Fotograferen door glas zonder reflectie

Of je nu door een raam in een hotel, je autoruit of een ruit in je eigen huis wilt fotograferen: je loopt altijd tegen hetzelfde probleem aan. Fotograferen door glas zonder reflectie wordt dan ook vaak als ontzettend moeilijk of zelfs onmogelijk ervaren. Toch kun je met een paar stappen ervoor zorgen dat ook jij door glas heen kunt fotograferen. Makkelijk zal het niet altijd zijn, maar door het te proberen en de technieken toe te passen kun je in veel situaties prachtige foto’s maken. Uiteraard geven we in dit artikel ook tips waar je door het glas heen mooie foto’s kunt maken. Maar natuurlijk beginnen we met hoe je een foto door glas heen zonder reflectie voor elkaar kunt krijgen.

Zonder reflectie door glas fotograferen: Kom dichtbij

Allereerst is het belangrijk dat je dicht op het glas gaat staan. Hoe dichter je er tegenaan staat, hoe minder glas er op de foto zichtbaar zal zijn. Hierdoor heb je gelijk al zonder ook maar iets anders te doen minder kans op reflectie. En mocht er wel reflectie zichtbaar zijn, zal dit minimaal zijn. Vaak wordt dichtbij wel verward met erop. Met deze techniek is het beslist niet de bedoeling dat je je lens op het glas zet. Dit kan schade brengen aan je lens maar is ook niet goed voor de foto.

Een bewegende auto of een raam in een hotelkamer hebben namelijk altijd te maken met bewegingen of trillingen van de auto of het gebouw. Dit maakt dat de camera alsnog beweegt waardoor je minder scherpe afbeeldingen kunt maken. Om toch zo dichtbij mogelijk te blijven kun je als je uit de hand schiet je topje van je vinger tussen de camera en de lens stoppen. Dit dempt de grootste bewegingen en geeft je ook wat extra steun. Wanneer je op een statief fotografeert kun je een statiefplaat kopen die verder uitsteekt. Deze optie is alleen wel erg duur en voor de meeste mensen niet haalbaar.

Door de statiefpoten niet al te ver uit te klappen en de achterste twee iets hoger te zetten dan de voorste kun je alsnog dicht bij het glas komen. Houd je camera in deze omstandigheid wel goed in de gaten aangezien de kans dat hij op de grond valt hierdoor wel vergroot wordt.

Fotograferen door glas zonder reflectie

Maak gebruik van een zuignapstatief

Wanneer je naast een foto ook nog een timelapse wilt maken is een zuignapstatief eigenlijk wel een must. Een statief is in veel gevallen heel erg opvallend. Maar deze oplossing is toch een stuk minder opvallend. Daarnaast is het ontzettend snel om op te zetten. Je bevestigt de camera, zet de zuignap ergens aan vast en maakt een paar kleine aanpassingen. Van ruiten, de voorkant van een auto tot glazen liften: met enige oefening plaats je het snel en kun je prachtig mooie shots maken. En dat allemaal voor een statief die niet duur hoeft te zijn. Voor 70 euro heb je een goed statief die je niet alleen bij het fotograferen door glas zonder reflecties kunt gebruiken, maar ook prima op een auto kunt zetten voor wat bewegende foto’s.

Zet de lichten uit

Wanneer je wil gaan fotograferen door glas heen gaat dit het gemakkelijkste in een omgeving waar jij de controle hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan je eigen auto fotograferen maar ook een hotelkamer of je eigen huis. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie locaties om deze techniek toe te passen. Maar wanneer jij bepaalde dingen niet kunt doen wordt het geheel wel lastiger. Dit geldt ook voor verlichting van de omgeving of het interieur. Probeer alle lichten in jouw kamer of omgeving zoveel mogelijk uit te zetten. Lukt dit niet? Zorg er dan voor dat je het minimaliseert tot hetgeen wat mogelijk is. Wanneer het nacht is doe je de jaloezieën en gordijnen dicht. Zorg er natuurlijk wel voor dat er een klein gaatje voor je camera overblijft waar je doorheen kunt fotograferen. Is het overdag? Dan moet je juist geen jaloezieën en gordijnen dichtdoen aangezien dit alleen maar meer reflecties oplevert.

Voor jou om het mooiste resultaat te krijgen is het belangrijk dat je vanuit de donkerste hoek een foto probeert te maken. Wanneer je licht door doeken, pilaren of andere onderdelen kunt blokkeren is dit alleen maar mooi meegenomen. Hoe minder strooilicht er aanwezig is, hoe beter het zal zijn voor de foto. Naast deze stappen kun je ook over je camera een zwart doek heen leggen. Dit voorkomt dat er tussen het raam en de lens licht zichtbaar is. Al deze stappen hierboven klinken misschien wat overdreven. Maar het kost bijna geen tijd om dit op te zetten. Toch zal het ervoor zorgen dat je de foto eigenlijk niet hoeft te bewerken op kleur en helderheid na aangezien de kwaliteit gelijk al goed zal zijn.

Gebruikmaken van schaduw

Wanneer je overdag door glas heen wilt gaan fotograferen kunnen de bovenstaande tips een stuk lastiger zijn. Toch is het nog steeds mogelijk om een mooi resultaat voor elkaar te krijgen door met schaduwen te werken. Als voorbeeld nemen we een autoraam. Als jij je hand zo houdt dat er een schaduw op het raam ontstaat en hier een foto van neemt zul je zien dat je de binnenkant van de auto ziet bij het deel waar de schaduw van de hand is. De rest van het glas zal in veel situaties reflecteren. Dit effect kun je in grote en kleine mate ook toepassen op andere locaties en onderwerpen. De reflectie zal niet helemaal weg zijn maar het zal in ieder geval een stuk minder aanwezig op de voorgrond zichtbaar zijn.

Fotograferen door glas

Fotograferen door glas met een polarisatiefilter

Hoewel dit niet in alle situaties even goed werkt is een polarisatiefilter voor veel mensen wel een goed hulpmiddel. Het vermindert de reflecties voor een groot deel. Meestal haalt het de reflectie alleen niet weg. Dit kan er in sommige situaties voor zorgen dat je zonder filter betere resultaten krijgt. Het grootste nadeel is dat je dit niet altijd ziet als je de foto terugkijkt op je camera. Dit zie je pas wanneer je weer thuis bent. Dus als je niet ziet of een foto wel of niet goed is, kun je het beste een foto maken met en zonder polarisatiefilter. De ene fotograaf werkt altijd met een polarisatiefilter en de ander vindt het vreselijk. Precies de reden waarom er zoveel verschillende meningen zijn over dit onderwerp. Maar voor het fotograferen door glas zonder reflectie is het soms wel handig om een filter bij je te hebben.

Over het algemeen is het altijd beter als je een goed resultaat kunt krijgen zonder ook maar één filter te gebruiken. Een extra stuk glas voor je camera zetten zorgt toch altijd voor wat extra schoonmaakwerk en een kleine kwaliteitsvermindering. En hoewel dit niet altijd even goed zichtbaar is, zijn wij van mening dat je het echt alleen moet gebruiken wanneer je de reflectie niet op een andere manier kunt verminderen.

Fotograferen door glas: schoonmaken

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: maak het glas schoon. Neem wat glasschoonmaakmiddel mee en een doekje en begin het deel waar jij gaat fotograferen schoon te maken. Vergeet ook niet om een microvezeldoekje mee te nemen om zowel de lens als het camerascherm schoon te houden. Door het glas goed schoon en droog te maken voorkom je al het grootste werk. Zeker in de nabewerking zul je dit merken omdat er geen vieze plekken zichtbaar zullen zijn. In de meeste gevallen is het alleen mogelijk om de binnenkant schoon te maken. Mocht het toch mogelijk zijn om ook de buitenkant te doen dan is dat mooi meegenomen.

Wanneer er regendruppels aan de buitenkant zichtbaar zijn is dit geen enkel probleem. Het kan zelfs een mooie kans zijn om bokeh uit te proberen. Daarnaast geeft het ook een mooi effect als je bijvoorbeeld een stad wilt fotograferen. Vind je het toch vervelend en heb je de kans om het weg te halen? Maak dan eerst wat foto’s vooraf en maak het dan pas schoon. Wellicht zit er toch een verbluffend shot tussen met regendruppels die je doet verbazen. Het kost je bijna geen extra tijd maar levert je toch een paar unieke foto’s op.

Reflectie is niet altijd even slecht

Reflectie is niet altijd even slecht

Nu je geleerd hebt om een reflectie uit een raam te vermijden is het ook goed om te weten dat een reflectie niet altijd een negatief effect geeft. Er zijn momenten dat het goed is om een klein deel of het geheel wel te laten reflecteren. Doordat je weet hoe je met reflecties om moet gaan kun je zelf ook bepalen hoeveel en waar een reflectie zichtbaar moet zijn. Met enige creativiteit kun je zowel met reflectie als zonder reflectie dus goede foto’s maken. Het enige waar je in deze gevallen op moet letten is dat jij zelf niet zichtbaar bent in de foto. Door in een goede hoek te fotograferen voorkom je al een heleboel. Zorg er daarnaast voor dat je zelf geen felle kleding draagt.

Pas de bovenstaande tips toe en we weten zeker dat een goede foto ook voor jou binnen handbereik is. Of je nu wil gaan fotograferen in een dierentuin, auto of in een hotel foto’s door glas wilt maken: dat maakt niet uit. Met een beetje voorbereiding en de juiste tools is het overal mogelijk om een goede foto te maken. Veel succes met het fotograferen door glas!

Vorig artikelDe beste Nikon lenzen
Volgend artikel25 meest bekende fotografen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in