Bestek fotograferen

Door de jaren heen hebben veel bekende fotografen simpele producten vastgelegd. Hierdoor lieten ze niet alleen zien dat ze van alles een mooie foto konden maken, maar trainde ze ook hun eigen creativiteit. Bestek fotograferen is hier een heel goed voorbeeld van. Je hebt vorken, messen en lepels en maakt van dit simpele servies een interessante foto. Ga de uitdaging eens aan en probeer zelf ook een simpel product met de camera vast te leggen.

Waarom bestek fotograferen?

De meeste mensen gebruiken een vork, mes en lepel dagelijks. Toch zul je er niet snel aan denken om deze eens als onderwerp voor de camera te zetten. Dat is ook gelijk de reden waarom bestek fotograferen een leuke creatieve manier is om jouw fotografie naar een hoger niveau te brengen. Je hebt niet veel nodig, alleen het bestek en een mooie achtergrond is al voldoende. Hoe minder je gebruikt, hoe creatiever je moet zijn.

Het fotograferen van bestek helpt je om creatiever naar een onderwerp te kijken. Je weet wat je wil gaan fotograferen, nu is de kunst aan jou om dit op de mooiste manier vast te leggen. Daarnaast is bestek vaak van zilver. En zilverwaren kunnen wat lastiger zijn om te fotograferen. Je hebt te maken met reflecties en glinsteringen die ervoor zorgen dat je ook goed naar de belichting moet kijken. Op dit moment maak je dus niet alleen een creatieve of grappige foto. Je leert er ook nog eens heel veel van! Daarnaast hoef je niet de deur uit waardoor het een mooie optie is als het slecht weer is buiten.

Bestek fotograferen

Werken met reflecties en patronen

Wanneer je een tafelkleed of iets geheel anders hebt met een patroon erin kun je hiermee leuke foto’s maken. Patronen breken of verlengen wekt in het menselijke oog namelijk interesse op. Door hiermee te spelen wordt een foto interessant waardoor het er gelijk uniek uit gaat zien. Als voorbeeld gebruiken we hiervoor een lepel en een mes.

reflecties en patronenWanneer je het mes op tafel plaats met de scherpe kant naar boven en dan van de voorkant een foto maakt, breek je het patroon door de reflectie in het zilverwaar. Het patroon krijgt een 3D effect en dat maakt het interessant. Zeker als het patroon lijnen of stippen heeft. Met een lepel krijg je een ronde vorm. De buitenkant brengt het beeld naar je toe en de binnenkant juist van je af. Ook hier kan je mee spelen door de lepel naar je toe of van je af te draaien en daarna een foto te maken. Zet hiervoor de camera op een statief, zet de compositie goed en gebruik daarna een digital timer remote om de foto te maken.

Werken met een glasplaat of met plexiglas

Nog een ander idee om bij het fotograferen van bestek met reflecties te werken is door gebruik te maken van een glasplaat of plexiglas. Wanneer je deze plat neerlegt en hier je vork of lepel op legt krijg je een dubbel beeld te zien. Door zo laag mogelijk te fotograferen lijkt het net of deze identiek zijn. Met een plexiglas is het ook mogelijk om van onderaf te fotograferen of hier een flitser te plaatsen. Deze flitser verlicht het geheel van onder zodat het belangrijkste, het onderwerp, er nog meer uitspringt. Qua fotografie is het werken met een plexiglas geen makkelijke optie. Je moet namelijk met heel veel dingen rekening houden. Maar mocht je een plaat hebben liggen is het zeker leuk om er eens mee te knoeien.

Tomaat op vork

Bestek Stapelen

Een aantal lepels op elkaar geeft al een heel ander beeld dan maar 1 lepel op een tafel. Dit geldt ook voor de vorken en de messen. Leg ze allemaal opgestapeld in de besteklade en je kunt het van verschillende hoeken vastleggen. Maar ook door de lepel omgekeerd op een andere lepel te plaatsen krijg je interessante beelden die je aan het denken kunnen zetten. Door een lamp te plaatsen en te spelen met schaduwen krijgt je steeds weer een ander beeld. Hoewel lepels stapelen een hele uitdaging is kun je met vorken een waar kunstwerk bouwen. Zo kun je meerdere vorken op verschillende manieren in elkaar stapelen totdat je tevreden bent met het eindresultaat. Zorg dat er een effen achtergrond is en fotograferen maar! Zo kun je creatief zijn met je foto’s en jouw kunstwerken vastleggen.

Het is niet iets wat je dagelijks doet en zeker ook niet iets waar je snel aan zult denken om te fotograferen. Toch is het wel een interessant onderwerp om op deze manier uit te proberen en vandaar ook dat we deze tip aan je meegeven.

Bestek fotograferen met schaduwen

In het vorige kopje hebben we het al kort over schaduwen gehad in combinatie met het fotograferen van bestek. Door een schaduw toe te voegen aan een foto breng je diepte in een foto. Daarnaast brengt het kleur en laat het duidelijk zien waar het licht vandaan komt. Door dit samen te voegen aan een goede compositie kun je interessante foto’s maken. En dat kunnen ook foto’s zijn waar het niet eens zichtbaar is dat het onderwerp bestek is. Door een lamp dichterbij of verder van het onderwerp af te zetten bepaal jij hoe jouw foto eruit gaat zien. Je kunt de lamp aan de bovenkant plaatsen om onder het bestek een schaduw te creĆ«ren of aan de voorkant, achterkant of zijkant. Met het laatstgenoemde maak je het oppervlak dat jij betrekt bij de foto langer.

Het leuke aan schaduwen is dat ze goed werken in een zwart-wit foto. En aangezien het bestek vaak ook een zilverkleur heeft is het ook zeker aan te raden om hier in de nabewerking mee te knoeien. Voornamelijk als de achtergrond ook een grijze kleur heeft kan het bestek met de schaduw eruit springen. Doordat je dan niet meer veel te maken hebt met kleuren is het goed om deze foto om te zetten naar grijswaarden. Zo wordt bestek fotograferen dus ook op het vlak van kleur, licht en schaduwen een leuke uitdaging.

Servies fotograferen

Kijk naar de vorm

Een vork heeft een bijzondere vorm die erg intrigerend kan zijn. Maar een lepel heeft juist ronde vormen die meer sierlijk zijn. Zo heeft elk servies een andere vorm en kun je het ook op een andere manier gebruiken. Niet alleen het onderdeel waar je normaal gezien mee eet, maar ook hetgeen wat je vasthoudt kan de foto veranderen. Sierlijke lijnen, kleine details en vele andere zaken die je kunt verbergen of juist accentueren. Om inspiratie hiervoor te krijgen kun je naar schilders kijken. Zij maken hier namelijk heel goed gebruik van bij het schilderen van eten op een eettafel. Als je hiernaar kijkt en het uitprobeert zul je zien dat deze, vaak kleine details, toch een groot verschil maken.

Maak gebruik van een macrolens

Een foto van het overzicht is bij bestek fotograferen altijd de basis. Maar naarmate je dit steeds meer doet kun je ook kijken naar macrofotografie. Op deze manier kun je verder de details vastleggen die het zilverwerk in zich heeft. Combineer dit met mooie lichtinvallen en zwart-wit foto’s en je zult al snel hele mooie resultaten krijgen. Kijk vooral naar de hoeken en de keurmerken. En vergeet vooral ook de onvolkomenheden niet die het bestek door al het gebruik heeft verkregen.

Bestek fotograferen met eten

Bestek fotograferen is zoals je hebt kunnen lezen ontzettend leerzaam. Maar we moeten niet vergeten dat dit wordt gebruikt om te eten. Daarom kan het ook leuk zijn om te kijken hoe je het bestek de hoofdrol of juiste de bijrol kan maken terwijl het eten ook zichtbaar is. Het fotograferen van bestek met eten gaat er anders aan toe dan zonder eten. Maar mocht je het goed kunnen combineren kan het wel een toevoeging hebben aan de foto. Voor meer over dit onderwerp kun je het artikel over eten fotografen lezen.

Bestek fotograferen met eten

Conclusie

Hoewel het waarschijnlijk eerst wel een beetje gek klinkt is bestek fotograferen toch heel leerzaam. Je kunt er ontzettend veel mee doen en veel technieken mee oefenen. Vandaar ook dat veel fotografen en schilders dit als onderwerp hebben vastgelegd. Niet alleen met eten maar ook het servies en bestek apart. We hopen dan ook dat de tips hierboven dit een inspiratiebron zullen zijn en je deze uitdaging aan zal gaan.

Vorig artikelSterren fotograferen
Volgend artikelTimelapse fotografie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in