is belangrijk om te weten tot hoever je veilig kunt vliegen. Het is zonde als het vliegtuig kapot gaat. De safe home knop die de Drone veilig terugbrengt naar de startpositie werkt ook niet altijd en kan er juist voor zorgen dat je nog meer schade krijgt. Zeker wanneer je dit in een bos gebruikt waar veel bomen rondom staan kun je waarschijnlijk na één druk op deze knop je Drone direct in de prullenbak doen. Dit zijn dingen die je moet weten evenals hoe laag en hoog je kunt vliegen zonder problemen te krijgen.

Drone fotografie in het buitenland

Wanneer je Drone fotografie in het buitenland wil toepassen moet je extra goed opletten. Hier gelden namelijk andere regels dan in Nederland. België is het bijvoorbeeld helemaal niet toegestaan om buiten je eigen terrein een Drone de lucht in te gooien. In Spanje mag je niet boven stranden en de Verenigde Staten staat alleen vliegtuigen van maximaal 250 gram toe. Wanneer je naar het buitenland gaat en deze apparatuur meeneemt is het dus belangrijk om goed onderzoek te doen voordat je gaat vliegen. Twijfel je over wat is toegestaan en wat niet? Dan is het beter om Drone fotografie voor thuis te laten dan is het het niet waard. Een hoge boete of gevangenisstraf is dat mooie shot, hoe mooi het dan ook is, zeker niet waard.

Conclusie fotograferen met een drone

Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Dat is wat dit artikel waarschijnlijk in je heeft opgewekt. Hoewel we het grootste deel wel hebben behandeld blijven er altijd delen onbehandeld. Vandaar ook dat het goed is om extra vragen hieronder in de reacties te stellen zodat we dit mogelijk toe kunnen voegen. Heb je nog een toevoeging, vraag of is iets niet duidelijk genoeg? Dan kun je dit altijd via het contactformulier of via een reactie hieronder aan ons stellen. Wij zullen dan zorgen dat alles nog een stukje duidelijker wordt.

Drone fotograferenAl met al is Drone fotografie gewoon een hele mooie tak van sport die zeker de moeite waard is om te proberen. Je grenzen worden verlegt doordat je in de lucht kunt zweven. Je zicht wordt groter en de mogelijkheden groeien daardoor ook enorm.

Welke luchtfoto wil jij graag (na)maken? En wat spreekt je het meeste aan bij het fotograferen met een Drone?

Vorig artikelTulpen fotograferen
Volgend artikelLichtstrepen van autolichten vastleggen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in